Експертите от "Роберт Кох": Пандемията може да излезе извън контрол

Германия, плаж на Балтийско море, 19 юли 2020 г.

Германия, плаж на Балтийско море, 19 юли 2020 г.Пандемията се развива стремително, предупреждават от германския институт "Роберт Кох", цитирани от "Дойче веле". Според тяхната преценка, ако новото разпространение на коронавируса не бъде овладяно, положението може да стане неконтролируемо.


Експертите от реномирания институт "Роберт Кох" бият тревога: "Намираме се в ситуация на стремително развиваща се пандемия", заяви шефът на института Лотар Вилер. На специална пресконференция той добави: "Тази нова тенденция предизвиква у мен голяма загриженост". Според Вилер, опасността от втора вълна е съвсем реална, а причината за това развитие се крие най-вече в отслабващата готовност на големи части от населението да спазват изискванията за социална дистанция и за носене на предпазни маски.


Броят на новозаразените расте


И наистина: в Германия броят на новозаразените расте. Нови инфекции възникват в резултат от фамилни срещи с много участници, по месторабота, в домове за възрастни хора. Поради тази причина експертите от "Роберт Кох" се опасяват, че досегашната благоприятна тенденция вече се обръща. Според тяхната преценка, хората, които се завръщат от пътувания не играят особена роля за нарастването на числата.
В момента инфекциите се разпространяват главно вътре в страната, обяви шефът на института. И предупреди: "Трябва да спрем новото сремително разпространение на коронавируса, иначе положението може да стане неконтролируемо".


Вчера броят на заразените с коронавирус в Германия се увеличи с 633 нови случая. В момента с установена зараза са 206 242 души, а броят на починалите вече надхвърли 9120.


"Всичко това още месеци трябва да остане в сила"


От нас самите зависи как ще се развива занапред пандемията в Германия, предупреди още шефът на института и добави, че Германия трябва да си извлече поука от случващото се в страни като Испания, където мерките за предпазване от зараза вече не се спазват толкова стриктно.


В тази връзка Лотар Вилер отново припомни колко важно е да се спазва социална дистанция, да се изпълняват хигиенните изисквания и да се носят маски там, където е задължително. Всичко това още месеци трябва да остане в сила, заяви още Вилер.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK