Къде в Европа и при какви условия могат да пътуват българите

Къде в Европа и при какви условия могат да пътуват българите

© Георги КожухаровЗаради коронавируса и ръста на заболелите в страната множество държави наложиха ограничителни мерки или изисквания за отрицателен тест за COVID-19 за българските пътуващи. Последните след тях бяха Кипър и Италия.


"Дневник" събра информация за това в кои европейски държави и при какви условия могат да пътуват българските граждани от портала на Министерството на външните работи, където има информация за целия свят.


Данните са актуални към 19 август 2020 г. Те важат само за пътуване от България към съответните държави; при връщане в страната обаче е възможно да има други мерки.
Как могат български граждани да се приберат от чужбина, четете тук.Без ограничения


Украинските власти въведоха нова методика, с която се определя рискът от заразяване във всички държави чрез включването им съответно в "червена" или "зелена" зона. На 14-и август 2020 г. Министерството на здравеопазването на Украйна премести Република България в списъка със страни от т.нар. "зелена" зона. Съгласно действащите правила за пристигащите от страна, обозначена в "зелената зона", не се изисква представянето на отрицателен тест за COVID-19 или спазването на правилата на задължителната 14-дневна самоизолация. При влизане в Украйна от държава в "зелената зона" е необходимо гражданите да имат само застрахователна полица.


Българските граждани могат да пътуват до Турция без ограничения. При основателни съмнения относно здравословното състояние на пътуващите се предвижда да бъдат извършени безплатни тестове за наличие на вируса Covid-19 на пунктовете.


Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.


Сухопътните граници на Република Албания са отворени за всички пристигащи в страната, а конкретни изисквания при преминаване на границите няма.


Премахнати са ограниченията за преминаване (влизане и излизане) през всички ГКПП на Косово. Влизащите пътници на територията на страната ще бъдат проверявани от медицински екип (измерване на температура, беседа и др.) и ще предоставят сведения дали преминават транзитно или ще останат на територията на Косово (адрес и телефон за връзка).


България е в "зеления списък" за влизане в Черна гора без РСR тест и без карантина.


Българските граждани могат да пътуват до Румъния без ограничения.


Българските граждани могат да пътуват до Швеция без ограничения.


Българските граждани могат да пътуват до Република Полша без ограничения.


Българските граждани могат да пътуват до Хърватия без ограничения. Препоръчва се предварително да се изпрати уведомление за влизането в Хърватия на HTTPS://ENTERCROATIA.MUP.HR/


Българските граждани могат да пътуват до Чешката република. За българските работници има изискване за представяне на негативен PCR тест, направен в страната, но това не важи за туристите.


Българските граждани могат да пътуват до Люксембург без ограничения.


Българските граждани могат да пътуват до Франция без ограничения.


Българските граждани могат да пътуват до Швейцария без ограничения.


Българските граждани могат да пътуват до и от Кралство Испания без ограничения. От 1 юли, ако летите до Испания е задължително да попълните и подпишете FCS(Формуляр за здравен контрол), свързан с вашето пътуване, независимо от вашата националност, възраст или други съображения.


Българските граждани могат да пътуват до Португалия без ограничения.


В настоящия момент няма допълнителен ограничителен режим за достъп до града държава Ватикан. Поради факта, че достъпът до Ватикана е единствено през град Рим, следва да се съблюдават общовалидните разпоредби за влизане и престой в Италия.


От 15-и юли българските граждани ще могат да пътуват до Република Малта без ограничения.


Българските граждани могат да пътуват до Княжество Монако без ограничения.


Влизането и придвижването на територията на Сан Марино е разрешено без ограничения.


С някои ограничения или изисквания


Въведени са задължителни тестове за COVID-19 за всички пристигащи в Германия от райони, определени от властите като рискови. Списък на рисковите райони е публикуван на следната интернет-страница: България е включена в списъка с областите - Варна, Добрич и Благоевград.


Правителството на Република Сърбия взе решение, с което се въвежда задължително представяне на документ за отрицателен PCR-тест за всички граждани, влизащи в Република Сърбия от Република България, Румъния, Република Северна Македония и Република Хърватия, не по-стар от 48 часа, издаден от национална референтна лаборатория на държава, от която съответното лице влиза в Република Сърбия. Изключение се прави за транзитно преминаващи.


От 15 юли 2020 г. българските граждани могат да влизат на територията на Република Гърция при наличие на отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на страната на английски език в лицензирана лаборатория и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Влизането в страната с цел туризъм е възможно единствено през ГКПП Кулата-Промахон или със самолетен полет. От 28 юли 2020 г. пътуващите до Гърция със самолетни полети от България и Румъния ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR-тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция.


Гражданите, които идват от България, не са длъжни да бъдат в самоизолация в продължение на 14 дни от датата на пристигане в Беларус. От българските граждани, пристигащи в Беларус, се изисква да имат отрицателен резултат от PCR тест на граничния пункт, направен не по-късно от два дни преди датата на преминаване на границата.


Българските граждани могат да пътуват до Латвия с ограничения. Считано от 16 юли, Латвия въвежда режим на регистрация на всички чужденци, влизащи в страната. Всички пристигащи в Латвия от България лица, независимо от тяхното гражданство, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни


Българските граждани могат да влизат на територията на Естония с ограничения. За пристигащи от България се налага карантина от 14 дни.


На всички български граждани, пристигащи от България в Словакия, се налага задължителна 5-дневна домашна карантина. След изтичане на този срок те се подлагат на тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината.


Българските граждани могат да пътуват до Унгария с ограничения. На лицата, пристигащи в Унгария от "жълти" страни, сред които и България ще бъде извършена здравна проверка на границата и те ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, освен ако не представят два последователни отрицателни коронавирусни теста, тип SARS-CoV-2, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекратена след единичен отрицателен тест за коронавирус.


Считано от 28.07 т.г., българските граждани влизат на територията на Босна и Херцеговина с цел туризъм, както и по-други частни или служебни причини след представянето на удостоверение за отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен през последните 48 часа преди влизането.


Българските граждани могат да пътуват до Австрия с ограничения. От 27-и юли при влизане в Австрия от България лицата трябва да представят медицинско удостоверение (НА НЕМСКИ или АНГЛИЙСКИ ЕЗИК) относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2. Влизащите на територията на Австрия български граждани подлежат на 10-дневна карантина, освен ако не представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, взета не по-късно от 72 часа преди момента на влизане в страната. Считано от 1.08.2020 г. се вдига забраната на полетите от и до Австрия на 16 държави, включително и България.


Българските граждани могат да пътуват до Словения с ограничения. На задължителна карантина няма да подлежат граждани на държави от Европейския съюз и Шенгенското пространство (които не са включени в т.нар. "зелен списък" - България не е в този списък), които представят отрицателен резултат от тест за SARS-CoV-2 (COVID-19) при преминаване на границата, направен не по-късно от 36 часа преди влизането на словенска територия.


На 30 юли 2020 г. словенското правителство взе решение да включи България в т.нар. "червен списък" - страни с нестабилна епидемиологична обстановка. Решението е взето въз основа на оценки от компетентния Национален институт за обществено здраве на базата на епидемиологична обстановка у нас и влиза в сила от 31 юли 2020 г. На пристигащите от България граждани ще бъде наложена задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство).


Българските граждани могат да пътуват до Кралство Нидерландия с ограничения. Считано от 16.07.2020 г., нидерландските власти въвеждат силно препоръчителна (strongly advisable) 14-дневна карантина в домашни условия за гражданите, пристигащи от Република България в Кралство Нидерландия.


Българските граждани могат да пътуват до Кралство Белгия с ограничения. Считано от понеделник, 27 юли 2020 г., всички завръщащи се в Белгия пътници, независимо от зонирането на държавите и вида транспорт, ще следва да попълнят формуляр преди пристигането си и да го носят със себе си. Формулярът може да бъде изтеглен оттук: HTTPS://DOFI.IBZ.BE/SITES/DVZOE/FR/DOCUMENTS/BELGIUM_PASSENGERLOCATORFORM.PDF


От 1-и август т.г., Федералната служба за външна дейност, външна търговия и сътрудничество за развитие на Кралство Белгия, включи части от България в т.нар. "оранжева зона" и "червена зона" , а именно:


Зони в България, определени от Белгия с код "червен" :
Югозападен район: София, София-област, Благоевград, Перник, Кюстендил
Североизточен район: Варна, Добрич, Шумен, Търговище
При пътуване до Кралство Белгия от тези зони /Североизточен и Югозападен район на България/ подлежите на задължителна карантина от 14 /четиринадесет/ дни и тест* на територията на Белгия. Пътуващите се уведомяват чрез SMS, че са карантинирани. Моля, свържете се незабавно с вашето GP, който би могъл да извърши теста или да ви насочи към лаборатория.


Зони в България, определени от Белгия с код "оранжев":
Северозападен район: Видин, Монтана, Враца - считано от 15.08.2020 г.
Северен централен район : Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра
Югоизточен район: Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора
Южен централен район: Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали
При пътуване до Кралство Белгия от тези зони /Северен централен, Югоизточен, Северозападен и Южен централен район/ подлежите на препоръчителна карантина и тест.
Независимо от зоната, от която пристигат, всички пътуващи до Кралство Белгия, следва да попълнят електронно идентификационен формуляр/Passenger Locator Form/, в сила от 1 август 2020 г.


Всички пътници, пристигащи в Обединеното кралство от Република България, се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Пътуващите до Великобритания трябва предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 14-дневната карантина.


На 14 август 2020 г. правителството на Република Исландия обяви, че въвежда нови правила за влизане на територията на страната. Промяната касае изискването за поставяне под карантина в периода между двата PCR-теста, които се явяват алтернатива на задължителната 14 дневна карантина на пристигащите от чужбина. Считано от 19 август 2020 г. влизащите в Исландия ще имат право на избор между поставяне под 14-дневна карантина или двойно тестване за наличие на COVID-19 със задължителна карантина за 5-6 дни. Двойното тестване изисква да се премине през 2 PCR-теста- единият при пристигане в страната и последващ 5-6 дни по-късно с цел да се минимизира рискът от погрешен отрицателен резултат при първото тестване. През периода между двата теста всички пристигащи в Исландия се поставят под карантина. При отрицателен резултат на втория PCR-тест карантината отпада. Ако резултатът от теста е положителен, пътуващият е длъжен да се самоизолира. Алтернатива на двойното тестване е 14-дневна карантина при пристигане в страната без необходимост от тестване. Вторият тест е безплатен, а тестването е достъпно в здравните служби в цялата страна.


Българските граждани могат да пътуват до Република Ирландия с ограничения. За пътуване към страната е необходимо да попълнят предварително електронен формуляр, а след пристигането си подлежат на 14 дневна самоизолация.


От 00:01 ч. на 25.07.2020 г. се въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, влизащи в Италия от Република България и от Румъния, както и за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италианската република. С решение на компетентните италиански власти, действията на ограничителните мерки за налагане на карантина отново са продължени до 7 септември 2020 г.


Пътуването забранено, изключения има само за някои групи граждани


От 30 март е ограничено пресичането на държавните граници на Руската федерация през автомобилни, железопътни, пешеходни, речни и др. гранично контролно-пропускателни пунктове на РФ за чуждестранни лица и лица без гражданство. От 1 август 2020 г. са възстановени международните полети между РФ и Турция, Великобритания и Танзания. По информация на консулския департамент на Министерство на външните работи на РФ, не е възможно граждани на други трети страни да влязат в РФ чрез тези държави. Съгласно заповед на Правителството на РФ, руски визи ще се издават само на гражданите на Турция, Великобритания и Танзания.
От 15 август ще се възстановят международните полети с Швейцария. Руски визи ще се издават само на гражданите на Швейцария.


Българските граждани могат да пътуват до Република Кипър с ограничения. От 1-и август 2020 г. само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass.


В Молдова има забрана за влизане в страната на чужди граждани (с изключение на лица със статут на пребиваване; дипломати; работници по трансгранични проекти; лица, които пътуват с професионални цели; лица, пътуващи по хуманитарни причини; шофьори, осъществяващи международен превоз на стоки). При влизане в Молдова е задължително поставянето под карантина на съответния гражданин за период от 14 дни.


Режимът за пътуване и влизане в Грузия не е отворен, но се прави изключение за международния товарен транспорт, дипломати, медици, извънредни/хуманитарни случаи и други. Към момента не се допуска влизането на туристи от Република България. Българските бизнесмени следва да се обърнат с молба до Междуведомствения координационен съвет за разрешаване за влизане в Грузия.


Режимът за пътуване от и до Азербайджан е преустановен. До 00:00 часа на 31-и август 2020г. на територията на Република Азербайджан остава в сила забраната за влизане и излизане в/от страната по сухопътни и въздушни маршрути, с изключение на специални и чартърни полети, товарни автомобили и транзитно преминаващи транспортни средства, като до тази дата е продължен и специалният карантинен режим.


Всички сухопътни граници са затворени за преминаване от леки автомобили и няма отворени сухопътни маршрути за напускане страната. Товарните автомобили се допускат, като преминават задължителна дезинфекция, а транзитно преминаващите от тях се ескортират до излизане от страната. Водачи на транспортни средства, които имат симптоми на коронавирус, не се допускат за влизане в страната. Спрени са жп-връзките със съседните държави и фериботната линия Баку-Туркменбаши. Летищата в Азербайджан са отворени единствено за товарни и ограничен брой чартърни полети.


Литва забранява влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България.


На този етап не се допуска пътуване до Финландия на български граждани без основателни причини.


Влизане на територията на Норвегия се допуска за следните категории български граждани:
- постоянно пребиваващи в страната;
- които имат регистриран договор за работа с норвежки работодател;
- които са самонаети, имат бизнес или планират да открият собствен бизнес в страната;
- които притежават недвижим имот в Норвегия;
- роднини на постоянно пребиваващи в Норвегия, когато посещават
Всички, влизащи на територията на Норвегия от България, се поставят под домашна карантина за 10 дни без изключение.


Българските граждани могат да влизат на територията на Кралство Дания с ограничения. Датските власти ще ги допускат при наличие на адресна регистрация, трудов договор, документ, удостоверяващ бизнес пътуване, хуманитарни случаи, здравни или семейни причини. Всички пристигащи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни.


Допълнено на 31 юли: От събота Дания включи България, Румъния и Люксембург в групата страни, до които трябва да се избягват несъществени пътувания на фона на нарастващите темпове на инфекцията. Дания е определила като приемлива честота на разпространение на вируса от най-много 20 нови случая на 100 000 жители седмично, но взима предвид и общите тенденции.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1328 Весело

  Поздравления за картата на Крим.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на spanopolski
  spanopolski
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Уместно е да се добави и обратния тип информация - при влизане обратно в България дали не се налага например карантина.
  Доколкото разбрах от четене в други източници напр. до Черна Гора се пътува без проблем, но на влизане в България се иска отрицателен ПСР тест.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5146 Весело

  Туристите са се затичали из Европа.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4087 Любопитно

  До коментар [#3] от "spanopolski":

  Точно така, същото положение е и при връщане от Турция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1328 Любопитно

  До коментар [#3] от "spanopolski":

  Иначе какво? Няма да допуснат българин да се прибере в България?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4087 Любопитно

  До коментар [#8] от "Darulio":

  Пускат го да се прибере в България, но го задължават да бъде под карантина за следващите 14 дни. Записват адреса където той / тя желае да прекара тези 14 дни на карантина. А дали след това някой действително контролира въпросния човек дали спазва карантината е отделен въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Давайте да ходим към страните без ограничения :) че с тия писиари в Гърция няма как да стане. Пък и тук си имаме море в крайна сметка.

  Приказка без край
 15. 15 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 333 Неутрално

  С този вирус, който в огромната си част се кара леко от младите хора, съсипват бъдещето им. Съсипват плановете им за висше образование в чужбина, съсипват възможностите им за квалифицирана работа в чужбина. За да се получат тези “привилегии” много скоро ще се изисква да са ти били от драгоценната ваксина. Иначе ще си полу-човек. Обречен да не пътува, да не израства кариерно, да не учи, да не разширява кръгозора си - няма да мръдне от блатото България без ваксина.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  Не е засегната темата за транзитното преминаване през страните, където има ограничения за български граждани. А тя е интересна - какви са условията за транзитно преминаване?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на MarekHamsik#17
  MarekHamsik#17
  Рейтинг: 274 Неутрално

  информацията ви за Украйна НЕ Е вярна.

  vesso
 18. 18 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 76 Неутрално

  С този вирус, който в огромната си част се кара леко от младите хора, съсипват бъдещето им. Съсипват плановете им за висше образование в чужбина, съсипват възможностите им за квалифицирана работа в чужбина. За да се получат тези “привилегии” много скоро ще се изисква да са ти били от драгоценната ваксина. Иначе ще си полу-човек. Обречен да не пътува, да не израства кариерно, да не учи, да не разширява кръгозора си - няма да мръдне от блатото България без ваксина.
  —цитат от коментар 15 на vzt34526152


  Хмм, прав си. Нещо повече в това благо, полуграмотни милиционери се занимават с потребителите на канабис и ги вкарват по затворите, ако не им се плаща подкуп...Споменавам това заради "репортажа" по Нова Тв за "нарколабораторията около Горна Оряховица". Просто Бейко и сие се вживяват като wannabe агенти от DEA търсещи лаборатории за кока - някъде началото на 90те години в колумбийските джунгли.

  Новините особено на "медии" като дарикнюз преливат от заловени 0.4 грама от високорисковото наркотично вещество "марихуана" (каквото и да значи това за Ганчовците), и амфетаминово/хероиново/алкохолното лоби на партизанските внуци начело с Бейко не спира да дърпа същите тези "млади хора" (а и не толкоз млади.) за косите.

  Споменавам това малко офф-топик,защото е време някой да се заиграе с тази кауза, иначе ще си бъде все същото блато.

 19. 19 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Швейцария се присъедини към списъка на Шенген и държавите-членки на ЕС, които позволяват на граждани на трети страни, които имат неженен партньор в Швейцария, да се събират отново с тях. Така Швейцария става шестте държави от ЕС / Шенген, предприели подобен ход след Австрия, Чехия, Дания, Норвегия и Холандия.

  Решението е взето от Федералния съвет и обявено днес чрез съобщение за пресата. Според съобщението за печата от 3 август всеки с партньор, който живее в Швейцария, има право да влезе в страната

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK