По колко начина може да се объркат изборите в САЩ

По колко начина може да се объркат изборите в САЩ

© ReutersИзборите в САЩ може изобщо да не се решат на 3 ноември.


Президентът Доналд Тръмп отказа да потвърди, че ще приеме резултатите от вота, след като неведнъж твърдеше, че той ще бъде опорочен заради гласуването по пощата. Самото то вероятно ще забави излизането на резултатите.


Демократите вече се готвят за най-лошия сценарий - Тръмп да откаже да признае изборите, показват интервюта на "Ройтерс" с представители на партията. В 19 щата те вече организират допълнителни сили да ангажират избиратели и да улеснят по съдебен път гласуването. Хиляди наблюдатели и адвокати ще бъдат ангажирани да следят за нередности на 3 ноември. Правят се и сравнения с изборите през 2000 г., когато Джордж У. Буш надделя над Ал Гор във Флорида само с няколкостотин гласа - но едва след като Върховният съд се намеси в процеса.
Републиканците засега твърдят, че се подготвят рутинно за преброяването на бюлетините и мониторинга на гласуването.


Тръмп подготвя почвата, за да може да каже "Изборите бяха похитени, имаше измами, отиваме в съда, нека хората излязат на улиците, коментира пред "Ройтерс" Марк Брюър, адвокат, който съдейства на доброволците на демократите в Мичиган. Този тип е способен на всичко, затова трябва да сме готови за всичко."


Ето какви са възможните сценарии:


Гласуването по пощата


То може значително да забави изчислението на резултата. В много щати попълнените бюлетини може да пристигнат след изборния ден и тогава тепърва да бъдат отваряни и проверявани. Тази година вече имаше такива случаи при първичните избори, повечето от които се проведоха дистанционно заради коронавируса.


Демократите се боят, че едно забавяне може да даде повод на Тръмп да ги обвини в измами. Източник на "Ройтерс" твърди, че кампанията на Джо Байдън вече се готви за "кошмарен сценарий", в който Тръмп обявява победа, преброявайки само резултатите от гласуването на място. По-късното обработване на бюлетините от пощенското гласуване може да изведе Байдън начело и тогава Тръмп да обяви, че изборите са били похитени.


Съдилищата


В различните щати правилата за дистанционно гласуване са различни и във всеки от тях може да има възражения по съдебен път по темата кои бюлетини са валидни и кои - не.


Самото доставяне или събиране на бюлетините може да се забави и тогава избирателите, които са пропуснали възможността да гласуват, и то не по своя вина, може да оспорят резултатите. Това ще е особено важно в щатите, където разликата между двамата кандидати е малка. Тези дела може да стигнат и до Върховния съд - както през 2000 г., когато Буш надделя над Ал Гор със само 537 гласа във Флорида.


Избирателната колегия


Един още по-кошмарен вариант е възможността за разногласия в Избирателната колегия, която на практика избира президента. 538-те електори в нея определят победителя, опирайки се на вота на собствения си щат. (Повече за това как работи тя четете тук.)


Възможен е обаче сценарий, в който трите щата Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - които се колебаят между двете партии - произведат толкова близки резултати, че и двете страни решат, че са спечелили, и съответно електорите получат противоречащи си инструкции.


Това се е случвало преди - през 1876 г. например, когато изборите са останали без ясен изход в продължение на месеци и в крайна сметката двете партии са се договорили за резултата.


Наскоро Върховният съд реши, че щатите имат право да накажат електорите, които не подкрепят избрания от народа кандидат; но повече от десет щата нямат такива закони.


Според Електоралния закон отговорността за решаването на споровете в колегията се носи от Конгреса, а не от Върховния съд. Но той може да се тълкува по различни начини и ако Сенатът остане в ръцете на републиканците, а Конгресът - на демократите, едва ли ще се стигне лесно до решение.


Армията


Някои експерти се боят най-вече от възможността да се наложи армията да изведе Тръмп от Белия дом, ако Байдън бъде обявен за победител. Тази хипотеза бе спомената от кандидата на демократите наскоро.


Победителят, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, ще стане и върховен главнокомандващ. Но едни оспорвани избори може да разпалят и гражданско неподчинение в страна, която вече е на ръба заради коронавируса, рецесията и протестите срещу расовото неравенство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK