Турски в междучасието - защо наказаха ученичка в Германия

Турски в междучасието - защо наказаха ученичка в Германия

© DPA/Deutsche WelleНяколко изречения, написани с разкривения почерк на една третокласничка, нажежават страстите в Германия. Правилно ли е момичето да бъде наказано, защото в двора на училището разговаряло на турски със съученичка? По темата пише "Дойче веле".


"Децата в училище трябва да говорят на немски. Защото в Германия се говори на немски. Защото вие искате ние да говорим на немски. Защото другите деца иначе няма да ни разбират". Само тези няколко изречения са хрумнали на една третокласничка, накарана от учителката да напише есе на тема: "Защо в училище трябва да говорим само на немски език?". Въпросното съчинение било замислено като наказание за това, че 9-годишното момиче от град Блумберг в провинция Баден-Вюртемберг разговаряло на турски със своя съученичка в двора на училището, което посещава. Всичко това се случи през юли.


Цяла Германия спори


Седмици по-късно темата все още нажежава страстите в Германия и занимава училището, родителите на детето, техния адвокат и образователните власти.
Въпросът е дали може да бъде забранено на едно дете от турски произход да говори на своя майчин език на територията на училището. В момента семейството обмисля да заведе дело срещу училището на базата на съществуващия в Германия Антидискриминационен закон.


До наказанието се стигнало, след като съученици на момичето се оплакали на учителката, че то говори на майчиния си език в междучасията. Това противоречало на правилата в класа. Важно обстоятелство е, че 43% от децата в този клас, а вероятно и в цялото училище са с миграционен произход. "При нас са събрани деца от 16 различни националности. Затова е важно децата и учителите да говорят на един и същ език", казват от училището.


Правилото за общуването само на немски език, поясняват още оттам, било разяснено на децата и на родителите на съвместни родителски срещи. Въпросното правило било само едно измежду други като: "не тичаме из училищните коридори", "не използваме обидни думи и се отнасяме с уважение едни спрямо други". Който нарушава тези правила, получавал като наказание задачата да напише кратко съчинение, в което да обясни защо е важно да се спазват правилата.


А щяха ли да я накажат, ако беше разговаряла на английски?


В едно училище в Берлин подобно правило е въведено отдавна, информира сп. "Шпигел" и пояснява, че и там то провокира дискусии - според противниците му това условие дискриминира определени деца, а според привържениците - то помага на учениците, чийто майчин език е друг, да не изпадат в изолация.


Майката на 9-годишното момиче в провинция Баден-Вюртемберг не разбира защо дъщеря ѝ да няма право да разговаря на турски език в междучасията. "Този език е част от нея. Ние като родители се притесняваме", пише тя до учителката на детето. В кореспонденцията между двете, предоставена на "Шпигел", се вижда, че майката многократно е настоявала учителката да ѝ покаже официалното решение, което въвежда правилото да се говори само на немски език. Адвокатът, който защитава правата на семейството, не случайно пита: "Щяха ли да бъдат наказани учениците, ако в междучасията говореха помежду си на английски или френски например?".

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Децата в училище трябва да говорят на немски. Защото в Германия се говори на немски. Защото вие искате ние да говорим на немски. Защото другите деца иначе няма да ни разбират".
  Да, от това "есе" съдя, че интелектуалното ниво на това 9 годишно е такова, каквото бих очаквал, съгласно неговия произход. Няма проблеми, след още 1-2 години ще се омъжи и всичките ѝ житейски проблеми ще приключат.

 2. 2 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 519 Разстроено

  В Германия турско говорящите са около 10 милиона (неофициално) и това е много опасно. Разбирам ги немците...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  "Важно обстоятелство е, че 43% от децата в този клас, а вероятно и в цялото училище са с миграционен произход. "При нас са събрани деца от 16 различни националности. Затова е важно децата и учителите да говорят на един и същ език"

  Внасяйте си хора от цял Свят и после си създавайте проблеми :)

  След години ще се води дискусия трябва ли немския да остане главен език, след като се говори само от 30%, примерно. :)

 4. 4 Профил на j2100
  j2100
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Що за средновековно мислене? Всеки ще си говори на какъвто си иска език, където и да се намира. Какво значение има дали детето говори на дзонгха, малаялам, тамилски, дивехи, малтийски или турски...?

 5. 5 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 875 Любопитно

  Вицът за двамата немски катаджии става реалност.

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2309 Весело

  Това им е проблемът на германците - на какъв език децата говорят в междучасието. А че им насилват жените по улиците не е проблем и е просто "културни особености". Тия за не знам кой път в историята си мислят, че са по-умни от всички останали и са му намерили цаката - един вид не се занимаваме с дъртите, те са изпуснати, ама ще им промием мозъка на малките отрано. Как обикновено завършват социалните експерименти на тази нация всички знаем...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Почна се пак с аладинщините... Да ги връщат в Османия, като не им харесва, било е правило - да го спазват.

 8. 8 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Интересно дали щяха наистина да ги накажат ако говореха на френски?
  Аз съм за европейска Европа, съм за това всяка страна да си остане с нейната уникалност, култура и език. Но е лицемерие от една страна да им викаш "вилкомен" и да се правиш на леко-далеко либерален, а от друга да им сервираш гадости като тази.
  Ние поне не сме лицемери - в прав текст сме казали на всеки, че не искаме чужди заселници на нашата земя. Всички чужденици са ни гости и като такива подлежат на уважение (могат да си говорят колкото искат на родният език), но без право на глас какво да правим с нашата държава.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Лелееее, тва ако беше се случило в България, ... нямаше да има грях в който да не бъдем заклеймени.

 10. 10 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Тцъ, тцъ, тцъ...
  Едно време едни в нашия клас си говореха на птичи език...

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  И ние си мислехме че Света София трябва да бъде музей, но турските власти решиха да възстановят мюсюлманските служби.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  Лелееее, тва ако беше се случило в България, ..
  ======
  Мислиш ,че не се е случвало ли ?

  Bukalemun
 13. 13 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "Внасяйте си хора от цял Свят и после си създавайте проблеми :)След години ще се води дискусия трябва ли немския да остане главен език, след като се говори само от 30%, примерно. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru

  Ето ти го примера с малък Ливан.Мюсюлмани шиити и сунити,друзи и алевити,маронити и католици,арменци,а в Германия освен това има и руснаци,поляци,иранци,хора оа Афганистан.латинска Америка
  И как ще разпределят властта по етно-религиозен признак?

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#9] от "442": Лелееее, тва ако беше се случило в България, ..======Мислиш ,че не се е случвало ли ?
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Случвало се е.И какво от това?Става въпрос за използване на чужд език в официална институция, не в частен дом.Затова е редно да се говори на официалният език на държавата.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вонин":

  Десет милиона? Малко не преувеличихме ли, що ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Щяха ли да бъдат наказани учениците, ако в междучасията говореха помежду си на английски или френски например?".

  Не.

 17. 17 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В Германия турско говорящите са около 10 милиона (неофициално) и това е много опасно. Разбирам ги немците...
  —цитат от коментар 2 на Вонин


  Споко, ако беше говорило български, пак щяха да го накажат.

 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 566 Весело

  Хиперболизира

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Важно обстоятелство е, че 43% от децата в този клас, а вероятно и в цялото училище са с миграционен произход. "При нас са събрани деца от 16 различни националности. Затова е важно децата и учителите да говорят на един и същ език"Внасяйте си хора от цял Свят и после си създавайте проблеми :)След години ще се води дискусия трябва ли немския да остане главен език, след като се говори само от 30%, примерно. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Абе, теб откъде те внесоха по българските земи?

 20. 20 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Доколкото знам в САЩ може да се вземе правилника за движение по пътищата на няколко езика, но не мисля, че е правилно. Ако аз отивам в чужда държава съм на първо място гост. Дори да приема, че оставайки някъде години наред и плащайки данъци в един момент имам право на получа паспорт аз все пак съм решил да оставя моята държава. Е, като твърдя, че едно чуждо общество е по-добро от моето елементарно уважение е да владея езика, а не да се мъча да пренасям очевидно изостаналите обществени порядки на родината, защото ако не бяха такива очевидно нямаше да има причина да се преместя трайно със семейството си другаде.

 21. 21 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 312 Неутрално

  В Индия се говори английски и хинди и никой няма проблеми с това.

 22. 22 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Дойчланд е баси лъжата и измамата. Тове е една силно расистка държава възхваляване от съвременното Гестапо Дойче Веле.

  Да кажем не на педерастията!
 23. 23 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 493 Весело

  Хммм ... официално в Германия има малко под 3 млн. жители с турски корени.
  В къщи да си говорят на какъвто език искат, на обществени места официално се говори на немски език. Всеки е длъжен да се съобразява със законите на страната в която живее, така е в цял свят, така е и в България, така е и в Германия и т.н..
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 24. 24 Профил на Mihail Mihailov
  Mihail Mihailov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  урците са много нагли и в кв.Аспарухово се държат така играят заедно с зиганите .пс не ми дават да испиша първата буква

 25. 25 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#4] от "J2100":

  Защото така не се приобщава, ами се изолира и дискриминира останалите. Училището съвсем реално може да излезе с тезата, че детето дискриминира не-турско говорящите, и навярно ще я спечели...Поне в САЩ е така - ако някой в университета или на работа говори на испански, аз мога да съдя, че ме дискриминират - има такива случаи и корпорации и институции гледат да избягват тази възможност.

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Тези тотално изтрещяха. Две девет годишни деца разговаряли помежду си на майчин език между часовете и това било неправилно?!?!

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Едни приятели ми разправяха как обикаляли по някаква програма държавно училище в Момчилград - казаха минавайки по коридора преди да влязат в никоя от стаите не чувала българска реч - само турски и нищо друго...

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "J2100":

  Е, където и да се намира не може, в официалните случаи се говори на съответният език, но деца между часовете да си говорят на какъвто си език искат...

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Не е демократично, но ще има положителен ефект за бъдещата реализция на децата.
  Езиковата бариера вреди на развитието.

 30. 30 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мусаши":

  Мусаши, каква официална институция? Междучастие, девет годишни деца...

  Модератора е неадекватен!
 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#20] от "Batezuzi":

  САЩ няма официален език.
  Кой точно говори на американски?

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#25] от "mirohero":

  Мда, на какво основание ще го съдиш в САЩ? Защото не говори на американски ли? Ти на американски ли говориш, кой е официално признатият език на САЩ?

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Абе шваби
  Не езика, религията! Точно турците са го казали!

 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#25] от "mirohero":

  Да те светна, че деветгодишни деца може да си решат като част от играта да говорят на измислен си от тях език, точно за да не ги разбира никой друг...

  Хайде малко от малко да си даваме сметка за фактологията, става дума за деца на девет години...

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Mihail Mihailov
  Mihail Mihailov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  После им става навик да си говорят на измисления

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Доста раздухана работа. Драма няма. Училището има някакви правила и е редно да се спазват. Предполагам, че мутерката е устерясала, защото лерерката е подходила неподходящо към въпроса.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Голямо и страшно наказание! Оревахме мрежата.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 38. 38 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 164 Весело

  До коментар [#34] от "Ivan_":

  А, ами те на девет години и бомби детонират, та ако това ти е основния довод, значи си скрит ислямист. Иван ти е псевдонима, а иначе си Ибрахим примерно. Като ти знам и дружките във форума, най вероятно е така.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мусаши":Мусаши, каква официална институция? Междучастие, девет годишни деца...
  —цитат от коментар 30 на Ivan_


  Със сигурност това не е било за първи път.Наистена са деца и може да сбъркат.Ама като го правят за десети път,естествено е да има някакво наказание.И то какво-писали есе.Не са ги били или изключили от училище.
  А какво според теб ще се случи ако момиче отиде с къса пола в Саудитска училище?

 40. 40 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#38] от "Ogyges":

  Не зная аз какъв съм и какви ми били дръжките, но като стане дума за девет годишни деца не си правя асоциации с бомби...

  Надявам се това да приключва темата с теб...

  Модератора е неадекватен!
 41. 41 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вонин":

  Десетте милиона говорещи турски не биха представлявали проблем, ако 90% от тях не се обявяваха за последователи на сектата на някакъв дърт неграмитен педофил.

 42. 42 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#13] от "gonz0104":

  ми в ОАЕ това не е проблем кой откъде официален арабски
  е малко им куцат правата на човека

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Весело

  в повечето страни от персийския залив чужденците са 70% без никакви права, но закона е закон

 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Мусаши, те само на майчин език да си говорят между часовете не е проблем, нищо не са сбъркали, говорят си двете помежду си. Амо са в група в която ома другоговорящи деца разбирам, но когато си говорят само двете помежду си НЯМА грешка, никой не може да бъде дискриминиран.
  Аз например бих казал , че има основание за търсене на отговорност у този който е "подслушвал" разговора. Никой не е разговарял с него, каква му е работата да слуша какво си говорят помежду си тези деца?

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Майката на кюрдско дете в Югоизточна Турция го попитала, как мина училищния ти ден ?
  Усмихвахме се, отговорило детето.
  Защо, изненадала се майка му.
  Учителката не разбира кюрдски, а ние не разбираме турски.
  Това пък е кюрдски виц.

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Точно обратното, не само е дискриминиращо да се говори на език, който малцина разбират, дори е неучтиво. Също така се самоизолират от останалите. На всичкото отгоре е в тяхна полза да говорят на немски, защото в непринудения разговор се учи много, да не говорим, че при контакта с немчета ще могат да усвоят езика като роден. По принцип няма значение дали е немски или друг език - учениците трябва да говорят на езика, който изучават. Би било изцяло в тяхна полза.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":Мусаши, те само на майчин език да си говорят между часовете не е проблем, нищо не са сбъркали, говорят си двете помежду си. Амо са в група в която ома другоговорящи деца разбирам, но когато си говорят само двете помежду си НЯМА грешка, никой не може да бъде дискриминиран.Аз например бих казал , че има основание за търсене на отговорност у този който е "подслушвал" разговора. Никой не е разговарял с него, каква му е работата да слуша какво си говорят помежду си тези деца?
  —цитат от коментар 44 на Ivan_


  Ами ако се подиграват на друго дете или учителите-пак ли е ок?
  Освен това случаят се представя едностранно от левичарска медия.Като ги знам какви са лъжци,сигурен съм,че нещата не са били точно така.

 48. 48 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  - Айн кола, битте! - не ме разбират, правят се, че не са ме чули (някъде из Мюнхен).
  - Айн колЯ, битте! - поправя ме приятел и поръчката е приета.
  - Толкова ли са тъпи? - възмущавам се.
  - Не, не искат да обслужват хора с акцентно произношение.
  ... Говоря старателно произнесени френски фрази насред Париж, произношение - прилично, акцент - нула. Изящно облеченият сервитьор ми отвръща на английски и разговорът минава на доста по-лош международен английски - скучен и безизразен.
  - Не ми харесаха френския ... - споделям с дамата.
  - Не, това беше типична френска любезност, да не те карат да се мъчиш на френски, знаят, че е труден за чужденците.
  - А по какво разбраха, че съм чужденец?
  - По физиономията. Веднага схващат славянското, няма общоприети белези, но ги разбират.
  - Е, какво, за обиждане ли е?
  - Не, не, не, това беше комплимент от тяхна страна, вид учтивост - да ти спестят трудности.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 49. 49 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Германия е известна с това, че правилата важат за голяма част от хората и се спазват от голяма част от хората. В училището има утвърден правилник, с който са запознати родителите и учениците. Но въпреки това го нарушават. Логично е нарушенията да се наказват. Като не са съгласни защо не са записали детето в друго училище?

 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Не. Не се е случвало.
  Една лира-22,74 стотинки:)
  Браво. Скоро една лира -една стотинка:)

 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Главната причина е всички да научат немски в училище.

 52. 52 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#2] от "Вонин":Десетте милиона говорещи турски не биха представлявали проблем, ако 90% от тях не се обявяваха за последователи на сектата на някакъв дърт неграмитен педофил.
  —цитат от коментар 41 на ivangabrovo


  За неграмотен дърт педофил става въпрос; техническа грешка.

  А иначе, когато бях девет годишен в междучасието си правехме кратки езикови уроци и изпити - българчетата учехме говорим турски и влашки, турчетата - влашки, влахчетата турски. Циганчетата страняха /културна особеност, да кажем/. Десет годишен говорех турски достатъчно, за да подържам елементарен битов разговор. Беше ни много забавно и, най-важното, останахме приятели и до днес.

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Ами ако се подиграват на другито дете всъщност пак е О.К. защото го правят очеизвадно по начин да не го засегнат. То не ги разбира.

  Пак да го повторя, не виждам никакъв проблем две деца да си комуникират помежду си както си решат включително на майчин език, на чужд език или на измислен език. На никой не му е работа да се занимава какво и как си говорят тези две деца помежду си.

  Ако са в голяма група в която има деца от различни държави се говори на разбираем за всички език или се превежда. И това се прави от учтивост, а не защото е незаконно.

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  , а според привържениците - то помага на учениците, чийто майчин език е друг, да не изпадат в изолация.
  ========
  Абсолютна глупост е това......
  Езиците са богатство, а тяхното разнообразие е авантаж в много направления....
  Голямта изолация е когато езика е само един.

  Bukalemun
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Ети, къде се бави ограничението за социалните медии? Днес анонимни граждани в туитър скъсаха от подиграфки зетя на Ердо по повод свободното падане на лирата. Сега как ще им търсите отговорност?
  То и на хората не им остана какво да правят освен да се смеят. 1 евро =8.67 лири.

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":Ами ако се подиграват на другито дете всъщност пак е О.К. защото го правят очеизвадно по начин да не го засегнат. То не ги разбира.Пак да го повторя, не виждам никакъв проблем две деца да си комуникират помежду си както си решат включително на майчин език, на чужд език или на измислен език. На никой не му е работа да се занимава какво и как си говорят тези две деца помежду си.Ако са в голяма група в която има деца от различни държави се говори на разбираем за всички език или се превежда. И това се прави от учтивост, а не защото е незаконно.
  —цитат от коментар 53 на Ivan_


  Пак ти казвам-не знаем конкретните факти.Дойче вече е синоним на лъжа и измама. Надали са им правили проблем, че говорят на турски в междучасието.Има и нещо,което не е споменато.

 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Абсолютна глупост е това......
  Езиците са богатство, а тяхното разнообразие е авантаж в много направления....
  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Знаенето на чужди езици е богатство разбира се. Ама не знаенето на официялния език ограничава възможностите за развитие на детето .

 58. 58 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Майката на кюрдско дете в Югоизточна Турция го попитала, как мина училищния ти ден ? Усмихвахме се, отговорило детето.Защо, изненадала се майка му.Учителката не разбира кюрдски, а ние не разбираме турски. Това пък е кюрдски виц.
  —цитат от коментар 45 на half truth


  Това може да е било така преди 20 или 30 години, но вече и в най- забутаните кюрдски населени места учениците и родителите им масово говорят и разбират турски. Малко по малко външният свят навлиза и по техните земи. Имай предвид, че повечето кюрди вече и без това живеят в западната част на страната. Отделно от това пък все повече инфраструктура се изгражда на изток от държавата: от училища, болници и университети до пътища, язовири, канали за напояване, ВЕЦ-ове и тн. Просто развитие има и връзките с останалата част на Турция се засилват. Отделно от това като сложиш телевизията, интернет и тн, които в повечето случаи са на турски, то виждаш, че турския език и култура, а и самосъзнание все повече се засилват по тези земи.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 59. 59 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мусаши":Ами ако се подиграват на другито дете всъщност пак е О.К. защото го правят очеизвадно по начин да не го засегнат. То не ги разбира.Пак да го повторя, не виждам никакъв проблем две деца да си комуникират помежду си както си решат включително на майчин език, на чужд език или на измислен език. На никой не му е работа да се занимава какво и как си говорят тези две деца помежду си.Ако са в голяма група в която има деца от различни държави се говори на разбираем за всички език или се превежда. И това се прави от учтивост, а не защото е незаконно.
  —цитат от коментар 53 на Ivan_

  След като Вие не разбирате същността и смисъла на въведени норми, съответните организации трябва да променят правилата според Вашите разбирания и изисквания?
  Струва ми се, че ъпреки демонстрираното самочувствие няма да бъдете оценен толкова високо.
  Според писани и неписани правила за демократично държавно устройство действащите правила и норми трябва да се спазват, без значение дали някои граждани ги приемат и одобряват. Децата трябва отрано да се възпитават и учат да спазват правилата и нормите, а не да бъдат стимулирани да ги нарушават.

 60. 60 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Весело

  виждаш, че турския език и култура, а и самосъзнание все повече се засилват по тези земи.
  До коментар [#58] от "Yarak4You":

  Затова ли постоянно избират кметове и народни представители свързани с пкк?

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#45] от "half truth":

  Ако Selahaddin Demirtaş не знаеше турски......сега щеше да копа някъде панджар на полето....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Дойче вече е синоним на лъжа и измама
  —цитат от коментар 56 на Мусаши


  Дейче Веле имаше пред вид. Винаги са били на ниво и винаги ще бъдат!! В Германия журналистиката е на ниво, което ние няма да стигнем и в най-смелите си сънища.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#57] от "half truth":

  Ама не знаенето на официялния език ограничава възможностите за развитие на детето .
  =======
  Никъде в статията не пише, че нахоканите деца не знаят немски.....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Никъде в статията не пише, че нахоканите деца не знаят немски.....
  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Има знаене и знаене. Вие ако не знаехте български по-добре от мене, щях да ви кажа сега къде зимуват раците.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#58] от "Yarak4You":

  Това може да е било така преди 20 или 30 години, но вече и в най- забутаните кюрдски населени места учениците и родителите им масово говорят и разбират турски. Малко по малко външният свят навлиза и по техните земи.
  =========
  Само дето не споменаваш.....кой управлява Турция през "последните 20 или 30 години".......
  А преди това..... кой ги трепеше кюрдите като зайци.....и ги заравяше в общи гробища.....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  , а според привържениците - то помага на учениците, чийто майчин език е друг, да не изпадат в изолация.========Абсолютна глупост е това...... Езиците са богатство, а тяхното разнообразие е авантаж в много направления.... Голямта изолация е когато езика е само един.
  —цитат от коментар 54 на eti mehter


  Абе Мюмюнчо,на обществени места се говори само на официалния език,в случая немски.Гледай си изостаналия Анадол и виж някой кюрд не те ощастливи отзад...Хихи...

  shlshlshlshl
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  Тежка дискриминация на майчиния турски и в Германия! Ама как така това е бъдещото коренно население на Райха? Като не ви позволяват да говорите на турски бегом в Турция !

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Весело

  Вместо да пише съчинение, трябвало е да я почерпят едно люто чушле.😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2918 Весело

  ТКато не ви позволяват да говорите на турски бегом в Турция !
  —цитат от коментар 67 на Julian Mall


  Направете им една голяма екскурзия както в България през лятото на 1989г да видите как ще ви молят да се връщате и немско ДПС ще направите да ви защитава исконните турски права и свободи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#62:"Толерантофил Еманципатков"][/quote]

  Хахаха-наистина не може да ги стигнем по лъжи и манипулации.

 71. 71 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Весело

  До коментар [#68] от "DDR":
  ”Вместо да пише съчинение, трябвало е да я почерпят едно люто чушле.😂”
  А на издайниците/клюкарките по две люти чушлета, за профилактикс.😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 72. 72 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  В Германия турско говорящите са около 10 милиона (неофициално) и това е много опасно. Разбирам ги немците...
  —цитат от коментар 2 на Вонин


  Това е последният век, в който съществува Германия на германците ....... след десетилетия, това ще е територия-кочина, с преобладаващо чуждо население и огромни социални и икономически проблеми, довлечени от нашествениците. Защото те имат друг манталитет. Може да са избягали от Африка и Азия, но Африка и Азия не са избягали от тях ....

 73. 73 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Много правилно, че са я наказали. Немската държава поема изцяло финансирането на училището. Ако си мислите, че това са малки разходи - НЕ СА! Дори и без задължителния училищен басеин, разходите са такива, че ако трябваше имигрантите да ги плащат от джоба си, децата им нямаше да ходят на училище. Освен това, немската държава плаща на семействата с деца социални помощи и помощи за ученици. Мисля си, че е редно, на фона на всичко това, въпросните имигранти да проявят поне капка уважение към домакините си, както и да опитат да се интегрират в обществото, където са дошли да живеят, а не да го превръщат в подобие на кочината, от която са избягали.

 74. 74 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  Изчетох коментарите и обобщавам: почти всички тук биха приели за нормално две български деца в немско училище да си говорят в междучасието не на български, а на немски!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 75. 75 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Страните в които няма толкова дискриминация а успяват да интегрират имигрантите се насъчава децата да учат родния си език. Дори в някои случаи учлилищата са длъжни да наемат учители ако децата желаят. В Германия не е така. От части става дума за неприязън към турците, същото би било и за българите дори може би по-лошо. Ако бяха американци например може би нямаше да им правът проблем, но няма как да знаем.

  Хората които живеят или са живели в Германия знаят че разделението обаче не по линия религия или език а по отношение на правилата. В Германия правилата са религия и може би това е проблемът в случая.

 76. 76 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Весело

  До коментар [#74] от "Мария":

  Тц, почти всички биха ронили сълзи от умиление, че двете български деца са запазили здравият си български корен и език.😉
  Обаче понеже двете деца си говорели на турски, вой до небесата (условен рефлекс от 140 години яко промиване на мозъци).
  А иначе сте близо до истината — нагледал съм се на бг родители дето с децата си говорят на калпав немски или чешки 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 77. 77 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Кажи си мъката - че тая 9 годишна ханъма си губи времето да ходи в училище и е станала стара мома, вместо да стане 5та съпруга на някой порядъчен мюсюлманин. На нейна възраст Айшето вече отдавна се беше отдала на пророка-педофил.

 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#64] от "half truth":

  Има знаене и знаене. Вие ако не знаехте български по-добре от мене, щях да ви кажа сега къде зимуват раците.
  ========
  Всъщност същото целят и германските власти......
  Умишлено я създават тази ненужна полемика с цел...... "раците да зимуват"......на желаното тях място......
  Искат да правят същото онова което на времето в социалистическа България се правеше с голям успех......
  На българите, всички писалкови професии.....а турците на полето и по ЖФК тата.....

  Иначе казано.....Германия се бои да има умни и проспериращи турци в нейното общество.....
  А как би го постигнала.....?
  Създавайки подобни изкуствени проблеми, с цел радикализация и капсулиране.....

  Bukalemun
 79. 79 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Лелееее, тва ако беше се случило в България, ... нямаше да има грях в който да не бъдем заклеймени.
  —цитат от коментар 9 на 442


  В България това не може да се случи. В Кърджали, Разград, Силистра, Шумен, Търговище и др. в повечето училища общият език е турски. По коридорите се говори само турски смесен с малко български и английски думи от филмите. В три средни училища в Шумен българчетата са мнозинство, а в останалите - мисля седем - такова са малцинствата.

 80. 80 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":

  В Германия и Холандия разделят децата в класове с различни нива според бързината с която учат. В различните нива учат различен материал и това им решава избора на професия. Бързо учещите са в най-високото ниво и съответно могат да отидат в университет, а има и ниво за бавно развиващи се. Повечето от децата в ниското ниво са от чуждестранен произход и най-голямата причина е езика.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Весело

  До коментар [#77] от "nodamncat":

  Мъката е в коментар 69.....
  "Направете им една голяма екскурзия както в България през лятото на 1989г да видите как ще ви молят....".....
  Само че у немците има един проблем.......не са падали под турско робство......
  Като им кажеш "500".....не стават патриоти....и т.н.....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#60] от "half truth":

  Къде ги видяхте тези кметове и депутати от ПКК? Да не говорите за тези от партията на Демирташ? Ама моля ви се, та това е най-демократичната и най-светската партия в Турция, това е партията която най-много подкрепя секуларизма, феминизма, равенството, социализма, ЛГБТ правата, и всички останали прогресивни и демократични модерни ценности... изненадвате ме, още малко ще кажете и че Блек Лайвс Матър са една расистка терористична лява група, също като ПКК. Което си е така, даже спонсорите им са едни и същи.

 83. 83 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#79] от "Nedyalko Lazarov":

  Няма проблем с това. По между си ще говорят на турски естествено, но като има българи около тях, си говорят на български.

 84. 84 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Едни приятели ми разправяха как обикаляли по някаква програма държавно училище в Момчилград - казаха минавайки по коридора преди да влязат в никоя от стаите не чувала българска реч - само турски и нищо друго...
  —цитат от коментар 27 на Jazzdevil


  И какво от това бе пич, тук живеят 100% туркиши,на къф език да говорят? Като банкя, Проста Кж ПУ? Ромеите ще ви оправят, ние търкишите не искахме...

 85. 85 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Къде ги видяхте тези кметове и депутати от ПКК? Да не говорите за тези от партията на Демирташ?
  До коментар [#82] от "ygo11542256":

  Не аз, а Ердоган твърди, че са свързани с пкк и ги праща в затвора. Кюрдите ги избират, Ердо ги сваля и праща в затвора, а на поста им назначава за кметове служебни лица. Колко демократично.

 86. 86 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Ти що не вземеш да почнеш да пишеш на турски във форума... таман няма нищо да ти се разбира 😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 87. 87 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 63 Весело

  До коментар [#12] от "eti mehter":Не. Не се е случвало.Една лира-22,74 стотинки:)Браво. Скоро една лира -една стотинка:)
  —цитат от коментар 50 на Да вярваме на истината


  Недей се прави на отворен, в Габрово освен да готвите кадри на ДПС друго не умеете. Да ви е.. и габровските. Модито да не се превъзбуди?

 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#56] от "Мусаши":

  Пак ти казвам-не знаем конкретните факти.Дойче вече е синоним на лъжа и измама. Надали са им правили проблем, че говорят на турски в междучасието.Има и нещо,което не е споменато.
  ==========
  Този път имаш плюс от мене...... "+"......
  Кратко, точно и ясно....!

  Bukalemun
 89. 89 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Хахаха-наистина не може да ги стигнем по лъжи и манипулации.
  —цитат от коментар 70 на Мусаши


  Можеш да се хилиш истерично до припадък, но съм абсолютно сигурен, че няма да можеш да ми дадеш и един пример за лъжа или манипулация. Чета както Дойче Веле, така и други медии там и ако оставим жълтите на страна, в журналистиката са същите педантни професионалисти, както и в други професии. Освен това съм прекарал и доста години там и познавам страната и хората. За разлика от теб знам съвсем точно за какво става въпрос :-)

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#86] от "Торбалан":

  Ама той български, бе....!
  Или не е.... 🤔

  Bukalemun
 91. 91 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 63 Гневно

  Не може да се ограничава комуникацията между 9 годишни деца. Който иска, нека да опита, до добро няма да доведе.

 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#91] от "Destino":

  Естествено......
  Ще се получи обратния ефект на (уж) желания.....

  Bukalemun
 93. 93 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Изчетох коментарите и обобщавам: почти всички тук биха приели за нормално две български деца в немско училище да си говорят в междучасието не на български, а на немски!
  —цитат от коментар 74 на Мария


  Има една много голяма разлика, която убягва на безродниците. И тя е, че БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и никой не може да го забранява на територията на общността.

 94. 94 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ivan_":

  На работно място, ако някой говори на различен от английски, друг работник може да съди работодателя, че е бил дискриминиран, понеже работодателят не е наложил мерки всички да говорят английски и така е създал дискриминираща работна среда, понеже той не разбира за какво си говорят колегите му. Съответно, ако пък работодателят има вътрешен правилник /естествено всички имат, даже и най-дребните фирми/, той може да уволни и осъди за щети работник, който не го спазва.
  Гарантирам ти, че всяка една активистка афро-американка на секундата ще съди при такава възможност. Виждал съм го това многократно в работата си през годините тук.
  Не става въпрос за какво ти налага държавата, няма закон който да ти налага нещо - няма авторитарност. Става въпрос какво други граждани могат да ти натресат като граждански иск за много пари, понеже си ги накарал да се чувстват различни от теб :) :)

 95. 95 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#89:"Толерантофил Еманципатков"][/quote]

  Не един-десетки примери мога да ти дам за манипулация от страна на Дойче веле.Точно щото си прекарал много време там,затова са ти и промили мозъка и вярваш 100 процента на медиите.
  Последно вчера имаше статия как 120 хиляди британци вече живеели в Германия и се казваше, че са се преместили там заради Брекзит.И половината имали немски паспорти.Ама то немски паспорт не се получава за половин година ,а след няколко години престой.Така че тези британци са в Германия доста преди референдума.Ето това е манипулация.

 96. 96 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#89] от "Толерантофил Еманципатков":

  но съм абсолютно сигурен, че няма да можеш да ми дадеш и един пример за лъжа или манипулация.
  ========
  По принцип си прав......но от друга страна....това не оневинява въпросната медия.......
  DW умело владее изкуството да импровизира една истина за сметка на друга......
  Това че една медия не лъже, не означава че казва истината....

  Bukalemun
 97. 97 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Весело

  Някой спомена ли възродителен процес? А за лош социалъм? Не стояхме дълго на брега на реката да видим ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 98. 98 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  [quote#95:"Мусаши"][/quote]

  Моя мозък няма как да е промит поради простата причина, че чета новини на три езика, познавам хора от различни народностти там и тук и имам поглед върху последните 2-3 десетилетия :-)

  Например мога да ти кажа от първа ръка, че с мигрантите в немско няма абсолютно никакви проблеми. Всички простотии, които пишат тук за изнасилвания и т.н. с митове и легенди създадени от руските тролски фабрики. Имаше два случая, да, хванаха ги и ги наказаха. Да вземем например България ... тук всяка втора жена е насилвана поне веднъж. А колко са хванали ... ? :-)

 99. 99 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 468 Весело

  Ами на какъв език да говори в тази страна, на финландски ли?

 100. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  —цитат от коментар 96 на eti mehter


  DW е една от най-солидните медии изобщо. Списва се на различни езици, вкл български, като за DW работят опитни журналисти от различни народностти. Коя българска медия е по-добра от тях? Медиите на шиши може би? Или медиите на (вече икономическата) групировка ТИМ? Щях да се захиля, ама не е смешно, а страшно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK