Лукашенко: Разбрах се с Путин - при първо наше искане ще получим военна помощ

Лукашенко: Разбрах се с Путин - при първо наше искане ще получим военна помощ

© ReutersПрезидентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че при първо негово искане за военна помощ, Русия ще му окаже "всестранна помощ за сигурността на страната", съобщи официалната агенция БЕЛТА. В същото време в Беларус се разрастват протестите с искане президентът да се оттегли след четвърт век на власт, грубо манипулирани избори и брутална сила срещу мирни демонстранти, използвана от силите на реда.


След стачките в предприятия в Минск тази вечер се заговори за протест и на националната телевизия. Поне 9 водещи и журналисти напуснаха телевизията като несъгласие с начина, по който държавната медия реагира на вече 7-дневните демонстрации из цялата страна.


Лукашенко напомни, че "когато става дума за военна съставляваща, имаме договор с Русия в рамките на Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност, а сегашните моменти попадат именно под този договор".
По думите му днес той е имал продължителен разговор президента Владимир Путин за ситуацията и дори се удивил колко информиран е той. "И с него се договорихме - при първо наше искане, ще бъде оказана всестранна помощ".

    • "В Беларус е в ход приблизително същият сценарий, като в България през последните 2-3 седмици", заяви в петък по държавната телевизия Беларусь 1 в Минск българинът Пламен Пасков, представен като политолог. Всъщност, той е ветеринар с коментарен канал в интернет и бивш независим кандидат за президент, подкрепен от "Атака".
    • Пасков обяснява, че подкрепата за лидери на протестите и в двете страни идвала от Запада. Те са подготвени да "зареждат" с нужното настроение множеството и особено младите, които не знаят какво е било през 90-те години, какво е ставало през последните 10-15 години в Русия, Украйна, няма с какво да сравняват, продължава той. След което предупреждава, че ако падне от власт Лукашенко, щяла да последва 90% деиндустриализация, 60% от населението няма да има с какво да живее и ще има демографска катастрофа.

В Центъра за стратегическо управление на Министерството на отбраната днес Лукашенко каза, че го вълнува "ситуацията, която се разгръща в съседните Полша и Литва, където има учения на натовски войски". БЕЛТА цитира думите му, че "Това не би имало значение, но е в ход ескалация и увеличаване на военния компонент на тези територии. Естествено, виждайки всичко това, не можем да наблюдаваме спокойно, нашите военни също са обезпокоени."


Продължавайки с настояванията си, че протестите са инспирирани и ръководени от чужбина, Лукашенко продължи: "Приспиват ни с мирни акции и демонстрации, но виждаме в дълбочина какво става, много добре виждаме. И ние сме чели наръчниците за "цветни революции". Разгръща се агресия срещу Беларус."


В Русия коментатори обясняват, че Владимир Путин няма да посмее да изпрати никаква армия да помага на Лукашенко срещу населението му.


Лукашенко: Разбрах се с Путин - при първо наше искане ще получим военна помощ

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK