Маските вече са задължителни по улиците на Брюксел - изненада за някои

Маските вече са задължителни по улиците на Брюксел - изненада за някои

© Associated PressНе виждам защо да я нося, щом улицата е празна" - заради новото увеличение на коронавирусните случаи маските са задължителни от сряда навсякъде в Брюксел. Някои посрещнаха наредбата с изненада и скептицизъм.


"Когато няма никой, не си слагам маската. Видя ли хора наоколо, слагам я, за да покажа уважение", споделя с АФП 67-годишната Мари, решила да се отбие у майка си и тръгнала с маска в ръка. Пенсионерката, която срещнахме в европейския квартал на Брюксел, казва, че е "в течение" на новата разпоредба.


Това е изключение - повечето минувачи не знаят за поредното затягане на ограниченията, обявено от регионалното правителство с комюнике малко преди 7 ч. местно време. "Не виждам защо да нося маска, ако улицата е празна. Законът е едно, духът на закона - друго", подхвърля Саня, жена към трийсетте.
Руди Верворт, оглавяващ регионалното правителство на Столичен Брюксел, предупреди на 6 август, че маските ще станат задължителни за всичките му 1.2 милиона жители, ако бъде прекрачен прагът от 50 нови случая на 100 000 души дневно.


От сряда това вече е факт (54.4 нови случая). И както е договорено с кметовете на 19-те комуни, "мярката, налагаща носенето на маска из цялата територия на региона, влиза в сила от днес", обяви той. Прагът от 50 нови заразени на 100 000 жители, "избран произволно", е "показател, че положението става сериозно и се влошава", обясни на пресконференция Фредерик Жакобс, говорителка на Федералната държавна здравна служба.


От седмица насам се съобщава за над 600 нови случая дневно в цяла Белгия. Големи са обаче разликите между регионите на страната. Връщането на високите стойности в северната провинция Антверпен в средата на юли вече не е толкова ясно изразено; следва обаче нов скок в Брюксел, където се извършват и повече тестове отпреди.


"Тревожен сигнал"


"Растящите цифри не означават задължително, че ситуацията е много остра днес, но са тревожен сигнал да се намесим, за да не допуснем влошаване", уточнява Фредерик Жакобс.


Междувременно епидемиологът Ив Копиетерс отправи призив да се концентрират усилията за възпиране на вируса там, където е най-силно разпространен. По-специално в Андерлехт, Шаербек и град Брюксел - по официални данни.


Разпоредбата да се носи маска навън в целия град "е по-скоро признание за неуспех, сякаш сме изгубили вече нишката на клъстерното разпространение (в домакинствата). Трябва да се действа на по-локално равнище", заяви за медийната корпорация Ер Те Бе Еф Копиетерс, който преподава обществено здравеопазване в брюкселския Свободен университет.


Носенето на защитни средства, покриващи носа и устата, бе вече задължително още от 11 юли на повечето затворени обществени места в Белгия (кина, библиотеки и т. н.) за всеки навършил 12 години. Това нареждане важи и за някои масово посещавани търговски зони като центъра на Брюксел, където табелки напомнят за рестрикциите.


В столицата маските вече са задължителни на "обществени места" и "частни места с открит достъп", посочи регионалното правителство, предвидило в отделни случаи изключения - "при спортуване" или "интензивен физически труд на публично място".


Белгия - страна с около 11.5 милиона жители, съобщи в сряда за 75 008 случая на заразяване с Ковид-19 и 9885 починали - един от най-високите показатели за смъртност в света. Данните на белгийските власти са сред най-изчерпателните в цял свят, тъй като включват смъртните случаи, които може да са свързани с вируса, без това да е доказано с тест. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK