САЩ ще контролират по-строго достъпа на "Хуауей" до чипове и технологии

САЩ ще контролират по-строго достъпа на "Хуауей" до чипове и технологии

© ReutersАдминистрацията на президента Доналд Тръмп допълнително ще ограничи достъпа на китайската компания "Хуауей" (Huawei Technologies) до чипове, като разшири специалния режим и до изискващи лиценз полупроводници, за чието разработване или производство в чуждестранни компании се използват американски технологии или програмно осигуряване.


Това не означава тотална забрана да се работи с "Хуауей", а засилване контрола на Вашингтон над лицензирането на тези контакти.


Мярката не е изненадваща в контекста на изострените търговски отношения с Китай. Тепърва ще се разбере какъв ще е ефектът от нея, тъй като китайският технологичен гигант влага от години милиарди долари в собствени разработки и регистрира хиляди патенти всяка година. Ограничението засяга не само смартфони или таблети, но също така и рутери и съпровождащи устройства.
През септември компанията ще представи новия си флагман при смартфоните Huawei Mate 40, в който ще има процесор Kirin 9000. Но в началото на август Ричард Ю, директор на поделението за потребителска електроника на компанията, каза пред годишното събиране на Китайското сдружение за информационни технологии, че Mate 40 ще е в ограничени количества и вероятно ще е последното устройство с Kirin 9000 заради проблемите с американците.


Финансовото издание Caixin твърди, че според него Huawei е фокусирала вниманието си върху проектиране, но не толкова върху производство на микропроцесори, и след 15 септември няма да може сама да произвежда чипове от най-висок клас. Световният лидер в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), която произвежда чипове за китайците с американско оборудване, съобщи, че след 15 септември спира да изпраща на Huawei силициеви подложки


САЩ ще добавят към ограниченията 38 поделения на Huawei в 21 държави, твърдят източници на "Ройтерс". Така общият брой на санкционираните компании от май миналата година ще достигне 152.


Уилбър Рос, министър на външната търговия на САЩ, заяви за телевизия Fox Business, че предишните ограничения са принудили китайската компания "да предприеме мерки за избягването им, поради което използват трети страни, докато новите правила изясняват, че използването на какъвто и да е американски софтуер или оборудване за производство се забранява и изисква лиценз".


Държавният секретар Майк Помпео каза, че промяната на правилата "ще предотврати заобикалянето на американските закони от Huawei чрез алтернативно производство на чипове и купуване на вече произведени чипове".


Новите мерки влизат в сила незабавно. Въведени през май 2020 г. ограничения още не са влезли изцяло в сила, тъй като това става поетапно до 14 септември.


Освен това департаментът за външна търговия на САЩ потвърди, че няма да поднови изтеклия в петък лиценз за потребители на устройства и телекомуникационно оборудване на Huawei. Сега всяка компания трябва да кандидатства за такъв лиценз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK