COVID-19 пациентите вероятно не са заразни след 9-ия ден

COVID-19 пациентите вероятно не са заразни след 9-ия ден

© ReutersЗаразените с новия коронавирус вероятно не разпространяват COVID-19 отвъд деветия ден, в който са се появили симптомите, независимо че в носа и гърлото им да продължава още дълго установяването на наличие на вируса. Това сочат данни, събрани от британски изследователи, обобщили 79 анализа. Публикацията на хипотезата им е в платформата medRxiv и тепърва подлежи на проверка и потвърждение от техни колеги.


Рибонуклеиновата киселина - генетичният материал, който се засича при пробите за тестове, е откриван в продължение на 17 до 83 дни. Но самата РНК не е заразна, твърдят Мюге Чевик и Антония Хо пред "Ройтерс". Обяснението е, че PCR са толкова чувствителни, че засичат и генетичен материал, който не е достатъчно "жизнен", за да продължи да разпространява заразата.


Много проучвания стигат до извода, че SARS-CoV-2 инфекцията е много активна в първата седмица и, изглежда, е най-заразна в първите 5 дни след появата на симптомите", допълват Чевик и Хо. "Това предполага, че към момента на тестването много хора вече са преминали най-заразния период", поради което горещо се препоръчва който се съмнява, че има симптоми, незабавно да се самоизолира. Изводите важат и за асимптоматичните случаи.
Друга научна публикация предупреждава да се внимава за т.нар. суперразпространители. Тя е в платформата JAMA Network Open и твърди, че коронавирусът вероятно не е пренасян от микроскопични капчици, отделяни при дишане, освен ако това не идва от такъв много заразен носител. Проблемът е, че "суперразпространителите" трудно се разпознават и точно затова е задължително да се носят маски на закрити места.


Цитираните данни показват, че в помещение с размерите на малък офис един обикновен носител на COVID-19 обикновено не изхвърля във въздуха множество заразни капчици при дишане. Но такъв, който носи в носоглътката си значителен брой коронавируси, може да ги разпространи дори само чрез нормално дишане, без да говори, вика, пее, кашля или киха.


Дори в помещения с добра вентилация резултатът са високи концентраиции и сериозен риск от заразяване, казва швейцарският изследовател Михаел Ридкер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Вече толкова версии чух, че е ясно, че нищо не е ясно...

 2. 2 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1350 Неутрално
 3. 3 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Какво значи "вероятно"? Да не би да хвърлят боб? Досега никой ли не си е направил труда да установи кой как заразява околните? Щото вече има достатъчно данни, че дори и в едно семейство един заразен няма да зарази всички останали. Навремето и в нашето семейство стана точно така - аз бях тежко болен от грип, с висока температура от 40.5 градуса. Бяхме още младо семейство на квартира и спяхме всички на едно огромно легло, с малчовците посредата. Нямаше къде да бъдат изпратени. Никой не се зарази от мене. Как стават тия работи? И сега с короната е същото - средно в големи колективи се заразяват около 15%. От тях се разболяват 5%. А от тях умират 5% или нещо подобно.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3260 Весело

  Та'а стана като в еврейското училище - 2+2 прави колкото зависи. Дали купуваш или продаваш и от кого или на кого ...

  Което за пореден път доказва, че 99% от цялата истерия е съобразно политическите и/или финансови изгоди на едни или други кръгове.
  В тричането и идиотизирането на мат'ряла е пълно с благини и краткосрочни и дългосрочни изгоди за всякакви дебели котараци и мишоци. Затова и винаги съм твърдял, че раздухването на истерията е плод по-скоро на резонанс на техните интереси, отколкото цялостна, стройна и координирана конспирация.
  Но тя за мат'ряла е все тая ...

 5. 5 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 789 Весело

  Не бойте се, деца! Вирусът няма да ви пипне, ако не го пипнете вие! Пипането на вируси е проблем за самите вируси. А самият вирус не знае дали е пипнал някого или той него е пипнал...

  73! Go Go
 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Многократно се повдига този въпрос...
  Уж след най-обстойно изследване се установява, че в света има 17.5 млн заразени, пък никой още нищо не знае, и то в продължение на половин година (и повече!)

  То бива, бива, но тази истерия не почива на никаква научна основа.
  Представяте ли си какви магии вършат светилата - запитали 500 или 1,000 човека за нещо си и ни набиват в гладите какво било сочело изследването на общественото мнение за еди-какво си.
  Пък тукана, при впрегнат безброен медицински и научен потенциал + неизчислими финансови средства, още не могат да кажат нищо безспорно при извадка от НЯКАКВИ СИ 17.5 млн души.

  И тая извадка от 17.5 млн души да се разбие на - мъже/жени, възраст, пушачи/непушачи, кръвни групи, заболяваня, климат, влажност, град/село и пр. и пр. - т.е. всевъзможни демографски разрези, да не говорим за медицинските параметри...

  Нещо не е както трябва...

 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Многократно се повдига този въпрос...Уж след най-обстойно изследване се установява, че в света има 17.5 млн заразени, пък никой още нищо не знае, и то в продължение на половин година (и повече!)То бива, бива, но тази истерия не почива на никаква научна основа.Представяте ли си какви магии вършат светилата - запитали 500 или 1,000 човека за нещо си и ни набиват в гладите какво било сочело изследването на общественото мнение за еди-какво си.Пък тукана, при впрегнат безброен медицински и научен потенциал + неизчислими финансови средства, още не могат да кажат нищо безспорно при извадка от НЯКАКВИ СИ 17.5 млн души.И тая извадка от 17.5 млн души да се разбие на - мъже/жени, възраст, пушачи/непушачи, кръвни групи, заболяваня, климат, влажност, град/село и пр. и пр. - т.е. всевъзможни демографски разрези, да не говорим за медицинските параметри...Нещо не е както трябва...
  —цитат от коментар 6 на Аскет


  Най-важното е да няма аутопсии. Щото патолозите твърдят, че сам за себе си Ковид-19 не предизвиква смърт.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=QmnapGB4CBY&feature=emb_logo

 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1670 Любопитно

  За коронавируса не знам, обаче авторът на текста е пиян. - Пълно е с грешки.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 9. 9 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Т.е. ако всички се спрат на задниците си за 10 дни то вируса ще може да бъде спрян.

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  който се съмнява, че има симптоми, незабавно да се самоизолира. Изводите важат и за асимптоматичните случаи.
  —————????
  Ех тая логика, ех!
  Като имаш симптоми да се изолираш? Ако си без симптоми също?

 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Досега никой ли не си е направил труда да установи кой как заразява околните?
  —цитат от коментар 3 на alexsilver

  Ми направи си ти, де! Хората се опитват, но това не е бактерия да я видиш под микроскопа - това е вирус. ПСР тестовете установяват наличието на някакъв отрязък от ДНК. Но тя не заразява сама по себе си, трябва жизнеспособен вирус, пък той нито е животно, нито е организъм, нито яде, нито диша въздух, нито се вижда под микроскопа.
  Вижда се нещо си под електронен микроскоп, но той показва черно-бели схеми. Тези картинки дето ги гледаш с коронките са на Фотошоп правени.
  Много е сложно с вирусите, науката не е напреднала толкова още.

 12. 12 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#11] от "Камен":

  Да беше изгледал видеото от линка, който съм дал?
  За ПАТОЛОЗИТЕ нещата са ясни. Неясни са за такива като тебе и "мисирките". Председателят на Българската асоциация по патология д-р Стоян Алексов казва ясно, че СЗО е извършила престъпления с разпореждането да не се извършват аутопсии и всички починали С Ковид-19 да се обявяват за починали ОТ Ковид-19. В случая Тръмп е напълно прав, като обвини СЗО в създаването на пандемия от паника и им спря финасирането. Да си ги къткат Билчовците. Д-р Стоян Алексов казва важни подробности, като например, липсата на моноклонални антитела, характерни за Ковид-19 и това, че вирусът въобще не е смъртоносен.
  Това са професионалистите, които трябва да имат думата. Но наесен, като ваксинират с ваксина за грип възрастните хора, ще има "голям берекет" от Ковид-19, както е станало в Италия. И тези факти д-р Стоян Алексов изнася в това видео. Значи е "враг-мангъровец", така ли?

 13. 13 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Вероятно" няма място тук. Или е доказано след някакви тестове и проби, или не...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Любопитно

  Май , ако не ходиш по протести , избщо нищо няма да те хване......

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Тцтцтц...Мангъров и, сър....

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Да налапаме всички по една тръба от интубиран и да се свършва.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Американците също са го установили.

  Карантина до 10 дни след появяване на симптомите.

  Или 3 дни след отшумяване на симптомите, ако са кратки.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аскет":

  Доста неща се знаят вече за вируса.

  Това че ти не ги знаеш е друга работа :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK