На живо

Коронавирусът по света: Може и да няма "сребърен куршум" за COVID-19, допусна СЗО

Германският здравен министър Йенс Шпан, 16 юли 2020 г.

© Reuters

Германският здравен министър Йенс Шпан, 16 юли 2020 г.Дневник" следи разпространението и ефектите на коронавируса по света. Новините от България четете тук, карта на болестта вижте тук.
Гърция ще направи задължителни маските на фериботите, които плават до островите ѝ и така разшири изискването за носенето им отвъд закритите места, предаде "Ройтерс". Мярката ще е в сила поне до 18 август.


В събота Гърция съобщи за 110 нови случая на COVID-19, най-голямото увеличение, от няколко седмици. Вчера новите случаи бяха 75.


Миналата седмица Атина направи маските задължителни на закрито, обмислят се и нови мерки. Дотук в страната има сравнително малко случаи на фона на други в Европа - 4662-ма заразени, 208 смъртни.

Може и да няма "сребърен куршум" за COVID-19, предупреди СЗО

Възможно е никога да не бъде открито чудодейно средство средство за справяне с коронавируса SARS-CoV-2, и пътят към възстановяването може да е дълъг. Това каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. С коментара си Тедрос допусна, че която и да е от разработваните в момента ваксини, на които се възлагат големи надежди, може и да не постигне очаквания резултат.


На пресконференция заедно с отговарящия за извънредните ситуации към СЗО Майк Райън Тедрос предупреди, че всички държави трябва да прилагат мерки като носене на маски, добра хигиена и масово тестване, но не могат да разчитат, че кризата непременно може да изчезне.


"Посланието към хората и правителствата е просто: правете всичко," каза Тедрос, предаде "Ройтерс". Той добави, че макар редица ваксини вече да са на етап на клинични изпитания, "в момента няма сребърен куршум, а може и никога да няма."

Спад в Русия и Чехия

За ден в Русия са регистрирани 5394 новозаразени с COVID-19, най-малкият брой от 23 април насам (тогава те бяха 4774 души). Това съобщиха здравните власти. Общо потвърдените случаи достигат 856 264 души от началото на пандемията. Освен в Москва, в нито един регион няма над 200 случая за денонощие.


Оздравелите за ден са 3420 и и общо 653 593. Починалите за ден са 79, а от началото - 14 207.


През изтеклото денонощие в Чехия са регистрирани най-малко нови случая на заразяване с коронавируса от две седмици насам - 102. Това съобщи днес здравното министерство, предаде ТАСС. Броят на заразените намалява вече втори ден; откритите в събота бяха 125. Експерти търсят причината в по-малкия брой тестове, извършени през почивните дни. От началото на пандемията в Чехия са установени общо 16 800 заразени с Ковид-19, оздравелите са 11 605, починалите - 384. Активните случаи в момента са 4811, повечето пациенти са на самоизолация вкъщи. В болници се лекуват 123 души.


Украинските медици регистрираха през последното денонощие нови 990 заразени с коронавируса, 333 оздравели и 13 смъртни случая. Това съобщи днес Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна, предаде ТАСС.
През петте предходни дни в страната бяха откривани над 1000 нови заразени на денонощие. От началото на пандемията в Украйна са установени общо 73 158 случая на заразяване с новия патоген. Оздравелите досега са 39 876, а починалите - 1738. В страната са извършени над един милион тестове за коронавируса по метода Пи Си Ар.


До 31 август в Украйна е обявена т. нар. адаптивна карантина - местните власти могат по свое усмотрение да засилват или отслабват санитарните ограничения според ситуацията, ако това не влиза в противоречие с федералните мерки.

Отново проблеми с круизите

Британско-американският круизен оператор Carnival Corp, най-голямата компания, предлагаща пътувания с круизни кораби, отменя планираното подновяване на германското си звено AIDA Cruises, докато очаква одобренето на италианските власти, предаде "Ройтерс". Началото се очакваше в август, след като пандемията спря корабите за месеци. Засега планираните пътувания между 5 и 12 август няма да се осъществят, а на запазилите за тези дати ще се позволи да си изберат други.


Норвежката компания "Хюртирютен" (Hurtigruten)спира всичките си така наречени експедиционни круизи до второ нареждане, след като миналата седмица на един от корабите ѝ пламна епидемия от коронавирус. Това се посочва в днешно съобщение, цитирано от "Ройтерс" и БТА. Корабът "Роалд Амундсен" бе закотвен край Тромсьо, Норвегия, а под карантина бяха поставени над 150 души екипаж и около 400 пътници от два поредни курса през последните три седмици. Най-малко 40 пасажери и членове на екипажа досега са дали положителна проба за вируса, съобщиха вчера здравните власти.

Задължително тестване за идващи от "рискови държави"

Задължително тестване на пътниците, връщащи се в Германия от страни с висок риск от COVID-19 ще влезе в сила тази седмица, заяви днес по радио А Ер Де министърът на здравеопазването Йенс Шпан. "Имаме първоначални планове. Искаме да ги координираме добре с провинциите, защото те трябва да са способни да ги приложат на летищата и жп гарите", обясни министърът, цитиран от "Ройтерс".


Попитан от обществаната телевизия А Ер Де защо тази мярка не е въведена по-рано, той обяснява, че първо е трябвало да се укрепи апацитетът за тестове. Шпан иска също така да се наложи подобна мярка на ниво Европейски съюз (за трети страни).


В последното обновяване от края на юли България не е в списъка на рискови държави и региони, изготвен от правителството.

Електронни гривни за пристигащи в Сингапур

Сингапур ще изисква електронни гривни за пристигащите от някои държави, за да може да се подложат на самоизолация, вместо да остават под "държавна" карантина, съобщава агенция "Ройтерс".


Институции в стратата не уточняват засега кои са страните в списъка, нито какви са критериите. От 11 август обаче идващите от тях, независимо дали са чужденци или граждани на Сингапур, ще имат възможност да се изолират у дома. Устройствата ще трябва да се активират при достигането на съответния адрес. Те ползват GPS и Bluetooth и ще подават сигнали до властите при всеки опит за напускане на дома. Само деца на възраст под 13 години няма да се задължават да носят устройствата.


Подобни схеми има в Хонконг и Южна Корея. Сингапур, където голяма част от заразените бяха трудови мигранти, предстои да съобщи подробности, но настоява, че приложението няма да съхранява никакви лични данни и няма функция за записване на глас или видео.

Десетки нови заразени в Китай

Китайските власти регистрираха за последното денонощие 43 случая на заразени с коронавирус и 11 безсимптомни носители на инфекцията, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай. Няма починали през последните 24 часа, десет души са изписани от болниците.


От регистрираните 43 случая седем са били внесени. От останалите най-голям брой е установен в Синцзян - уйгурския автономен регион - 28 души. Други седем случая са регистрирани в североизточната провинция Ляонин.
Общият брой на внесените случаи на коронавирус в Китай достигна 2092, при това 1997 души са оздравели и са изписани от болниците. Нито един заразен, пристигнал в Китай от чужбина, не е починал.


По последни данни общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Китай достигна 84 428, починали са 4634 души, а 79 013 са излекувани.


От началото на април китайските власти публикуват отделна статистика за безсимптомните пациенти: ако у човек с положителен резултат от теста за коронавирус и отсъствие на симптоми на заболяването все пак са се появили характерни признаци като кашлица, температура и други, той бива включван в официалната статистика за заразените.

Полша проверява носенето на маски

Министърът на здравеопазването на Полша съобщи днес, че властите ще започнат тази седмица проверки в магазините дали хората спазват противоепидемичните правила, като закриват с предпазна маска носа и устата си, предаде "Ройтерс". "Тази седмица започваме инспекции в магазините, за да видим дали клиентите и служителите носят маски, заяви Лукаш Шумовски по общественото радио.

Разпространението в САЩ е "изключително голямо"

Съединените щати са навлезли в нова фаза на разпространението на COVID-19. Това смятат експерти на Белия дом, цитирани от "Ройтерс".


Според един от тях става дума за напълно различна фаза от тази през март и април - "изключително широко разпространен" е както в селски, така и в градски райони и е добре и жителите извън градовете да знаят, че не са "имунизирани или защитени от коронавируса".


Друг смята, че в домакинства, обитавани от няколко поколения, маски трябва да се носят дори на закрито, за да бъдат защитени най-възрастни или хронично болни. Според него е добре хората да носят маски по принцип и да избягват големи струпвания, тъй като резултатът би бил същият като пълното затваряне на икономиката.


Съединените щати регистрираха вчера 47 508 нови случая на заразяване с коронавирус и 515 починали от COVID-19 през последното денонощие, съобщи "Франс прес", като се позовава на данни на университета "Джонс Хопкинс".


Коронавирусът по света: Може и да няма "сребърен куршум" за COVID-19, допусна СЗО

© Reuters

Над 1000 заразени в Япония

Броят на новите случаи на коронавируса в Япония за изминалото денонощие са 1331 и така за пети пореден ден той е над 1000. Това показват данните от днес на японските власти. На 31 юли беше съобщено за 1579 заразени. Това беше и най-големият брой за денонощие в Япония от началото на пандемията.


Общият брой на заразените в страната, включително пасажерите и екипажа на круизния кораб "Даймънд принцес", достигна 39 968. Токио, където за изминалото денонощие са установени 292 случая на заразяване, продължава да бъде основното огнище на разпространение на коронавируса. Значителен прираст за последните 24 часа се наблюдава и в префектурите Осака (194), Айчи (160) и Фукуока (145).


Общият брой на смъртните случаи в Япония е 1026. За изминалото денонощие няма нови починали.
Общо са оздравели около 26 500 души, а 83 пациенти остават в тежко състояние в отделенията за интензивна терапия.


Въпреки продължаващото увеличение на новите случаи на заразяване с коронавируса японското правителство засега не възнамерява да връща извънредното положение. Същевременно властите в южната префектура Окинава обявиха самостоятелно извънредно положение само на територията на префектурата, което е в сила от 1 до 15 август.


Най-малко 17 нови случая на заразяване с коронавируса са установени днес сред военнослужещите на САЩ, дислоцирани в префектура Окинава, съобщи японската телевизия. Инфекция е установена при 13 души в базата "Кемп Хансен", при двама в базата "Кемп Кинсър" и по един в авиобазите "Футема" и "Кадена". По този начин общият брой на заразените американски военнослужещи на Окинава става 273. Вчера в островната префектура беше съобщено за осем нови случая на заразени военни на САЩ.

"Сериозен инцидент"

Манчестър обяви "сериозен инцидент" заради увеличаващите се случаи на коронавирус, предаде "Ройтерс". Британският град ще има и "централна командна структура", която ще трябва да се бори с нарастващия брой новозаразени.


Здравният министър Мат Ханкок заяви, че в части от Северна Англия, сред които е и районът около Манчестър, ще бъде затегната блокадата заради увеличаващата се скорост на разпространение на COVID-19.


Според ръководителя на градския съвет на Манчестър режимът на "сериозен инцидент" ще помогне по-добре да се контролира разпределението на отговорността, а местните власти ще имат възможност да ползват допълнителни ресурси за справяне с коронавируса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2545 Весело

  предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Вярвам в тези два източника на информация с 146%:)))

  "Чуждестранен агент"
 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2545 Весело

  предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на Държавния комитет по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Вярвам в тези два източника на информация с 146%:)))

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Весело

  "Китайските власти регистрираха за последното денонощие 43 случая на заразени с коронавирус и 11 безсимптомни носители на инфекцията"

  Ама разбира се, че са толкова :)
  А всъщност този вирус е най-малкия проблем на китайските мъже ХАХАХХАХАХАХХАХАХА

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 412 Неутрално
 5. 5 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Едно добро видео, в което грамотно са обяснени нещата .

  https://youtu.be/eLhMFbn7ly8

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Така е! Това е долна лъжа. В действителност случаите са милиони, но ги крият.

  Китайската иклномика порастна 3.2% докато американската се срина с 32% за тримесечието. Но това са само подробности.

  https://www.bbc.com/news/business-53399999

 8. 8 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сухата пръчка Мангъра нали каза че нямало страшно

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Естествено че вярвам безрезервно на "статистиката" на ККП :)
  На всичко от Китай вярвам :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Китайче, ето това е бъдещето на истинската ти родина, само че не става въпрос за жените, а за мъжете https://www.imdb.com/title/tt0206634/

  МУАХАХАХАХХАХАА

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Разстроено

  оранжадата причини и за съжаление продължава да причинява на САЩ щети и вреди, за чието преодоляване ще са необходими поне 10 години!!!

 12. 12 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2053 Любопитно

  Как са нещата във Флорида и Тексас, тръмписти? Справят ли се губернаторите-републиканци?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 13. 13 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Стииига бе! Па ние си мислехме че в ушания е най-широко. Нали тролчетата така казаха!

 14. 14 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  12.146.782 приключени случая
  11.453.809 оздравели (94%)
  692.973 починали (6%)

 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Общият брой на смъртните случаи в Япония е 1026. За изминалото денонощие няма нови починали.

  А общият брой на смъртните случаи от Ковид-19 в България е 388.
  За изминалото денонощие има 3 нови починали.

  Справката за броя на населението в Япония и България си направете сами!

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  До коментар [#3] от "EU defender":

  А, кой е най-големият им проблем?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Може да им се отрази добре- естественият отбор ще им подобри малко гените, че явно имат нужда (ツ)

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4513 Любопитно

  До коментар [#17] от "balgariez":

  На кои? За янките ли говориш?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  "Съединените щати регистрираха вчера 47 508 нови случая на заразяване с коронавирус и 515 починали от COVID-19 през последното денонощие, съобщи "Франс прес", като се позовава на данни на университета "Джонс Хопкинс"."

  Ми прав е бил Тръмпи. Той още в началото каза, че вирусът ще изяде 200 хиляди американци и ще пукне от преяждане.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Стииига бе! Па ние си мислехме че в ушания е най-широко. Нали тролчетата така казаха!
  —цитат от коментар 13 на Веселяк У


  Ми най-широко е. Обаче двама болни италианци заразиха Москва, а оттам епидемията стигна чак до чукшите и ескимосите. Щото всички си правят срещи в Москва. Не можаха да намерят едно друго подходящо място. Голям сакатлък!

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  "Друг смята, че в домакинства, обитавани от няколко поколения, маски трябва да се носят дори на закрито, за да бъдат защитени най-възрастни или хронично болни. Според него е добре хората да носят маски по принцип и да избягват големи струпвания, тъй като резултатът би бил същият като пълното затваряне на икономиката."

  Нали възприехме философията, че вече няма да затваряме нищо, защото не можем да си позволим социалата цена!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 8 Весело

  Това смятат експерти на Белия дом, цитирани от "Ройтерс".

  Абе направо си е "една жена на пазара каза".
  Айде малко по-конкретно, че има много заразени - има, ама журналята вече копаят дъното.
  Дано да е заради сезона.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Разстроено

  До коментар [#19] от "Judjuk":

  В началото - първата седмица на март, Тръмпи каза "Ние сме огромна страна с над 300 млн жители, а имаме само 240 заболели и 20 починали, пък и те всички бяха много стари".

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Разстроено

  До коментар [#20] от "Judjuk":

  Двама болни италианци или 30 000 руски туристи в Италия , колкото имаше там в началото на март заради намалението на цените от туроператорите заради започналата вече епидемия?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  учените Във Франция са извършили повторен анализ на пробите от 24 пациенти, лекувани в периода декември 2019 - януари 2020 г. Пробата на един от тях, взета на 27 декември, е била положителна. Значи този вирус го е имало в Европа и преди 2020 година, но никой не се паникьоса, защото нямахме информация. Сега отвсякъде ни заливат и настана паника.

 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Всъщност не съм съгласен.
  По-скоро ето това е бъдещето.

  https://youtu.be/i5kQ-oVLyj8

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#26] от "dpnps":

  Ами не. Не е :)
  Родината ти я "сполетя" Божие Наказание. С Библейски Размери.
  Опитахте се да се мешате в делата на Бог. А също и в Моите Дела.
  И с Нея ви смазахме. Простичко е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#15] от "Patsis":

  Анализ на данните не се прави по толкова кръчмарски начин и с данните за един ден при положение, че имаш всички данни от началото на пандемията https://www.worldometers.info/coronavirus/

  Брой починали на милион население:
  Япония: 8 (128-мо място в света)
  България: 56 (68-мо място в света)

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Яжте,пийте и си носете новите дрехи. До октомври ше се мре .

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  "Двама болни италианци или 30 000 руски туристи в Италия"
  До коментар [#24] от "Patsis":

  За двамата италианци има доказателства. 30 хиляди руски туристи в Италия, едва ли всички са били от Москва, а в първия момент епидемията удари само Москва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK