Три жени поведоха борбата срещу последния диктатор в Европа

Три жени поведоха борбата срещу последния диктатор в Европа

© Associated PressИзправена в Беларус пред най-трудната битка в живота си, Светлана Тихановска изведе децата си в безопасност в чужбина. 37-годишната учителка е единственият одобрен кандидат на опозицията за участие в изборите на 9 август.


Тя продължи предизборната кампания на мъжа си, блогъра Сергей Тихановски, който подобно на много други критични гласове беше пратен в затвора в навечерието на изборите. Тихановска иска да махне "последния диктатор на Европа", президента Александър Лукашенко, след 26 години на власт.


През последните седмици хиляди протестират в бившата съветска република, разположена между членуващата в ЕС Полша и Русия, с искания за свобода и политическа промяна.
Когато 65-годишният Лукашенко прати зад решетките най-силните си опоненти, демонстрантите започнаха да излизат по улиците на големите градове в страната, дори и въпреки че стотици от тях бяха задържани.


Сега се случва нещо, което едва ли някой си е представял: Тихановска сформира коалиция с още две жени, представляваща кандидати, които преди това не бяха допуснати да участват в изборите от националната избирателна комисия.


Тихановска започна кампанията си от столицата Минск, подкрепяна от Мария Колесникова, ръководител на предизборната кампания на пратения в затвора кандидат Виктор Бабарико, и Вероника Цепкало, съпругата на бизнесмена и бивш кандидат Валерий Цепкало.


Лукашенко никога не е гледал сериозно на жените в политиката.


Сега те заплашват да разтърсят из основи изградената от него и доминирана от мъже политическа система. "Това е коалиция, която няма ясна програма, но има силно послание: Беларус се нуждае от промяна така, че да има условия за честен и свободен избор", каза Марина Рахлей, експерт по Беларус от берлинския мозъчен тръст Германски фонд "Маршал".


"Както някога в бившата Източна Германия, има доста голяма воля за промяна", заяви Рахлей. "Сегашната ситуация наподобява онези моменти, когато дори елитът не забелязваше какво в действителност се случва в обществото и изведнъж стената падна", добави тя.


Говорейки за обстановката в страната, изпълнената с решимост Тихановска в неотдавнашна своя реч обясни, че "сега е само началото".


Няма и следа от сълзите, които тя пророни на предишно видео, след като получила заплахи да прекрати кампанията си, защото в противен случай щели да й бъдат отнети децата. Политолози определят като доста професионална речта по държавната телевизия на Тихановска, която има 10-годишен син и 4-годишна дъщеря.


Три жени поведоха борбата срещу последния диктатор в Европа

© Associated Press


В това свое изявление тя със спокоен и категоричен тон призоваваше своите сънародници да гласуват и да не допуснат изборите да бъдат фалшифицирани. "Гласувайте за мен!", приканваше тя в речта си. Ако спечели, Тихановска обещава да освободи всички политически затворници и да организира нови и честни президентски избори, този път вече и с тяхно участие.


В речта си тя също така припомни на обществеността за съпруга си, който във видеопроекта си "Страна за живот" е показал оплакванията, ширещата се бедност и масовото недоволство. Движението, подкрепящо семейство Тихановски, си има и своя протестна песен, озаглавена "Стените рухват", в която на едно място се пее "Да разрушим този затвор".


"Свидетели сме на невиждана досега политизация на обществото",


каза живеещият в Минск анализатор Артьом Шрайбман. Основната причина за това е дълбоката социално-икономическа криза в страната, която е зависима от Русия, добавя той.


Действителната подкрепа за Лукашенко е някъде между 20 и 25 процента, казва Шрайбман, което е доста повече от 3-те процента, които му дава опозицията, но е и доста далеч от над 70-те процента, които му дават държавните изследвания на общественото мнение.


"Ние сме мнозинството", каза уверено Тихановска в речта си. "Не ми харесва фактът, че хората умират от коронавируса, докато онези във властта крият истинските числа", добави тя.


Лукашенко винаги е отхвърлял безпокойствата относно вируса, като е казвал, че хората трябва да продължат да работят, защото икономическите последици ще бъдат по-тежки и от самия вирус.


"Коронавирусът промени всичко", каза Рахлей, имайки предвид факта, че по време на кризата президентът е направил пренебрежителни коментари по адрес на починалите от вируса. "Това нарани доста хора", добави Рахлей, обяснявайки, че Лукашенко е накърнил образа си на баща на нацията, който се грижи за благополучието на своя народ.


Има два варианта на тези избори, каза Тихановска. Вариант едно: да продължим да живеем в бедност. Вариант две: Беларус да се превърне в онази страна, "в която заслужаваме да живеем". Тя иска да създаде бъдеще за децата си в Беларус. "Вече не ме е страх, каза Тихановска. За пръв път от 20 години имаме силата да победим." /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK