САЩ може да разположат хиляди военни в България, но след години и ще е скъпо

Учение през 2009 г. на 2nd Stryker Cavalry Regiment на полигона Ново село.

© Master Sgt. Cecilio Ricardo, U.S. Air Force

Учение през 2009 г. на 2nd Stryker Cavalry Regiment на полигона Ново село.Министерството на отбраната на САЩ може да започне ротация на бригади "Страйкър" (Stryker) в Румъния и България като част от препозиционирането на въоръжените сили на страната в Европа. Преди това ще трябва да бъде прибрана от Германия в САЩ една от най-боеспособните части - 2nd Cavalry Regiment (2CR). Това ще една от последиците от изтеглянето на 12 хиляди американски военни от Германия, обявено от Пентагона тази седмица.


Това твърди в."Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, които са били подробно информирани за плановете и какво по-точно има предвид министърът на отбраната Марк Еспър, когато говори за промени в "района на Черно море" с цел сдържане на агресия от Русия.


Но, както това издание, така и "Ройтерс", уточняват, че всичко ще отнеме години и ще струва поне 6 млрд. долара.
Разполагането за по няколко седмици или месеца - обикновено под формата на учения по българските полигони - не е непозната практика. Но ротация на бригада "Страйкър" е нещо от съвсем различен мащаб. Това е бойна част от хиляди военни, като в частност 2CR наброява 4800 души. Те са със стотици машини - бойни, транспортни и инженерни, артилерийски части и готовност да се прехвърлят с транспортни самолети и разгърнат в рамките на 96 часа. "Страйкър" са изградени около високотехнологична интегрирана среда, обучени са да се защитават от химически, биологични, радиологични и ядрени оръжия, както и да осигуряват засилена сигурност, сдържане на противника и отбрана при конфликт най-малкото докато пристигнат тежки бронирани пехотни и ВВС части.България не е непозната за 2CR, защото нейни части са участвали в учения на Ново село години наред. Вероятно плановете са и други "Страйкър" да тренират в България и Румъния, но частите им да бъдат по-многочислени. Личният им състав може би ще пристига на ротационен принцип, но ще използват предимно постоянно базирана в България техника.


Подробности за оттеглянето от Германия тепърва ще стават известни, но първата информация е, че половината от тези 12 000 военни ще бъдат преместени на други места в Европа. Но над инициативата на Доналд Тръмп (активно подкрепяна от доскорошния посланик в Берлин Ричард Гренел) стои въпросителна, защото президентът каза, че тя може да се промени, ако Германия започне да плаща повече за отбрана.


Ето какво се знае засега:

  • американският военен контингент в Германия ще намалее с една трета до около 24 хиляди души
  • близо 5600 военни ще бъдат преместени на друг иместа в Европа, около 6400 ще се върнат в САЩ
  • европейското командване (EUCOM) ще бъде преместено от Германия до град Монс в Белгия, където е щабът на Обединените сили на НАТО (SHAPE); също тук ще се разположи и щабът на американските части за специални операции
  • командването за Африка ще напусне щаба си край Щутгарт, но не е решено къде точно ще отиде; говори се за Неапол в Италия и ВВС базите Морон или Рота в Испания
  • самолети F-16 ще отидат в базата "Авиано" в Италия
  • САЩ ще запазят голямата си база в Рамщайн и военната болница в Ландщул
  • Марк Еспър не говори колко ще струва всичко това - от изтеглянето до строежа на нови сгради и инфраструктура, но според източник на "Уолстрийт джърнъл" става дума за между 6 и 8 млрд. долара
  • министърът на отбраната на Германия е бил уведомен предварително за съобщението от тази седмица, но с останалите страни съюзници в НАТО тепърва ще има разговори и разяснения
  • Еспър каза, че не е изключено американски войски да бъдат презместени в балтийските републики и Полша, след като бъдат постигнати съответните споразумения.
  • не е ясно дали Конгресът във Вашингтон ще одобри милиардите долари за цялата тази операция, както и дали тя ще остане в същия вид, ако Джой Байдън спечели президентските избори през ноември
  • Пентагонът може самостоятелно да разместна средства в собствения си бюджет, но за малки проекти; разходи за строителство на големи военни обекти изискват одобрение на Конгреса.

Американски войници от 2nd Cavalry Regiment тренират въздушна атака срещу обект в Норио, Грузия, през лятото на 2018 г.

© 1st Lt. Ellen C. Brabo, U.S. Army

Американски войници от 2nd Cavalry Regiment тренират въздушна атака срещу обект в Норио, Грузия, през лятото на 2018 г.


Още сега планът има сериозни критици като ген. Бен Ходжис, командващ до 2018 г. на американските части в Европа. "Когато започнеш ротация на войските, не разбираш стратегическата обстановка по начина, който създава постоянното базиране. Има неща, които не могат да бъдат превъзмогнати, а в същото време задачата на командващия става по-трудна."


Джеймс Таунсенд, бивш високопоставен служител на Пентагона за Европа и НАТО, казва, че решението на министерството на отбраната е заради това, че Тръмп не може да понася канцлера Ангела Меркел. "Всичк обеше представено като стратегия, но в действителност става дума за неприязънта на Тръмп към Германия", казва той за "Уолстрийт джърнъл".


"Това е плесница за приятел и съюзник в момент, когато би трябвало да се сближаваче в колективния си ангажимент за сдържане на руска и китайска агресия", заяви сенаторът републиканец и бивш кандидат за президент на САЩ Мит Ромни. "Този ход може временно да свърши работа във вътрешната политика на САЩ, но последиците ще са трайна и вредни за американските интереси."


Конгресменът демократ и ветеран от армията Джейсън Крау казва, че решението изглежда повече като опит да бъде успокоявана Русия, отколкото да се подобри сигурността на САЩ. "Най-малкото, доста неща не се връзват", допълва членът на Комисията по отбрана към Камарата на представителите.


Командването на обединените сили на НАТО в Монс, Белгия.

© Reuters

Командването на обединените сили на НАТО в Монс, Белгия.


В това "оптимизиране и рационализиране" на американското военно присъствие в Европа има стратегически смисъл, но то ще е скъпо и ще отнеме доста време, казват за "Ройтерс" трима бивши висши служители в НАТО.


Ген. Бен Ходжис обяснява, че "това не е като да сгънеш палатка и да се преместиш на ново място, защото SHAPE отчаяно се нуждае от ремонт и обновяване. Джейми Шей, бивш говорител на алианса, напомня, че комплексът край Монс "е от 60-те години и изглежда точно по този начин, това място се нуждае от изграждане наново".


Ген. Тод Уолтърс, висш командващ в SHAPE и EUCOM, казва, че преместването на щаба в Монс ще подобри ефективността му. "Поне от страната на САЩ може да се представят доста по-убедителни аргументи за това решение, отколкото за изтеглянето на войски от Германия", казва Шей. Той посочва, че от 1967 г. Пентагонът поддържа два щаба - в Монс и Щутгарт.


Ходжис напомня, че нито Италия, нито Белгия, които се предполага, че ще спечелят от разместването, не покриват условието за 2% от БВП да се влагат в отбрана. Той обяснява, че Уолтърс и Еспър "опитват да вземат едно решение на Белия дом, основано на погрешно мислене, да му направят стратегически анализ, след като вече е взето и да представят нещо, което възможно най-добре отговаря на президентската заповед. Мисля, че щетите можеше да са много по-големи".

 • Преместването в Монс става бързо, защото през 1967 г. Франция напуска военните структури на НАТО и щабът от Кемп "Касто" край Роканкур трябва да напусне страната. Но Монс е просто летен полигон на белгийската армия в западащ район на въгледобив и се налага правителството да построи скоростна магистрала до Брюксел.


Ген. Ханс-Лотар Домрьозе, ръководил командването на НАТО в Брунсум до 2016 г., казва, че събирането на щабовете в Монс ще спести ненужно пътуване и други разходи.


Но така или иначе за него в предислоцирането на американската армия в Европа "няма смисъл". "Цената ще е по-висока от военната полза. Това е или нескопосано свършена работа, или намерение да се досажда на някого."

Ключови думи към статията:

Коментари (282)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Какво ще ги върти Тръмп, направо да ги прибира сичките ... а който го е страх от Русия, или да почне да киха за отбрана или — на два ката в краката на Путин и теманета до откат. Хем цицате Америка, хем я плюете

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  След като ни натресоха военно оборудване за милиарди, което ще се плаща от внуците. Сега ще ни натресат и бази, за които разбира се ние ще трябва да плащаме. Страхотен бизнес си правят, няма две мнения.

  А Американските посолства по света са нещо като продавач-консултанти на Американската военно-промишлена и енергийна индустрия.

 3. 3 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Марк Еспър направо изяде хляба на Шкембе Войвода. А думата суверенитет просто трябва да я забравим.

  Stupid people make me sick
 4. 4 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 588 Неутрално

  След като ни натресоха военно оборудване за милиарди, което ще се плаща от внуците. Сега ще ни натресат и бази, за които разбира се ние ще трябва да плащаме. Страхотен бизнес си правят, няма две мнения.А Американските посолства по света са нещо като продавач-консултанти на Американската военно-промишлена и енергийна индустрия.
  —цитат от коментар 2 на dpnps


  Отдавна твърдя, че НАТО е бизнес отганизация. Печели този който продава. Ние и тука сме от страната на булката.

  Stupid people make me sick
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Запазването на България по времето на ВСВ, бе във вид неутралитет. Преди време Германия се приемаше като целият свят. Тогава цар Борис намери решение в рамките на възможното. Сега пак сме там..., сега смятаме че САЩ са центъра на Галактиката,...а няма нищо вечно...особено в тази Америка сега!! Голямата драма на ЗАПАДА е тоталното неразбиране на Русия . Три пъти се надигат да превземат тези ТЕРИТОРИИ , и винаги катастрофират. На България и трябва да взема страна, още повече когато никой извън САЩ не иска това!!

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Адекватна и изчерпателна статия без да е твърде дълга. Повече от това моля.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Първо са базите. Но е въпрос на време да прегърнем целия пакет демократични свободи, които изнася големият брат.

  Свободата да се разболеем от Ковид-19, да ни застрелят на улицата, да ни набият полицаите или да ни пръснат в очите с демократичен нервнопаралитичен спрей. Също така всеки е свободен да остане без работа (близо 60 милиона души в САЩ са безработни в момента) и да няма пари за текущите разходи и за насъщния.

  Натам сме се запътили и ние. И веднъж достигнем ли нужното ниво, ще станем уважаван член на международното демократично семейство.

  Но първото и най-важно е да се докажем като дисциплиниран платец на "членски внос" под формата на договори за оръжия и бази.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хакуна Матата !":

  То е направо очеизвадно. И ако досега все пак имаха някакво приличие, сега с президент като Тръпм, просто нещата се казват съвсем директно и без много свян.

  Ако трябва да се позова на известен цитат от филма Добрият, Лошият и Злият: " На този свят има два типа хора, тези които държат пистолета и тези които копаят."

  Е, ние в Бългаия сме от тези които копаят.

 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Хе, хе! Гледам читателите на Дневник вече са предимно и тясно свързани със социалистическата идея и русофилството. Мои познати русофили редовно си постват по страниците статии на Дневник. А до скоро го плюеха.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Гневно

  "когато говори за промени в "района на Черно море" с цел сдържане на агресия от Русия.


  Но, както това издание, така и "Ройтерс", уточняват, че всичко ще отнеме години и ще струва поне 6 млрд. долара."

  Докато вие "сдържате" въображаемата руска агресия Турция ще ни окупира и осигури безплатна защита срещу Русия

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  Министерството на отбраната на САЩ може да започне ротация....
  =======
  Преди 30.....40 години, в подобен словоред щеше да има няколко капки логика понеже войната беше някак 'студена'......но днес.....!?

  Bukalemun
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  За покупката на дронове от Турция? Това май ще се окаже фейк.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Лоша новина за Сърбия. Добра новина за собствениците на гей барове.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Хе, хе! Гледам читателите на Дневник вече са предимно и тясно свързани със социалистическата идея и русофилството. Мои познати русофили редовно си постват по страниците статии на Дневник. А до скоро го плюеха.
  —цитат от коментар 10 на bpcorp


  А цащо ти, и твоите приятели русофили, дойдохте в "Дневник"?
  Какво ви привлече?

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#17] от "Jalis Ironhammer":

  И аз така предполагам.......но представи си, че стане факт......?
  Как мислиш, кое е по вероятно......това за Гърция....или тази статия?

  Bukalemun
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#17] от "Jalis Ironhammer":

  И аз така предполагам.......но представи си, че стане факт......?
  Как мислиш, кое е по вероятно......това за Гърция....или тази статия?

  Bukalemun
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  "....защото президентът каза, че тя може да се промени, ако Германия започне да плаща повече за отбрана.."

  Ами таз годин кат падне герм. бевепе заради ковидя, харчелъкът за джепане ша е над 2%, даже мое и тритя процентъ да избуши.

 25. 25 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 775 Неутрално

  По въпроса за американските военни бази има една 4-логия от американския професор Чалмърс Джонсън. Много е поучителна!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Соломон Рибентоп
  Соломон Рибентоп
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Защо не!?Едно време се раждаха мноо дечица в маалите с виетнамски черти.....,ся ше се раждат афро индийчета.

  Много съм тъп
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Ако им е изпила чавка акъла. Българите ще се пишат 100% антиамериканци, циганите ще оберат базите за джилезу, а руските агенти ще влизат и излизат като у тех си. Чалгата без пари.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Не се бой, дрогарьо. Жълтурковците ще отмъстят на американците за тежката участ на партийни секретари и ЗКПЧ-та у нас. Току виж те назначили и за главен редактор на заводска стенгазета с постоянна заплата.

 32. 32 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хакуна Матата !":

  А бе друго си беше да държим 100 000 армия и да купуваме от матушката ви стотици МиГ-ове. Зер, косъм не трябваше да падне от колхозния строй в москве.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Докато вие "сдържате" въображаемата руска агресия Турция ще ни окупира и осигури безплатна защита срещу Русия
  —цитат от коментар 12 на Julian Mall


  Таваришч, през последните 140 години, никой не ни е нападал и окупирал освен расийката и пококоросваните от нея протежета.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  ... наистина ще ни излезе скъпо ... както съюзите ни с Кайзера и с Фюрера

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Дайте ги насам! Сигурността на България може само да спечели. Можем и американски войски от Турция да приемем. При толкова агресивни регионални сили около нас е добре да имаме гръб. ЕЙ, ги турците с военни ангажименти в Сирия, Либия, Армения, Гърция и Египет. ЕС и САЩ постоянно трябва да ги сдържат.

 39. 39 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Ще плащаме за окупацията си, на най-богатата страна в света. Друга работа са братята англо-саксонци.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Ша шчупат държавата на Пеевски
  Ша шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#34:"gianni"][/quote]

  Тогава Комрад, кат' толко те е страх - чемодан, вокзал и Братска Хамерика. Там ще си на топло и сигурно.

  Соц. поручвания в Европа показват, че младите европейци нито искат американски войски в Европа д ги "пазят" нито виждат необходимост от това.

  Окупация на Бъглария или Европа от Зелените човечета на Путин е толкова вероятна, колкото Барба Ганьос да стане нобелов лауреат.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  ... наистина ще ни излезе скъпо ... както съюзите ни с Кайзера и с Фюрера
  —цитат от коментар 36 на dark'star


  Що забравяш СИВ и Варшавския договор? И кое е общото в съдбата на тези съюзи?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Още в началото на 90-те на м.в. се говореше за такова намерение , така , че нищо ново , но времето си тече и отминава , светът се променя , проблемите се увеличават и......къде сме ние е основен въпрос , защото май сме единствени , които нищо не направиха за моща и независимостта си , във всяко едно отношение , а това говори за конкретни неща , какво сме станали и накъде се върви , когато не те питат за нищо , най-малко за интетресите ти......всъщност , отдавна сме само територия , защото народ и държава без идентичност не съществуват в реалния мир !

 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Статията трябва да оформи протеста да продължи с масово късане на знамето на НАТО и ЕС. Сърцето в Москва, а децата на запад (като Нинова). Ще жертват младежта пред олтара на азиатските диваци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това даже и руснаците не си позволиха.
  Ама както и да е.
  Ще приемем доброволна окупация от чужда армия, защото ние си нямаме такава.
  И кой беше го казал:
  "Който не храни своята армия, ще храни чужда"

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 48. 48 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "bpcorp":

  С тия фалшиви мантри колко още ще ги карате? Кой не е герб бил от БСП то. Кой не бил Америка бил за Путин. Що не вземе всичките да се прегърнете мама ви джендърска и демократично не се изпозастреляте нейде?
  Бавно но славно на българина започва да му идва акъла и да разбира стойността на всичките европейски и атлантически ценности къде ни ги пробутват вече 30 години.
  Никви американски войници и бази не ни трябват. Не ни трябва и да приемаме еврото. Ей заради такъв продажен прост ГЪЗ като Тиквата сме на тоя хал.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "gianni":

  Окупирал друг път. Четеш историята как ти изнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 511 Неутрално

  ВВС базите Морон или Рота в Испания
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Карабоев, базата в Рота е военноморска, а не ВВС.

  До коментар [#1] от "Gretel":
  Какво ще ги върти Тръмп, направо да ги прибира сичките ... а който го е страх от Русия, или да почне да киха за отбрана или — на два ката в краката на Путин и теманета до откат. Хем цицате Америка, хем я плюете
  —цитат от коментар 1 на Gretel


  Много плоско гледаш на нещата. САЩ не държат войски в Европа за да пазят нас, а за да пазят себе си. Толкова ли е трудно да се схване?

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  "Джеймс Таунсенд, бивш високопоставен служител на Пентагона за Европа и НАТО, казва, че решението на министерството на отбраната е заради това, че Тръмп не може да понася канцлера Ангела Меркел. "Всичк обеше представено като стратегия, но в действителност става дума за неприязънта на Тръмп към Германия", казва той за "Уолстрийт джърнъл".

  Споделям това мнение. Изглежда много правдоподобно. Тръмпи Рекетьора просто мрази Меркел и чрез тази дислокация на част (1/3 от целия състав) на американските войски базирани в Германия той си въобразява, че ще я засегне. Разбира се, както обикновено той се заблуждава жестоко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ша шчупат държавата на Пеевски":

  А дали младите европейци дали искат мамашката ви да трупа в Крим ракети и самолети, носители на ядрено оръжие със близък и среден радиус. Те по никакъв начин не могат да стигнат до САЩ и са заплаха единствено на Европа.

  Дрогарьо, надеждата, че расийката ще върне текезарския ви строй и ще ви даде България отново на ишлеме, е напълно нереална.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "gianni":

  Купувахме за без пари. Да не говорим, че повечето ни въоръжение го подаряваха на символични цени. Бяхме от първите държави сдобили се с последните миг 29, които нарязахме нови нови.

 58. 58 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#32] от "gianni":

  Колко хилядна е била армията ни по време на Балканската война? Имаш ли някаква идея? И пак ли матушката ти е била виновна??

 59. 59 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#34] от "gianni":Окупирал друг път. Четеш историята как ти изнася.
  —цитат от коментар 50 на Perry_Mason


  Пери Мейсън! Наречи се Вишински, бре каскет. Ще се върже по-добре с духовното ти състояние. Ха-ха-ха!

 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Весело

  До коментар [#9] от "dpnps":
  "На този свят има два типа хора, тези които държат пистолета и тези които копаят."
  Е, ние в Бългаия сме от тези които копаят. "

  Така е. Аз колко съм копал по студентски бригади, по бригади на прогнилата интелитенция в селското стопанство.
  Свикнал съм.

  подпис
 61. 61 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#58] от "Веселяк У":

  Около 600 хилядна армния сме имали тогава. И това при 3.5 милионно население.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Весело

  "Джеймс Таунсенд, бивш високопоставен служител на Пентагона за Европа и НАТО, казва, че решението на министерството на отбраната е заради това, че Тръмп не може да понася канцлера Ангела Меркел. "

  Скоро ще разберем дали е вярно особено ако демократите спечелят изборите.
  Ако Байдън прекрати политиката на Тръмп и продължи да прави разходи в полза на съюзники значи Джеймс е прав.

  подпис
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Дано направят голяма база у нас и в Румъния. Инджирлик може да се изнесе у нас заедно с ядреното оръжие. Така си решаваме въпрос с турската заплаха и затваряме балканите за неоосманизъма. И борбата срещу руско турската китайска агентура ще стане по ефективна.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Как не прочетох един адекватен коментар. Може би единствено, че Тръмп се опитва най-вече да си продава оръжието.
  Като цяло с изместването на границите на НАТО на изток, е логично и сухопътните сили да се рекламират близо до границата. Ако ставаше дума за Русия обаче, може би дестинацията щеше да е Полша. Според мен България е избрана, защото и бай Ердо, макар и съюзник, се взе нещо доста на сериозно напоследък и армията му вече не слуша толкова САЩ. Преврата не стана тоя път...

 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  ... наистина ще ни излезе скъпо ... както съюзите ни с Кайзера и с Фюрера
  —цитат от коментар 36 на dark'star

  Що забравяш СИВ и Варшавския договор? И кое е общото в съдбата на тези съюзи?
  —цитат от коментар 43 на Един вампир броди из Европа


  Не съм забравил и "Балканския съюз", нито ЕС и НАТО - общото е , че "съюзите" са от ден до пладне и винаги сме на губещата страна ... в повечето случаи с национални катастрофи, народен съд и с териториални загуби

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 336 Неутрално

  ..колкото Барба Ганьос да стане нобелов лауреат.
  —цитат от коментар 41 на Ша шчупат държавата на Пеевски

  Като не са го пускали, да учи в чужбина, комунистите, какво искаме сега от момчето?

 72. 72 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#2] от "dpnps":

  До коментар [#3] от "Хакуна Матата !":

  До коментар [#4] от "Хакуна Матата !":

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  До коментар [#30] от "Един вампир броди из Европа":

  До коментар [#32] от "gianni":

  Нито ги щем, нито ни трябват - да си ги дислоцират и тренират в Тексас!

 73. 73 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#32] от "gianni":Купувахме за без пари. Да не говорим, че повечето ни въоръжение го подаряваха на символични цени. Бяхме от първите държави сдобили се с последните миг 29, които нарязахме нови нови.
  —цитат от коментар 57 на Барба-Ганьос-Тулуп


  Я дай някой линк за да се види колко нови МиГ-29 сме нарязали, бре лъжец. Навремето, поради високата цена на МиГ-29 се е смятало, че е по-добре да се купят други съвецки боклуци, МиГ-23.

  Инак символични бяха стотиците милиони долари пръскани за "братски" режими в Никарагуа, Ангола и къде ли още не. Без да се броят стоките за милиарди долари подарени на режимите в Ирак и Либия.

 74. 74 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Американските бази в Европа са отживелица от 40-те години на 20 век. Войната отдавна свърши, време е американските войски да се прибират!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#66] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Че България е била значим фактор по това време и във военно и във икономическо отношение е факт, може би и лидер на балканите (Това го казва Чърчил в навечерието на първата световна воина) но чак пък четвъртата армия я Европа, малко ми се не вярва, все пак в Европа са Германия, Русия, Авсро-унгария, Британия барабар с колониите, Франция, Швеция, Полша

 77. 77 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#52] от "tamada":

  “ САЩ не държат войски в Европа за да пазят нас, а за да пазят себе си. ”
  ——
  Щото граничната пътека на САЩ минава през пъпа на Европа? ... и прочие възможни тълкувания...
  Надявам се да съм ясна, че твърдението ти по-горе е неочевидно и докато не го подкрепиш с аргументи и факти, е голичко, горкото. Мярнах поне едно алтернативно обяснение за присъствието на американски войски в европа — като източник за приходи на военно-промишления комплекс ...Тъй че топката е в твойта половина

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 78. 78 Профил на PMG Baba Tonka Tonka
  PMG Baba Tonka Tonka
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Виждам тука има много, които искат да търгуват със сувернитета ни.

 79. 79 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#57] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  А намали лъжите, че все още има из нета писания кое колко е струвало и кое след кого сме придобили. И как основно руснаците са ни продавали като нови рециклирани самолети с отпаднала необходимост при тях. Или такива които са показали дефенти.
  https://aero-bg.com/2010/03/28/kakkupihmemig29/
  https://www.forumnauka.bg/topic/20791-как-преди-30-години-купихме-миг-29/

 80. 80 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Може, ама няма. Егати измислената "новина". Това, че нещо се мести от Германия не означава, че идва е България. Вчера в англоезичните източници никъде не се спомена България. Единствено Белгия и Италия. Все по-манипулативни заглавия откривам в дневник последно време.

 81. 81 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#77] от "Gretel":

  А за какво ги държат в Европа според вас?

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#1] от "Gretel":

  "Хем цицате Америка, хем я плюете"

  Цицаме - грам цент не са плати тия наематели в България. Явно се броят за окупатори.
  А плюеме по имагинерните сметки на "цицането" - разходите за ветераните в САЩ се броят за военни разходи (а не на частните здравни и пенсионни застрахователи). Същите тия разходи в България са броят за паднали от небето в замяна на изпратените към небето бедни пенсионери.
  Дори не споменавам военните разходи, финансиращи развойната дейност на частни компания, за каквито в България "политическата класа" е толкова проста, че дори не може да помисли.

 83. 83 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#59] от "gianni":Гръмни се кат Кърт Кобейн бе глупак.
  —цитат от коментар 64 на Барба-Ганьос-Тулуп


  Суисидални мисли минават само в червените ви тикви. Какво да правиш, червените куфарчета не стигнаха до дребния комунистически слугинаж. Да не говорим, че нито Курнелия нито Радев, ще върнат отново да цоцате от държавна ясла.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Целта на Тръмп е да наказава Германия, но това може да се окаже от полза за Германия - поне за нейната сигурност. В останалите аспекти (икономически) ще и навреди. Интересното е че ще се местят части в Италия и Белгия. И двете държави имат още по-малък дял от военни разходи спрямо БВП отколкото Германия. Разходите на Белгия са дори под 1 %.
  За България това би било голям плюс и за сигурността, както и за икономиката на районите където частите са дислоцирани. Защо за сигурността на Германия е по-добре частите да са извън Германия, а за България е обратното изисква по-дълго обяснение. Проблема ни обаче е че тук има много руски подлоги и ще хвърлят огън и жупел.

 86. 86 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#78] от "PMG Baba Tonka Tonka":

  Какъв суверенитет бе льольо? Американците ако искат да ни диктуват нещо, има много по-евтини начини от разполагане на армия. Достатъчно е едно-две изказвания на президента им за да се насметем . А ако иде реч да си вардим суверенитета с армия, не можем се оварди нито от Турция, нито от Русия, та в тоя ред на мисли, по-добре САЩ отколкото Турция или Русия

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Баце си купи още индулгенции.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2819 Весело

  До коментар [#34] от "gianni":

  "Таваришч, през последните 140 години, никой не ни е нападал и окупирал освен расийката и пококоросваните от нея протежета."

  Не знаех, че Кралство Румъния, окупирало Добруджа, и Кралство Гърция, окупирало беломорска Тракия, са руски протежета.
  Предполагам и Кралство Великобритания да е руско протеже, защото два пъти ни одрусва с непосилни репарации. Втория път номерът им не мина заради СССР.

 90. 90 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#82] от "wanderer":

  Доста истина има в това което си написал. Ние дали цицаме незнам, но немците цицат определено. Друг е въпросът, че след като им бяха наложени ограничения каква армия да имат, не мога да ги виня че не им се дават пари за американска армия

 91. 91 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  ...За България това би било голям плюс и за сигурността, както и за икономиката на районите където частите са дислоцирани. ...
  —цитат от коментар 85 на blagoj

  Ха, ха ... Тези даже въздуха дето дишат си го носят от САЩ.
  Бизнесът си е бизнес, нагъзеният си е нагъзен.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 92. 92 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#61] от "dpnps":

  Точно това имах предвид! :)) И сигурно тази армия сме я имали да пази кремъл и социализЪма...

 93. 93 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Викаш в момента в България хора не се разболяват, полицаите не бият, хора без работа няма и няма шанс някой римлянин да те наръга с нож за 20 лв?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 94. 94 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#82] от "wanderer":

  “ Дори не споменавам военните разходи”
  ——
  Да разбирам ли, че сте против присъствието на американски контингент в Европа, и в частност в България, при текущата уредба на нещата? Ако да, значи сме на една позиция ( индивидуалните причини за позициите ни са нерелевантни)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#35] от "hpc58674623":

  Колко пъти смяташ да повториш този коментар!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#93] от "Pow":

  На прав път сме но не е достатъчно. Има още какво да се желае.

 97. 97 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#92] от "Веселяк У":

  Според тукашните формумни експерти, които вечно са анти-нещо си (антидемократи, антифашисти, антикомунисти и тн.) , може и за това да ни е била нужна. Хаха

 98. 98 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#89] от "wanderer":

  По-добре да бяхме плащали репарации 50 години след ВСВ, но да бяхме част от нормалния западен свят. Вместо това останахме натиснати от миризливия съветски ботуш, за малко даже и република да им станем. 30 години след 10/11/89 още трябва да ви слушаме русофилските брътвежи.

 99. 99 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#81] от "dpnps":

  “ А за какво ги държат в Европа според вас?”
  ——
  Е, дайте му шанс на тамада да отговори, де... такова неуважение...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 100. 100 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Просещите американци ще изнудват ли България да плаща за всичко това? Защото само Бойко/с подкрепата на ДПС, е достатъчно луд да им плати нещо. Или греша?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK