1200 евро подарък в Германия: кой и как може да ги получи

1200 евро подарък в Германия: кой и как може да ги получи

© Associated Press1200 евро месечен безусловен базов доход в продължение на три години: в Германия стартира социален експеримент, който е уникален в много отношения. Ето кой и как може да кандидатства за тези пари, разказва "Дойче веле".


Във вторник, 18 август, в Германия заработи нов сайт: Pilotprjet Grundeinkommen (в превод: Пилотен проект за безусловен базов доход). На тази уебстраница човек може да кандидатства за безусловен базов доход в размер на 1200 евро месечно, който ще бъде изплащан в продължение на три години. Само в първия час от стартирането на регистрациите бяха подадени вече 20 000 заявки за участие в експеримента. Финален срок за кандидатстване е 10 ноември 2020. Ако обаче преди тази дата се съберат 1 милион кандидати, подаването на заявки за участие ще бъде прекратено.


В него ще бъдат включени 1500 души. Но едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец. Останалите 1380 участници ще бъдат включени в т.нар. база за сравнение. Така ще може бъде установено какво влияние оказва безусловният базов доход върху пазара на труда. Тези 1380 участници няма да получават по 1200 евро месечно, а само символично възнаграждение. В определен момент обаче те биха могли да заемат мястото на някого от първата група, в която се получава безусловният базов доход.


Какви са условията?
Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години, да живеят в Германия и в рамките на трите години да отговорят на въпросите на общо седем анкети, всяка от които ще им отнема около 25 минути. Ако не участват в анкетите, парите няма да бъдат изплащани. Доходите, социалното положение или образователното ниво на участниците не играят никаква роля.


За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро. На година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година.


Германският проект е уникален в много отношения. Първо: защото се финансира не от държавния бюджет, а от краудфъндинг кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на близо 140 000 души.


Второ: в изследването участват две известни научни организации - Германският институт за икономически изследвания (DIW) и институтът "Макс Планк". Част от проекта е и организацията "Моят базов доход", която лобира за идеята от 2014 година насам.


Трето: експериментът не е насочен към лица, нуждаещи се от помощ. В него ще бъдат включени представители на всички социални сфери - от служители до безработни, от пенсионери до самонаети лица, от социално слаби до богати.


Експериментът ще започне през 2021 година и ще продължи до 2024. Участниците в него ще трябва да докладват за това как безусловният базов доход се отразява на делника им, здравето им, работата им и живота им като цяло. Интересно е да се разбере и как "подаръкът от 1200 евро месечно" се отразява на хормона на стреса в човешкия организъм.


Идеята за безусловен базов доход не е нова


Финландското правителство вече проведе подобен експеримент - през 2017 и 2018 година. Тогава то раздаваше по 560 евро на месец на 2000 случайно избрани дълготрайно безработни. Заключението е, че сигурният доход се отразява добре на психиката, само че положителните ефекти върху работния пазар не бяха категорични потвърдени.


В Берлин стартираха съвсем различен експеримент - т.нар. "солидарен базов доход". В рамките на този проект до 1000 безработни могат да бъдат ангажирани към общински работодатели - например в детски градини, в местния транспорт или в строителството. В замяна те получават минимална работна заплата.


Идеята за въвеждане на безусловен базов доход се обсъжда от десетилетия. Тя може да бъде представена накратко така: държавата превежда една твърда сума месечно на всички свои граждани без значение от техните финансови възможности и, преди всичко, без да трябва да вършат нещо в замяна.


50% от германците искат безусловен базов доход


Това ли е пътят към едно справедливо общество, в което никой не се тревожи за задоволяването на основните си нужди? Или безусловният доход е просто един блян, който в действителност се оказва твърде скъп и ще направи хората по-мързеливи?


В споровете по темата обаче се откроява един сериозен дефицит - научната обосновка. Сега социалният проект, стартиращ в Германия, има за цел да промени това и да анализира как безусловният базов доход влияе на работния пазар, дали след въвеждането му хората ще напуснат работното си място, дали ще започнат собствен бизнес или ще минат на намалено работно време. Затова и експериментът в Германия ще трае цели три години.
Според проучване на Германския институт за икономически изследвания, 50% от германците подкрепят идеята за въвеждане на безусловен базов доход. Най-сериозна подкрепа идеята среща сред младите, добре образованите, политически ляво ориентираните и икономически уязвимите.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Може би е редно да кажете, че това е идея на организация и парите са от дарения, а не от правителството.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  1200 евро в Германия за нищо не стигат.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 919 Разстроено

  1200 евро в Германия за нищо не стигат.
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Това са по-малко от 3 банкноти...

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  "Само в първия час от стартирането на регистрациите бяха подадени вече 20 000 заявки за участие в експеримента."

  16 000 от които -- от Ломската община.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Любопитно

  [quote#3:"razor"][/quote]

  От онея розавите в чекмеджето?👮‍♂️🐮🐷🐮👮‍♂️

  Много съм прост
 6. 6 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Корнелия Нинова и БСП от 3 години предлагат безусловен базов доход да има в България.

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков

 7. 7 Профил на pirvt
  pirvt
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Това е новият комунизъм!!!

 8. 8 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Че то в петролните арабски страни не е ли така от деситилетия?
  Но да видим де.

 9. 9 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Цялата нация - пенсионери!!!
  Който иска работи допълнително, който иска мързелува...

 10. 10 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  1200 евро в Германия за нищо не стигат.
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  При изравнени цени и дори по ниски от България - значи стигат толкова колкото и тук. Не говоря за пиянски изпълнения по кръчми - тогава може и за нищо да не стигнат!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#3] от "razor":

  Само ако говориш за най едрата деноминация солидни еврака :))
  Най вероятно ги превеждат по сметка и после като теглиш банкомата ти ги насипва в мижави намачкани двайсетачки примерно.

  Както и да е, пък и сигурно после ще обвържат помощта със семейство и деца и тогава цялата работа ще излезне на загуба, просто държавата ще е прецакала младите да се обвържат и да влезнат в разходи над 1200 евро за деца и семейства. Пък и по всяко време после може да спре помощта.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван":

  Там услугите и наемите са по високи.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 626 Неутрално

  1200 евро в Германия за нищо не стигат.
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Чак пък толкова, не ми се вярва. В САЩ нуждаещите се хора над 65 години получават по 750 долара на месец и те стигат. Разбира се отделно получават безплатна медицинска застраховка, иначе няма да стигат,медицината там е много скъпа

 14. 14 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1103 Весело

  Германия има супер развита икономика и супер развита печатница за пари!

  Машини прости, народ неук.
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Весело

  "Какви са условията?"
  *
  Е, нали беше безусловен базов доход? Като гледам колко заявки има, вероятно ще стане нещо като лотария. Кой ще се откаже от безплатен обяд? Виждам ги тези пари изхарчени за почивки и екскурзии.

 16. 16 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "50% от германците искат безусловен базов доход"

  Естествено, че ще одобрява. Там не са свикнали на каквато и да е работа.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 17. 17 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Чак пък "уникален"... Този експеримент вече беше изпробван във Финландия:

  https://news.bg/int-politics/universalniyat-bazov-dohod-vav-finlandiya-podobril-blagopoluchieto-na-horata.html

  Резултатите не бяха много розови.

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#13] от "proza":

  Стигат, в смисъл хората не умират?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#4] от "Един вампир броди из Европа":

  Мислиш ли, че в Германия няма достатъчно народ с подобен манталитет?

 20. 20 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "Това ли е пътят към едно справедливо общество, в което никой не се тревожи за задоволяването на основните си нужди?"

  Справедливо, мдаааааа.
  А тия пари от небето ли ще падат?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1857 Весело

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":


  1200 евро в Германия за нищо не стигат.
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  А пък във българско,
  на тия дето работят
  не им плащат по 1200 евро,
  па какво остава на другите
  дето не работят!

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#21] от "vagabond66":

  Всеки се оправя както може.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 23. 23 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1857 Весело

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  Вярно е!
  Затова там е едно
  у нас е съвсем друго!

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#23] от "vagabond66":

  Абе зависи....

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 25. 25 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#21] от "vagabond66":Всеки се оправя както може.
  —цитат от коментар 22 на Боян Таксиров


  Аз предпочитам да остана в България.
  А и адаша Мамалев каза,
  че Борисов ще направи България Рай!

  „Борисов е най-добрия политик на прехода“ - Георги Марков  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  До коментар [#23] от "vagabond66":

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#25] от "bib45647808":

  Аз установих, че не е толкова важно къде живееш, а какво можеш и с какви хора си свързан.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 28. 28 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  До коментар [#17] от "Kosta Delev":

  Има разлика между 560 € за безработни и 1200 € за всякакви хора. Пък и експериментът във Финландия беше отдавна. Времето се мени и все повече такива опити ще наблюдаваме. Някой ден ще се случи.

 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "Само в първия час от стартирането на регистрациите бяха подадени вече 20 000 заявки за участие в експеримента."16 000 от които -- от Ломската община.
  —цитат от коментар 4 на Един вампир броди из Европа


  Недейте така с расизъН! Може да са от Столипиново, Факултета, Максуда, Меден рудник, Червен Бряг, Пазарджик

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  До коментар [#20] от "Taiga":

  А тия пари от небето ли ще падат?
  —цитат от коментар 20 на Taiga

  Не ги мисли, пари има предостатъчно. С добро управление много може да се направи.

  Накратко: Не, няма да падат от небето. От моите данъци ще се осигурят тези средства (това някога, сегашният експеримент е с дарения).

 32. 32 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Добре за тези, които ще го получават, но кой ще го плаща? Ако стане масово, или трябва да се печатат много пари, или да се вдигнат данъците - няма как иначе. И двава варианта са много зле от класическа икономическа гледна точка.
  Иначе може да се дава базов доход, но не на всички, а само на тези, които се съгласят да имат само по едно дете. Ако родиш второ - спира ти се базовия доход. Който иска да възпроизвежда нови гладни гърла за хранене - нека си ги храни сам. А който е продуктивен и работи, нека ражда и по 5 деца ако иска. Инак стават много фрирайдъри.

 33. 33 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 532 Весело

  Някои организации искат научно да си отговорят на въпроса
  Може ли да се стимулира човешкия мързел?

  ДА и винаги ще има желаещи.Във Финландия го провериха, установиха че хората не са заинтересовани да работят , а само да получават и го прекратиха.
  В Швейцария даже имаше референдум, на кото разумните швейцарци отхвърлиха тая глупост.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Всеки живее с идеята да е щастлив. За да.се намери път към щастието трябва да се опита и това!

 36. 36 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Семейство:двама пенсионери, двама ученици, домакиня и баща военен пенсионер. Всички ли са търтей?

  Това е нормално нали? Защо безусловния доход да е невъзможен подобни семейни комбинации са чести.
  Вероятно бащата ще поработва нещо охрана, възрастните в село градинка, майката ще си гледа децата без дет. градина.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Иоан Вълчев
  Иоан Вълчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "pamela":

  Ами за какво да се изхарчат ? Това е повишаване на стандарта на живот и може да доведе до хубави работи. Все едно казвате, че почивката е лошо нещо, а не е!

 39. 39 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Безусловния доход ще изчисти огромното администриране на социалните услуги. Съкращава се министерство, патронажи, службички сграден фонд, автомобилен парк, климатици хигиенистки, охрана, медиатори, психолози.... Всичко се свежда до банкоматна карта автоматично захранвана с малък процент от бюджета.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Това е новият комунизъм!!!
  —цитат от коментар 7 на pirvt


  Ще завърши като старият, най-вероятно.

 44. 44 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Че то в петролните арабски страни не е ли така от деситилетия? Но да видим де.
  —цитат от коментар 8 на orchis


  В петролните арабски страни си внасят роби от бедни страни да им работят, но това няма как да стане навсякъде.

 45. 45 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Цялата нация - пенсионери!!! Който иска работи допълнително, който иска мързелува...
  —цитат от коментар 9 на Gustav Mahlerov Vienski


  И който работи плаща масрафа на онези, които избират да не работят. Все пак някой трабва да плати тези пари.

 46. 46 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  В САЩ нуждаещите се хора над 65 години получават по 750 долара на месец и те стигат. Разбира се отделно получават безплатна медицинска застраховка, иначе няма да стигат,медицината там е много скъпа
  —цитат от коментар 13 на proza


  Отделно получават и до $194 на месец за храна. Всъщност много хора под 65 също получават тези помощи. В отделни щати сумата в брой е до $1283 на месец.

 47. 47 Профил на cgv37662786
  cgv37662786
  Рейтинг: 24 Неутрално

  БЕЗУСЛОВНИЯ БАЗОВ ДОХОД Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С БЕЗРАБОТИЦАТА В БЪДЕЩИТЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ .ДО 2040 ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ ВЪВЕДЕН В ЗАПАДНИЯ СВЯТ

 48. 48 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#13] от "proza":Стигат, в смисъл хората не умират?
  —цитат от коментар 18 на Боян Таксиров


  В България хората със заплати/пенсии до 1000 лв умират ли? На повечето места в САЩ $1000 е приблизително колкото 1000 лв в България.

 49. 49 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Безусловния доход ще изчисти огромното администриране на социалните услуги. Съкращава се министерство, патронажи, службички сграден фонд, автомобилен парк, климатици хигиенистки, охрана, медиатори, психолози.... Всичко се свежда до банкоматна карта автоматично захранвана с малък процент от бюджета.
  —цитат от коментар 39 на ecb21545211


  Защо мислиш, че социалните услуги ще бъдат орязани след въвеждането на безусловен базов доход?

 50. 50 Профил на ugh03681915
  ugh03681915
  Рейтинг: 76 Неутрално

  "Само в първия час от стартирането на регистрациите бяха подадени вече 20 000 заявки за участие в експеримента."16 000 от които -- от Ломската община.
  —цитат от коментар 4 на Един вампир броди из Европа


  Тези коментари нито имат смисъл, нито са интересни.... Поради такиша мислещи-в-кутия мнения, нещо подно на универсален осношен доход никога няма да бъде въведено тук! Жалко...

 51. 51 Профил на ugh03681915
  ugh03681915
  Рейтинг: 76 Неутрално

  БЕЗУСЛОВНИЯ БАЗОВ ДОХОД Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С БЕЗРАБОТИЦАТА В БЪДЕЩИТЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ .ДО 2040 ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ ВЪВЕДЕН В ЗАПАДНИЯ СВЯТ
  —цитат от коментар 47 на cgv37662786


  Даже бих казал по-рано от 20 години! Следващите 10 ще го видим, най-вероятно първо в Америка. Andrew Yang за президент на америка 2024! :)

 52. 52 Профил на dem18646172
  dem18646172
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ганьо погледна големия си пръст през скъсания си цървул и сълзи закапаха от очите му: "Защо все на другите бе-е-е-е! Кога париии и на мене-е-е-е???"

 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Има професии, които се вършат единствено за пари и които все още не са роботизирани. Кой ще ги работи?

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Някакси не е германско да оставят хората на рахат. Аrbeit, arbeit, arbeit...

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Най-много повече никога да не поискат да работят.

 56. 56 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Това ако го въведат и официално, всичкото ромове от България и Румъния ще се изнесе анблок у Дойчланд ...... както и половин Африка.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK