Учени за пръв път регистрираха случай на повторно заразяване с COVID-19

Учени за пръв път регистрираха случай на повторно заразяване с COVID-19

© Associated PressХонконгски учени регистрираха първия случай на оздравял от COVID-19 и заразен отново с болестта четири месеца по-късно, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на Хонконгския университет. Това е първият документиран случай на повторно заразяване.


Става въпрос за 33-годишен мъж, който е излязъл от болница през април, но на връщане от Испания през Великобритания на 15 август отново е дал положителен резултат, този път обаче за различен щам на вируса. Освен това е бил асимптоматичен.


Статията на учените е приета от медицинския журнал Clinical Infectious Diseases.
"Това не означава, че ваксините ще са безполезни, казва д-р Кай-Уан То, един от водещите автори. Имунитетът от ваксинация може да е различен от този, придобит от инфекция по естествен път. Ще трябва да изчакаме резултатите от тестовете на ваксините, за да видим колко ще са ефективни."


Водещият епидемиолог на СЗО Мария ван Керхов коментира, че няма нужда да се прибързва със заключенията. За такива случаи е съобщавано и преди в Китай, но досега не е било ясно дали хората са се заразили повторно, след като са били напълно излекувани, както се е случило с хонконгския пациент. Възможно е вирусът още да е бил в тялото им след първото заразяване.


Предварителните изчисления показват, че между 5% и 15% от излезлите от болница пациенти в Китай са дали положителен резултат за втори път, обясняват от държавната експертна група за борба с вируса. Едно възможно обяснение е, че вирусът още е бил активен в дробовете им, докато тестовете взимат проби от горната част на респираторния тракт. Друга възможност е тестовете да са били с ниска чувствителност, а слабият имунитет да допринася за постоянни позитивни резултати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK