Ердоган обяви "историческо" газово находище, но за използването му ще са нужни години и милиарди

Ердоган обяви "историческо" газово находище, но за използването му ще са нужни години и милиарди


Президентът на Турция обяви официално днес, че страната е открила в Черно море най-голямото в историята си находище на природен газ - 320 млрд. куб. м, както и че в района може да има още залежи.


Съобщението идва само два месеца след началото на проучванията на кораба "Фатих", носещ името на завоевателя на Константинопол - султан Мехмед II. От изявлението на Реджеп Тайип Ердоган се разбира, че засега откритото е под прогнозите на експерти по-рано тази седмица за находище с до 800 млрд. куб. м газ. Освен това пред "Ройтерс" те предупредиха, че преди да започне търговска експлоатация, ще изминат до 6 години и ще са нужни инвестиции от няколко милиарда долара. В този смисъл откритието няма да се отрази бързо върху енергийния пазар и цени в страната, нито ще има незабавен ефект върху съдбата на проекти като "Турски поток".


"Искам да споделя добра новина", каза днес президентът и обяви, че целта е от вносител на енергия (годишните разходи са достигат 41 млрд. долара) да се превърне за 3 години в нетен износител. Годината, за която говори той, неслучайно е 2023 г. - тогава се навършват 100 години от основаването на Турската република и властите подготвят поредица символични за бъдещето ѝ събития, включително стартирането на първа ядрена централа.
Както бе съобщено в сряда, находището е в западната част на Черно море в зоната Tuna-1, на около 100 морски мили от турския бряг. Първите сеизмични проучвания тук направи корабът "Барбарос Хайредин паша". Засега няма данни каква част от него е годна за експлоатация. Анализатори посочват, че залежи в рамките на 28-56 млрд. куб. м практически винаги влизат във фаза комерсиална разработка.


Според енергийния министър Фатих Дьонмез находището започва в район, където дълбочината на морето е 2100 метра, а залежите са още 1400 м под дъното. "Не сме приключили там, щ дълбаем още 1000 метра и данните сочат вероятност и там да намерим газ", цитира думите му "Ройтерс".


Ердоган заяви, че новината вещае "нов период" за Турция, а акциите на енергийните компании на страната бързо поскъпнаха на истанбулската борса. "Надяваме се от подобни добри новини и от Средиземно море, където ще ускорим операциите си и ще продължим със сондажите", добави той. Министърът на икономиката заяви, че откритието може да изведе икономиката от кризисните нива, а бюджета - от дефицит към излишък.


Според Джордан Боулъс, главен редактор на изданието Energy Reporters, "отнема между 4 и 6 години достигането на фаза добив". Той каза в сряда, че за Турция това изглежда много добре, защото точно след 3-4 години може на световния пазар да има недостиг на газ - и по-високи цени - заради това, че в момента тази суровина е много евтина и малцина инвестират в разработки и проучвания."


Други казват, че времето до фаза добив може да се окаже доста по-голямо - между 7 и 10 години, а разходите да достигнат 2-3 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK