Ливанците не можеха да си представят колко грандиозен е провалът на държавата им

Ливанците не можеха да си представят колко грандиозен е провалът на държавата им

© ReutersВ Бейрут саморъчно разчистват развалините - при пълно отсъствие на така наречената държава. Каквото и да са преживели досега, ливанците изобщо не можеха да си представят колко грандиозен е провалът на цялата им държава, пише "Дойче веле".


Какво ли не му е минало на Ливан през главата: войни, кризи, катастрофи. Но експлозията в пристанището на Бейрут надминава по ужас всичко, което ливанците са сънували и в най-страшните си кошмари. Взривът изравни със земята цели квартали, остави 300 000 души без покрив над главата и им отне надеждите за по-добър живот. Надежди, които хранеха особено по-младите ливанци.


Грандиозният провал на една държава


Каквото и да са преживели досега, ливанците изобщо не можеха да си представят до какви смъртоносни последици може да доведе некомпетентността на правителството. И колко грандиозен е провалът на цялата им държава.
Вече дни наред продължава издирването на безследно изчезналите, а гражданите саморъчно разчистват развалините по своите улици - при пълно отсъствие на така наречената държава. Никой не им поднася извинение от името на корумпираните елити, никой не си подава оставката. Вместо това властите хвалят издръжливостта на ливанците и очевидно не се чувстват по никакъв начин отговорни за шестгодишния престой в пристанищните складове на това огромно количество високо експлозивна амониева селитра. Те добре знаят в какво окаяно състояние са складовите помещения в самия център на града, непосредствено до жилищните квартали. И единственото, което им идва наум, е да арестуват няколко служители на пристанището. Както обикновено се случва в тази малка държава на Средиземно море: когато стане проблематично, всички си измиват ръцете.


Откъдето и да го погледнем, чудовищната експлозия е пряк резултат от хроничната корупция на многобройни ливански правителства. В продължение на години политици от всички партии разграбват и съсипват страната си. Дори когато са уж противници, политиците обединяват силите си за укрепване на корумпираната система - с цел лично обогатяване. Когато става дума за личното им благополучие, ливанските политици винаги са в консенсус.


Катастрофата ни дава пресен и ужасяващ пример за това, че правителствата в Ливан се сменят, но нито едно не изпълнява основното си задължение: да се погрижи за нуждите и добруването на гражданите. Например за тока, който вече от години спира за по няколко часа на ден. А защо всъщност? Ами защото в т.нар. електромафия - богати бизнесмени, които или идват от политическата сцена, или пък имат тесни връзки с нея - винаги печелят, когато населението е принудено да си набавя допълнително електроенергия.


Или пък планините от смет. Вече от години край летището се разрастват огромни бунища, плажовете са задръстени от пластмасови отпадъци, химическите отпадъци не се обработват според изискванията и създават рискове за населението. Към това се добавя и нелегалният внос на отпадъци от чужбина, които не се преработват според изискванията, но носят големи печалби.


През октомври миналата година в страната избухнаха най-страшните горски пожари от десетилетия. А правителството не успя да изпрати навреме самолети за гасенето им. Просто защото съответните отговорни лица бяха забравили да поддържат машините в оперативно състояние. Какво ли да кажем по въпроса?


И икономическата криза, и девалвацията на валутата - в Ливан всичко това си е собствено производство. Защото когато теглим чертата, управляващите се интересуват не от сигурността на страната, а единствено от своята печалба за сметка на населението. И нито един властник до ден днешен не е понесъл каквато и да било отговорност.


"Сърцата ни умряха"


Ливанците преживяха една гражданска война, десетилетия сирийска окупация, две войни с Израел, няколко икономически кризи, продължаваща и до момента огромна безработица, серия от политически атентати. От октомври миналата година демонстрантите по ливанските улици протестират срещу корумпираната управляваща класа. "Всички до един - оставка!": това скандират хората вече месеци наред. Нека само да припомним, че Ливан до голяма степен все още се управлява от онези, които го вкараха в гражданската война, които после сключиха мир, а оттогава насам продължават да подклаждат религиозните конфликти, от които трупат големи богатства.


Дълбока е раната на ливанците. "Телата ни може още да не са умрели, но сърцата ни са", пишат тези дни мнозина в социалните мрежи. За колко ли пъти един народ ще има силите да изгражда страната си съвсем наново? Ливан винаги ще бъде заплашен от лоши времена, докато не се стигне до корена на проблема и докато го управляват същите някогашни войнолюбци.


За катастрофата от миналата седмица сигурно тепърва ще научаваме подробности. Но и в момента едно е ясно: не може причините за катастрофата да разследват същите хора, които са допуснали десетилетния престой на огромно количество амониева селитра в пристанищните складове. С това трябва да се захване международен разследващ екип, който да проучи веригата от отговорни инстанции и лица. Сега е моментът най-после да се сложи край на безнаказаността, която властва в Ливан. Сега е моментът за справедливост.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Думам ти Бейрут, сещай се София, само като се сетя за трагедията в Хитрино, и че симптоматиката е горе-долу еднаква, мога да си представя провала на наща държава колко е грандиозен!

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Корупцията убива! За съжаление, в повечето случаи този урок се научава по трудния начин. Да не забравяме, че ние сме на последно място в ЕС по индекс на корупцията. А в световен мащаб не сме чак толова далеч от класирането на Ливан.

 3. 3 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Оказа се че сме близки с Ливан.
  Само че нашите управляващи са по-прости от ливанските и са истинските ориенталци.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Българите също не могат да си представят, че Маджо може да нареди на кого да се подслушва телефонът в републиката. Дотолкова не им се вярва, че когато чуят "Изключил съм си телефона, че онзи се е обаждал на Маджо" се насилват да го тълкуват, че Христо Иванов реди някаква завера с него. Защото с това просто обяснение по-лесно се живее.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "В продължение на години политици от всички партии разграбват и съсипват страната си. Дори когато са уж противници, политиците обединяват силите си за укрепване на корумпираната система - с цел лично обогатяване. Когато става дума за личното им благополучие, ливанските политици винаги са в консенсус."

  Случайно това да ви звучи познато?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#3] от "Virgin":

  Не, не се оказа, Ливан се оказа съвсем близо до Русия...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Що българите могат ли да си представят колко грандиозен е провалът на държавата им? Която след половин век дори няма да я има!?

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  Откъдето и да го погледнем, чудовищната експлозия е пряк резултат от хроничната корупция на многобройни ливански правителства. В продължение на години политици от всички партии разграбват и съсипват страната си.
  ==========
  Не се връзва някак си..... Няма логика......

  До неотдавна......и тук във форума.....и въобще......за Ливан се говореха съвсем други неща.
  Че е бил..... " перлата и гордостта на западния свят"......в БИ......и т.н......
  Значи......излиза че.....ако миналата седмица не беше гръмнало онова нещо...... Ливан щеше да е отново перла......🤔....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Единици са може би по-възрастните ливанци които помнят
  ЛИВАН от 50-те до 70-те години на миналия век
  ЛУКСОЗНА и БОГАТА ДЪРЖАВА с БОГАТИ и трудолюбиви хора
  Достатъчно беше да я обяздат ИРАНСКИТЕ ПРОКСИТА
  и ЗАВЪРШИЛИТЕ в СССР-ски военни и милиционерски училища
  араби за да видят сметката на Ливан като държава изобщо

  Старите БОГАТИ и ТРУДОЛЮБИВИ ЛИВАНЦИ бързо се изнесоха от Ливан
  Остана ФУКАРАТА - сиреч пролетариите лумпените и надойдоха
  всякакви изселници без образование занаят и без всякакво желание
  да работят или да се образоват
  Те станаха основата на това което днес с много условности
  можем да наречем ливанско общество

  Каквото обществото - такава и държавата

 10. 10 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "ливанците изобщо не можеха да си представят колко грандиозен е провалът на цялата им държава"

  След някой и друг ден ще четем подобно заглавие и за у нас. Така нареченото народонаселение, заето с грижите около собственото си оцеляване и с ограничени възможности за информираност, тези около 40% от българите свързващи трудно двата края, ще бъдат като треснати когато разберат точно колко са били ограбвани от мафията в държавата и от мафията държава. Много скоро ще е!

 11. 11 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 706 Весело

  До коментар [#3] от "Virgin":
  "Оказа се че сме близки с Ливан."

  Така е! В Ливан почти всеки говори френски, а у нас всеки втори парле ву франсе, както казва нашият обичан и уважаван първи партиен и държавен ръководител. И освен това онази амониева селитра ние сме я произвели, та няма как да не сме си близки.

 12. 12 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Тази статия все едно е писана за България!

 13. 13 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Българите също не могат да си представят, че Маджо може да нареди на кого да се подслушва телефонът в републиката. Дотолкова не им се вярва, че когато чуят "Изключил съм си телефона, че онзи се е обаждал на Маджо" се насилват да го тълкуват, че Христо Иванов реди някаква завера с него. Защото с това просто обяснение по-лесно се живее.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  Гузен негонен бяга! Какво общо има Маджо и клакьорката му Ристю Боикикиев с тази статия?

 14. 14 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Леле, ама това за нас е писано!

 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Разстроено

  Заменяме "Ливан" с "България", махаме частта за експлозията и все едно за България четем...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#3] от "Virgin":Не, не се оказа, Ливан се оказа съвсем близо до Русия...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Първо появяване на Русия в темата!
  Печелиш матрьошка!

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Весело

  До неотдавна......и тук във форума.....и въобще......за Ливан се говореха съвсем други неща. Че е бил..... " перлата и гордостта на западния свят"......в БИ......и т.н......Значи......излиза че.....ако миналата седмица не беше гръмнало онова нещо...... Ливан щеше да е отново перла......🤔....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Ми не, протестите са на повече от година, взривът само ги ускори.. А относно "перлата"- имало бешело😂😂 Били са перла преди да ги налази онова деструктивно разбойническо племе филистимяните🙊🙈🙉🧹

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 613 Гневно

  Приликите с други действителни места и лица е съвсем "случайна".

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Заменяме "Ливан" с "България", махаме частта за експлозията и все едно за България четем...
  —цитат от коментар 15 на Хриси


  Що да махаме за експлозиите?
  Че то и при нас гърмя на много места ..
  ------------------
  " Бойко праща министър и главния секретар на МВР край Севлиево. Страховити гърмежи събудиха хората в Севлиевския Балкан вчера. Подземни складове с патрони и снаряди за гаубици започнаха да се взривяват около 9,15 ч. Канонадата не стихна през целия ден. Това е второ Челопечене, кръстиха се местните. Полицаи веднага отцепиха района. Според част от хората екшънът започнал заради пожар в бившите военни погреби край Севлиево. Взривените складове са собственост на един от най-големите оръжейни търговци в страната Емилиян Гебрев."
  ... "През 1999 г. той държи палмата на първенството сред оръжейните обороти с $25 млн. По-късно лицензът му е отнет заради оръжеен скандал със САЩ и e върнат от военния министър Бойко Ноев. Навремето българска медия написа, че това е станало срещу $400 000.Оръжейният бос се ползва с протекциите и на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров."
  -------------------

 20. 20 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "Virgin":

  Пишеш "нашите управляващи са по-прости", за съжаление аз чета суверена (каквото е останало от него) е по-прост.....

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 21. 21 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Печелиш матрьошка!
  —цитат от коментар 16 на simChо


  Честито! С много постове и труд се издъгна от унтер-мурзилка, до каскет раздаващ дребни награди от руската амбасада.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  То май и в България е нещо подобно.

 23. 23 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Докато се управляваше от християните, Ливан беше Швейцария на Средиземноморието. Е, поеха го "прогресивните" араби, после оттам минаха и добавиха и своя принос "бойците" на Арафат, намесиха се Сирия, а по-подир и Иран чрез Хизбула - резултатът е пред очите ви.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 24. 24 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 786 Неутрално

  За съжаление все още много българи не могат да си представят какъв грандиозен провал е и нашата държава.
  Ще го разберат, но късно.

 25. 25 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Е, поеха го "прогресивните" араби, после оттам минаха и добавиха и своя принос "бойците" на Арафат, намесиха се Сирия, а по-подир и Иран чрез Хизбула - резултатът е пред очите ви.
  —цитат от коментар 23 на simval


  И всички изброени по-горе сили, поддържани от расийката. Това ни очаква и нас, ако не я натирим по-живо по-здраво от България.

 26. 26 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Щото ганчо може, ахахаха, по- зле сме

 27. 27 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Пак ли взехте да обяснявате колко зле било при нас и как едва ли не сме били като Ливан!?! За радост, сте много далече от истината!

 28. 28 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  Не са българите. Това са герберските тролове. А няма по-долно същество от трола.

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Разстроено

  С това трябва да се захване международен разследващ екип, който да проучи веригата от отговорни инстанции и лица. Сега е моментът най-после да се сложи край на безнаказаността, която властва в Ливан. Сега е моментът за справедливост.

  А у нас кога?
  Чувствам, че ми се иска у нас да стане някое земетресение ли, наводнение ли, че и у нас да се разкрият най-сетне тайните и явните грехове на мнозина.
  Знам, че желанието ми е грешно, но ми е трудно да го подтисна.

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Ми не, протестите са на повече от година, взривът само ги ускори.. А относно "перлата"- имало бешело😂😂 Били са перла преди да ги налази онова деструктивно разбойническо племе филистимяните🙊🙈🙉🧹
  —цитат от коментар 17 на venci4


  Няма нищо, АМА НИЩО ОБЩО между т.н. "палестинци" и филистимляните (на иврит "плищим/פלשתים".

  Филистимлянците са били едни от народите/племената обитаващи района и воюващи с евреЙте. Някъде около 6ти век ПРЕДИ Христа те са изчезнали като такива.

  След поредното еврейско възстание срещу римляните през 70та г' СЛЕД Христа императорът Титус разрушава Втория храм+Ерусалим и прогонва повечето евреи от двете римски провинции Юдея и Самарея, обединява ги в една и я нарича Палестина-на името на филистимляните-вече ИЗЧЕЗНАЛИТЕ врагове на евреЙте. Та да няма спомен от лЬошите еврейи бунтували се срещу Рим.

  Понятието "палестинци" го измислиха КГБ някъде през 60те г' на миналия век за местните араби. Които са почнали да се заселват в района едва през 5-6 век След Христа.

  След падането на Османската империя след ПСВ е останало ГЕОГРАФСКОТО понятие "палестина", и местната валута е била "палестински фунт" . Днешния Джерузалем пост се е наричал "Палестайн пост". и т.н. И почти всички съсловни, обществени и административни органи са били "палестински"-и еврейските, и арабските.

  За протокола.
  До коментар [#17] от "venci4":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Проблемът е в липсата на компетентност в политици и правосъдна система. Решения за се вземат под натиск на мутри като Бобокови, Черепа или Маджо. Пернишката криза с водата беше заради мутрите от Стомана, източващи язовир Студена. Хоризонта на мутрите бизнесмени е много нисък и бизнес начинанията спират до внос на боклук или кражби от държавата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Ами ние представяме ли си колко е грандиозно нашието падение ?

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#3] от "Virgin":Не, не се оказа, Ливан се оказа съвсем близо до Русия...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Ами дай да видим по кой показател:
  По БВП на калпак по ППС, Русия е 48-ма, България 60 та Ливан 66 ти
  По БВП по номинал Русия 62 ра, България 68 ма, Ливан 71 ви.

  Направо сме си 1 към 1 като Ливан без да имаме полови милион бежанци като тях.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#17] от "venci4":

  Както винаги си много далеч от истината и реалността, а тя е, че днешните ливанци са наследници на местното коренно население - ханаанците. Те от своя страна са обитавали не само Ливан, но също така и части от днешен Израел, Сирия и Палестина, ето повече подробности:

  https://www.nationalgeographic.com/news/2017/07/canaanite-bible-ancient-dna-lebanon-genetics-archaeology/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Весело

  До коментар [#34] от "Иво":

  Не зная до кой клас си учил, но е факт, че и до ден днешен ти е особено непосилно да осмисляш написан текст. Никъде в коментара си не съм обсъждал произхода на ливанците. Айде сега го прочети пак (поне още два пъти) и се напъни да го осмислиш 🐥🐥

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 36. 36 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Борисов, Гешев спасете България преди да е станала Ливан - подайте веднага оставка!

 37. 37 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#31] от "Корки":

  Пропуснал си най-голямата мутра Пеевски и обслужващия персонал Борисов и ГЕРБ!

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#35] от "venci4":

  Магистратура в софийски университет. А ти успя ли да завършиш поне основното училище!? :-) 🐥


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#35] от "venci4": Магистратура в софийски университет. А ти успя ли да завършиш поне основното училище!? :-) 🐥
  —цитат от коментар 38 на Иво


  Ай стига бе, допреди няколко години пишеше с граматически грешки, как си минал изпитите само един Господ знае....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 40. 40 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Неутрално

  "Ливанците не можеха да си представят колко грандиозен е провалът на държавата им"

  Някои могат: https://youtu.be/zLMDKa9juH8

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#17] от "venci4":

  Били са перла преди да ги налази онова деструктивно разбойническо племе филистимяните
  =========
  Е да де...... Вас все някой ви налазва.....и после плачите и се оправдавате, че сте били налазени..... :).....
  Само че в Ливан.....тия които са сега на улицата.....са децата и внуците на ония които на времето възхвалявахте.....
  В момента.....протестиращите по ливански те улици не паднаха от Марс......и последната им грижа са парите......
  Тия хора не искат пари, а смяна на системата......
  Тоест тия хора си искат свободата...... Анладън мъ...?
  Искат нещо което едва ли ще получат даром.......
  Снощи Израел каза че....."е готов да води военни действия на територията на Ливан".....ако се наложи.....
  В България, такова нещо няма......
  Всеки гледа да избоде очите на другия.....с цел да прокопса нещо от следващата власт.....

  Извод......
  Между България и Ливан не могат да се правят никакви сравнения.....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  Ай стига бе, допреди няколко години пишеше с граматически грешки, как си минал изпитите само един Господ знае....
  —цитат от коментар 39 на venci4


  Хахаха... пак нещо си сънувал Венцихиме. :-D Тоя с граматическите (правописни също) грешки си ти. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 164 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Свинска мас и сяра!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 44. 44 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Тройната коалиция в действие :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK