Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

"Еноложко харакири": Италия ще превърне 70 млн. бутилки вино в санитарен гел

"Еноложко харакири": Италия ще превърне 70 млн. бутилки вино в санитарен гел

© Associated Press



Седемдесет милиона бутилки вино ще бъдат превърнати в санитарен гел в Италия, съобщава британският в. "Телеграф". Един италиански вестник нарече това решение "еноложко харакири".


Става въпрос за 11 млн. галона вино, което ще бъде превърнато в 92-процентен алкохол на фона на търсенето на почистващи гелове и на спада в търсенето на вино. Барове, ресторанти и кръчми са затворени в Италия, което значи, че винопроизводителите няма къде да пласират стоката си. А трябва да опразят избите си за новата реколта, тъй като гроздоберът вече започна.


"Извънредната ситуация ни принуди. Това е нещо екстремно, на никого не му харесва", казва Елио Пескармона от винарната Tre Secoli в Пиемонт.




От 100 литра вино могат да се добият 10 литра дестилиран алкохол. Правителството ще подкрепи схемата с до 50 млн. евро. Миналата година износът на италианско вино достигна рекордните 6.4 млрд. евро, но тази година международното търсене също е спаднало.


Има и друг проблем - няма достатъчно работници от Източна Европа за гроздобера. Италия се нуждае от 180 хил. българи и румънци, които обичайно пристигат по това време на годината. Те са 20% от селкостопанската работна сила.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на The Shadow
    The Shadow
    Рейтинг: 1279 Неутрално

    Вие луди ли сте?
    Какви са тия скверни работи, грехота е!
    Покрай тоя глупав бацил всички пощуряха...

    “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
  2. 2 Профил на Красимир Андонов
    Красимир Андонов
    Рейтинг: 931 Неутрално

    Моля!
    Кажете,че се шегувате и новината е от първи април!

  3. 3 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1934 Весело

    Сменям гел срещу вино!

  4. 4 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3000 Разстроено

    Новият вирус уврежда не само белите дробове....

    Еретик
  5. 5 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1805 Разстроено

    То че има проблеми-има:

    "...спада в търсенето на вино. Барове, ресторанти и кръчми са затворени в Италия, което значи, че винопроизводителите няма къде да пласират стоката си. А трябва да опразят избите си за новата реколта, тъй като гроздоберът вече започна....".

    Ама не може ли да бутилират виното (съхранява се няколко години) и да го продадат догодина, на по ниски цени...

    И ако ще правят санитарен гел-може ли не наведнъж, просто да дестилират спирта като ракия, без метила в първака, и полека лека да я да правят гел, я да продават ракия/грапа...


    Ееех, мъка за пиячите, мъкааааа...

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  6. 6 Профил на uox32356888
    uox32356888
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Моля поправете ме, но оставам с впечатление, че за много от европейските страни човешкият ресурс предлаган от източна европа е жизненоважен за земедлският им отрасъл.
    Какво ще стане ако всички тези сезонни работници имаха възможност да обрабтоват земя в собствените си страни и не се налага да ходят да работят сезонно по ферми извън страните си?
    Как да постигнем по-добра регионална стратегия и тези печалби от земеделско поризводство да си остават в родините на тези хора?
    Германия е топ производител на свинско. Видяхме защо - бачкатори в коптори - никой нищо и давай... Трябваше да дойде Ковид за да се раздвижат нещата...

  7. 7 Профил на две
    две
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Няколко легена за жадните сиромаси от палатките в София няма ли да има?

  8. 8 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3187 Неутрално

    До коментар [#6] от "uox32356888":

    "... Какво ще стане ако всички тези сезонни работници имаха възможност да обрабтоват земя в собствените си страни..."!

    В България управляващите не се интересуват от провинция, села, селскостопанско производство, осигуряване на заетост и подпомагане на местно производство. Тук моделът е друг. Тоест малко собственици с много земя, които да сеят пшеница и царевица. После зърното на корабите и толкова. После е по-лесно да се внасят евтини боклуци и да се продават скъпо. Въпрос на приоритети и национална политика.

    Бивш tww09306483.
  9. 9 Профил на nema_labavo
    nema_labavo
    Рейтинг: 1986 Неутрално

    Доста разстройва новина :(

  10. 10 Профил на john_3volta
    john_3volta
    Рейтинг: 864 Неутрално

    Най-гнусното вино, което някога съм пил беше сервирано по време на полет на Алиталиа. Вино с подобно качество се продаваше в България на алкохолиците - 5 литра за около 5 лева. Просто италианците имат свръхпроизводство на некачествено вино и се чудят какво да го правят. Вероятно защото получават субсидии за да го произвеждат.

  11. 11 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2219 Неутрално

    Предполагам основно това ще бъде вино, което всъщност е боклук.

  12. 12 Профил на TheRedOne
    TheRedOne
    Рейтинг: 344 Неутрално

    Защо имам смътното усещане, че в региона рязко ще се появят евтини италиански вина, а пък италианцте ще внесат няколко цистерни с нашенска вода...

  13. 13 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 1808 Неутрално

    Най-гнусното вино, което някога съм пил беше сервирано по време на полет на Алиталиа. Вино с подобно качество се продаваше в България на алкохолиците - 5 литра за около 5 лева. Просто италианците имат свръхпроизводство на некачествено вино и се чудят какво да го правят. Вероятно защото получават субсидии за да го произвеждат.
    —цитат от коментар 10 на john_3volta


    Дори и така да е, по-добре да се преработи в грапа, оцет или друг продукт с по-висока добавена стойност и възвращаемост. Ама, пусто, нали са се появили едни 50 мил. € за борба с КОВИД19...

  14. 14 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5730 Весело

    Огромно разхищение. Да се обърнат към Боко, ще ги оправи бързо със санитарен гел

  15. 15 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3000 Неутрално

    До коментар [#10] от "john_3volta":
    "Просто италианците имат свръхпроизводство на некачествено вино и се чудят какво да го правят. Вероятно защото получават субсидии за да го произвеждат."
    ++++++++++
    Прав си. Освен хубавото вино имат и много гадно.
    Но субсидиите в Италия, Франция и България не са еднакви, затова и схемите са различни.

    Еретик
  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  17. 17 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8247 Неутрално
  18. 18 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 703 Неутрално

    Най-гнусното вино, което някога съм пил беше сервирано по време на полет на Алиталиа. Вино с подобно качество се продаваше в България на алкохолиците - 5 литра за около 5 лева. Просто италианците имат свръхпроизводство на некачествено вино и се чудят какво да го правят. Вероятно защото получават субсидии за да го произвеждат.
    —цитат от коментар 10 на john_3volta


    Италианските вина са боклук. Никога не купувам италианско вино или зехтин.

  19. 19 Профил на Riker
    Riker
    Рейтинг: 496 Неутрално
  20. 20 Профил на ziq06691536
    ziq06691536
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Харесвам ги вината им.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK