Италианците с антитела за COVID-19 са шест пъти повече от официално заразените

Италианците с антитела за COVID-19 са шест пъти повече от официално заразените

© Associated PressПочти 1.5 млн. души в Италия, или 2.5 процента от населението, са развили антитела срещу новия коронавирус. Това е шест пъти повече от съобщаваните официални данни, предаде "Ройтерс". Агенцията се позовава на изследването на Италианския статистически институт и на министерството на здравеопазването.


Официалните данни показват, че от началото на епидемията в Италия има 248 229 потвърдени случая на зараза с коронавируса и 35 166 смъртни случая. Според изследването има разлики на местно ниво при наличието на антитела. В северната област Ломбардия, където бяха първите огнища на епидемията, антитела имат 7.5 процента от жителите, а в южната област Сицилия - едва 0.3 процента от населението.


Проучването показва също, че почти 30 процента от хората с антитела са асимптоматични, което сочи риск от разпространение на заразата от хора, които не са били наясно, че са заразени.
Осъществено между 25 май и 15 юли, италианското изследване се очакваше с интерес, тъй като Италия бе първата тежко засегната страна в Европа, а данните за заразените и смъртността там се очакваше да са значително под действителните - светът още не бе подготвен за справяне с COVID-19, нито за масово тестване. Още през май в следващата тежко засегната държава - Испания - бе публикувано проучване за антитела, според което едва 2.3 млн. души (или 5% от хората) са се срещнали с вируса.


Привържениците на теорията за колективния имунитет - загубила сили покрай заключенията на учени, че антителата срещу вируса може и да не са трайни - смятат, че е нужно 60-70% от хората да преболедуват, за да може общността да пресече веригата на заразяванията.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Е, в Испания бяха десет пъти повече от официално регистрираните.
  В България - в Пловдив 1,1%, в Бургас 1% (и то преди един два месеца), в Смолян 2,3%. Средно - 1,5% или около 105 хиляди. Официално регистрирани - 12159 сега - т.е. съотношението е 8 заразени към един регистриран. Добре се вместваме в общоевропейските показатели.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Важно е Ковид да не пречи на икономиката. С толкова много пари за целта, трябва здравната система да поеме нуждаещите се. Без да се налага да се избира на кого да се предоставят медицински грижи и на кого - не.

 3. 3 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Да припомним, че също така в Италия, както и в много други държави, има проблем при умрелите. Ако имат антитела, пишат ги умрели от Ковид, нищо, че може да са изкарали болестта преди 6 месеца!
  В Китай даже при положителен ПСР тест не регистрират човека като болен, ако няма симптоми. А то според повечето данни, които вече имаме, поне половината хора го карат безсимптомно. Това значи, че на всякъде по света има много повече заразени.

 4. 4 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Колкото повече минава времето и се стъпва на факти, толкова повече лъсват несъстоятелните приказки на жадното за слава човече - Мангъров. Представяте ли си за прочутия стаден имунитет колко време трябва да мине, колко хора да загинат, а щетите за икономиката да са в пъти по-тежки от сегашните.

 5. 5 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Това е повече от ясно, реалната смъртност е поне порядък надолу от отчетеното от статистиката. Затова е важно да не се изпада в сляпа паника, да твърдим, че всички ще умрем, да сринем икономиката и прочие, а е важно да се намери баланса. Който е застрашен да се пази, останалите - живейте си живота.

 6. 6 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Поредният пирон в ковчега на теориите на Мангъров и сие. Вместо поне малко да замълчат той и производните му търсят всеки удобен момент за краткотрайна слава, за сметка на здравето на хората. Ако имахме поне малко читави журналисти, то Мангъров отдавна трябваше да бъдат публично оборен, но уви, такива журналисти дефакто липсват.

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Това нещо дори не се разпространява толкова лесно. Идеята беше само да се срине световното стопанство, за да се свали Тръмп от власт.

 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#6] от "bastaa":

  Аз горе чета, че Мангъров е прав. Да, не е прав за отмирането му само по себе си, но е прав, че не е толкова страшно.
  Великият плешив плешивец го скриха, използван като тоалетна хартия за бърсането на един дебел г!з, а Мангъров, който от самото начало въпреки натиска изказа мнението си, продължава да бъде уважаван (е, и мразен).

 9. 9 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 642 Неутрално

  . С толкова много пари за целта, трябва здравната система да поеме нуждаещите се.
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Ще ги поеме, ако има къде. Ще ги поеме, ако има и кой.

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Ами може би затова нямат такава интензивна втора вълна. Другата европейска страна без втора вълна е Швеция.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  ... Представяте ли си за прочутия стаден имунитет колко време трябва да мине, колко хора да загинат, а щетите за икономиката да са в пъти по-тежки от сегашните.
  —цитат от коментар 4 на polivanov

  Може да го изчислим. За да се сдобият с антитела 5 милиона - 70% от населението на България трябва да починат около 100 000 души. И това е ако имунитета е траен.
  Забележете че само 30% от случаите са били без симптоми. Този резултат е получен от анкета в която са участвали тестваните. Може да се смята за достоверен, защото грешните случаи - положителен тест, но симптоми от друго заболяване лесно се изчистват като се вземат предвид броя на отрицателните случаи, заявили че също са имали симптоми.

 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Весело

  Да гласувате за синчето на Ема Москова. То е за строги и затегнати мерки. И е консерватор.
  Хахах, хипохондрици, ша омретеееее

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1184 Любопитно

  Е, що ги ручахме маските и жабетата тогава, щом вируса се оказва не толкова страшен? Що опоскахме икономиката? Що счупихме диваните от седене?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#3] от "kazushi":

  Къде го прочетохте това, че в Китай не регистрират хората с положителни ПСР тестове? Що за глупост.

 15. 15 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#8] от "Славейко":
  Това дали е страшно зависи кой колко е смел. За тези, които не се боят от смъртта съвсем не е страшно. А за тези, които пускат тото с надежда да спечелят джакпота вероятността да умрат изглежда прекалено голяма.
  Изследването показва че за да получат антитела 1482000 (един милион четиристотн осемдесет и две хиляди) души умират тридесет хиляди. Според мен починалите са повече - това се доказва косвено от статистиката за общата смъртност.
  Другия важен резултат е малкия брой безсимптомни случаи. Та в какво е прав Мангъров?

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Това май променя сериозно процента смъртност "от корона", ще се окаже че короната е по-малко смъртоносен дори от един обикновен грип.

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#4] от "polivanov":

  Мангъров си призна, че е сгрешил за стадния имунитет. За разлика от НОЩ и всички останали управници, които не признават никакви грешки.

  А данните все повече показват, че вирусът не е толкова страшен, колкото ни плашеха в началото и че всъщност много повече сме го преминали.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Е, що ги ручахме маските и жабетата тогава, щом вируса се оказва не толкова страшен? Що опоскахме икономиката? Що счупихме диваните от седене?
  —цитат от коментар 13 на БМЗ


  Не е вярно. Вирусът е страшен и по всичко личи, че в крайна сметка ще си вземе жертвите. Мерките сдържат експоненциалния растеж, за да не се претоварят болниците в даден момент. Едното не изключва другото. А на който не му се мре, да се пази и да се моли на когото вярва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Е, що ги ручахме маските и жабетата тогава, щом вируса се оказва не толкова страшен? Що опоскахме икономиката? Що счупихме диваните от седене?
  —цитат от коментар 13 на БМЗ

  Аз питам ЗАЩО ПУТИН ОТЛОЖИ ПАРАДА НА ПОБЕДАТА? Защо пусна повечето руснаци в едномесечен отпуск?
  Мъчно им е на руските тролове, които пишат как няма такава болест, но тогава трябва да признаят - НА ПУТИН СА МУ ПРОМИЛИ МОЗЪКА.

 20. 20 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Статията въобще не оборва Мангъров. Стаден имунитет има, но вирусът явно не го е развил в много хора предвид карантината и самоизолацията. Антетела развиват само хората, срещнали вируса. Като сте се изолирали, спазвали сте дистанция, висока хигиена и т.н. как ще срещнете вируса, бе ?

 21. 21 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#20] от "gwe49620445":
  Как да не оборва Мангъров. Стаден имунитет може някога да има - въпроса е че в Италия, с толкова много починали стаден имунитет няма. Още никой не знае (освен Мангъров, разбира се - той знае нещата преди да ги е научил) колко траен е имунитета. Ако не е траен не може да има естествен имунитет. Може да има обаче придобит имунитет чрез ваксина като се прави периодично имунизиране - например веднъж на една или две години.

 22. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 967 Любопитно

  До коментар [#14] от "dpnps":

  На много места го пише и то не от вчера. В Китай безсимптомни не влизат в статистики. Интересуват ги само болни хора, както трябва да е навсякъде, междувпрочем.

 23. 23 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Това май променя сериозно процента смъртност "от корона", ще се окаже че короната е по-малко смъртоносен дори от един обикновен грип.
  —цитат от коментар 16 на Billy Pilgrim

  И кава е смъртността от един обикновен грип? Числото е 0.1 % от развилите симптоми на грип.
  А какво ще кажеш по въпроса че има и безсимптомни заразени от грип? И какво ще кажеш по въпроса, дали хората умират от грип, или от "съпътстващи заболявания"?
  Аз мога да кажа например, подобно на идиотите във форума, че никой не умира от грип. Дори от испанския грип никой не е умрял - умрели са от прекомерна имунна реакция.
  Съжалявам, че коментирам така, но някои мнения са толкова безумни, че ме предизвикват.

 24. 24 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#4] от "polivanov":

  Виждам ,че си голям експерт и според твойте заключения Швеция и Беларус вече изчезнаха от Европейската карта

 25. 25 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#3] от "kazushi":Къде го прочетохте това, че в Китай не регистрират хората с положителни ПСР тестове? Що за глупост.
  —цитат от коментар 14 на dpnps


  А, тролът на Мечо Пух се обади. Не му харесва, че хората говорят истини и факти за комунягите в Китай. В Нейчър го прочетох, също и https://www.voanews.com/science-health/coronavirus-outbreak/china-officials-exclude-asymptomatic-covid-19-carriers-data и на доста други места.

 26. 26 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#24] от "pitanka_3":
  Никой няма да изчезне, но 2% смъртност от всички, които са срещнали вируса, независимо дали са заболели е твърде много.
  Ето ги изчисленията - 30,000 починали и 1,482,000 срещнали вируса:
  30000/1482000 = 0.02024 = 2.02%
  По отношение на Беларус и Швеция просто няма статистика. В Швеция се тестват само постъпилите в болница, а как е в Беларус едва ли някой знае.

 27. 27 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Това май променя сериозно процента смъртност "от корона", ще се окаже че короната е по-малко смъртоносен дори от един обикновен грип.
  —цитат от коментар 16 на Billy Pilgrim


  За смъртност трябва да гледаме общия брой умрели. Защото ако една болест се разпространява много по-лесно, то ще починат повече хора от нея.
  Тук ще спомена, че от грип са умирали по 100 000 000 души, а и сега умират по 500 000. Леталността при грипа е около процент може би, но всъщност тази болест се подценява невъобразимо много. Дори нашето министерство имаше доклад за това. WHO също са го твърдяли това.

 28. 28 Профил на polivanov
  polivanov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "polivanov":Виждам ,че си голям експерт и според твойте заключения Швеция и Беларус вече изчезнаха от Европейската карта
  —цитат от коментар 24 на pitanka_3


  Не говорете глупости. Не съм казал това, ама толкова ви стигат възможностите за възприемане на писмен текст. Никой няма да изчезне. Няма да умрем всички. Дишайте. Въпросът е и винаги е бил, че починалите могат да станат непоносимо много. Особено пък в България, която и без това е в демографска катастрофа.

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Като ви казах, че в Швеция няма втора вълна, пропуснах да отбележа, че имат и най-високата смъртност от Ковид на глава от населението.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3920 Неутрално

  Относно значителните разлики на процента заразени на местно ниво( данните за Италия ги има в статията)..В щата Ню Йорк още на 2 май публикуваха подробни данни след извършване на тестове за антитела:
  https://www.governor.ny.gov/news/amid-ongoing-covid-19-pandemic-governor-cuomo-announces-results-completed-antibody-testing
  Governor Andrew M. Cuomo today announced the results of the state's completed antibody testing study, showing 12.3 percent of the population have COVID-19 antibodies. ...
  Region....................................................Percent Positive
  Capital District.......................................2.2%
  Long Island..............................................11.4%
  NYC............................................................19.9%
  Предполагам, че сега процентът е още по-голям. Следва и оценка на реалния брой заразени от вируса и официалния за Ню Йорк Сити :.....With a population of 8,398,748 people in NYC , this percentage would indicate that 1,671,351 people had been infected with SARS-CoV-2 and had recovered as of May 1 in New York City....The number of confirmed cases reported as of May 1 by New York City was 166,883 , more than 10 times less people had been infected with SARS-CoV-2 and had recovered as of May 1 in New York City.


 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Може да има обаче придобит имунитет чрез ваксина като се прави периодично имунизиране - например веднъж на една или две години.
  —цитат от коментар 21 на blagoj

  Нещо не съм забелязал грипните епидемии да са изчезнали. Въпреки противогрипните ваксини които ни рекламират всяка година.

  Мангъров е прав, че единствената защита срещу вирусите е имунната система. А тя се бори като изработва антитела, т.е. имунитет след заразяване.

  Не е прав /ако го е казал/ да хукнем да се разболеем всички да го придобием по-скоро този имунитет, на никой не му е приятно нито да е болен нито да мре... яко. Пазим се колкото можем без да изпадаме в истерия и без да съсипваме живота си и икономиката, пък каквото е писано.

  А Мангъров го мразят толкова много феновете на МуФтачийски, защото той единствен надигна глас срещу истерията СЪЗНАТЕЛНО раздухвана от НОЩните. Е, мина време и се видя, че можем и без един гологлава кратуна в генералска униформа и пак не мреме яко както деноНОЩно ни убеждаваха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#30] от "тулса":

  Той затова МуФтачийски толкова рипаше срещу бързите тестове. Щяха да покажат, че реално заразените и минали през вируса са десетки пъти повече отколкото показваха НОЩните с мижавите си 300-400 теста на ден.

  Аз тогава просто гледах данните за Австрия, няма начин те с дисциплината и организацията си да имат 10-15 пъти повече заразени отколкото нашите се хвалеха март-април. Тогава нашите криеха с мизерното тестване епидемията и тя плъзна по цялата страна. През това време Австрия с интензивно тестване намериха и ликвидираха огнищата. Сега всички слагат задължителни тестове по границите си за балканските хитреци които си мислеха, че могат да излъжат всички завинаги.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 903 Любопитно

  Защо обаче се търси стаден имунитет на общата популация? Ако се изследват по-рисковите общности, там вече може да се окаже, че над 40% или нагоре имат имунитет. Вирусът е доста избирателен и ходи по определени видове лайфстайл. Примерно в бедните квартали на Мумбай, въпреки локдауна, имат 57% антитела и нагоре. Сред богатите - 16%.

  А на локално ниво - колектив, училище, може по-лесно да се стигне до 70% имунитет. Въпреки теорията за шест степени на отдалеченост, хората са по-скоро в капсулирани общности, няма контакт всеки с всеки. Някои общности по-малко се срещат с вирус, в други ще пламти сериозно, това също е нормално. Винаги е било така - има сноби на чистичко, има си и бациларници.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  То сигурно навсякъде по света е така.

 35. 35 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 903 Любопитно

  Въпросът е как се фреймва разкритието. За нормалния човек - о, супер, значи има много повече незабелязани случаи от супер-страшния вирус, дето трябва с лупа да го търсиш. За паникьора: "о, ужас, скрита ходеща смърт, дъхват върху ти и слагаш вентилатора..."

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#15] от "blagoj":

  В огромния брой безсимптомни.
  В това, че нищо не може да се направи срещу такава инфекция, която ще те чака когато и да излезеш от карантинката си. Единственият ти шанс е стаден имунитет, ако има такова нещо, ако не антитела, но и това дали го има, но шансът ти е, че това е просто коронавирус. При разпространението си се приспособява към човешкия организъм, за да не го срине, а за да продължи да се разпространява, става все по-малко смъртоносен.

 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#26] от "blagoj":

  Ама някаква двойка не показва колко нули има между нея и десетичната запетайка

 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#26] от "blagoj":

  А в България кой се тества? Всички наред по три пъти на ден?
  Статистиката е лъжовна от самото начало. Може би си имат специалисти, които да я четат, ма ти нещо не ми я четеш правилно.

 40. 40 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#35] от "lil_alex":

  Съсипаха психиката на хиляди хора. Една позната ако не сложи маска може да получи паническа атака

 41. 41 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#29] от "Един вампир броди из Европа":

  А каза ли ни, че не се вакцинират против туберкулоза?

 42. 42 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#28] от "polivanov":

  В България населението в детеродна възраст тича да се татолира и да си прави силиконови подутини, вместо да детеражда. Те обаче не са рискови за ковидозна смърт

 43. 43 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#19] от "blagoj":

  Путин не може да скрие броя на умрелите. Пък той не е висок спрямо броя на заразените.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK