Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Как в Абу Даби отглеждат зеленчуци без вода и почва

Как в Абу Даби отглеждат зеленчуци без вода и почва

© Associated PressНа вертикалното земеделие се разчита да реши проблема с осигуряването на зеленчуци и плодове в ОАЕ и в целия регион. Решението е авангардно, но има не само предимства, а и недостатъци, пише "Дойче веле".


"Когато за пръв път споменах, че ще садя домати в пустинята, хората решиха, че съм полудял", спомня си Скай Кърц, основател на фирмата Pure Harvest Smart Farms. Тя се рекламира с логото "По-чисти от органичните" и през 2017 година изгради първия напълно климатизиран парник в Абу Даби.


Обединените арабски емирства едва ли са идеалното място за садене на домати. Там вали само 12 дни в годината, а селскостопанската площ заема по-малко от един процент от цялата територия. В такъв случай не е чудно, че 80 на сто от хранителните продукти се внасят. ОАЕ инвестират милиони в нови технологии, включително и в така нареченото вертикално селско стопанство. Страната има амбицията да се превърне в пионер в тази област.


По няколко реколти годишно
Какво означава вертикално селско стопанство? В рамките на тази технология салатите и зеленчуците растат на няколко етажа в парника, чак до тавана. Светлината се осигурява чрез система от LED лампи, а поливането се осъществява чрез капково оросяване от специални пръскачки. Системата може да се програмира така, че всяко растение да получи точно толкова, колкото му трябва. Така става възможно да се прибират по няколко богати реколти годишно независимо от сезона.


"На полето са необходими 30-40 дни, докато салатите и листните зеленчуци станат за бране. Тук те са готови за 12 дни", обяснява Марк Ошима, основател на американската фирма Aerofarms. С финансова помощ от държавата фирмата изгражда в Абу Даби най-големия комплекс за вертикално селско стопанство, в който още от догодина ще се отглеждат около 800 различни вида зеленчуци, листни зеленчуци и други културни растения.


Предимствата на тази технология са очевидни. Необходима е много по-малка площ, а нуждата от вода намалява с цели 95 процента в сравнение с традиционното селско стопанство. При вертикалните зеленчукови градини няма пръст, тъй че ценната вода не попива неизползвана в почвата. Вместо в пръст корените на културните растения се развиват в обогатен с различни съставки воден разтвор. В рамките на тази система, наричана хидропоника, водата напрекъснато циркулира в затворен кръговрат, така че не се губи нито капка.


Наред с плюсовете има и минуси


Селското стопанство "поглъща" 70 процента от сладката вода на планетата. "А в ОАЕ водата е особено скъпа. Затова пък енергията е евтина, тъй като се произвежда с държавни субсидии", обяснява Ян Вестра от нидерландския концерн Priva, който доставя техническото оборудване и софтуера за вертикалните парници. Вертикалното селско стопанство се нуждае от страшно много енергия, която да захранва климатичната инсталация и осветлението.


И точно тук се появява един сериозен проблем за околната среда. На природата мечтата за някаква "зелена пустиня" всъщност може повече да навреди, отколкото да помогне. Защото електричеството в ОАЕ се произвежда главно от изчерпаеми енергоносители, които увреждат климата и предизвикват парников ефект. Т.е. може да се каже, че вертикалните парници ускоряват глобалните климатични промени, и то в регион, където тези промени са особено осезаеми. Според едно изследване през 2050 година средната температура в Абу Даби може да се повиши с цели 2.5 градуса.


Тъкмо поради тази опасност Скай Кърц уверява, че неговата фирма си е поставила за цел да инвестира големи суми във възобновяеми енергоносители. Вилем ван дер Сханс от Нидерландския университет във Вагенинген смята обаче, че много фирми в сферата на вертикалното селско стопанство нямат устойчиви решения на проблема с високата консумация на електроенергия. А Фред Рьойхт, експерт по вертикално селско стопанство в концерна Priva, изтъква следното: "Когато изчисляваме дали производството на една или друга храна е вредно за климата, винаги трябва да имаме предвид и допълнителните разходи за транспорт и хладилни помещения." Да, вертикалните парници изразходват много ток, но това пък спестява транспорта от далечни страни - със самолети, кораби или камиони. Освен всичко друго при вертикалното селско стопанство се използват много по-малко вода и по-малко пестициди, а плодовете и зеленчуците достигат съвсем свежи до крайния потребител, припомня експертът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Много интересна технология ,напълно приложима и у нас .

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Че тя се прилага у нас от години. Има много оранжерии без почва. То и вкусът на добива основно наподобява истинския, но нали искаме напредък.

 3. 3 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Идеална е за точене на евро средства, за друго не става. Например няма човек на планетата, който да предпочете картоф от подобна ферма пред нашенски картоф от родопите. Единият от двата става воднист, безвкусен, сякаш ядеш трици - познай кой от двата.

 4. 4 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Дончо Велев и статия за зеленчука!?
  Ами да авторката е Германка! 😊
  От както черепа е там гледай как напреднаха арабите!!!

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  " Там вали само 12 дни в годината, а селскостопанската площ заема по-малко от един процент....."

  То и тук толкоз вали. Земята се спича и нищо не ражда.
  Заглавието е подвеждащо. В оранжериите всичко расте на тор и вода, но не и без вода.
  Продукти отглеждани по този начин са токсични.

 6. 6 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 465 Неутрално

  В Холандия има много такива ферми, които даже са близо до ресторанти и те използват продукцията. Не е вярно, че са само на тор и не са токсични, как си представяте холандците да ядат вредни храна? Единствено вкусът им не е съвсем като нашите, но са по-вкусни от тези в турските оранжерии.

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2828 Весело

  Може да торят с камилски фъшкии , че да им е познат вкуса ...

 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Да си ги ядат! Аз предпочитам градински зеленчуци.

 9. 9 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":

  Явно нищо не ти харесва тук, що не си стегнете чемоданите и на вокзала за масква

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  Или накратко, при този тип земеделие се използва много по-малко вода и пространство, не се ползва почва, но се изисква огромни количества електроенергия. ОАЕ тази седмица включи в експлоатация своята първа АЕЦ. В бъдеще могат да разчитат освен на ядрената енергия и на слънчевата. Условия за производство на такава имат в изобилие.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Много просто как ги отглеждат - не отглеждат. Тия неща може да са отлични реплики, но е много смело да го наречеш домат или краставица или картоф особено ако в дясната ръка имаш домат от градината си или дори от българска оранжерия и домат отгледан от тях .. все едно да сравняваш силиконова гърда и истинска (например)- не е същото както и да изглежда.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#11] от "bludniq_sin":

  Е да де, но работата е там, че те в дясната си ръка нямат домат от градината. Пише си го, само 1% е земеделска земя, а вали 12 дни в годината.

  Айде пак да помислим, ако в лявата ръка имаш реплика на домат, а в дясната нищо, кое предпочиташ...

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#5] от "Judjuk":Явно нищо не ти харесва тук, що не си стегнете чемоданите и на вокзала за масква
  —цитат от коментар 9 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Ми и да ми харесва, нито ще почне често да вали, нито продуктите ще станат безопасни. Ма те и за тебе са вредни, не го ли чувстваш? Аз поне във време оно хапвах истинска храна, ти сигурно въобще не си виждал.

 14. 14 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":Идеална е за точене на евро средства, за друго не става. Например няма човек на планетата, който да предпочете картоф от подобна ферма пред нашенски картоф от родопите. Единият от двата става воднист, безвкусен, сякаш ядеш трици - познай кой от двата.
  —цитат от коментар 3 на Аз


  Пълни глупости си написал! И явно не можеш да направиш разлика между зеленчуци които са брани зелени за да издържат транспорта до магазините и такива които са оставени да узреят. Още по-малко между различни сортове.
  Картоф от Родопите?! Ти си картоф! Никой по света не е чивал за твоите и на баба ти картофите.

  California Über Alles
 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Аз поне във време оно хапвах истинска храна, ти сигурно въобще не си виждал.
  —цитат от коментар 13 на Judjuk

  Хапвал си навремето чиста храна, ама друг път. Точно "навремето" имаше два завода за изкуствени торове, и постоянни рекорди в добива на плодове, зеленчуци и пшеница. Дори бабите по селата фъргаха селитра с шепите. Като писах селитра, да ти подскажа, че и драното мезе беше "свежо и розово" пак с нейна помощ. Питай нЕКой дето е работил в "Родопа" да ти обясни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#14] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  По една или друга причина съм живял над година в ОАЕ, в 3 от емирствата сред които Дубай и Абу Даби и да ял съм не един и два сорта картофи, затова си позволявам да давам квалификации, освен картофи от Йордания се намират предимно местни картофи. А твърдението ви, че са "брали" залени картофи за да издържат на транспорта показва тотално невежество.

 17. 17 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз":

  за картофи не знам, щото не ги обичам много и се ограничавам. но за листни зеленчуци и домати - вкусът на тези от хидропониката е съвсем, ама съвсем ок, не виждам разлика с тези отглеждани в почва

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK