Полша иска да не се наказват хора, нарушаващи закона заради борбата с коронавируса

Полицията арестува участници в протест срещу мерките в коронавирусната криза, май 2020 г.

© Associated Press

Полицията арестува участници в протест срещу мерките в коронавирусната криза, май 2020 г.Полски длъжностни лица, които нарушават закона с намерение да противодействат на пандемията от коронавирус, няма да бъдат наказвани, съгласно законопроект, внесен от депутати на управляващата партия, предаде "Ройтерс".


Приветствани заради бързото въвеждане на карантина в началните етапи на пандемията, някои министри бяха разкритикувани впоследствие по въпроси, свързани със закупуването на медицинско оборудване и подготовката на президентските избори през май.


В законопроекта се казва, че не е престъпление да се нарушават закони с намерението да се противодейства на COVID-19, ако действията са в интерес на обществото и ако действието, предприето за борба с вируса, ще бъде сериозно възпрепятствано, ако не бъдат нарушени законови правила. Според критиците на законопроекта приемането на подобен текст може да доведе до злоупотреби.
Сред поддръжниците на законопроекта са министърът на селското стопанство Ян Кшищоф Ардановски и здравният министър Лукаш Шумовски. Шумовски, чиито действия за борба срещу коронавируса го превърнаха в политика с най-висок рейтинг на доверие в Полша през април, се сблъска с призиви да подаде оставка заради сключена от неговото министерство сделка за респиратори, които така и не пристигнали, и за предполагаеми нарушения при закупуването на маски.


Министърът по надзор върху държавната собственост Яцек Сашин също бе подложен на натиск заради начина, по който е извършил подготовката за изборите през май, които в крайна сметка бяха отложени заради пандемията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK