Ливанците не вярват на разследването на взрива в Бейрут; надеждата е във Франция и ФБР

Ливанците не вярват на разследването на взрива в Бейрут; надеждата е във Франция и ФБР

© Associated PressСъдебното разследване на експлозията на пристанището в Бейрут започна с политически препирни около назначаването на главен следовател, заплахи от страна на военни срещу източниците на изтекла информация от затвор и съмнения дали съдебен съвет, чиито членове са назначени по религиозна принадлежност, може да бъде напълно безпристрастен.


Така за много ливанци най-голямата им надежда за достоверни отговори за взрива, опустошил голяма част от тяхната столица, се възлага на външни хора: френската съдебна полиция, която се включи в разследването, и следователи от ФБР, които се очаква да се включат.


Френски екипи работят упорито, изпращат водолази при подводния кратер и изготвят препоръки както за френските, така и за ливанските магистрати. Сред служителите на френската съдебна полиция, участващи в мисията, има жени и мъже, които са работили по случаи като цунамито в Япония през 2004 г. след катастрофалното земетресение, земетресението в Хаити през 2010 г. и терористичните атаки във Франция през ноември 2015 г. и в Деня на Бастилията през 2016 г.
Експлозията в Бейрут лежи на кръстопът между катастрофална авария и местопрестъпление. Все още не се знае какво е предизвикало пожара, който запали близо 3000 тона амониев нитрат, съхраняван години наред в пристанището на Бейрут до гъсто населени жилищни райони. Появиха се документи, които показват, че висшето ръководство на страната и служители по сигурността са знаели за складираните химикали.


Спасителни екипи дойдоха от целия свят веднага след това и се озоваха на място, което беше познато и същевременно странно чуждо. "При земетресение е по-лесно, защото можем да разберем ... как се движи. Но в този случай нямахме достатъчно елементи, за да разберем какво е станало", каза Алберто Боанини, член на италианския спасителен екип.


Екипът има опит със земетресения и горски пожари, но не е виждал нищо подобно


на станалото при пристанището в Бейрут. По думите му е трудно да се проумее какво е могло да го изравни напълно със земята.


Много ливанци искат разследването да бъде отнето от собственото им правителство, тъй като са си взели поуки от предишни пъти, че отдавна окопалите се във властта политически фракции, известни с корупцията си, няма да позволят да се появят на бял свят никакви резултати, които биха им навредили. В експлозията са загинали повече от 175 души, ранени са най-малко 6000 и са оставени десетки хиляди без дом.


Ливанците не вярват на разследването на взрива в Бейрут; надеждата е във Франция и ФБР

© Associated Press


Париж изпрати съдебна полиция, защото френски архитект е сред мъртвите, а френският закон дава юрисдикция за разследване, ако френски гражданин умре в чужбина при съмнителни обстоятелства. Но френските следователи работят само по покана на ливанците и техните заповеди са поверителни.


Френските служители казват, че имат достъпа, който им е необходим, но не казват дали разследването им може да се разпростре до разпит на свидетели или искане на документи. Те предават данните от разследването си на ливанците, но запазват и копие за френското разследване. ФБР също се присъединява по покана на ливанските власти.


Висши ливански служители, включително президентът Мишел Аун, отхвърлиха призивите за независимо проучване, описвайки го като "загуба на време", и предположиха, че то ще бъде политизирано.


В последното си решение, преди да подаде оставка под натиск шест дни след експлозията, правителството на премиера Хасан Диаб сезира по казуса с експлозията в пристанището Висшия съдебен съвет, най-висшия орган на правосъдието в Ливан, за да проведе разследването.


След това възникна спор с подалия оставка правосъден министър кой да бъде водещ съдия на разследването. Министърът в оставка предложи фигура, която съветът отхвърли като твърде близка до партията на Аун. След препирни и суетене се стигна до компромис - съдия Фади Сауан, бивш военен разследващ съдия.


Самият съвет се състои от 10 души, осем от които са назначени според интересите на различните политически фракции и религиозни секти, в съответствие със системата за поделяне на властта в Ливан между представители на отделните верски групи.


Досега властите са арестували най-малко 19 души във връзка с взрива,


включително началника на митническия отдел и неговия предшественик, както и началника на пристанището. Ливанците казват, че искат да видят висши служители, които са знаели за разследването на амониевия нитрат.


"Те ще обвинят дребните риби, докато тези, които са наистина отговорни, няма да бъдат наказани за престъплението си, това ще се случи", казва Джад, 38-годишен компютърен инженер, който отказа да даде пълното си име в съответствие с правилата на неговата компания да не обсъжда политика. "Вижте, просто е. Ако този път няма достоверно, сериозно разследване, което да доведе до наказанието на всички, отговорни за това бедствие - сбогом Ливан. Никой никога повече няма да иска да живее в тази страна", каза той, застанал на мост, гледащ към разрушеното пристанище. Отишъл е там дошъл да огледа щетите.


Ливанският експерт по криминалистика Омар Начабе заяви, че публичните противоборства за името на водещия следовател са лош знак, който поставя под съмнение достоверността на всяко местно разследване. "Аз съм ливански гражданин, моята столица е унищожена и искам бързо и сериозно разследване, но правителството досега не е показало готовност да изпълни задачата", каза той пред местна телевизия. Изрази съжаление за изгубеното време, преди казусът с експлозията да бъде поверен на Висшия съдебен съвет, и за препирните, които продължават и досега.


Съвременната история на Ливан познава редица мрачни събития, свързани с експлозии, убили президенти, премиери и безброй журналисти и активисти по време на гражданската война в страната през 1975 - 1990 г. и след това.


Почти никой от извършителите не е бил арестуван или съден и истината неизменно е била погребвана.


Ливанците имаха големи надежди, че намиращият се под егидата на ООН съд, разследващ убийството на премиера Рафик Харири през 2005 г., ще бъде шанс за прекратяване на безнаказаността в Ливан. Процесът обаче отне 15 години и бе помрачен от съмнения, политика и още смърт. Съдът ще обяви присъди утре.


Международното участие в разследването може да донесе известна истина, но раздаването на правосъдие е по-сложно. Дов Джейкъбс, експерт по международно право, базиран в Нидерландия, заяви, че свалянето на самолет на "Малайзийските авиолинии" над Източна Украйна преди шест години може би е най-близката аналогия.


В този случай международните експерти имаха пълен достъп до мястото на катастрофата, а международните
прокурори повдигнаха обвинения на трима руснаци и украинец в участие в свалянето на самолета и убийството на всички на борда. Мъжете са съдени в холандски съд задочно, тъй като никой не е бил екстрадиран.


Но в Ливан "самото разследване е инструмент за политическо влияние. Това е един от онези разочароващи моменти, при които незабавните призиви за справедливост се сблъскват със стена в лицето на тукашната политическата реалност", каза Джейкъбс. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Едва ли надеждата може да, е във Франция или ФБР след като съмненията са че е терористична атака на Израел.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  Лешперлъка и корупцията лесно не могат се оправят.

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Ето една държава, с която да си приличаме. Един ден външни следователи ще разследват Дидо Дебелио, Гешев, Цацаров, Франтишек, Дебелио, Пепи Еврото и Бойко Борисов. На територията на ЕС едва ли има по-голям престъпен клан по държавните върхове от този.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Едва ли корупцията може да срине цял квартал. Всеки който е борави с амониева селитра му е ясно че тя не може да избухне лесно. Пуши силно но не избухва затова от нея правят димки.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Ливан уж колония била, ама има повече вяра в бившата си метрополия, и на ФБР, отколкото на други.

 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Интересно защо обаче от Запада им викат 10 години конгратюлейшънс и им дават милиарди. Явно защото нямат изгода че са корумпирани.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":Интересно защо обаче от Запада им викат 10 години конгратюлейшънс и им дават милиарди. Явно защото нямат изгода че са корумпирани.
  —цитат от коментар 6 на Daria


  Тези, които убиха Фалконе, също бяха Запад. Важното е, че подобни личности са несъвместими със Западната цивилизация и имунната й система ги изхвърля. Както ще се случи и с ПП ГЕРБ. Ти виждал ли си напоследък някой, който да си признае, че е гласувал за НДСВ? С трън да се въртиш, няма да закачиш. Същото ще бъде с ОПГ ГЕРБ и техните колаборационисти от ОП, но ото още по-високо.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Съдия, съдия не съди, а за опасността специалните служби са пускали доклади през 6 месеца, но съда си е пипал ушите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  Ливан уж колония била, ама има повече вяра в бившата си метрополия
  ========
  Е именно, де....!
  Там..... "Христо Иванов" ци с лопата да ги ринеш.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Весело

  Класическа дилема е да разследваш кой е изял канарчето в къща с домашна котка.
  В Ливан ида една котка с име Хизбула, коята обича взривните вещества повече от канарчета.

  подпис
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Руски кораб с амониев тиграт за Африка е бил изоставен в Бейрут
  преди 4 или 6 години.
  Екипажът стоял стоял неплатен, па си тръгнал.
  Местни митнически власти и др. знаели за риска и обменяли "сигнали".
  Бюрокрация...

  "Експлозията в Бейрут лежи на кръстопът между катастрофална авария и местопрестъпление.
  Все още не се знае какво е предизвикало пожара, който запали близо 3000 тона амониев нитрат, съхраняван години наред в пристанището на Бейрут до гъсто населени жилищни райони.
  Появиха се документи, които показват, че висшето ръководство на страната и служители по сигурността са знаели за складираните химикали."

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Защо си съмнителна, Даря?
  Обоснови се.

  До коментар [#1] от "Daria ":

  Едва ли надеждата може да, е във Франция или ФБР след като съмненията са
  че е терористична атака на Израел.

 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Весело

  UNITED EU UNIONЗащо си съмнителна, Даря?Обоснови се.До коментар [#1] от "Daria ":Едва ли надеждата може да, е във Франция или ФБР след като съмненията са че е терористична атака на Израел.
  —цитат от коментар 12 на dnevnikar


  Ай' по сИрЮзно и ти😀'Га че ли не знаеш че за някои..."успяли в живота си" индивиди за 'сичко са им виновни или Костов, или евреЙте😀?!?
  До коментар [#12] от "dnevnikar":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Явно под склада с тор е имало оръжеен бункер на Хисбула. Сеизмичните детектори в района са засекли общо 7 експлозии на абсолютно равен интервал, като първите 5 са слаби, но все-пак с десетки килограми тротилов еквивалент, 6-тата е силна, а седмата е адски силна. Повече в това видео:
  https://www.youtube.com/watch?v=8lfWxA2VUSo

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ами така е, виж как евреите бяха изпили водата на Перник :-)

 16. 16 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ми явно има защо: https://t.ly/awvw

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK