Страничен ефект от коронавируса: защо учениците получават по-ниски оценки на изпити

Страничен ефект от коронавируса: защо учениците получават по-ниски оценки на изпити

© Associated PressОсвен дистанционното обучение и трудностите, свързани с него, учениците в някои държави се сблъскват и с други проблеми - като например, защо получават неочаквано ниски оценки?


Милиони ученици във Великобритания очакват този месец да получат изпитни резултати, определени от алгоритми, след като самите изпити бяха отменени заради пандемията от коронавирус. Тези в Шотландия вече протестираха срещу неочаквано ниски бележки и министърът на образованието Гавин Уилямсън реши вчера, че те ще могат да използват за влизане в университет оценките си от по-ранни тестове.


Проблеми с това колко може да се вярва на алгоритмите за определяне на оценки имаше и в Международния бакалауреат, програма, използвана в над 150 държави. Какво се случи с нея четете тук.


Как работи един такъв алгоритъм?
Британските учители трябваше да изпратят на изпитните органи свои прогнози за оценките на учениците си, и да ги подредят в списък по очакван успех. Данните за всеки ученик са били прекарани през статистически модел, който е включвал и представянето на учениците от училището преди, за да може да се прецени дали учените са били строги или излишно меки в оценките си.


Къде е проблемът?


Употребата на алгоритми за такава цел може да възпроизведе или да увеличи вече съществуващото неравенство на учениците от семейства с ниски доходи или от имигрантски произход. По-бедните ученици може несправедливо да получат по-ниски оценки, защото се взима предвид и историята на училищата, а не само индивидуалната им работа.


Какво стана в Шотландия?


Местните власти обещаха да повишат бележките на 75 хил. ученици, снижени от модериращата система, до нивата, прогнозирани от учителите. Оказа се, че алгоритъмът е намалил оценките на абитуриентите за влизане в университет, но с 15% за най-уязвимите общности и със 7% за тези от най-богатите региони.


Могат ли учениците да протестират?


Ученици от Международния бакалауреат в Норвегия се оплакаха на местната комисия за защита на личните данни, че оценките им не са обработвани справедливо, точно и прозрачно. "Не мисля, че са ми дали оценка въз основа на моя труд и моите постижения", коментира пред агенция "Томсън Ройтерс" Сигурд Салвесен. Според него бележката му е занижена заради ниското представяне на училището му преди.


Комисията оповести в предварителното си решение по казуса, че ще нареди на Бакалауреата да издаде нови оценки, които не включват "училищния контекст" и "исторически данни". Организацията има право да изпрати становището си до 21 авуст, преди да бъде взето окончателно решение.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Абсолютно правилна констатация , навсякъде оценките на учителите се влияят от външни фактори , вкл има форми на различен вид расизъм .

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Ай ся да видим лоясалите задници с тлъсти заплати к'ви ще я свършат. Щото е лесно да седнеш на големия стол във столетно-разработена система и да се прай'ш на големата работа. Ама като се сменят рязко условията, почва да се разбира к'ви неадекватници са били...

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Може би учудващо, но се оказа, че като вкарваш изкривени данни, машинните алгоритми, изкуствени интелекти, модели и т.н., вадят изкривени резултати и вместо да са уж обективни, стават още по относителни

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Щото ги мързи да учат. Ей затова!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Глупости на търкалета! Таланта и интелекта не може да се оценяват с число/алгоритъм и прочие математика.

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Сега да не вземете да настоявате оценката да се определя само от това, какви отговори е дал ученикът на задачите, дали са били верни или грешни, и пр. расистки, сексистки и ретроградни глупости.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 488 Неутрално
 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Нищо неочаквано.напротов.И единствено показва ,че тежестта на умението на ученика да създаде видимост за това,за което се получава бонус и да прикрие това,за което се получава малус в оценката е значителна.
  От оценките се изисква да може да се направи извод за степентта на усвояване на занания и умения,общи и специални,мотивацията,положения труд,способността да учи и както за актуалното състояние,така и за потенциала.
  Всеки се адаптира инстинктивно към критериите за оценяване от една страна,и да ги промени по удобен за него начин от друга,в много случаи изобщо не се занимава с друго,когато има полза само от количествения показател на оценката,

 9. 9 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Да се учи упорито и човек непрекъснато да се самоусъвършенства...мда, дегенерирала ценностна система, утвърждаваща бялото превъзходство.

  Друго си е когато даскалът няма право да пише по-малко от 4 на смуглите ученици, со страх от уволнение. Сега някакъв си алгоритъм ще сменял модела.

 10. 10 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 702 Неутрално

  GIGO

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Може би учудващо, но се оказа, че като вкарваш изкривени данни, машинните алгоритми, изкуствени интелекти, модели и т.н., вадят изкривени резултати и вместо да са уж обективни, стават още по относителни
  —цитат от коментар 3 на fpyyh


  Това са хора, които се чувстват толкова умни, така си харесват формулите, така са си повервали, че напълно са забравили за какво са там. Аз като професионалист всеки ден се боря с това. Лошото е, че онези другите, според които математиката е изобретение на умрели бели мъже, създадено с цел да укрепи белия мъжки супрематизъм, само това и чакат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Чух, че бил виновен и за мокрото лайно на английската кралица!

 13. 13 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 810 Неутрално

  БРИТАНЦИТЕ ДА НАУЧАТ ВНУЦИТЕ СИ ДА ГОВОРЯТ URDO ЧЕ СКОРО ЩЕ СТАНЕ ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В БРИТАНИЯ

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":...алгоритъм и прочие математика.
  >>> малко встрани от темата за оценките, но във връзка с методите за обучение по математика( за оценките-отделно). С голямо учудване забелязвам, че Дневник/Капитал косвено пропагандира успехите на Руската школа по математика:
  https://www.karieri.bg/viewadv/rabota/49731_menidjur_na_matematicheski_centur/
  "Мениджър на математически център:
  РСМ е една от най- успешните след училищни математически програми в САЩ, която съществува вече повече от 20 години. Компанията оперира в над 10 щата в САЩ и Канада и има 50 училища и над 40 000 ученика..."
  Дотук -добре, ама поглеждам към сайта на тази компания и виждам:
  Уебсайт на компанията:
  https://www.russianschool.com/
  РСМ предлага и обучение по математика онлайн във виртуална класна стая на деца от 4 до 10 клас, намиращи се на територията на САЩ.
  Е-mail:
  [email protected]

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Абсолютно правилна констатация , навсякъде оценките на учителите се влияят от външни фактори , вкл има форми на различен вид расизъм .
  —цитат от коментар 1 на edin drugii


  А вие прочетохте ли статията? И явявали ли сте се поне един път на тест?

  Дистанционното оценяване това е тестване, т.е. ЕДНАКВИ въпроси и еднакъв начин за оценяване, обикновенно според броят правилни отговори. Пълна липса на субективен елемент.

  Получило се е, че при такъв вид тестване оценките от по-бедните райони намаляват повече от по-богатите. И понеже както казахме то е обективно и независимо от оценяващият излиза, че на по-бедните от милосърдие са им понадували оценките. Социален мир да има.

  Статията е типичен либерастки буламач. Нищо не се разбира, само мрънкане и обвинения. Не е случайно, тук вече писах, че либерастията е неомарксизъм. И че главното оръжие на неомарксизма в битката за разрушаване на традиционният капитализъм са малцинствата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Цялата битка е понеже в Англия университетите не провеждат собствени конкурсни изпити а се вземат оценките от средното образование. Ако имаше отделен конкурсен изпит както навремето бяхме ние копче нямаше да могат да кажат, еднакви задачи за всички, еднакво оценяване... И висшето образование не е за всички, така че да не мрънка, като не се е класирал, заводите го чакат.

  Сега за съжаление и при нас вече приемат с оценките от средното образование, а там натиска да се получи мечтаната диплома от ВСИЧКИ е страхотен. И затова изискванията са заврени и под дъното. Особено в социално "специфичните" райони.

  Пак добре, че въведоха единен държавен изпит, иначе ако всяко училище даваше дипломи според текущите оценки щяха да се съревновават кое повече дипломи да отпечата. Но и на това намериха цаката, учителите подсказват по време на изпита вместо да пазят от преписване. Пълна порнография.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5340 Неутрално

  До коментар [#12] от "chepokalipsis":

  +++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK