Платформа, в която желирани мечета "пеят" песен на Адел, застана между Китай и САЩ

Платформа, в която желирани мечета "пеят" песен на Адел, застана между Китай и САЩ

© Associated PressПопулярната сред младежи платформа TikTok се оказа на неподходящото място в неподходящото време - приложението, собственик на китайска компания, стана символ на съперничеството на САЩ и Китай, в което технологиите са все по-важни. Президентът Доналд Тръмп обеща да го забрани, но ситуацията може да се промени, ако американският му бизнес премине в ръцете на американска компания. Пекин говори за "грабеж".


Само допреди три години "ТикТок" бе слабо позната на глобално ниво платформа, която обаче добиваше нарастваща популярност сред младите интернет потребители. Ролята му в международните въпроси същевременно показва как динамиката между Вашингтон и Пекин се промени в последните години, обяснява Ен Би Си в анализ на внезапната промяна в позициите на развлекателната платформа.


Как приложение с имитация на изпълнители и други клипове с музикален съпровод притесни Съединените щати?


Сериозна конкуренция
Тръмп се надяваше, че може да разчита на Китай и внимаваше, докато го смяташе за важен в подписването на бъдещо споразумение за разоръжаване със Северна Корея. В началото на тази година обаче, с коронавируса и подписаната търговска сделка, ситуацията се промени, обяснява Бони Глейзър от Центъра за стратегически и международни изследвания. "Сега президентът обвинява Китай за всичко, което се случи след (търговските преговори)", а това дава гласност на премълчавани или слабо изразявани преди притеснения, смята тя.


Ситуацията бе много различна през 2018 г. През март Тръмп бе поздравил китайския си колега Си Цзинпин след промените в конституцията, направили го (по думите на американския лидер) "президент за цял живот". По това време "ТикТок" още носеше друго име - Musical.ly, с което бе известно от дебюта си в Шанхай през август 2014 г. През ноември 2017 г. то бе купено от китайската технологична компания ByteDance, ребрандирала го по-късно, а междувременно разработвала Doyin, собствена подобна услуга в Китай и Тайланд със 100 млн. потребители.


В началото на по-миналата година "ТикТок" се очертаваше като първата голяма социална мрежа, която представлява сериозна конкуренция на американските технологични гиганти и първата подобна технологична компания от Китай, привлякла сериозно вниманието на китайските потребители. До края на 2019 г. "ТикТок" вече бе създала собствени звезди и бе насърчила "Фейсбук" да работи по конкурентен продукт.


Би Би Си дава пример с необичаен допреди това клип: тълпи от желирани мечета пеят песента Someone Like You на Адел. "Глупаво е, сладко е и е изключително гледаемо. А за "ТикТок" направи за 15 секунди повече, отколкото милиони за маркетинг в бюджета.""Тайната на "ТикТок" е в използването на музиката и изключително мощния алгоритъм, който научава какво съдържание искат да гледат потребителите много по-бързо от много други приложения," пише още Би Би Си. Резултатът е, че много потребители прекарват голяма част от времето си в раздел For You, където са и предложенията на алгоритъма и където той предлага съдържание, в което вижда голям потенциал за успех - независимо колко последователи има създателят му.


През юли миналата година "ТикТок" бе свалена 1 млрд. пъти по света, от които половината потребители бяха активни. Година по-късно са 2 млрд., от които активните са 800 млн; при това повечето от тях са в големи държави като Индия, Китай, САЩ, Индонезия, Бразилия, Виетнам, Русия, Турция, Мексико и Тайланд. Естествено този стремглав успех поражда въпроси и у политиците: какво означава това, че китайско приложение толкова бързо е станало част от съвременния живот?


Нарасна обаче притеснението на САЩ за сигурността на китайските продукти, след като експерти вече определяха страната като източник на киберзаплахи. В началото обаче вниманието бе насочено единствено към "Хуауей", водещия доставчик на телекомуникационно оборудване, на който Тръмп на практика забрани бизнес дейности в САЩ през май 2019. Сред китайските интернет сензации обаче по това време бе и "ТикТок" и вече будеше тревога в средите на националната сигурност, заедно с китайски стоки за износ като технологии за наблюдение. Едва в средата на тази година обаче, малко след като потребители на китайската мрежа си приписаха заслугите за изкупуването на билети за митинг на Тръмп, в резултат на което го посрещна полупразна зала.


Неприкосновеност или поглед към младите потребители


Скоро след това се заговори за забрана на "ТикТок". Белият дом е притеснен основно от възможността според китайското законодателство Пекин да има достъп до данни, съхранявани от китайски компании; а като всяко друго приложение "ТикТок" събира информация за потребителите си. "Байт денс" настоява, че Пекин никога не е искал от нея данни. Експерти по киберсигурност твърдят, че приложението не събира много повече данни от други.


Изследовател на китайските въпроси към "Хюман райтс уоч" уточнява за Ен Би Си, че по този показател няма разлика между тази и други големи социални мрежи, но остава потенциалът, че китайското правителство може да го използва за шантаж на американски граждани. Независимо от това има подобни притеснения и в други държави - например Австралия и Китай. Спорно е кой е прав; според Би Би Си количеството данни е значително, доколкото става дума за информация като:


- кои видеоклипове са гледани и коментирани;


- местоположение;


- модел телефон и операционна система;


- ритъм на писане, когато хората въвеждат текст.


Някои данни, като дъската за копиране и поставяне на текст, същевременно се събират от редица други приложения - Би Би Си, "ЛинкдИн" и "Редит" - без да е доказано, че това създава проблем. По-голямата част от изследванията сочат, че събирането на данни е сравнимо с това на "Фейсбук". "Байт денс" отговаря с ангажимент за прозрачност и за възможност експерти да прегледат кода зад алгоритмите му - важно решение в индустрия, която обикновено ревниво пази кодовете си.


Залогът обаче е "по-голям от неприкосновеността на американците" - технологията стана основно оръжие двете сили да разширят възможностите си отвъд границите си в хода на "новата студена война", както някои експерти наричат сегашното притовопоставяне на САЩ и Китай. Има и състезание чии продукти ще се наложат на международния пазар на младежките потребители. "Гугъл", "Епъл", "Фейсбук" и "Майкрософт" дълго осигуряваха това лидерство на САЩ. Неамерикански конкуренти като "ТикТок" са рядкост.


Дори само дискусиите с "Майкрософт" за възможността за покупка на американския бизнес на "ТикТок" "показват, че е един от най-значимите технологични продукти от години," пише Би Би Си. Китайският продукт се очерта като едно от местата, където се срещат хора на възраст под 25 години, докато за "Туитър" и "Инстаграм" често се смята, че са за по-възрастни потребители.


"Оформяне" на потребителите


Същевременно, макар да няма доказателства, че "ТикТок" цензурира съдържание в големи размери, "Байт денс" е скривала доказателства, че Китай държи уйгурите в концлагери и, изглежда, се подчинява на нареждания на Пекин. Има свидетелства за цензориране на материали за протестите на "Тянанмън" през 1989 г. и на искания за независимост на Тибет. Така възможността за мащабна цензура остава.


Съществува обаче и напълно противоположният аспект - "ТикТок" е една от водещите платформи, където младите хора споделят съдържание, свързано със социален активизъм. Сред трендовете им през май бе #BlackLivesMatter заради протестите, отприщили се в САЩ и по света след смъртта на задържания от полицията чернокож Джордж Флойд, макар това да бе съпътствано от критики за дискриминация към съдържание на чернокожи автори и или насърчаване на модераторите да пренебрегват съдържание от хора, смятани за "грозни" или "бедни".


Според Клон Китчън, водещ експерт по технологии в консервативната Heritage Foundation, "ТикТок" има потенциала да стане инструмент в усилията на Пекин да "моделира" обикновените хора. "Китай е като всяка друга страна в световната история в това, че цели да натрупа и използва влияние за собствените си цели. Има алтернативен модел на управление, който опитва да изнесе, и този модел не само е вреден за САЩ и интересите му, но смятаме и че вреди на просперирането и свободата на човека."

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 772 Неутрално

  политичèския натиск е всъщност "невидимата ръка на пазара" !

  адам смит още е говорил за това - че пазара (с малко помощ от англиискта олигархия и Банк оф Ингланд) сам определя най-добрия продукт и той (най-добрия продукт ) сам си се налага :):):)

 2. 2 Профил на thegreatest
  thegreatest
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добро утро, но това е супер подвеждащо заглавие, а става въпрос за данни.

 3. 3 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 538 Весело

  Това е един от малкото моменти, в които се радвам, че вече не съм на 25 г.
  Не мога да си обясня какъв малоумник би гледал клип на желирани мечета, които пеят песен на Адел и какъв е тоя кретен, дето би смятал, че това приложение е заплаха за сигурността на страната му...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 4. 4 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 538 Весело

  Това е един от малкото моменти, в които се радвам, че вече не съм на 25 г.
  Не мога да си обясня какъв малоумник би гледал клип на желирани мечета, които пеят песен на Адел и какъв е тоя кретен, дето би смятал, че това приложение е заплаха за сигурността на страната му...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  зарибяването на младите с такива платформи , заемане на цялото им време и след това възможността за политическа агитация и пропаганда пак през тези платформи ,може да се счита за заплаха за всяко общество или група , щом се поддава на такава манипулация ,затова трябва да се въведе ред в използването и възможностите на такива платформи .

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Янкето вече изостави всякаква деликатност и обвинява Китай не затова и онова, а щото и силен и мощен. На непредубедения световен гражданин това няма как да му хареса, щото най-малкото не изглежда справедливо и няма връзка с каквито и да е ценности. Оттук нататък единственият им аргумент е силата, но колко им е силата?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Най-притеснителното в случая е популярността на ТикТок при условие, че не предлага нищо стойностно.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 274 Весело

  ББС, стожера на ККП!

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Най-скандалното около този случай (пропуснат в тази статия) е факта, че Тръмпи Рекетьора поиска да получи пари от сделката между ByteDance и Microsoft за Tik Tok!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Ето едно грамотно обяснение по въпроса защо на Янките тази платформа им е толкова черна.

  https://www.youtube.com/watch?v=8rAmf4bh9P4&t=6s

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":зарибяването на младите с такива платформи , заемане на цялото им време и след това възможността за политическа агитация и пропаганда пак през тези платформи ,може да се счита за заплаха за всяко общество или група , щом се поддава на такава манипулация ,затова трябва да се въведе ред в използването и възможностите на такива платформи .
  —цитат от коментар 5 на edin drugii


  Ами тогава да си въведат първо ред в приложения като Фейсбук и Туитър, които са с милиарди потребители и където дискусията е много много по-политизирана.

  ТикТок има принцип за ненамеса в политически теми. Видеата са чисто развлекателни. Така че това им е най-малкия проблем на белинаджиите.

  Виж, по-големия им проблем е че продажбите които ТикТок генерира нараствяат експоненциално, и са задминали Фейсбук и Гугъл (сравнено със съответния етап от живота на тези компании) Така че каквото и да си говрим става въпрос за пари.

 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  "В началото на по-миналата година "ТикТок" се очертаваше като първата голяма социална мрежа, която представлява сериозна конкуренция на американските технологични гиганти и първата подобна технологична компания от Китай, привлякла сериозно вниманието на китайските потребители. До края на 2019 г. "ТикТок" вече бе създала собствени звезди и бе насърчила "Фейсбук" да работи по конкурентен продукт."

  Ето това е големия проблем в случая. Просто продуктът е по-добър от тези на Американнските му конкуренти.

  И затова - бой с "демократичката" тояга.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  По-притеснителното е че на практика случая с ТикТок е че едно незначително приложение предизвика такъв непропорционален удар срещу него.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  "Байт денс" отговаря с ангажимент за прозрачност и за възможност експерти да прегледат кода зад алгоритмите му - важно решение в индустрия, която обикновено ревниво пази кодовете си.

  Те и Хуауей предадоха всички свои алгоритми на експертни комисии и не беше открито нищо. Но това не попречи на Американското правителство да ги набеди за виновни по всички параграфи.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Война за надмощие и пазари, какви са тези желирани мечета в заглавието?
  Особено в криза, когато печалбите са се свили, ще има пререкания за всеки долар и за всяко едно търсене!

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 512 Весело

  Свободния пазар, по-добрия продукт, честна конкуренция бла бла бла за наивници.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Добре, и защо с песен на Адел, а не на някоя китайска попзвезда? Или таргета на китайците са отново американци и европейци?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "ТикТок" се очертаваше като първата голяма социална мрежа, която представлява сериозна конкуренция на американските технологични гиганти и първата подобна технологична компания от Китай, привлякла сериозно вниманието на китайските потребители. До края на 2019 г. "ТикТок" вече бе създала собствени звезди и бе насърчила "Фейсбук" да работи по конкурентен продукт."

  Привлече вниманието на китайски потребители със собствени звезди? Адел китайска звезда ли е? Или отново става дума за борба за надмощие на американския пазар?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Добре, и защо с песен на Адел, а не на някоя китайска попзвезда? Или таргета на китайците са отново американци и европейци?
  —цитат от коментар 31 на historama


  В китайската версия има китайски песнични. Където каквото се слуша.

 36. 36 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  По-притеснителното е че на практика случая с ТикТок е че едно незначително приложение предизвика такъв непропорционален удар срещу него.
  —цитат от коментар 21 на Molossian  Да, американците не обичат свободната конкуренция, когато някой друг я печели.

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  “ инструмент в усилията на Пекин да "моделира" обикновените хора. ”

  От Фройд насам всички работят по въпроса как да създадем послушни нам щастливи хора.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  “ инструмент в усилията на Пекин да "моделира" обикновените хора. ”От Фройд насам всички работят по въпроса как да създадем послушни нам щастливи хора.
  —цитат от коментар 37 на half truth


  Послушни си правят с насилие, но за щастливите трябват пари. Затуй на мода е виртуалното щастие. Боко на волана на джипката постоянно каканиже колко си щастлива, ти не го ли усищаш?

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#33] от "historama":

  В Tik Tok има звезди (артисти) от цял свят, включително от Китай, които правят пари от това приложение (чрез своите последователи там).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#8] от "Калник":

  "Най-притеснителното в случая е популярността на ТикТок при условие, че не предлага нищо стойностно."

  Сиреч, политиката и масмедиите (в САЩ, например) са създали консуматори, които имат или по-точно нямат ценностите, листнати на политическата борса. А човек, когато няма вяра в едни ценности (стлантически), се обръща към други, които поне не са му натрапени.

 41. 41 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Както Китай, ЕС и Русия си пазят данните доколкото могат от американците така и на янките им дойде време да си ги пазят от китайците.

  забавление и приключение
 42. 42 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Добре, и защо с песен на Адел, а не на някоя китайска попзвезда? Или таргета на китайците са отново американци и европейци?
  —цитат от коментар 31 на historama


  Има и на Китайски изпълнители. Но специално ТикТок-а за който става дума тук е американска апликация за Западния пазар. Та защо да няма песни на Адел?

  Иначе долната статия може да ви даде идея къде е заровено кучето.

  Въобще Янките са големи радетели за свободен пазар, докато те са хегемон. Но ако някой си позволи да застраши тази им позиция, изведнъж стават пълна противоположност на това, което прокламират че са.

  https://mediakix.com/blog/top-tik-tok-statistics-demographics/

  The top app is stirring up a revival of short video clips—only now, it’s even more interactive, collaborative, and downright addictive. Recently, TikTok surpassed the likes of Facebook, Instagram, Messenger, and Snapchat in App Store and Google Play downloads.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK