COVID-19 пациентите вероятно не са заразни след 9-ия ден

COVID-19 пациентите вероятно не са заразни след 9-ия ден

© ReutersЗаразените с новия коронавирус вероятно не разпространяват COVID-19 отвъд деветия ден, в който са се появили симптомите, независимо че в носа и гърлото им да продължава още дълго установяването на наличие на вируса. Това сочат данни, събрани от британски изследователи, обобщили 79 анализа. Публикацията на хипотезата им е в платформата medRxiv и тепърва подлежи на проверка и потвърждение от техни колеги.


Рибонуклеиновата киселина - генетичният материал, който се засича при пробите за тестове, е откриван в продължение на 17 до 83 дни. Но самата РНК не е заразна, твърдят Мюге Чевик и Антония Хо пред "Ройтерс". Обяснението е, че PCR са толкова чувствителни, че засичат и генетичен материал, който не е достатъчно "жизнен", за да продължи да разпространява заразата.


Много проучвания стигат до извода, че SARS-CoV-2 инфекцията е много активна в първата седмица и, изглежда, е най-заразна в първите 5 дни след появата на симптомите", допълват Чевик и Хо. "Това предполага, че към момента на тестването много хора вече са преминали най-заразния период", поради което горещо се препоръчва който се съмнява, че има симптоми, незабавно да се самоизолира. Изводите важат и за асимптоматичните случаи.
Друга научна публикация предупреждава да се внимава за т.нар. суперразпространители. Тя е в платформата JAMA Network Open и твърди, че коронавирусът вероятно не е пренасян от микроскопични капчици, отделяни при дишане, освен ако това не идва от такъв много заразен носител. Проблемът е, че "суперразпространителите" трудно се разпознават и точно затова е задължително да се носят маски на закрити места.


Цитираните данни показват, че в помещение с размерите на малък офис един обикновен носител на COVID-19 обикновено не изхвърля във въздуха множество заразни капчици при дишане. Но такъв, който носи в носоглътката си значителен брой коронавируси, може да ги разпространи дори само чрез нормално дишане, без да говори, вика, пее, кашля или киха.


Дори в помещения с добра вентилация резултатът са високи концентраиции и сериозен риск от заразяване, казва швейцарският изследовател Михаел Ридкер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK