Макрон чу призиви за "революция" в Бейрут и обеща "нов политически пакт" след взрива

Френският президент Еманюел Макрон в Бейрут

© Reuters

Френският президент Еманюел Макрон в БейрутНа гнева на ливанците след отнелата най-малко 145 живота и ранила 5000 души експлозия френският президент Еманюел Макрон отговори с предупреждения и с обещание за "нов политически пакт", който ще предложи на елита в Бейрут. Това сочат първите кадри от посещението му в ливанската столица по-малко от два дни след най-тежкия подобен инцидент в историята на страната, след като 2750 тона селитра избухнаха на пристанището.


След обиколка на улиците на Бейрут Макрон обеща, че ще организира изпращането на още по-голямо от досегашното международно сътрудничество (от Франция и други в ЕС до Русия, Турция, арабските страни Израел и Иран - всеки обяви помощ за Ливан), но Париж, бившата колониална сила с тесни връзки с арабската държава, ще отиде и по-далеч.


"Нужна обаче тук е и политическа промяна. Експлозията трябва да е начало на нова ера", каза Макрон в кадри, излъчвани от международни телевизии и цитирани от "Ройтерс". Трябва да се чуят и "някои неприятни истини" от политическия елит, каза първият чужд лидер, посетил държавата след инцидента. Изправен пред жителите, той се превърна и в отдушник на призивите им за "революция" и "сваляне на режима" - недоволството расте от месеци, докато Ливан прескача от криза в криза.
В еднодневното си посещение Макрон ще се срещне с основните ливански държавни ръководители. Той ги призова да предприемат без повече отлагане исканите от международната общност реформи и заяви (а негов съветник по-късно потвърди думите му), че ще предложи "нов политически пакт". След това ще се върне на 1 септември и ако Ливан не е способен да се справи, той ще поеме политичестата си отговорност.


"Днес приоритет е безусловната помощ и подкрепа за населението. Има го обаче искането, което Франция от месеци и години изразява - за необходими реформи в някои сектори", каза Макрон, споменавайки конкретно електроподаването, а по-късно, на среща с ливанския си колега Мишел Аун, и банковата система и борбата с корупцията. "Ако тези реформи не бъдат осъществени, Ливан ще продължи да затъва", предупреди той.


Наложи се да успокява мъж, който му заяви, че се надява средствата, които ще предостави Франция, да отидат при ливанския народ, "а не при корумпираните лидери". На този и други протестиращи Макрон отговори: "Не съм тук, за да напиша празен чек... на режима."


"Ройтерс" цитира ливанец в множеството, провикнал се: "Г-н президент, на улица "Генерал Горо" сме, той ни е освободил от османците. Освободете ни от сегашните власти."


Уверението, че помощта няма да отиде при "корумпираните", е силно послание в страна, където миналата есен хиляди протестиращи излязоха на улиците, за да нарекат "корумпирана" цялата си политическа класа.


За възстановяване след взрива ще са нужни милиарди долари. Домовете на хиляди жители са негодни за обитаване в момент, когато Ливан преминава през най-тежката икономическа криза в историята си.


ЕС с първоначална помощ за Ливан


Европейската комисия ще осигури 33 милиона евро първоначална помощ на Ливан за възстановяване след опустошителната експлозия на пристанището в Бейрут. Това се посочва в съобщение след днешния телефонен разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с ливанския премиер Хасан Диаб.


ЕС предлага да изпрати в района на бедствието военен кораб с вертолет за медицинска евакуация и специалисти за откриване и обезвреждане на химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. ЕК вчера съобщи, че по искане на Бейрут е задействан европейският механизъм за гражданска защита. Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия са изразили готовност да откликнат, като към мястото на взрива вече са изпратени 100 специалисти за издирване на оцелели в градска среда.


Фон дер Лайен е изразила готовност ЕС да помисли за предоставяне на търговски и митнически облекчения за Ливан като част от подкрепата за справяне с бедствието. ЕС е готов да изпрати оценители на място, за да се уточнят нуждите, свързани с възстановяването на ливанската столица, и да съдейства за осигуряване на средства от международни финансови институции. Фон дер Лайен е посочила, че сега всички политически сили в Ливан следва да се обединят в националното усилие за отговор на новото предизвикателство.


И Бейрут взима мерки


Централната банка на Ливан днес даде указания на търговските банки и финансовите институции да продължат извънредните доларови заеми при нулева лихва за физически лица и фирми, засегнати от експлозията на пристанището в Бейрут, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Дружествата за парични преводи трябва да разпределят трансферите от чужбина за Ливан в долари, нареди отделно централната банка.


Извънредните кредити трябва да се отпускат въпреки клиентския лимит, трябва да бъдат безлихвени и с петгодишен срок за погасяване. Заемите могат да се връщат в ливански лири по междубанковия курс от 1515 лири за долар. В замяна централната банка ще предостави на съответните търговски банки и финансовите учреждения заеми в долари при нулева лихва.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  ... Макрон ще се срещне с основните ливански държавни ръководители. Той ги призова да предприемат без повече отлагане исканите от международната общност реформи и заяви (а негов съветник по-късно потвърди думите му), че ще предложи "нов политически пакт". След това ще се върне на 1 септември и ако Ливан не е способен да се справи, той ще поеме политичестата си отговорност ...

  Каква политическа отговорност щял да поеме?
  Като в Либия, дето им сваляха самолети и им свърши джешането, та трябваше американците да им спасяват палажението?

  А и Ливан е специално място ...
  Ще се нацеди между палестинци, евреи, сунити и шиити баш където си ги мерят от сума и време и е станало синджир марка? Че те самите няма да допуснат франсетата!

  Баси хвалипръцкото!

 2. 2 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 710 Весело

  А може би повечето хора са узрели да проумеят, че е по-добре някой друг да им помогне с демокрацията. По подобен начин някои хора в България от десетилетия си мечтаят за германски прокурори :) :) :)...

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 3. 3 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 710 Любопитно

  А по-интересно е какво иска мнозинството от населението на Ливан. Ако наистина смятат, че Макрон (Франция и ЕС) могат да им помогнат с установяване на нова система, която да устройва повечето ливанци, то Макрон (и ЕС) може и да успеят с някои елементи.

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  "Но Париж, бившата колониална сила с тесни връзки с арабската държава, ще отиде и по-далеч."

  Всъщност Ливан бива създаден като независима държава именно от Франция. Преди това Ливан е бил част от Сирия. И до днес в Ливан има просирийски граждани и партии, които вярват, че за Ливан ще е по-добре да бъде обединен със съседна Сирия.

  Аз лично се съмнявам, че това е така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  "Фон дер Лайен е изразила готовност ЕС да помисли за предоставяне на търговски и митнически облекчения за Ливан като част от подкрепата за справяне с бедствието. ЕС е готов да изпрати оценители на място, за да се уточнят нуждите, свързани с възстановяването на ливанската столица, и да съдейства за осигуряване на средства от международни финансови институции. Фон дер Лайен е посочила, че сега всички политически сили в Ливан следва да се обединят в националното усилие за отговор на новото предизвикателство."

  Приветствам помощта, която ЕС ще даде за възстановяването на Ливан. Хубаво е ЕС и Ливан да запазят добрите си междудържавни отношения. Но от друга страна е важно наистина тези помощи да достигнат до обикновените хора, а не корумпираните партии и политици.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Докато Хизбула е там Ливан само ще копае дъното и няма никакъв шанс за прогрес.

 7. 7 Профил на Gergana Hristova
  Gergana Hristova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А може би повечето хора са узрели да проумеят, че е по-добре някой друг да им помогне с демокрацията. По подобен начин някои хора в България от десетилетия си мечтаят за германски прокурори :) :) :)...
  —цитат от коментар 2 на RingRoad


  #КОЙ ще го допусне това :)

  Veni, vidi, vici
 8. 8 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "Централната банка на Ливан днес даде указания на търговските банки и финансовите институции да продължат извънредните доларови заеми при нулева лихва за физически лица и фирми, засегнати от експлозията на пристанището в Бейрут"

  Това ми прилича на схема за раздаване на долари на хора ("клиенти") с политически връзки.

 9. 9 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Но от друга страна е важно наистина тези помощи да достигнат до обикновените хора
  —цитат от коментар 5 на Иво


  Каква е вероятността да стане така (в Ливан)?

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Весело

  "Ройтерс" цитира ливанец в множеството, провикнал се: "Г-н президент, на улица "Генерал Горо" сме, той ни е освободил от османците. Освободете ни от сегашните власти."
  ========
  :)....
  Колко подобни селитрови атентати е имало .....когато Ливан е бил 'под' османското робство.....?.....трябваше да го попита Ройтерс. ...

  Bukalemun
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Наложи се да успокява мъж, който му заяви, че се надява средствата, които ще предостави Франция, да отидат при ливанския народ, "а не при корумпираните лидери". На този и други протестиращи Макрон отговори:
  ==========
  Винаги е така .....
  Когато свободата идва отвън .....кусурите са все едни и същи.....
  Дори могат да се направят паралели .....с една друга страна. ....:)

  Bukalemun
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  Каква политическа отговорност щял да поеме?
  =======
  Колониална, естествено. ....!
  Само във Африка. ....по конституция , Франция има 13 държави които и се броят за нейни колонии....от където източва годишно. ....стотици милиарди долари. ....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 365 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Клъвна ли бе миризливо ibne, клъвна... ,за Асланчев дума не обелваш.
  Не ми се търси в нета, но явно много сте ги обиждали (както теб на границата), та затова арабите много ви обичат.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  Макрон чу призиви за "революция" в Бейрут и обеща .....
  =======
  Макрон знае много добре ....какво е революция .....и ще направи всичко възможно ,тя да не се осъществи .....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 439 Неутрално

  В Ливан са толкова отчаяни че май не искат техен политически елит, искат чуждите държави да ги управляват.

  Хубаво е че Франция ще поеме отговорност за бившите си колонии, ще им даде допълнително пари при условие че направят реформи.

  При оттеглянето на САЩ от това да са световен полицай се връщаме в колониалната ера с много регионални играчи. Затова и става едно страхотно въоръжаване, защото при липсата на американската сила, на много регионални играчи им се развързват ръцете. Конкретно около Европа вече всеки ще има свои сателити в средиземноморието.

  САЩ отдавна си имат Израел, сега Турция си взе Либия, Русия взе Сирия, Франция май икономически ще си вземе Ливан, а оттам и политически.

  Дано се оправят в Ливан по-скоро, може би след 2-3 ще може поне да се живее там без разрушения, а икономически, даже и сега да направят всичко необходимо сигурно ще отнеме поне 4-5 години да привлекат чужди инвестиции и да може да се съществува там нормално.

 16. 16 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 650 Неутрално

  При оттеглянето на САЩ от това да са световен полицай
  —цитат от коментар 15 на skeptichen


  САЩ се оттегли от полицейската си роля в Ливан още през 1983. То не, че преди 1982 имаха голяма роля. Но си прав, че Ливан е добър пример за бъдещето на света след края на Pax Americana.

 17. 17 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Докато Хизбула е там Ливан само ще копае дъното и няма никакъв шанс за прогрес.
  —цитат от коментар 6 на МиГ-29


  Хизбула е само един от големите проблеми на Ливан. Част от причините Хизбула да е толкова популярна (поне сред шиитите) в Ливан е ширещата се корупция сред елитите в страната. В сравнение с тях Хизбула изглежда като чиста капка вода.

 18. 18 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 650 Неутрално

  А по-интересно е какво иска мнозинството от населението на Ливан. Ако наистина смятат, че Макрон (Франция и ЕС) могат да им помогнат с установяване на нова система, която да устройва повечето ливанци, то Макрон (и ЕС) може и да успеят с някои елементи.
  —цитат от коментар 3 на RingRoad


  Франция ще помогне за реформирането на системата в Ливан колкото ЕС помогна за реформирането на системата в България. Нека бъдем реалистични.

 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ехото на Гласът":

  Огромна част от проблема в Ливан и причина за популярността на Хизбула, е че имамите и политкомисарите обучени в СССР, които дойдоха там с арабите от Палестина, за отрицателно време промиха мозъците на бедните мюсюлмани, че са бедни щото християните са богати и те са ги оставили да командват, което не е позволено от Кораня. В резултат започна гражданската война, която макар и да има всички белези на религиозна, в основата си е борба за преразпределение на богатството по насилствен път. Скъсаняците няма как да спечелят, ако не беше намесата на Сирия, Иран (Хизбула) и СССР, а нахлуването на Израел окончателно предизвести края на държавата. Всичко читаво с пари и образование се изнесе и останаха кондурджиите, които обаче са "спокойни", че сега са мнозинство и изпълняват волята на Алахата. Е по-бедни и смазани от страшните времена на невернически гнет са, ама важното е, че мюезина ги хвали какви лъвове са всеки петък. Същата работа като в Палестинската автономия, Родезия ("Зимбабве" на комунистически език) и ЮАР. Уж здравите сили победиха, пък мизерията е пълна и необратима. Преди няколко дни комунетата наследили Мугабе обещаха да плащат репарации на белите фермери пострадали от етническото прочистване там, само и само ако може да се върнат да ги хранят, че умират от глад. В Ливан същата работа.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Макарон да си гледа Франция и бабата и да не се меси дето не му е работа!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Русия изпрати полева болница на стадиона.
  Франция изпрати Макрон.

 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тюфлекчия":

  Готин коментар😀

  За Родезия/Зимбабве съм чул една история в Израел от свидетел първа ръка, колега от бранжа в Израел😀 Май съм я споделял и преди, 'ма да се поФторя:

  Южно'африканска фирма (БЕЛИ, освен хигиенистите) проектира и строи завод за цимент в Родезия. И дава една дебела тетрадка с указания как да се експлоатира завода. Някъде там било написано "и 3 пъти в денонощие да се метат 'сички покриви"!

  ОК, черните взимат властта, и почват да управляват, НА 'СИЧКИ НИВА!

  Новия ЦРЪН директор на завода казва "ЧЕРНИ МЕТАЧИ НА ПОКРИВИ?!? НЕМА ТЕКИ'УА ПИНИЗИ" и отменя метенето.

  След 6 месеца се срива покрива над един важен цех: Неизметеният цементов прах станал на бетон със сутрешната влага, натежал и...покривът се струтил от тежестта!

  Веднага арестували южноафриканците и аха аха да ги обвинят в диверсия/злоупотреби/некачествено проектиране+изпълнение и т.н.

  С МНОГО късмет за южно'африканците се появил един инженер от ЮК (чернокож) който обяснил на маймуните-ами метенето на покриви може ви да изглежда ненужно и унизително, ама в случая е било МНОГО ВАЖНО😀Та...отървали кожата южноафриканците (БЕЛИ до един) и евреЙна между тях се изнесъл до Израел, където се запознахме😀

  Не е бил глупак, и е предвидил к'о 'ш'ъ стане ако черните вземат власттА И В ЮАР...
  До коментар [#19] от "Тюфлекчия":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Докато Хизбула е там Ливан само ще копае дъното и няма никакъв шанс за прогрес.
  —цитат от коментар 6 на МиГ-29


  Не бъркай парламентарната партия Хизбула в Ливан с Хизбула в други страни където се изявява като шиитски милиции :-) В Ливан това са реалностите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#22] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Те за това са на тоя хал.Всичките колонии ако бяха да си запазят поне част от наследството от господарите си .Щяха да са в пъти по добре . Но пуста му гордост . Но сами са си виновни ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK