Тръмп дава на Microsoft 45 дни да придобие бизнеса на TikTok в САЩ и други страни

Тръмп дава на Microsoft 45 дни да придобие бизнеса на TikTok в САЩ и други страни

© ReutersТехнологичният гигант "Майкрософт" продължава спешните преговори с китайската компания ByteDance, собственик на платформата за видеосъдържание TikTok, за придобиване на контрол върху операциите ѝ в САЩ и още три държави и е готова да ги завърши "не по-късно от 15 септември".


Това съобщи самата компания в блога си, а агенция "Ройтерс" цитира източници, според които американският президент Доналд Тръмп се е съгласил на възможност това да се случи в срок не по-голям от 45 дни.


При това потенциални преговори биха обхванали не само бизнеса на "ТикТок" в САЩ, а и в Канада, Австралия и Нова Зеландия.
Причината за избора на страните не се посочва, но четирите заедно с Великобритания формират т. нар. разузнавателна общност "Пет очи", чиито представители реагират остро на редица действия на Китай в технологичния сектор. Австралийските власти, които бяха сред първите, предупредили, че са обезпокоени от действия на Китай в технологичния и телекомуникационния сектор, също са настоявали за внимателен подход към "ТикТок".


"Файненшъл таймс" цитира представител на ByteDance, потвърждаващ във вътрешнокорпоративен имейл, че се водят такива преговори. За британския вестник новината може да е сигнал, че Тръмп поне засега отлага обещана от него забрана на приложението.


Забрана или сделка


За преговорите между "Майкрософт" и "ТикТок" - китайска платформа, отворила нов фронт на напрежение между Вашингтон и Пекин - се говори от миналия месец и дори се появиха твърдения, че те са се провалили. За пръв път обаче американската компания потвърди, че действително има подобни обсъждания, след разговор на изпълнителния и директор Сатя Надела с Тръмп.


Това стана, след като американският държоавен секретар Майк Помпео заяви, че Тръмп ще предприеме "скоро" действия срещу китайски софтуерни компании, действащи на територията на САЩ и по думите му директно захранващи с данни комунистическата партия в Пекин. В края на миналата седмица президентът обяви, че предстои забрана на "ТикТок" - популярна сред младежите - от съображения за националната сигурност. Вчера пред "Фокс нюз" обаче Помпео заяви, че няма значение "дали става дума за "ТикТок" или "Уичат". Това е заплаха, отправяна и преди от Помпео, според когото опасността може да идва по различни линии.


"Може да е чрез лицево разпознаване. Може да е информация за адреса им, телефонните им номера, приятелите им, с кого са свързани. Това са въпросите, за които президентът Тръмп даде да се разбере, че ще се погрижим," каза Помпео. Междувременно федерален регулатор трябва да се произнесе по въпроса дали това изобщо е възможно, а "Майкрософт" гарантира, че ако вместо забраната има сделка, ще гарантира, че данните на американци, съхранявани от "ТикТок", остават на територията на САЩ, а ако в момента такива се съхраняват в чужбина, ще бъдат изтрити от сървъри в чужбина след прехвърлянето си в САЩ.


"ТикТок", създаден през 2017 г. от компания, конкурент в области като гейминг индустрията на китайския гигант "Тенсент" (собственик на WeChat) уверява, че не съхранява данни на потребители и уважава неприкосновеността им, докато "продължава да работи, за да донесе радост на семействата и значими кариери на хората, които творят на платформата ни."


Технологичната студена война


Китайски държавни медии като "Глобал таймс" отхвърлиха твърденията на Тръмп и Помпео. В редакционна статия англоезичният вестник пише, че Тръмп в съдружие с американските високотехнологични компании целят да "плячкосат" "ТикТок". Намеква се и че забраната е политически мотивирана, защото много младежи в САЩ не харесват Тръмп.


Други критици виждат в действия на САЩ пореден епизод в сблъсъка за технологично надмощие с Китай, символ на който са действията срещу "Хуауей" - лидера в телекомуникационно оборудване и един от три големи доставчика за бъдещите мобилни мрежи от пето поколение (5G), а миналата седмица за пръв път и на пазара на смартфони.


Технологичното издание The Verge отбелязва, че не е известно как "Майкрософт" би откъснал други страни - важни пазари за "ТикТок" като Европа и Африка - от достъп до услугите на приложението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK