"Може и ще стане по-лошо": демократите започнаха последния етап от предизборната надпревара

Актрисата Ева Лонгория Бастон бе водеща

© Associated Press

Актрисата Ева Лонгория Бастон бе водещаДа дадат начало на последния и най-ожесточен етап от надпреварата; да очертаят приоритетите на партията; да дадат сцена на бъдещи политически звезди - това са целите на традиционните конвенции на републиканците и демократите в САЩ в година на президентски избори. Сега е различно - те се провеждат онлайн, без обичайното струпване на хора и приповдигнато настроение. Но до изборите все пак остават по-малко от три месеца.


Конвенцията на републиканците предстои идната седмица; тази на демократите започна снощи и ето какви са първите изводи от нея.


"Голямата палатка"


Основната част от конвенцията е посветена на това партията на демонстрира колко културно и расово разнообразна е. С крайна цел: да покаже една идеологическа "голяма палатка", в която да събере всякакви противници на Тръмп.
Някога би било немислимо бивш републикански кандидат за президент като Джон Кейсик да се появи на събитие на демократите и да призове партията си да гласува срещу собствения си лидер. В речта си снощи бившият губернатор на Охайо посочи колко зле се справя президентът с кризата от коронавируса, колко е вредна реториката му и как няма желание да привлече обратно разочарованите републиканци.


На практика речта на Кейсик бе покана към умерените избиратели да се присъединят към демократите. На фона на дълбокото разделение в страната избирателите на едната партия трудно биха подкрепили другата - но демократите се възползват от възможностите, които самият Тръмп им дава.


Сандърс този път не пести подкрепа


През 2016 г. разделенията в партията бяха очевидни - сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който се бори ожесточено с Хилъри Клинтън за номинацията, така и не я подкрепи достатъчно силно по-късно. Същото направиха и неговите избиратели, които гледат на върхушката на партията с дълбок скептицизъм.


Сега обаче Сандърс е изцяло зад Байдън. Макар да признава, че мненията им по някои въпроси се различават, той описва Тръмп като екзистенциална заплаха за демокрацията.


"Провалът ще ни струва толкова скъпо, че не можем да си го представим".


Бърни Сандърс,

сенатор от Върмонт


Жежката атака на Мишел Обама


От историческа гледна точка това беше безпрецедентно: съпругата на бивш президент да нападне настоящия. Но Мишел Обама никога не се е придържала към традиционната роля на първа дама.


Откакто напусна Белия дом, тя стана още по-голяма звезда, а проучванията на общественото мнение често я поставят сред най-уважаваните и харесвани жени в Америка. Тя използва тази си сила, за да отправи остра атака към Тръмп.


"Той имаше повече от достатъчно време да докаже, че може да се справи с длъжността, но очевидно това е извън способностите му. Той не може да се справи с настоящето. Просто не може да бъде човекът, от когото се нуждаем", каза тя. "Ако запомните едно нещо от речта ми, нека е това: ако смятате, че не може да стане по-лошо, повярвайте ми, че може; и ще стане, ако не гласуваме за промяна."


"Единствената надежда да прекратим този хаос е да гласуваме за Джо Байдън, сякаш животът ни зависи от това"


Мишел Обама,

бивша първа дама


Расова справедливост


Голяма част от първите речи бяха посветени на расовата справедливост - належаща тема след убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай. Семейството му се появи на конвенцията, призовавайки за минута мълчание в памет на човека, чиято смърт доведе до месеци на протести и насилие.


Тръмп описва протестиращите като анархисти и настоява, че защитава реда и закона. На свое събитие в Минеаполис, където се разигра трагедията, той не спомена Флойд. Вместо това критикува демократичната местна власт, че позволявала на демонстрантите да "унищожат живота на гражданите".


Емпатия


Това е основното качество, което поддръжниците на Байдън подчертават. Мъжът, загубил първата си съпруга и дъщеричката си в автомобилна катастрофа и един от синовете си заради рак на мозъка, ще съумее да утеши и спаси американците от тройната криза - коронавируса, икономиката и гражданското недоволство, смятат те.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK