Без ток, боклуци по улиците, опашки - колапсът на Ливан този път е различен

Без ток, боклуци по улиците, опашки - колапсът на Ливан този път е различен

© Associated PressСпирания на тока, които продължават по 20 часa. Купчини боклуци по улиците. Дълги опашки по бензиностанциите. В Ливан това може и да звучи като стандартно лято, защото страната е свикнала с рушащата се инфраструктура и изпада от криза в криза.


Само че този път е различно. С всеки изминал ден в Ливан се наблюдават нови и все по-нерадостни проявления на кризата, такива, каквито при предишни кризи рядко е имало: масово изпращане на хората в принудителен отпуск, заплашени от затваряне болници, затворени магазини и ресторанти, престъпления от отчаяние, армия, която вече не може да си позволи да храни войниците си с месо, и складове, които продават птиче месо с изтекъл срок на годност.


Ливан тревожно бързо се носи към повратна точка, към която го тласкат финансовият крах, колабиращите институции, хиперинфлацията и стремително увеличаващата се бедност, а отгоре на това сега има и пандемия.
Днес външният министър подаде оставка, предупреждавайки, че липсата на визия и воля да бъдат извършени структурни реформи може да превърнат Ливан в "провалена държава". Колапсът заплашва да пречупи тази страна, смятана в арабския свят за образец на многообразие и издръжливост и да я хвърли в хаос. Ливанците се опасяват, че ако сегашната криза не бъде преодоляна, тя ще промени завинаги идентичността на малката средиземноморска страна и нейния предприемачески дух, който няма равен на себе си в Близкия изток.
Преди Ливан можеше донякъде да вини за проблемите си външния фактор. При 18 религиозни групи, слаба централна власт и доста по-могъщи съседи страната винаги е била заложник на противоборствата в региона и това е водело до политическа парализа, насилие или и двете. Гражданската война в Ливан (1975 - 1990) превърна думата "Бейрут" в синоним на опустошен от война град и роди цяло поколение полеви командири, които после станаха политици. А страната и до днес не може да се отърси от този период.


Когато войната приключи, страната преживя сирийска окупация, многократни конфликти с Израел, изблици на верско противопоставяне, политически убийства и редица икономически кризи. В Ливан дойдоха и над милион бежанци от гражданския конфликт в съседна Сирия. Присъствието на мощната шиитска групировка "Хизбула", прокси армия,


създадена от Иран през 80-те, за да се бори срещу израелската окупация,


гарантира, че страната завинаги ще бъде вплетена в борбите за надмощие между регионалните суперсили Иран и Саудитска Арабия. Но сегашната си криза Ливан до голяма степен сътвори сам; тя е кулминация на десетилетия на корупция и алчност на политическата класа, която разграби почти всички сектори на икономиката.


Години наред страната се носеше по течението и като по чудо избягваше финансовия крах, макар че стана една от най-задлъжнелите държави в света. Ливанската система за разпределяне на управленските постове на верски признак означава, че те се раздават според вероизповеданието, а не според уменията на заемащите ги, което от своя страна позволява на политиците да оцеляват чрез роднински назначения и покровителстване на своите общности. "Един от проблемите на Ливан е, че корупцията е демократизирана, не е централизирана само у един човек. Тя е навсякъде", каза Маруан Муашер, вицепрезидент с ресор изследвания във Фонда "Карнеги" за опазване на световния мир. "Всяка религиозна група си има свой сектор от икономиката, който контролира и от който печели пари, за да не бъде съответната религиозна група недоволна", каза той на неотдавнашна дискусия, организирана от Центъра за глобална политика.


Сегашните проблеми започнаха в края на 2019 г., когато избухнаха общонационални протести заради намерението на правителството да обложи с данък мобилното приложение "Уотсап". Смята се, че това е била последната капка, заради която е преляла чашата на търпението на хората към политиците.


Поддръжник на "Хизбула" протестира с лика на лидера на групировката Хасан Насрала

© Associated Press

Поддръжник на "Хизбула" протестира с лика на лидера на групировката Хасан Насрала


Протестите съвпаднаха с двуседмична банкова ваканция, последвана от масово теглене на средства от гражданите, след което беше наложен неофициален капиталов контрол, ограничаващ тегленията и преводите на суми в долари.


На фона на недостиг на чужда валута ливанскaта лира загуби 80 процента от стойността си на черния пазар, а цените на основните храни и стоки неимоверно поскъпнаха. Стопиха се и спестяванията на хората и мнозина изведнъж обедняха. Упадъкът на Ливан "е рухване с епични размери, чиито последствия ще се усещат и от бъдещите поколения", написа Маха Йехия от Центъра за Близкия изток на "Карнеги". Устоите, на които дълго време се крепеше Ливан, се сриват, включително свободите, които бяха негова запазена марка, както и мястото му на туристически и финансов център, а покрай това изчезва и средната класа, написа тя неотдавна в свой анализ.


Поради ситуацията, в която е поставена - да се справя сама, страната може до броени месеци да стигне до момента, в който вече няма да може да задоволява нужди на гражданите си от гориво, електричество, интернет и дори основни хранителни стоки. Вече има


признаци, че страната върви към продоволствена криза.


Съвсем реални са и страховете от рухване на системата за сигурност на страната. Измерена в долари, покупателната способност на заплатата на един обикновен войник е спаднала от около 900 на 150 долара. Подобно е положението и със заплатите в държавния сектор.


За разлика от предишни кризи, когато на помощ се притичваха богатите на петрол арабски държави и международните донори, сега Ливан до голяма степен е сам.


Не само че светът е твърде зает със собствените си икономически кризи, но и традиционните приятели на Ливан вече


не са склонни да помагат на страна, затънала толкова дълбоко в корупция,


особено след като през април тя обяви неплатежоспособност по държавния си дълг. Освен това страната се управлява от подкрепяно от "Хизбула" правителство, което прави още по-малко вероятно държавите от Персийския залив да се притекат на помощ.


Единствената надежда на Ливан е спасителна програма от МВФ, но преговорите с фонда от месеци са наникъде.
При неотдавнашно посещение в Бейрут френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съвсем ясно и недвусмислено заяви, че няма да има помощ за Ливан, докато правителството не предприеме реформи, които да пораждат доверие. "Помогнете ни да ви помогнем", повтори той. Тези думи обаче сякаш не бяха чути. Ливанските политици не могат да се разберат какъв е размерът на загубите за държавата, какво остава за извършването на реформи за прекратяване на корупцията, от която те самите печелят.


Тоталното рухване на Ливан е опасно за целия регион, защото може да създаде вакуум в сигурността, от който да се възползват екстремисти. От страниците на вашингтонското издание "Хил" Мона Якубян, старши съветник на вицепрезидента за Близкия изток и Африка на Американския институт за изследвания на мира, предупреди, че пълното рухване на Ливан може да отприщи нови бежански потоци към Европа и да създаде още проблеми в дъгата на нестабилност, простираща се от Ирак до Сирия, пораждайки негативни последици за американските съюзници в региона. При този залог САЩ не могат да си позволят да не обръщат внимание на надвисналия над Ливан крах, смята тя. "Ливан усилено върви към най-лошия сценарий: провалена държава в Източното Средиземноморие". /БТА

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Любопитно

  Е как бе - аз си мислех, че след като се сбъдна отколешната левичарска мечта и Ливан стана предимно мюсюлманска държава и там трябваше да възтържествуват мирът и справедливостта? Освен това как да е лошо постовете да се раздават по религиозна принадлежност? Ами нали на това му се вика "представителност"?!? Как може да е хубаво в САЩ (а вече и в Европа) да се дават постове по расов признак, а в Ливан да е лошо да са по религиозен? Или това да не е защото така все още и някой християнин се дорежда до пост, а целта е да са само мюсюлмани, а? Я си признайте, че докато има кьорав не-мюсюлманин в Близкия изток левашката "борба за справедливост" няма да спре.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Когато основният ти съюзник е Иран а цената на петрола рухне обикновено става така.

 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Чета и си мисля за България... Само дето нашият външен проблем не е Иран а друг....

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Чета и си мисля за България... Само дето нашият външен проблем не е Иран а друг....
  —цитат от коментар 3 на Bedtime for Democracy


  Така е. Това ни чака и нас, макар и в малко по- далечно бъдеще.

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  "страната се управлява от подкрепяно от "Хизбула" правителство"

  Това са си поръчали, това получават.
  Може би от Иран да дойде някоя партида гратис чалми и бурки за бедстващите... (ツ)

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Да се благодарят на братятат им палестинци

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Една богата и жизнена държава, отива към пълен провал. Жалко. За нас остава само да гледаме и да се учим от чуждите грешки, ама надали...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Разстроено

  Една богата и жизнена държава, отива към пълен провал. Жалко. За нас остава само да гледаме и да се учим от чуждите грешки, ама надали...
  —цитат от коментар 7 на gost22


  "Перлата на Близкия Изток"
  "Средиземноморската банка"
  Как така ще има оазис на благоденствието точно там!?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Кой каквото си направи сам и господ не може да му го направи ...

 10. 10 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Ислямизмът -сунити и шиити в крайните му фирми носят само смърт и мизерия.Такива държави са Турция,Иран,СА,Катар,Оакистан,Йемен,Ливан и други ислямски пропаднали режими....

  shlshlshlshl
 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2857 Неутрално
 12. 12 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тюфлекчия":

  Проблемът им въобще не е, че са мюсюлмани. Араби са, а там няма достатъчно петрол, парите от който да изнесат по офшорни зони. Там им е драмата.

 13. 13 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  До коментар [#8] от "PisnaMi":

  Перлата на Близкия изток е Израел.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vladislav Sotirov":

  Спорно е доколко са араби. Не че няма, но това там е основно население от преди Римската империя дори, какво да говорим за арабското нашествие. Преди обединението и нахлуването в Източната римска империя и Персия, арабите са стигали максимум до някои части на съвременна Йордания. Изключвам естествено отделни квартали в големите градове в региона, където е имало всякакви преселници. Насим Талеб например, който е ливански християнин, не се описва никъде като арабин. Проблемът там се появи когато нахлуха арабелите от Палестина и решиха да вземат властта. След това се появиха Хизбула, сирийската армия и израелската такава. Благодарение на изключително нефелните действия на ООН, администрацията на Картър и въобще всички ангажирани, християнското население беше подложено на погроми и се стигна до масово преселение. А какво правят мюсюлмани без петрол се вижда във всяка една от държавите, в която са мнозинство и петрол няма. На тия сега ми е интересно кой ще им е виновен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Решението е ясно.
  - Всички палестинци и про иранци да бъдат изхвърлени, отново да се разположат малко американски войници и Израелците да развъртят парцала за да изчистят това което са насрали Али Баба и компания.

  Другата опция е да се разцепят като Корея. Талибаните да са в едната страна и да ги оставят да умрат от глад, а другите да си живеят спокойно зад стена.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 16. 16 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Има решение. По и по-висока цена на петрола. Да има за всичкото правоверно и православно световно население. Ако не, виновен е Израел!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

  😀ДНЕШНИТЕ ливанци са си араби като стой та гледай😀Това че Нисим Талеб не размахва плакат "арабин съм" не е доказателство за нищо.

  В Района от прабиблейски времена са живяли много народи/племена-финикийци, асирийци, филистинци, канааанци и куп други, между тях-евреЙ😀 ВСИЧКИ са се претопили/изчезнали като такива, освен евреЙте, за зло или за добро...Нещо свързано с религията, и други фактори, вероятно.

  Нещо бъркаш кои са били владетелите/доминантните в района (споменаваш заедно персийци, римляни и източната римска империя, пропускаш "гърците" и "макетата"-Александър Македонски преминал победена Персия и я "скъсил" относно мераците в района. Има го в книжките и търсачките. После (след него де) е било всеки за себеси-разни династийки от местни силовашки кланове. Нещо на което са играли западняците след ПСВ, като са разкроявали на карта разни държави, БЕЗОТГОВОРНО!!!!!!!

  Ливан е нарисувана на тази карта с 3 голями етнически/религиозни общостти:

  1. Християни: предимно маронити (римо'католици) и гръцки православни-към 50% преди 50-60 г

  2. Мюсюлмани

  2-а-предимно шиити -35% от населението преди 50-60 г

  2-б-сунити и друзи (друзите са повече)

  По тази причина в т.н. конституция на Ливан президентът е бил християнин, премиерът шиит, шефа на парламента-друз. И нещата вървяха кротко-Арабската Швейцария, която 'сичките арабски държави я искаха😀

  След 1969 (Черния Сптември 1968, когато от Йордания погнаха Фатах) нещата се ОСРАХА!!!

  А, а кой им е виновен? Ами първо Костоф (който е евреЙ), Сорос, Ристю ИваноФ, 'мириканците и ДалайЛама . Начело на списъка де, а той е дъъъълъг...от тук до ново постановление, както беше лафа по соц'а😀

  Лично мнение. Ай юруш на минусите, гиди.... да се самоцензурирам, че шеф'модератора ми написа че и ако нарека няко "мижитурка " това е легитимна причина за триене на коментар и бан след 5-10 такива. Та....ай' "сладурани", изцвъкайте си неодобрението ви, гиди..."сладурани" нЬедни😀😀😀
  --------

  Има решение. По и по-висока цена на петрола. Да има за всичкото правоверно и православно световно население. Ако не, виновен е Израел!
  —цитат от коментар 16 на ecb21545211


  Израел е виновен бай дефолт за 'СИЧКО😀
  До коментар [#16] от "ecb21545211":

  ---
  Решението е ясно. - Всички палестинци и про иранци да бъдат изхвърлени, отново да се разположат малко американски войници и Израелците да развъртят парцала за да изчистят това което са насрали Али Баба и компания.Другата опция е да се разцепят като Корея. Талибаните да са в едната страна и да ги оставят да умрат от глад, а другите да си живеят спокойно зад стена.
  —цитат от коментар 15 на Henry


  Де да беше толкоз просто...
  До коментар [#15] от "Henry":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 918 Разстроено

  До коментар [#8] от "PisnaMi":Перлата на Близкия изток е Израел.
  —цитат от коментар 13 на Vladislav Sotirov


  По времето на шаха беше Иран...

 19. 19 Профил на Полковник Чепига
  Полковник Чепига
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Логично. С екзодуса на християните става обикновена циганска махала.

  L'espoir fait la vie
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  "Освен това страната се управлява от подкрепяно от "Хизбула" правителство"

  Не не е "Освен това"
  По-точно е да се чаже, че това обяснява всичко.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK