Германски градове се готвят за изтеглянето на американските войници

Германски градове се готвят за изтеглянето на американските войници

© Associated PressЕдно със сигурност му е ясно на търговеца на автомобили Карл Мец след обявеното миналата седмица изтегляне на войници: "Ако войниците напуснат Шпангдалем, ще затворим магазина. Това ще е пълен крах. Няма да има работа, нищо няма да има", казва Мец, който продава автомобили на военни и служители в армията на САЩ, базирани в близката военновъздушна база.


И много от съседите му, живеещи край американската ВВС база в Шпангдалем, в западногерманския регион Айфел, са силно обезпокоени за своите работни места и клиенти, но и за приятелствата и германско-американските отношения.


Въоръжените сили на САЩ казват, че планират да прехвърлят от Шпангдалем в Италия ескадрила от изтребители Ф-16, включително гарнизона, обслужващ персонал и техници. Ескадрилата от над 20 самолета, които подпомагат ВВС на САЩ и НАТО в мисии по света, е сърцето на военновъздушната база и нейните 4000 войници.
Изтеглянето е шок за региона.


В базата живеят близо 11 хиляди души, вкл. роднини. Около 800 германски граждани работят на военното летище. Освен ескадрилата в базата има и транспортна част. Прехвърлянето ще засегне най-малко 2000 войници и техните семейства, казва Манфред Роденс, кмет на Шпайхер, общината, към която принадлежи Шпангдалем. По думите му "това е тъжно и ирационално, непонятно решение, взето от чудата личност".


Според Роденс плановете са безсмислени. През последните пет или шест години в базата са били инвестирани около 400 милиона долара, вкл. за дентална клиника, училища, детски градини и фитнес център. Наскоро и светлините на полосата за кацане са били подновени с най-модерните в Европа, казва Роденс. И ако ескадрилата бъде преместена в Италия, базата ще бъде поставена на "на пауза". "Но тя


винаги ще бъде в готовност да поеме друга служба


в защита на американците", добавя той.


Засега обаче това звучи като пожелателно мислене от страна на кмета. Слухове за планирано изтегляне на американски войници от Германия се носят вече повече от година. Мнозина не вярваха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще продължи в тази посока. Но от сряда това е сигурно. Идеята за намаляване с една трета на 36-те хиляди американски войници, базирани понастоящем в Германия, е на масата, макар още да няма график. Вероятно войниците в Шпангдалем ще са първите, които ще си тръгнат. Преместването на 20 самолета изглежда относително лесно от логистична гледна точка, особено след като в Италия вече има необходимата инфраструктура.


В южния град Щутгарт, откъдето ще бъдат прехвърлени два командни центъра за Европа и Африка, изтеглянето не е толкова предстоящо. Няма избрано ново място за командния център за Африка, тепърва предстои и изграждането на новия Европейски център в Монс.


Освен това икономическите последици за богатия град Щутгарт се очаква да не бъдат толкова тежки, колкото за по-слабо развития район Айфел. Кметът на Щутгарт Фриц Кун нарича плановете "наказание". Но някои одобряват напускането на войските. За щутгартската асоциация на наемателите това


може да бъде възможност за справяне с недостига на жилища.


"Ако американците имат такава идея, няма защо да плачем и да скърцаме със зъби", казва председателят на асоциацията Ралф Гасман. По думите му в Щутгарт не достигат около 30 хиляди жилища.


Строи се нова станция на метрото "Щутгарт 21" и се освобождават около 80 хектара строителни терени, на които могат да бъдат изградени 7500 апартамента. А площта в града, заета от военните, е даже по-голяма - 180 хектара потенциална строителна площ. Освен това, казва Гасман, военните структури и командните центрове не са в градския център.


Но недостигът на жилища не е проблем за третото място, засегнато от изтеглянето на военните - баварския град Вилзек. Повече от 5500 войници и 9000 техни роднини ще напуснат Вилзек, което е огромна промяна в живота на малкия град. Без войниците населението на града ще се свие до 6000. Военните и техните семейства пазаруват в града, мнозина от местните жители работят за армията на САЩ. През десетилетията са се родили много приятелства и даже семейства.


Кметът Ханс-Мартин Шертъл казва, че полигонът във Вилзек е наричан във военните среди на САЩ "същинско бижу". И той не може да разбере защо сега част от базата трябва да бъде разрушена.


Тук също са инвестирани много пари през последните години - в стрелковия полигон и друга инфраструктура.
Даже някои строителни работи още не са приключили. Под вид на заплати, наеми и договори за строеж учебната военна база допринася с около 700 милиона евро годишно за местната икономика. Например туристическата агенция срещу кметството се е специализирала в пътувания до САЩ. Ако войниците бъдат изтеглени, това ще е "катастрофа", казва мениджърът Хелга Шисъл. Нейни клиенти са главно местни хора и американци, които искат да резервират полети до САЩ. Тя изразява надежда, че решението ще бъде отменено, защото смята базата за много важна. "Вилзек живее от нея", казва тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Със сигурност, когато сме се освободили от турското "присъствие" е имало и българи, които са загубили част от бизнеса си. Трябва ли да ревем за това?

 2. 2 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Нали имаше огромна нужда от работна ръка в Германия? Не мисля, че ще останат без възможности. Но така е с държавните поръчки - днес има, утре не :)

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Около Бургас беше се появила първата американска база. За добре дошли още при първата среща местни патриоти се сбиха с американските войници - били закачали български момичета. И всичко приключи.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Колкото по-малко чужди войници се мотаят из една страна, толкова по-добре!

  Еретик
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Доколкото разбрах от Спалдхайм ще бъдат изтеглени 28 самолета от типа Ф 16СМ-50. Последното съкращение в базата е било през 2013г. когато е изтеглено крило самолети А 10- последните от типа в Европа.
  Имало е планове в базата да бъдат разположени група танкери за дозареждане във въздуха от Великобритания, но при това положение това няма да се състои.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#1] от "3biri":

  Достатъчно е да се погледнат статистиките на едно от местата, където има най-много Американски бази. Островите Окинава Япония.

  Според статистиката от 1972 година до 2009 година военен персонал от базите извършва 5,634 криминални престъпления, сред които 25 убийства, 385 обира с взлом, 25 палежа и 127 изнасилвания. И въпреки това осъдените се броят на пръсти. Та толкова за "ползотворното" влияние на подобни окупационни съоръжения.

  Разбира се има някакво локално позитивно влияние върху заетостта и икономиката на региона. Но специално в случая с Окинава, голям процент от територията на островите е нацвъкана с всевъзможни бази, които освен, че затормозяват транспорта (трябва да ги заобикалят) са в тежест и на туризма - тази територия може да се използва с доста по-голям процент икономическа възвръщаемост за туристически цели.

  Ето екстракт от Уикипедия относно гореупоменатата статистика.

  "Between 1972 and 2009, U.S. servicemen committed 5,634 criminal offenses, including 25 murders, 385 burglaries, 25 arsons, 127 rapes, 306 assaults, and 2,827 thefts.[30] Yet, per Marine Corps Installations Pacific data, U.S. service members are convicted of far fewer crimes than local Okinawans.[31] According to the U.S.-Japan Status of Forces Agreement, when U.S. personnel crimes are committed both off-duty and off-base, they should always be prosecuted under the Japanese law.[32]

 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 314 Неутрално

  По думите му "това е тъжно и ирационално, непонятно решение, взето от чудата личност".

  хахаха По немски, кратко и право в целта.

  Тази година се нагледахме на подобни непонятни решения.

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  На всички е ясно защо беше извършено това , въпреки това на брифинга Еспер се опита да изложи поне някакви тактически мотиви зад рокадата. Използваха термина " dynamic force employment,” . Логиката е че постоянно базирани части са уязвими и ще минат на стратегия на честа ротация в различни бази.
  Пълни глупости според мен е това 👆

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Какво ли са си мислели немците когато римските легиони са се изтегляли от Германия?

 10. 10 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Американските бази имат за цел единствено да пазят интересните на Америка а не на местните. Всякакви хвалебствия и лакардии за това колко важно и добре било да отварят бази тук граничат със доброволна загуба на суверенит. Да се махат и от тук. От никой не ни пазят освен техния си интереси.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#1] от "3biri":

  "Със сигурност, когато сме се освободили от турското "присъствие" е имало и българи, които са загубили част от бизнеса си. Трябва ли да ревем за това?"
  ===========
  Типичен пример са копривщенските абаджии, които са обличали турската армия.

  Еретик
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  Немците трябваше да са се научили до сега, че приятели няма има само лични интереси. Всичко друго е временно. След Германия, ще дойдат други и след това и те ще бъдат заменени със следващите.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Весело

  До коментар [#3] от "historama":

  "Около Бургас беше се появила първата американска база. За добре дошли още при първата среща местни патриоти се сбиха с американските войници - били закачали български момичета. И всичко приключи."
  ===========
  А едни селяни набиха френски командоси. Откъде да знаят, че са командоси?

  Еретик
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2162 Неутрално  През 1990 г. във ФРГ имаше 250 хил. американски войници, които от тогава постоянно се изтеглят, а местините порестират с "Ко ша праим без теб, бате?!"

 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Без САЩ и богатата Германия рухва икономически.Трябва да се изтеглят американските сили лт Турция за да рухне окончателно един банкрутирал и провален режим..

  shlshlshlshl
 16. 16 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#1] от "3biri":"Със сигурност, когато сме се освободили от турското "присъствие" е имало и българи, които са загубили част от бизнеса си. Трябва ли да ревем за това?"=========== Типичен пример са копривщенските абаджии, които са обличали турската армия.
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов


  Германия под американско робство ли е?

  shlshlshlshl
 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1888 Весело

  След изтеглянето на американците от Виетнам комунистите интернират хиляди млади жени и момичета в трудови лагери заради интимни отношения с янките. Като знаем мути Меркел каква е моралистка и скарана със секса комсомолка, какво ли очаква фройлайните край базите.

 18. 18 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Край на американската окупация.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 19. 19 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#16] от "dfjftriktrcdt":

  Да!!

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Тва е ужасно. Кой ще пази сега дойчовците в тия градове от путинския произвол? Кой? Направиха всичко възможно да ги изгонят. Меркел е маша на Масква. Но краят на Пути Късий е близо . Начални ше смачка тая книда с токата на ботуша си и ще освободи останалите неизмрели от Ковид нормални руснаци от гнета на кагебейската,буржоазно- капиталистическа клика в Кремль. Ще.

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Ако много им липсва военно присъствие ,ми да преговарят с др Путин ,той отчасти е немски възпитаник ,да им прати няколко хиляди руски войници , тъкмо да ги издържат германците в тази криза ,а и да не се чувстват самотни и безработни .

 22. 22 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Магазинер може и да плаче за американците но 99% отбнемците са против продължаването на окупацията на Германия започнало след 1945г. Защо френските, руските и британските окупационни войски се изтеглиха а американските окупация още са се забили в Германия?

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  Местните германци ще срещнат някои трудности в началото, но с времето ще се оправят, местните правителства (местни провинциални и централно в Берлин) също ще помогнат. Все пак става въпрос за Германия - най-голямата икономика в ЕС и Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А дано прехвърлят няколко хиляди при нас. Правят две бази в СЗ БГ и региона вече няма да е най-бедния в ЕС. Problem solved.

 25. 25 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Наложената политкоректност изисква медийно да се изкаже тъга, недоволство, съжаление и дори разкаяние от факта, но на терен нещата далеч не са толкова драматични...дори, напротив, но пак поради същите причини почти е невъзможно да се натъкнете на облекчение и радост, каквито несъмнено има в изобилие!

 26. 26 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Да се махат, окупатори. Германия е достатъчно напреднала, за да се справи сама.

 27. 27 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#24] от "snk22555877":Засъжаление и ракетите на Русия ще се пренасочат към новата база ! ;)

 28. 28 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#26] от "mitkokitkata":

  Тя си беше напреднала много по време на Райха! Точно тези навлеци с базите я върнаха назад.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Руснаци може ли?

 30. 30 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  Довечера, преди да си легнете, проверете под леглото, да няма скрити руснаци! :))

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  До коментар [#30] от "Веселяк У":
  Под моето едва ли, но под някои със сигурност има.

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  Малко ми е непонятно убеждението на германците от канцлера до последния бюргер, че американците са длъжни да ги охраняват, че и да си плащат за това, докато със спестените от военен бюджет средства (германската армия е една от най-небоеспособните в Европа, всеки дето има желание да е истински войник рано или късно го "разкриват" като "крайнодесен" и довиждане) плащат за социал, след което назидават американците колко са назадничави, несоциални и като цяло много глупави. Поради тази причина масово американците не могат да понасят германците и това решение се радва на огромна подкрепа сред хората извън фейк нюза и лидерите на ДП.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Около Бургас беше се появила първата американска база. За добре дошли още при първата среща местни патриоти се сбиха с американските войници - били закачали български момичета. И всичко приключи.
  —цитат от коментар 3 на historama


  Не мога да повярвам, че още има мъже в тъзи държава, има надежда още не всички са еврогейове.

 34. 34 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2820 Любопитно

  Усещат се германците....американското присъстивие означава икономика ,търговия и заетост.....Само за промитите русофили означава "зависимост".....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 35. 35 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Колкото по-малко чужди войници се мотаят из една страна, толкова по-добре!
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Американска база у нас ще има възпиращо действие върху апетита на северната "освободителка", което е по-добрия вариант от "Лечебния център" Камчия и 100 дружества за "приятелство" с Раша!
  Току виж сме им засегнали интересите и дойдат ония без опознавателни знаци!

 36. 36 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да най-мощната икономика в Европа правеща по-голям износ от САЩ се крепи на пиенето и яденето на 30 000 дебила.
  Да няколко кмета и съответния бизнес около тях същите като тук, които са склчвали изгодни корупционни сделки ще ронят сълзи. Но местните хора празнуват заминаването на алкохолизираните и друсани дегенерати. Пехотата заради мизерното си заплащане е само от такива.
  Дано Германия, а и останалата част от Европа най-после се освободи от окупаторите.

 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  "По думите му "това е тъжно и ирационално, непонятно решение, взето от чудата личност"."

  Вместо да се радват за италианските братя от южния клон на НАТО, седнали да ронят сълзи?! Не видях никъде мненние на местните труженички на най-древната професия - как смятат да развиват бизнеса. Ще наблегнат на германски клиенти или ще се препозиционират в братска Италия?

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#34] от "Willy Messerschmitt":

  А защо от Америка трябва да зависят тези фактори-икономика, търговия, заетост??? Не може ли Европа да ги осигури, а Америка да си ходи в къщи? Гледай как си личите колониалните мозъци!! :)))

 39. 39 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Да най-мощната икономика в Европа правеща по-голям износ от САЩ се крепи на пиенето и яденето на 30 000 дебила. Да няколко кмета и съответния бизнес около тях същите като тук, които са склчвали изгодни корупционни сделки ще ронят сълзи. Но местните хора празнуват заминаването на алкохолизираните и друсани дегенерати. Пехотата заради мизерното си заплащане е само от такива.Дано Германия, а и останалата част от Европа най-после се освободи от окупаторите.
  —цитат от коментар 36 на Anton Andonov


  +++ Абсолютно! Също така бих добавил че не е нормално светът да зависи от 330 милиона дебила!

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  Също така бих добавил че не е нормално светът да зависи от 330 милиона дебила!
  —цитат от коментар 39 на Веселяк У


  Ами вдигай се на оръжие бе. То от кого зависи света се решава така, не с приказки в хоремага. И мен не ме устройват разни неща, ама това е положението.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  През 1990 г. във ФРГ имаше 250 хил. американски войници, които от тогава постоянно се изтеглят, а местините порестират с "Ко ша праим без теб, бате?!"
  —цитат от коментар 14 на Нинов


  Така е.
  И още при първото голямо изтегляне след падането на Стената имаше такъв погром на обслужващият бизнес. Но се оправиха.
  Сега ще е същата. На всичкото отгоре - Германия има опит в такава ситуация.

  На мен ми се струва, че рИвЪт е заради друго.
  Едно - идеологически като на Веллето на Дойчо, но и чисто практически.
  Защото провинциите ще се "охарчат", защото Германия ще трябва да "харчи" повече за Бундесвера без американците и не на последно място - защото това изтегляне е свързано и с преместване, при това като в лафа за "що е лош късмет" - да ти падне камък от сърцето и да отиде в ... бъбреците. Щото Щатите де факто местят "тежестта" в Полша, което геополитически е най-меко казано "неприятно" за Германия.

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Тепърва ще се радват на сбъднати молитви германците.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#6] от "dpnps":

  Наскоро японка уби гаджето си американски войник.

  Тая "криминална" статистика,която си пльоснал сигурно включва и падането на аварирал американски хеликоптер в училищен двор? Без жертви за щастие.

 44. 44 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  За Германия може да не е проблем, но за някое градче където с това е свързан 30% от бизнеса им е известен локален проблем. Естествено че ще се оправят, те се оправиха от разрушенията и загубата на ВСВ, дотам че пАбедителите им текат лигите и мечтаят за германска кола :) Просто на никой не му се иска да изпада в положение "да се оправя".

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тюфлекчия":

  Това не е вярно! Че спестените от военните разходи пари отивали за социал. През последните 15 години,половината от немците са станали по-бедни. Половината от излишъците Меркел ги изнася в чужбина и купува чужди активи. Например,Монсанто. А нейните сънародници - кучета ги яли.

 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#16] от "dfjftriktrcdt":Да!!
  —цитат от коментар 19 на Веселяк У


  Германците защо плачат тогава да са под американско робство?

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":

  Ауууу къв пролетарски плам! :)) Не е моя работа това. Има си хора за вдигане на оръжия, има си и за другите операции...:)

 48. 48 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#1] от "3biri":

  Естествено че е имало и то не малко Цялата ни тогавашна търговия е била базирана в Цариград


  гошо
 49. 49 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  Нищо не местят в Полша ,там е опасно за тях В Полша , ако САЩ разположат сериозни оръжия ,ще им сездаде такива проблеми дето хич и не са ги мисли ,а получите получат подкрепа от военен характер ,а са забили към Украина и Беларус

  гошо
 50. 50 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  Нищо не местят в Полша ,там е опасно за тях В Полша , ако САЩ разположат сериозни оръжия ,ще им сездаде такива проблеми дето хич и не са ги мисли ,а получите получат подкрепа от военен характер ,а са забили към Украина и Беларус

  гошо
 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":Ауууу къв пролетарски плам! :)) Не е моя работа това. Има си хора за вдигане на оръжия, има си и за другите операции...:)
  —цитат от коментар 47 на Веселяк У


  Ами не знам - не аз мрънкам кое от кого зависело.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#46] от "dfjftriktrcdt":

  С колко германеца разговаряхте? Те май са над 80 милиона.

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":Руснаци може ли?
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Вземай си ги руснаците у вас, русофил!

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#16] от "dfjftriktrcdt":Да!!
  —цитат от коментар 19 на Веселяк У


  Германците защо плачат тогава да са под американско робство?
  —цитат от коментар 46 на dfjftriktrcdt

  Лично аз съм работил в една-единствена американска база - Графенвьор и живях във Вайден.

  Германците 70% бяха против американците..
  За издръжката на базите и за новото строителство там, например, плаща немския бюджет, ако не знаете ...

  Та немците- скръндзави, не им се дават пари за американци..
  Това беше настроението.

 55. 55 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "гошо":

  По двустранно споразумение там ще преместят малко над 1000 допълнително войници правейки общия брой около 6К.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  "Руснаци може ли?"
  ==============
  Никакви не може, даже извънземни. Всяка чужда армия е окупатор, човекът който харчи пари - турист, външният работник - гастарбайтер.
  Никакво делене на добри и лоши, най-молко по нации.
  А въпросът беше тенденциозен, но аз не съм .... блондин.

  Еретик
 57. 57 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#53] от "simChо":

  "До коментар [#4] от "Костадин Иванов":Руснаци може ли?
  —цитат от коментар 29 на Роси
  Вземай си ги руснаците у вас, русофил!"
  =============
  Кой? Аз или Роска?
  На мен не ми трябват, Росето нещо разпитва...

  Еретик
 58. 58 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#46] от "dfjftriktrcdt":С колко германеца разговаряхте? Те май са над 80 милиона.
  —цитат от коментар 52 на Веселяк У


  Не е важно аз колко германеца познавам.Медиите са тези които препредават реалната картина и обществените настроения в Германия.Тези германци които живеят в близост до американските бази не са очаровани от решението американските сили да се изтеглят,защото губят пари."Дневник' дори са препредали новината,но вие четете между редовете..Освен това правителството и местните управи в Германия също не са очаровани от изтеглянето на силите на САЩ.

  shlshlshlshl
 59. 59 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  [quote#54:"simChо"][/quote]

  От новината която "Дневник" е препредала не излиза,че германците се радват,за това,че силите на САЩ се оттеглят.Дайте линк за това,че 70% от немците не искат американски бази в Германия.И не е вярно,че немците плащали за издръжката на базите и новите инфраструктурни обекти.Плащат САЩ.Освен това американските военни пазаруват от немските магазини,а това е добре дошло за местния бизнес,а от там и на икономиката в Германия.Да не говорим,че САЩ десетилетия пзят богатата Гермабия от Русия,а тя не отделя поне 2% за отбрана...Срам.

  shlshlshlshl
 60. 60 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Тука гледам нашите русороби се рават,ама на германците им се плаче.Дано да дойдат тука една част.Аре почвайте да квичите сега,каскети вмирисани...

 61. 61 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тюфлекчия":

  Някакси винаги е било неприятно, когато приемаш от някой пари, храна, дрехи и пр. и в същото време му забиваш нож в гърба. Точно това прави Меркел в национален мащаб. Приема помощ от Америка, най-вече под формата на охрана на нционалната сигурност на Германия (разбирай защита от рускосъветската сатрапия), а в същото време тя се прегръща с Путин и прокрва неговите проекти... И не е важно кой стой начело на САЩ, важен е принципа.

  Пазете се от доносника vesolr
 62. 62 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#60] от "Димитър Димитров":

  Няма да дойдат, Митре-ле! Иде освобождение на света. От американско.

 63. 63 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":

  А едни селяни набиха френски командоси. Откъде да знаят, че са командоси?

  Да, набиха ги, защото на ония им е било забранено да употребяват оръжие.
  В много страни дават подслон на закъсали пътници, у нас и през 21 в. ако не ги ограбят, ги бият. Основно забавление по дискотеките в малките градчета в провинцията - като видят някой не местен, го набиват.

 64. 64 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално


  Не е важно аз колко германеца познавам.Медиите са тези които препредават реалната картина и обществените настроения в Германия.Тези германци които живеят в близост до американските бази не са очаровани от решението американските сили да се изтеглят,защото губят пари
  —цитат от коментар 58 на dfjftriktrcdt


  Глупости, ама пълни ..
  Във Вайден 70% бяха против американското присъствие ..

 65. 65 Профил на jwh24649553
  jwh24649553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста дълга окупация се оказа.

 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  [quote#54:"simChо"]
  —цитат от коментар 59 на dfjftriktrcdt
  От новината която "Дневник" е препредала не излиза,че германците се радват,за това,че силите на САЩ се оттеглят.
  Дайте линк за това,че 70% от немците не искат американски бази в Германия.И не е вярно,че немците плащали за издръжката на базите и новите инфраструктурни обекти.Плащат САЩ....Срам.[/quote]

  Пълни глупости ..
  За Графенвьор финансирането беше от Обер Пфалц!

  Та нали И АЗ РАБОТИХ ПО ТОЗИ ПРОЕКТ, ОСТАВА И ДА НЕ ЗНАМ ОТ КЪДЕ МИ Е ЗАПЛАТАТА - ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ, ИЛИ ОТ НЕМЦИТЕ ..

  А линк за немци, дето не искат американци - нали дадох - ЛИЧНО АЗ СЪМ БИЛ В КРЪЧМА С НЕМЦИТЕ ВЪВ ВАЙДЕН И СМЕ ГОВОРИЛИ..

 67. 67 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":А едни селяни набиха френски командоси. Откъде да знаят, че са командоси?Да, набиха ги, защото на ония им е било забранено да употребяват оръжие.
  —цитат от коментар 63 на shumkar


  Френските командоси, оставаше и да употребят оръжие ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK