Да бъдеш "втория джентълмен": трудна задача пред съпруга на Камала Харис

Да бъдеш "втория джентълмен": трудна задача пред съпруга на Камала Харис

© Associated PressАко Камала Харис стане първата жена вицепрезидент на САЩ, съпругът ѝ - Дъг Емхоф, ще бъде първият "втори джентълмен". Това - и необходимостта да участва в кампанията на съпругата си - го поставя в деликатна ситуация, в която трябва едновременно да демонстрира подкрепа за политическата ѝ кариера, но и да покаже, че известността на жена му не го прави "по-малко мъж".


Емхоф няма много от кого да се учи. Само двама мъже са били досега в неговата позиция - Джон Закаро, съпругът на Джералдин Фераро, чиито противоречиво организирани финанси и неохотата да направи публична данъчната си декларация костваха имиджа на съпругата му през 1984 г. И Тод Пейлин - "първият пич" на Аляска, който бе женен за Сара Пейлин доскоро.


"Съпрузите на известни дами ходят по тънък лед - трябва да излъчват едновременно независимостта на алфа мъжкар и да се държат като подкрепяща фигура", коментира пред в. "Ню Йорк таймс" Лори Полони-Стодинджър, преподавател на политология и международни отношения в Университета на Северна Аризона.
"Спрямо семейния живот на жените политици има интерес, който при мъжете го няма", включително и по въпросите за това кой гледа деца, как балансират работата с личния си живот и кой има повече власт в брака, обяснява тя. "Това идва от очакванията ни за социалния пол на жените, как се очаква от тях да се държат. Обичайно те стоят в личната сфера и сякаш им трябва разрешение да се появят в публичната. Заради това съпругът трябва да покаже едновременно, че ги поддържа, но и че не са отнели мъжествеността му."


Емхоф изглежда, сякаш страшно се забавлява в сравнително новата си роля. Той е парнтьор в кантората DLA Piper, но е в неплатен отпуск, за да избегне конфликти на интереси. Сега социалните му мрежи са залети от изображения с едно послание: зад теб съм. Той ентусиазирано общуваше и със съпрузите на другите кандидати в първичните избори, включително със съпруга на Пийт Бутиджеж - Частън.


View this post on Instagram

Just a little Sunday stroll with @kamalaharris. ❤️

A post shared by Doug Emhoff (@douglasemhoff) on Jan 12, 2020 at 1:12pm PST


Двамата се женят през 2014 г., втори брак за него и първия за нея.


Срещата им е уредена от дама, приятелка на Харис и клиентка на Емхоф, който е адвокат в Лос Анджелис.


Ентусиазиран от възможността да се срещне с привлекателния главен прокурор на Калифорния, той ѝ оставя притеснено и прекалено дълго гласово съобщение.


Което сега тя го кара да слуша на всяка от годишнините им.


А след първата им среща, ѝ праща имейл със свободните си дни за няколко месеца напред. "Прекалено съм стар за игрички", пише той. "Наистина те харесвам". На следващата година двамата се женят.


Емхоф с децата си от първия брак - Ела и Коул.

© Associated Press

Емхоф с децата си от първия брак - Ела и Коул.


Самата Камала е приятелка с бившата му съпруга. Двамата са поделили отговорносттите по отглеждането на двете си деца Коул и Ела, които пък наричат Камала "Мамала". Кърстин Емхоф също подкрепя кандидатурата на Камала и я промотира в социалните мрежи.


Засега не е очевидно каква роля ще поеме Емхоф в същинската президентска кампания. Но той изглежда доволен да се води по ритъма на съпругата си. По време на строгите мерки за социална дистанция, двамата остават блокирани заедно във Вашингтон - тя работи в Сената, той води практиката си от дома. Никога не са прекарвали толкова много време заедно.


"Учим се един от друг", казва Емхоф. "Да, например на мен ми се наложи да поговоря със свекърва си за факта, че очевидно на моя съпруг не му се е налагало сам да си чисти стаята, докато е бил малък", шегува се Камала в едно от общите им интервюта. "Наваксвам!", отвръща той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK