Дотам и обратно: езерото на Марс, където трябва да кацне Perseverance

Дотам и обратно: езерото на Марс, където трябва да кацне Perseverance

© NASAСледващата мисия на НАСА е само една от трите през последните седмици, които имат за цел Марс, но е може би най-сложната. Марсоходът Persevеrance ще трябва да произведе годен за дишане от хора кислород от марсианската атмосфера, да проведе първия полет на хеликоптер на планетата, и да постави началото на системата за връщане на образци от марсианска почва на Земята.


Междувременно Perseverance ще използва наличните си инструменти да продължи търсенето на живот на планетата.


Perseverance (в превод на български - "упоритост") ще кацне в кратера Джезъро (Jezero), разположен на западния ръб на равнината Изидис - гигантски ударен басейн на север от марсианския екватор на около 18 градуса ширина, 77 градуса дължина. Основната цел на Perseverance е астробиологична - да търси признаци на древен микробен живот - и роувърът ще кацне на място с висок потенциал за откриване на подобни данни.
Западната част на равнината Изидис е една от най-старите и интересни от гледна точка на науката части на Марс. Учените от НАСА смятат, че кратерът с ширина 45 км е бил дъно на езеро преди 3.5 млрд. години - името Jezero идва от славянската дума за "езеро" - както и на древна делта на река. На подобни места биха могли да бъдат запазени древни органични молекули.


Кратерът предлага много обещаващи цели за вземане на проби от поне пет вида скали, особено от ръба на кратера. Части от кратера са особено богати на карбонати - утаечни скали и минерали, които на Земята помагат за запазването на фосилизирани признаци на древен живот.


Джезъро и Изидис са част от по-голямата равнина Утопия - това е предпочитаното място за кацане не само за НАСА, но и вече за сондите на Китай, заради равниния си терен и ниската надморска височина - това означава, че има повече време и атмосфера за забавянето на апарата, така че спускането на повърхността би трябвало да е по-безопасно.


Сондата Beagle на Европейската космическа агенция също се бе насочила към този регион, но претърпя катастрофа при кацането.


Дотам и обратно: езерото на Марс, където трябва да кацне Perseverance

© NASA


След сондите Mariner през 60-те и 70-те години на миналия век, които направиха първите снимки от планетата, Viking 1 и 2 на НАСА продължиха търсенето на живот на Марс, което доведе и до роувъра Curiosity.


"Научихме, че Марс има разнообразие от обитаеми среди", казва астробиологът Кенда Линч от Университета в Хюстън. "Хората са по-позитивни, защото потенциално могат да намерят доказателства, че животът, в някакъв момент от миналото на Марс, е съществувал."


Ако всичко мине по план, Perseverance трябва да кацне на 18 февруари 2021 г.


"Това не е единствената делта на Марс, но е една от най-добре разположените за кацане", казва Тимъти Гудж от Jackson School of Geosciences, който е един от хората, които за взели решението за мястото за кацане на Persveverance.


Процесът е отнел проучването на над 60 евентуални места за кацане за последните пет години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK