Топенето на ледовете в Гренландия вече е необратимо, показват нови данни

Топенето на ледовете в Гренландия вече е необратимо, показват нови данни

© ReutersДесетилетия сателитни данни от Гренландия показват, че ледниците на острова са се свили толкова много, че дори глобалното затопляне да спре днес, ледената покривка ще продължи да се свива.


Изследване, публикувано в списание Nature Communications Earth and Environment, показва, че ледниците на Гренландия са преминали точката, където снеговалежът, който всяка година попълва ледената покривка, вече не може да замести леда, който всяка година се разтапя в океаните през лятото.


Учените са проучили данни за 234 ледника на територията на Арктика, обхващащи 34 години до 2018 г.
Това топене вече кара нивото на океаните да се издига средно около милиметър годишно. Ако целият лед на Гренландия се разтопи, отделената вода ще покачи нивата на моретата и океаните средно с 6 метра - достатъчно, за да залее много крайбрежни градове по света. Този процес обаче ще отнеме десетилетия.


Ледникът Якобсхаген през 2020 г.

© Reuters

Ледникът Якобсхаген през 2020 г.


"Гренландия е "канарчето във въглищната мина" и в този момент канарчето вече е доста мъртво", заяви пред "Ройтерс" климатологът Иън Хауат от Университета в Охайо, който е един от авторите на изследването.


Арктика се затопля поне два пъти по-бързо от останалия свят през последните 30 години, а през юли ледената покривка в региона достигна най-ниската си точка за последните 40 години.


Топенето на ледовете отвори нови пътища за корабоплаването и породи засилен интерес към извличането на изкопаеми горива и други природни ресурси, коментира "Ройтерс".


Гренландия е стратегически важна за американските военни и нейната система за ранно предупреждение за балистични ракети, тъй като най-краткият път от Европа до Северна Америка минава през арктическия остров.


Миналата година президентът Доналд Тръмп предложи да купи Гренландия, която е автономна датска територия, но Дания отхвърли офертата. През юли тази година САЩ отвориха отново консулство в столицата на територията Нуук, а Дания съобщи миналата седмица, че назначава нов посредник между Нуук и Копенхаген.


Учените от дълги години се притесняват за съдбата на Гренландия, като се има предвид количеството вода, заключено в леда.


Ледникът Якобсхаген през 2016 г.

© Reuters

Ледникът Якобсхаген през 2016 г.


Новото проучване предполага, че ледената покривка на територията вече ще набира маса само веднъж на всеки 100 години - показател за това колко е трудно да се опазват ледници, след като веднъж започнат да губят лед.


Учените отбелязват, че ледниците са имали 50% шанс да си възвърнат масата преди 2000 г., но шансовете намаляват оттогава.


"Все още се губи повече лед, отколкото се натрупва през "добри" години", казва водещият автор Михалеа Кинг от Университета в Охайо.


Ледникът Якобсхаген през 2015 г.

© Reuters

Ледникът Якобсхаген през 2015 г.


Ежемесечните спътникови снимки, използвани от учените, показват не само колко лед се губи чрез топене и отчупване на айсберги, но и количеството снеговалеж през всеки период. През 80-те и 90-те години на миналия век е бил постигнат баланс между загубите и попълненията - ледените покривки обикновено са губели около 450 гигатона (около 450 милиарда тона) лед всяка година, които са били заменяни от снеговалеж.


"Ние измерваме пулса на ледената покривка - колко лед се губи по краищата на ледената покривка в океана - което се увеличава през лятото. И това, което виждаме, е сравнително стабилна ситуация до един кратък момент от пет-шест години, когато има голямо увеличение на загубите", казва Кинг.


Количеството лед, който се губи всяка година, започва непрекъснато да се увеличава около 2000 г., така че ледниците губят около 500 гигатона всяка година. В същото време снеговалежът не се увеличава и през последното десетилетие скоростта на загубата на лед остава приблизително същата - което означава, че ледената покривка губи лед по-бързо, отколкото се попълва.


Кинг казва, че големите ледници на Гренландия са се свили средно с около 3 километра след 1985 г. Заради свиването много от тях сега седят в по-дълбоки води, което означава, че повече лед е в контакт с водата. Топлата океанска вода стопява леда, а също така затруднява ледниците да си възвърнат предишните позиции.


На практика дори човечеството да успее внезапно да спре климатичните промени, ледът, изгубван от ледниците всяка година, вероятно все още ще надвишава леда, получен от снеговалеж, и свиването на ледената покривка ще продължи за известно време след това, смятат учените.


Ледникът Якобсхаген през 2009 г.

© Reuters

Ледникът Якобсхаген през 2009 г.


"Отстъплението на ледниците променя динамиката на целия леден шелф в постоянно състояние на загуба", казва Хауат. "Дори климатът да остане същият или дори да стане малко по-студено, ледената покривка все още ще губи маса."


Свиващите се ледници в Гренландия са проблем за цялата планета. Ледът, който се стопява или откъсва от ледените покривки на Гренландия, се озовава в Атлантическия океан и в крайна сметка във всички световни океани. Ледът от Гренландия има водещ принос за повишаването на морското равнище - миналата година достатъчно количество лед се стопи или отцепи от ледената покривка на Гренландия, за да доведе до увеличаване на нивото на океаните с 2.2 милиметра само за два месеца.


Данните трябва да подтикнат правителствата да се подготвят за покачването на морското равнище, смята Кинг.


"Нещата, които се случват в полярните региони, не остават в полярния регион", казва тя.


Все пак светът все още може да намали емисиите от вредни газове, за да забави климатичните промени, смятат учените. Дори Гренландия да не успее да си възвърне леда, покривал по-голямата част от нейните 2 милиона кв. км, забавянето на глобалното повишаване на температурата може да намали скоростта на загубата на лед.


"Когато мислим за климатични действия, не говорим за изграждането обратно на ледената покривка на Гренландия", каза пред "Ройтерс" Туила Муун, климатолог от Националния център за данни за снеговете и ледовете на САЩ. "Говорим за това колко бързо повишаването на морското равнище ще засегне нашата инфраструктура, домовете ни, нашите военни бази."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Добре че София е 500 метра над морското равнище!

  Евроатлантида
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Значи, Гренландия ще стане отново зелена, както преди 1000 години, когато е заселена от викингите.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално


  "Това топене вече кара нивото на океаните да се издига средно около милиметър годишно. Ако целият лед на Гренландия се разтопи, отделената вода ще покачи нивата на моретата и океаните средно с 6 метра"

  1 милиметър годишно? Много бързо се покачва това ниво, бе! УжаСт некъв! Тоест, след 6000 години ще разбера, дали наистина нивото на Световния океан ще се повиши с 6 метра? 😂😂

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2438 Весело

  Нищо ново под слънцето. Драма няма. Носете си новите дрехи 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 893 Неутрално
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1888 Весело

  Спрете да пърдите ! Гренландия ще се разтопи !

  Добре, че имам тайно оръжие ! Ще купя почивка на бившата си и за 2 седмици всичко ще се върне както е било по времето на ледената епоха !

 8. 8 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Палеоклиматологията помни няколко резки климатични промени през Холоцена....най бърза е тази преди 9-10 000 години .....в момента темпото е подобно......но ще го преживеем......Бъдете живи и здрави !.....

 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Поредните затоплистки лъжи.Ледът в Гренландия се топи най-бавно за последните 8 години.През 2012г е имало най-голямо дневно топене на ледовете.Снежната покривка също е на най-високи нива от 2012г насам .
  Т.е се случва точно обратното на казаното в статията.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Значи, Гренландия ще стане отново зелена, както преди 1000 години, когато е заселена от викингите.
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Някои затоплисти внушаваха,че когато Гренландия стане зелена , тогава Нидерландия ще стане водна , с други думи ще потъне във вода , защото морското равнище щяло да се покачи. Но преди 1000 години земите на Нидерландия са били същите.

 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  "Ледът от Гренландия има водещ принос за повишаването на морското равнище"

  Много смело предположение, при положение, че 90% от обема на световния лед се намира в Антарктида. Нали уж там се топеше много бързо? Ае, разберете се със затоплистките учЕни, които получават грантове за спасяването на леда в Антарктида и си поделете парите. 1 милиметър... Смешници!

 12. 12 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Драма няма. Носете си новите дрехи 😉
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Откак я има тази планета- промените и в климата, и в ландшафта, и в кво ли не- не са спирали. Не знам що някои хора са решили, че тази безспирна промяна- трябва спешно да спре- точно в наши дни...

  Още по- малко разбирам- що някои хора си мислят, че ние- хората- можем да спрем такива промени.

  Та- драма наистина няма. Ако не са разните му учени- да ни осведомяват- никой няма да забележи милиметъра, с който се вдигало някакво ниво...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#11] от "Котаракът на Шрьодингер":
  "Много смело предположение, при положение, че 90% от обема на световния лед се намира в Антарктида. Нали уж там се топеше много бързо? "

  Нищо подобно. Първата американска база построена на Южния полюс за половин век беше затрупана със сняг. Наложи се да я изоставят и сега новата им база на полюса е построена на пилони , които да подволяват разчистване на снега. Знае се , че в Антаркнида температурите са винаги отрицателни и падналия сняг не се топи. Изпарява се , но изпарителните процеси са много по-слаби и не могат да компенсират падналия сняг , който се трупа с хилядолетия и така създава под собствената си тежест ледниците. Ледниците на Антарктида не само не се топят, но те се увеличават.

 14. 14 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Личен поглед:

  Нивото не е страшно. Притеснителна е нестабилността на климата. Студената вода от топенето спира Гълфстрийм. В Европа почва периоди на суша - дъждаве в неочаквана безпериодика.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Значи, Гренландия ще стане отново зелена, както преди 1000 години, когато е заселена от викингите.
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Шшшт, това е тайна. 😁 "Зелената земя" е наречена така от викингите, щото са били кьорави и далтонисти и им се привиждала трева. А кожите които продавали в Европа срещу дървесина, били от овце, кози и телета, които се хранели с лед... Много рядка порода, навярно. 😂😂

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  ТАзи година морето край Златните и Варна не само не беше с повишено равнище ,а с поне един метър надолу под нормалното си ниво ,цяла зима беше така ,а плажовете се увеличиха значително , което показва обратно на това ,ко ето се очаква ,че нивото ще се качва.

 17. 17 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drugii":

  Сега разбрах!
  Значи плажовете не са пусти от липса на туристи, а то морето паднало и са се разширили.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  И тия учени трябва хляб да ядат, то затова и се пишат (такива) поръчкови статии. Те били видели, били наблюдавали, били сигурни... Хм, единственото сигурно е смъртта, всичко друго е суета...

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Гоуем прас! На територията на днешна Канада, са живяли алигатори през еоцена.

 20. 20 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 997 Весело

  Китай се трогна и спря да замърсява :)

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Тъжна картинка!Казано с други думи Майката Природа се променя безвъзвратно

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Природата няма да ни търпи още дълго. Тя има свои начини да се пази от вандали, като хората.

 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  Аман от апокалиптични глупости! Останаха ли изобщо още умнокрасиви да им вярват на тези откровени стъкмистики!

 24. 24 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1888 Весело

  До коментар [#22] от "Роси":

  Знам, че си загрижена за природата...

  Доста от загрижените за природата от нежния пол имат на огледалото си поне 100 продукта, които са вредни за нея при производство, след използване и неправилно изхвърляне и служат за жизнено важната цел да залъгват пиянките, че това, което стой срещу тях не е крокодил а дама под 35 :)

  Но виж поне погледнато от добрата страна си загрижена за ледовете в Гренландия...

 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#21] от "bat_plamen":

  Плачи, бре. В Гренландия след време ще има зеленина...
  Ужас, нали? Трябва да се прекръстите от борци за зелена планета, в борци за студена планета, тоест фризеристи. Зеленото явно хич не ви влече. Мдааа...

 26. 26 Профил на четири
  четири
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Земни кръговрати си имат периодика....

 27. 27 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 974 Весело

  ....Гренландия е "канарчето във въглищната мина" .....

  Айде стига сте ни вземали за "канарчета" с тези затоплистки мантри.
  Абе, къде изчезна Гретето, та да се опули насреща ни и да пита страшно - Как смеете ? Смях!

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Проблемът не е повишаването на нивото. Ако подобмо количество студена вода защото това е разтопеният ледник, продължава системно да влиза в океана е вузможно да промени теченията и температурите на водата, което води до промени в климата на половин Европа.
  Не е фатална опасност, но определено ще е сериозна промяна за съответните региони.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Весело

  Таман ще оправдае името си ...

 30. 30 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 240 Неутрално
 31. 31 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ние всички отдавна ще сме история, когато това бъде усетено, като сериозен проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK