Маски, "кохорти", дистанция: как германчетата се върнаха в училище

Маски, "кохорти", дистанция: как германчетата се върнаха в училище

© ReutersМаски в класните стаи, маски само в коридорите, без маски. Спазване на дистанция, когато е възможно, без дистанция между децата от една и съща възрастова група, никаква дистанция.


На фона на решението на 16-те германски провинции да върнат милиони деца обратно в училищата в условията на продължаващата световна пандемия от коронавирус прочутата склонност на германците към реда и дисциплината отстъпва пред несигурността с объркана смесица от правила на регионално ниво, за които представителите на властите признават, че може да свършат работа, а може и да не свършат.


"Няма и никога няма да има сто процента сигурност. Опитваме се да сведем риска до възможно най-ниско ниво", казва Торстен Кюне, служител, отговарящ за училищата в Панков, най-населения жилищен район на Берлин, където вчера 45 хиляди ученици се върнаха в класните стаи.
Германия бе похвалена, че успя бързо, ефективно и на ранен етап да забави разпространението на коронавируса, но отварянето на училищата е ново предизвикателство в момент, когато страната се мъчи да балансира между опасенията на притеснени родители и ученици, скептични учени, разтревожени учители и претоварени администратори.


Американският президент Доналд Тръмп настоява присъствените занятия в училищата да започнат навреме, въпреки че потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в САЩ вече са близо пет милиона. И някои други страни планират да подновят учебните занятия въпреки увеличаващия се брой на заразените. Затова


мнозина са вперили поглед в експеримента в Германия, за да разберат какво върши работа и какво не.


ООН заяви тази седмица, че около сто страни все още не са обявили дата за възобновяване на присъствените занятия в училищата, а генералният секретар Антониу Гутериш предупреди, че е възможно да се стигне до "поколенческа катастрофа" в образованието. Той призова подновяването на занятията да се превърне в "първостепенен приоритет", веднага щом страните овладеят ситуацията с коронавируса.


Германия регистрира около 217 хиляди потвърдени случая на заразяване и 9200 смъртни случая и успя да намали новите случаи за един ден от около 6000 през март до сто-двеста. Броят на заразените обаче отново започна да се увеличава и в последните дни те са над хиляда на ден, за първи път от около три месеца.


Израел се опита през май изцяло да отмени ограничителните мерки, защото тогава като цяло се смяташе, че там коронавирусът е победен, но това само доведе до нови случаи, до повторно затваряне на училищата и по-голямо разпространение на вируса на национално ниво. В Южна Африка занятията на четири възрастови групи ученици бяха възобновени през юни, но преустановени отново след увеличаване на случаите на заразяване.


Маски, "кохорти", дистанция: как германчетата се върнаха в училище

© Reuters


Берлин изпраща своите близо половин милион ученици обратно в клас и мнозина се опасяват, че може да се случи нещо подобно. "Опасенията са огромни, тъй като училищата са потенциално са опасни точки. Знам, че част от учениците, които се връщат в училищата, контактуват със стотици, с хиляди хора всеки ден", казва Дорийн Зиберник, ръководител на берлинския клон на германски учителски синдикат.


В Берлин се изисква и учениците, и учителите да носят маски в коридорите на училищата, но не и в класните стаи и на спортните площадки. Спортовете, занятията по музика и театър ще бъдат разрешени, но при спазване на ограничения, като например хористите да стоят на поне два метра един от друг.


Министърът на образованието на Берлин Зандра Шеерес заяви, че "не е възможно в училище" винаги да се спазва дистанция от 1.5 метра, но трябва, когато това е възможно.


Учениците ще се движат на "кохорти" - групи, които не трябва да се смесват,


за да може, ако има случаи на заразяване, само засегнатите групи да бъдат поставени под карантина.


Регионалното правителство препоръчва групите да не се смесват и извън училище, но не е ясно как ще се гарантира това. "Налице са противоречащи си приоритети, от една страна, опазване на здравето, което е много важно за нас, а от друга, желанието да гарантираме правото на образование на всяко дете", казва Шеерес.


В проучване за разпространението на коронавируса на Берлинския технологичен институт се стига до извода, че класните стаи трябва да бъдат проветрявани в продължение на 15 минути на всеки половин час. Сегашният план на Шеерес включва изискване за отваряне на прозорците след края на всеки 45-минутен учебен час.


Доктор Изабела Екерле, ръководител на изследователския екип за нововъзникващи вирус в Женевски университет, казва, че все още има много неясноти по въпроса как са засегнати децата от коронавируса и как го разпространяват, но от подновяването на училищните занятия в други държави е станало ясно, че е възможно да има доста случаи на заразяване.


"Ако сега се завърнем към нормалното ходене на училище, като си внушаваме, че децата не играят роля в пандемията, това ще има негативни последици. Вместо идеологически обременени обсъждания, имаме нужда от прагматични идеи как да се справим през зимата", казва Екерле.


В остро писмо до Шеерес и кмета на града Марко Фехнер, баща на две деца и представител на родителите в Панков, пише, че в много от класните стаи прозорците не се отварят и че правителството е въвело по-строги правила за носенето на маски в супермаркетите и в собствените си офиси, отколкото в училищата.


Той призова властите да насочат повече ресурс към дистанционното обучение, за да може броят на учениците, посещаващи физически занятията, и контактът помежду им да бъдат сведени до минимум. "Това решение е абсолютно непонятно за мен като баща и аз се страхувам за здравето на децата си и на роднините ни", пише Фехнер.


Подобни опасения бяха изразени и другаде, например в Шотландия, където се очаква училищата да отворят днес. Има несигурност дали мерките за по-често миене на ръцете и за спазване на социална дистанция (ограничаване на контакта между групите в класните стаи, но без задължително носене на маски) ще свършат работа.


Правилата на Берлин за връщане в училище са компромисен вариант в сравнение с тези в други германски провинции. Първите ученици, които се върнаха на училище, бяха тези в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, като за тях нямаше задължение да носят маски, но те спазваха принципа на "кохортите", а министърът на образованието заяви, че се готвят нови правила за маските. Тревожен сигнал е, че


две училища бяха временно затворени в петък, след като бяха регистрирани нови случаи на заразяване с коронавирус.


Учениците над десетгодишна възраст, които се завърнаха в училище в Хамбург в четвъртък, бяха задължени да носят маски, но им е позволено да ги свалят, щом седнат на местата си в класните стаи.


В най-населената германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия, за 2.5 милиона ученици ще важат най-строгите мерки при връщане на училище в сряда - те ще трябва да носят маски и в класните стаи.


Федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че поетапното завръщане на учениците в училищата и различните подходи ще помогнат да се установи какво работи и какво не. Междувременно, учебните заведения и жилищните райони импровизират със свои собствени решения как да спазват многобройните правила на властите.


В Панков Кюне цяло лято обсъжда с доставчиците, които снабдяват училищните столове, план за сервиране на ястията в класните стаи и график, който да не позволява струпването им в едно помещение. "Не бих казал, че съм притеснен, но виждам наистина колко големи са предизвикателства пред нас като училищни власти, училища и родители", казва Кюне. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално


  Разбира се, че присъственото обучение в училище с нищо не може да бъде заменено. Живият контакт учител - дете, и деца - деца, в процеса на възприемане на учебен материал, е безкрайно по-ефективен от всякакви технически сурогати. Ако децата не бъдат пуснати на училище, осакатяваме тяхното бъдеще. Нямаме право да им го причиним.

  Проф. Мира Кожухарова, в интервю за БНР от 05.08.20.:
  "Още от първия момент съм категорично на становището, че децата трябва да посещават детските градини, учениците да посещават училищата и студентите особено - да посещават университетите. ... Боя се, че една от най-тежките последици от тази пандемия ще се наблюдава след години върху младото поколение, което сега е трябвало да ходи на детска градина и е пропуснало да направи това. ... Младите хора не са рискова група. Така че социалните последици от неходене на училище и в университета във всички случаи превишават многократно риска, който се приема с ходенето на училище".

  (звуковия файл след 6-тата мин.).
  https://bnr.bg/post/101321185

  Впрочем, заслужава си да се попие всяка дума от казаното от нея.

  Щом германците ще го направят, дано и нашите да не се правят на интересни.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  “В остро писмо до Шеерес и кмета на града Марко Фехнер, баща на две деца и представител на родителите в Панков, пише, че в много от класните стаи прозорците не се отварят и че правителството е въвело по-строги правила за носенето на маски в супермаркетите и в собствените си офиси, отколкото в училищата.

  Той призова властите да насочат повече ресурс към дистанционното обучение, за да може броят на учениците, посещаващи физически занятията, и контактът помежду им да бъдат сведени до минимум. "Това решение е абсолютно непонятно за мен като баща и аз се страхувам за здравето на децата си и на роднините ни", пише Фехнер.”

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Щом германците ще го направят, дано и нашите да не се правят на интересни.
  —цитат от коментар 4 на inn


  Хайде първо да видим резултатите, пък след това да се прехласваме. В Израел пробваха - заразата сериозно се разрастна, децата се прибраха пак по къщите, бизнеса допълнително пострада. За бавно схващащите - нормална учебна година няма да има, децата рано или малко по-късно ще си виснат пак в къщите. Единствения въпрос е дали МОН ще сътвори поредните си глупости за сметка на деца, родители и бизнес.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Как маски на деца? Тия съвсем ли са откачени? Маските са толкова вредни и възрастните ако искат да се тровят с тях, да се тровят, ама да оставят децата на мира! То бива, бива извращения!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 8. 8 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "inn":
  Уважам мнението Ви но не съм съгласен с него. Защото:
  "Щом германците ще го направят, дано и нашите да не се правят на интересни."
  Този Ваш аргумент за конкретната тема е ирелевантен. Не винаги "германците" трябва да са обект на безкритично подражание. "Германците" например започнаха и съответно загубиха и Първата и Втората световна войни.
  Цитирането на проф. Кожухарова и "попиването на всяка дума на казаното от нея" също.
  За съжаление, всички експерти/а не дежурните всичколози/, които говорят за "китайския вирус" не знаят нищо за него. Все още. Не защото имат пропуски в образованието. Поради "дизайна" му. По интелигентните от тях/а те са мнозинство/ не се притесняват да го признаят. Всички коментари, които се правят са на база досегашни натрупани исторически, знания и опит, които обаче засега са неотносими към "поведението" на въпросния китайски патоген. Проф. Кожухарова вероятно е изключение."Категоричното" й "становище, че младите не са рискова група" е трогателно.
  Примерът с Израел е показателен. Същото ще се случи и в Германия ако в момента пуснат децата в училищата. Интересно, защо "германците" не пускат публика на стадионите/на открито/, а смятат че ще се справят, особено с по - малките деца в затворено пространство.
  Връщането на децата в класните стаи ще бъде с много по - тежки последици от футбола с публика и работещите нощни клубове(дискотеки). Декларираното от МОН „осигуряване(кой?!) на дистанция, дисциплина, дезинфекция и междучасия в различно време за различните класове” няма връзка с обективните реалности. Ние със съпругата ми вече сме решили, че ако започнат присъствени занятия, първите седем дни(след това със сигурност формата ще е дистанционна) няма да пуснем двете си деца. Да наистина за всички деца е по - добре да са в клас, и да имат жив контакт с учителите си, но здравия разум ни принуждава в тази ситуация да изберем по - малкото зло. Още повече, че имаме баби и дядовци. От март до юни, поне нашите учители се справиха перфектно с дистанционното обучение. За да е максимално ефективна тази форма обаче, детето трябва да работи с лаптот а не с телефон. При две и повече деца, това е проблем за поечето дори и работещи родители. Мобилните оператори пък, трябва да осигурят възможност за по - голям обем интернет в сравнение с обичайните си планове.

 9. 9 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  нормална учебна година няма да има, децата рано или малко по-късно ще си виснат пак в къщите
  —цитат от коментар 6 на rumen_s


  "социалните последици от неходене на училище и в университета във всички случаи превишават многократно риска, който се приема с ходенето на училище". проф. Мира Кожухарова
  —цитат от коментар 4 на inn


  Единственият разумен критерий за баланс между двете е капацитетът на здравната система да поема нуждаещите се от хоспитализация. Ако се очертае серьозното ѝ задръстване, би било редно да се затворят училищата (и ти като "бързосхващащ" си познал). Затварянето им във всички други случаи обаче ще е огромна простотия и осакатяване бъдещето на децата ,и изобщо - вреда за обществото.

 10. 10 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#8] от "subaru":


  До коментар [#4] от "inn":Примерът с Израел е показателен. Същото ще се случи и в Германия ако в момента пуснат децата в училищата. .
  —цитат от коментар 8 на subaru


  Доста лесно им сложи прогнозата (почти присъда) на германците. Ще по живеем - ще видим. Може пък да се окаже, че имат други идеи по въпроса...

 11. 11 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#10] от "inn":

  "Доста лесно им сложи прогнозата (почти присъда) на германците."
  Ами не! Просто казвам, че има случаи, когато и германците бъркат, и тогава да им се подражава единствено и само заради това, защото са германци е непродуктивно. Нищо повече. Наистина може да се окаже, че имат други идеи. Ще видим.
  Успешен ден и бъдете здрви, Вие и семейството Ви!

 12. 12 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#11] от "subaru":

  И аз казвам, че "има случаи, в които германците бъркат", но дали и този ще е от тях, предстои да разберем. Лично аз залагам, че ще направят необходимото сметката им с отварянето на училищата да се окаже правилна. Щото това са много сериозни неща, за да си позволят глупости с тях...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK