Разследване на взрива в Бейрут стигна до българска фирма и банка, работила с "Хизбула"

Разследване на взрива в Бейрут стигна до българска фирма и банка, работила с "Хизбула"

© Associated PressСкрит кипърски корабен магнат с компания, получавала пощата си в България, банка, подозирана, че е работила с "Хизбула" и разследвани преди за незаконна търговия с оръжие източноафрикански компании - това са някои от участниците в събитията, довели до експлозията в Бейрут този месец според разследване на журналистическия консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project.


Истинският собственик на кораба, достанил взривилата се селитра, според документите, до които стига OCCRP, е не руснакът Игор Гречушкин, а кипърският магнат Хараламбос Маноли, чиято регистрирана в Панама компания получава пощата си в България, а самият кораб Rhosus в регистъра на Молдова, където регулациите за избора на флаг са рехави. Именно притежавана от него компания издава сертификат, че корабът може да плава (макар състоянието му да принуждава испанските власти да го задържат).


Адресът на панамската компания Briarwood, собственик на Rhosus, е останал при днес несъществуваща компания в България - Interfleet Shipmanagement. Собственикът ѝ Николай Петров Христов потвърждава, че компанията е младши партньор на кипърска фирма със същото име, притежавана от Маноли.
За OCCRP Христов казва, че е замразил дейността на българската компания през 2012 г., след като Маноли го намесил без знанието му в заема, получен от ливанската банка FBME (по-късно санкционирана от САЩ) за финансиране на покупката на друг кораб - "Сахалин". Самият Маноли обяснява, че Interfleet Management няма нищо общо със "Сахалин" освен "технически мениджмънт".


Връзка с Хизбула


След взрива силни критики бяха насочени към шиитската, подкрепяна от Иран групировка "Хизбула", която е и най-мощната политическа партия в страната и която по неофициална информация контролира пристанището. Макар да няма преки доказателства за нейна връзка с взрива (въпреки че е подозирана в извършени или готвени атаки в различни точки по света), OCCRP открива далечна връзка с "Хизбула".


По време на последното пътуване на кораба бизнесменът Хараламбос Маноли е натрупал дългове към FBME - ливанска банка, изгубила множество разрешителни заради предполагаеми нарушения като пране на пари, включително работа с "Хизбула" и с компания, свързана с програмата на Сирия за оръжия за масово поразяване. На даден етап от отношенията ѝ с Маноли Rhosus ѝ е предложен като обезпечение на заема.


Основана от влиятелното ливанско семейство Сааб, банката на практика е извадена от бизнеса от наложени ѝ през 2014 г. от САЩ санкции. Сред клиентите ѝ според американското финансово министерство са спонсор на "Хизбула" и неин съдружник заедно с компанията му в Танзания, отбелязва OCCRP.


Заплетени връзки


Седмици след смъртта на над 180 души и раняването на над 6000 ливанците търсят отговори: откъде са дошли близо 3000 тона експлозиви; кой ги е притежавал; защо корабът е заседнал там; как конфискуваната стока е останала шест години в пристанището. Експлозията можеше да е по-опустошителтна - според разузнавателни източници експлозията е еквивалентна на 700 или 1000 тона (а не на 2750) амониев нитрат - количеството селитра в склада може и да е било по-малко.


В самия Ливан, изглежда, причините са свързани с бюрократична некадърност - две седмици преди злополуката президентът е бил предупреден. Международната страна на въпроса обаче "бързо се губи в лабиринт от корпоративни и финансови интриги", пише OCCRP. Товара е закупил Мозамбик от Грузия през британски посредник, свързан с Украйна, заговори се, че собственикът на кораба, чието последно име е Rhosus, го е изоставил.


Дори кой точно е притежавал кораба, се оказва труден въпрос, но OCCRP опитва да даде част от отговора. Някои от отговорите се крият в "смайващия свят без адрес на офшорната търговия", а "потайни компании и лесни за обработване правителствап позволяват на спорни играчи да работят зад кулисите," обяснява организацията. Експерт, цитиран в текста, обяснява, че разкритията показват слабостите на сегашната система на корабоплаване и начина, по който тя може да бъде използвана от хора, които желаят това.


Разследване на взрива в Бейрут стигна до българска фирма и банка, работила с "Хизбула"

© Associated Press


OCCRP разказва за някои от проблемите по пътя на Rhosus, за които вече е писано - лошото състояние на кораба, когато потегля от Батуми в Грузия, месеците, прекарани от екипажа на борда, преместването на амониевия нитрат в склад в Бейрут и потъването на кораба. Така например крайният купувач на амониевия нитрат е мозамбикска фабрика за експлозиви, част от мрежа от компании, разследвани за трафик на оръжия, за които се твърди, че са доставяли експлозиви, използвани от терористи. Компанията, свързана с управляващия елит, така и не е опитвала да си получи селитрата.


Притежавана е от семейството на покойния португалски бизнесмен Антониу Моура Виейра през компанията Moura Silva & Filhos, някога разследвана заради твърдения, че е предоставила използвани при атентата в Мадрид експлозиви (през 2004 г. загинаха почти 200 души). Новото в разследването е връзката със семейството на управляващите и с военните - Нуно Виейра, който я ръководи в момента, от 2012 г. е бизнес партньор на Жасинту Нюси, син на мозамбикския президент Филипе Нюси. Също през 2012 г. Виейра създава с разузнаването на страната компания за експлозиви и муниции.


Корабът минава през процедури като регистрация в Молдова, издаване на сертификат за техническа годност и предоставяне на услуги, помогнали той да продължи да плава въпреки състоянието си, благодарение на три отделни компании на кипърския гражданин Манолис. Това означава, че собственикът на кораба всъщност притежава дружеството, издало сертификати на кораба.


Смятаният допреди това за собственик Игор Гречушкин всъщност използва компания на Маршаловите острови, Teto Shipping, за да чартира кораба. Маноли обаче променя разказа си и твърди, че на даден етап - преди последното пътуване на Rhosus - собствеността е прехвърлена на Гречушкин. Той поставя под въпрос и отговорността на собственика за случилото се, "ако ливанските власти не са съхранявали торовете правилно".


И според това разследване неплатени задължения към международна компания оставят Rhosus на пристанището в Бейрут. Капитанът на кораба, Игор Прокошев, е трябвало да вземе в Тузла товр (камиони и други), с които да плати преминаването през Суецкия канал. Още първият натоварен камион едва не повредил палубата на Rhosus, обяснява Прокошев.


Ливанските власти не са предполагали кой е собственикът на кораба - Маноли не се споменава в нито един документ. Няма и сигнали за опити за връзка с него.

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 987 Неутрално

  И в Ливан ли сме акали бре?

  Машалла бре, българи- юнаци!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#1] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Заглавието е гръмко, ”акането” май кипърско 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Заглавието е гръмко, ”акането” май кипърско 😉
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Видях. Ма и ние сме сложили малко мерудийка- може ли акане- нез нас... 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Бая народ е сложил мерудийка —от единият край на Европа, та до другият, че и обратно, пък и африканци за привкус.
  С две думи, заглавието не е съвсем издържано.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Все повече става ясно че това си е организиран "терористичен" акт. Както съм казвал и преди, страха от вируса почна да се изпарява, трябва да се върне страха от тероризма.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Бая народ е сложил мерудийка —от единият край на Европа, та до другият, че и обратно, пък и африканци за привкус.
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Вярно.

  Баф тоз международен интерес към... торовете! 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 7. 7 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Българската следа.
  Хараламбос Маноли е Аралампи Манолов

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  И името на банката е :)) Да гадаем ли или от първи път ..

 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 521 Весело

  Скандално! Тази българска фирма и банка около ГЕРБ ли гравитират? Не стана ясно от статията :)))
  Всъщност е ясно, но този важен текст не присъства в заглавието. Изтървате трафик!

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Скандално! Тази българска фирма и банка около ГЕРБ ли гравитират? Не стана ясно от статията :))) Всъщност е ясно, но този важен текст не присъства в заглавието. Изтървате трафик!
  —цитат от коментар 9 на Günther


  Е как.
  Не си ли виждал шкавчето на Боце пълно с чували амониева селитра.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#8] от "dejmos":

  FBME - ливанска банка, без гадаене, само с прочит на статията от първия път

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Разследване на взрива в Бейрут стигна до българска фирма и банка, работила с "Хизбула"
  *********************************
  Истинският собственик на кораба, достанил взривилата се селитра, според документите, до които стига OCCRP, е не руснакът Игор Гречушкин, а кипърският магнат Хараламбос Маноли, чиято регистрирана в Панама компания получава пощата си в България
  *********************************
  По време на последното пътуване на кораба бизнесменът Хараламбос Маноли е натрупал дългове към FBME - ливанска банка, изгубила множество разрешителни заради предполагаеми нарушения като пране на пари, включително работа с "Хизбула" и с компания, свързана с програмата на Сирия за оръжия за масово поразяване.
  *********************************

  Два въпроса , свързани с този текст:
  1. Каква ли е разликата между "българска фирма" и "фирма, получавала пощата си в България" ?
  2. Какво ли е внушението на израза "българска фирма и банка, работила с Хизбула" ?

  Накрая, генералният въпрос: как смеят някои хора да твърдят, че "Дневник" е антибългарска медия? Че част от редакционната политика е плюенето по страната ни?
  Гнусно-необосновани твърдения! Собствениците на медията са истински патриоти и не се продават за пари! Малко пари!

  Мараба, С-ДС доносници!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Весело

  "Заплетени връзки" и тръшваш още по ... заплетено заглавие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Bla, bla,, bla. Типично Дневник. Пишете глупости, мотаете главите на хората. Взривът е вследствие на неправилно съхранение, знае се че селитрата е взривоопасна при определени условия. Транспортът няма нищо общо. Какви корабни компании, какъв Кипър? Доставена е нали? Не може пристанищните власти да държат селитрата толкова години при кой знае какви условия и вероятно недостатъчен надзор.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#17] от "az_medikyt": Доставена е нали

  Не, конфикувана е. И точно това прави всякакво разследване "до българска фирма и банка, работила с "Хизбула"" опит за накисване

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Весело

  До коментар [#14] от "Манчо":

  И все пак, не можеш да виниш медия цитирала пожелал да остане неназован автор.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Весело

  До коментар [#14] от "Манчо":И все пак, не можеш да виниш медия цитирала пожелал да остане неназован автор.
  —цитат от коментар 21 на дерибеев


  Кого виня?!?
  Аплодирам, друже, аплодирам!

  Мараба, С-ДС доносници!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Комуноидите и левундерите са си стари дружки с тази "организация"!!!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#25] от "lqh05675673":

  Честно казано твоите простотии дразнят дори най крайноте противници на герп. Напиши си мнението, критикувай ама тия автоматизирани постове под всяка статия са детински и с нищо не помагат, само освинват форума.

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  То това всичко се е знаело и преди взрива, но кои са причините отговорните хора да са си затваряли очите толкова време?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#14] от "Манчо":

  Решението е .... :)) Преследване на медията , преследване на децата , преследване на роднини ; повдигане на фантастични обвинения за които няма РЕАЛНОСТ .
  Истината , светлината ...по презумпция побеждават..., но те не са извън МАТРИЦАТА на тъмнината и лъжата . Имаш монопол за ИСТИНА , за правилно държане пред ...кралицата :))

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Весело

  До коментар [#6] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Земледелци 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1821 Весело

  "крайният купувач на амониевия нитрат е мозамбикска фабрика за експлозиви"

  Хизбула получава селитрата, без да плаща цялата сума и минава леко като плаща на свои агенти по света в.т.ч. и в България.

  подпис
 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  “ експлозията е еквивалентна на 700 или 1000 тона (а не на 2750) амониев нитрат - количеството селитра в склада може и да е било по-малко.”

  Това трябва да се разследва.
  Амониевият нитрат е ключова съставка на любимата взривна смес на терористите в БИ. А пристанището е било охранявано от Хизбуллах.

  Не е ли логично Хизбуллах да е фактическият собственик на амониевия нитрат. Да го е използвал за бомби извън Ливан. Затова ливанското правителство да си е мълчало.

 36. 36 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Всички мърморят против офшорните врътки и се оплакват, но никой не си поставя за цел ликвидирането на това грандиозно пране на пари, укриване на данъци, нелегална търговия с какво ли не, поддръжка на терористи и пр. Е що така?

  без подпис!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#28] от "Billy Pilgrim":

  Той протестира човека не само срещу ГЕРБ, но и срещу начина по който се модерира този форум.
  Самият факт че модераторите не могат или не искат да го спрат е показателен и не се нуждае от коментиране.

  Модератора е неадекватен!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално


  То това всичко се е знаело и преди взрива, но кои са причините отговорните хора да са си затваряли очите толкова време?
  До коментар [#29] от "Лео":

  Стоката фактически е на Хизбуллах, а ливанското правителство е зависимо от Хизбуллах.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Весело

  Да не изскочи и тук, събирателният образ на едно гелосано прасе...

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Куче влачи диря няма! Едва ли истината ще излезе наяве в този случай както и в редица подобни.

 45. 45 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  В тези линкове е описано независимото разследване и резултати на няколко световни медии:
  https://l.facebook.com/l.php?u=https://www.frontpagemag.com/fpm/2020/08/mounting-evidence-points-hezbollah-culpability-ari-lieberman/&h=AT2zvSTAz_IRHXoqCCupu1AYqNcpzxLWUOAZEQ01IqPf34kEqzs1aqnQD9EFDanisjNEjIa_6EeGDtPSrHnRa3kDNkLVAQYZABtzjU7HT6Me5oUhe8t4dqwnPYAf&s=1

  https://l.facebook.com/l.php?u=https://www.vesty.co.il/main/article/HymwMOjfP&h=AT1sSqOlbT-f6UCP10_HsGGkiYpxhB8ovriqA7qjOnGAsTr1XK-cJsr823c-rt1CCA5MYBC407uTCzxZv4pXGE_3JHE6Pyyb6XUUsWHd1byZhy3NXT7HH6od80ej&s=1

  И разбира се Хисбулах стоят зад въпросния инцидент, както и за разрухата на Ливан като цяло..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#40] от "half truth":

  Стоката фактически е на Хизбуллах,
  ======
  А идеологически на Макрон.....
  Франсето довтаса в Ливан за отрицателно време. ....
  Загуби всички позиции в БИ .....и гледа да запази поне Бейрут. ...

  Bukalemun
 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Не виждам защо трябва да се намесва медита, в случая Дневник.
  Факт е при това признат е, че до 2012 не само адреса е в България, но има и съдружник в лицето на наша фирма. Има ли отношение с конкретния случай, като все пак става дума за действия извършени преди доста години, може би 6 или 7 не е ясно и не е доказано, но цялата история мирише и действително са замесени много хора и фирми от различни страни.
  Затова трябва да се вкара в ред международното законодателство по отношение на офшорните фирми и поне "белите" страни да не допускат отношения с такива фирми.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Весело

  трябва да се вкара в ред международното законодателство по отношение на офшорните фирми и поне "белите" страни да не допускат отношения с такива фирми.
  —цитат от коментар 47 на tsvetko_51


  Само за протокола: тази фитка с офшорните фирми е измислена и осъществена именно от "белите" страни, не от черните.
  Просто факт, който няма нищо общо с демонстрираната свръхинтелигентност в горецитираното ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  А кой ли взриви амониевия нитрат на Хизбуллах ?
  Хизбуллах вече е бил използвал голямата част за бомби извън Ливан.

 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Пак името на България ще се спряга по света в негативен план. И то, защото Гешев е Левски и прокуратурата е Линкълн.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Държавата Ливан се охранява от терористична организация Хизбуллах.Не може да те охраняват терористи и да разчиташ, че си на сигурно. Ливанците трябва да го разберат.

 55. 55 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Митничар се качва, за инспекция, на кораб, превозващ торове.
  - Нещо за деклариране, валута?
  - Ето, казва капитана и вади куфарче - долари, евро, швейцарски франкове, няколко слитъка злато.
  - А оръжие?
  Капитанът измъква из под койката тежък армейски сандък:
  - Ето ПК, ето РПГ, Стингър, боеприпаси за тях.
  Митничарът, разтреперан:
  - Сигурно и наркотици пренасяте?
  - Разбира се - вади обемист куфар от шкафа - тук е хероин, там е кокаин, в джоба има еднократни спринцовки...
  Митничарят, вече съвсем втрещен:
  - И твърдите, че всичко това е Ваше!?
  - Не, моля Ви, всичко това е ВАШЕ! Моето е в трюма!

 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Стоката фактически е на Хизбуллах,
  ======
  А идеологически на Макрон.....
  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Крайният идеологически и фактически собственик е Иран.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#36] от "Лопе де Вега":

  Питай вносителите на закони Цонев и Пеевски.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на UserM
  UserM
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До автора и редактора: не мислите ли, че това изречение е малко сложничко? Оставям настрана сгрешената буква.

  "Истинският собственик на кораба, достанил взривилата се селитра, според документите, до които стига OCCRP, е не руснакът Игор Гречушкин, а кипърският магнат Хараламбос Маноли, чиято регистрирана в Панама компания получава пощата си в България, а самият кораб Rhosus в регистъра на Молдова, където регулациите за избора на флаг са рехави."

 64. 64 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Няма как да няма виновни. Фирмата, която е стопанисвала тези неща определоно не е спазила мерките за безопасност, струпвайки огромни количества от тези вещества на едно място, а също и пристанищните власти, които са позволили това. Отделно наличието им е можело да бъде установено и от терористи, макар че никой не е поел вина за взрива.

 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#45] от "venci4":

  Ари Либерман е казал истината. Сигурно може да каже и кой взриви селитрата.

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "Макар да няма преки доказателства за нейна връзка с взрива (въпреки че е подозирана в извършени или готвени атаки в различни точки по света), OCCRP открива далечна връзка с "Хизбула"."

  Виновникът е нарочен, фабрикуват се доказателствата.

 67. 67 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Е, как без БГ шанаджии

 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Що за глупости?

  Всичко това си е просто международна далавера, при това доста широко разпространена "практика" в корабния бизнес.
  Но няма нищо, ама нищо общо със взрива!

  Взривът е поради собствената им ливанска простотия!
  Да държат безхаберно цели шест години хиляди тонове амониева селитра накуп баш под носа им и на практика в столицата им, при това в стратегически жизненоважен за живота в страната обект като това пристанище.

 69. 69 Профил на Кайзер Созе
  Кайзер Созе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Израел стои зад взривовете

  Хизбула се ползва за парлама

 70. 70 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Да държат безхаберно цели шест години хиляди тонове амониева селитра накуп
  До коментар [#68] от "xm...":

  Ми не е било безхаберно. Правителството е било предупреждавано.... ама е било с вързани ръце от Хизбуллах

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Четете не само заглавието. И приемете, че икономическата престъпност и корупцията не са наш патент, нито пък извират от една тиква.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 73. 73 Профил на bvt26495605
  bvt26495605
  Рейтинг: 242 Гневно

  Авторът на статията е тъпо парче. Защо ли?
  Повтарям казаното от форумец преди мен:

  Два въпроса , свързани с този текст:
  1. Каква ли е разликата между "българска фирма" и "фирма, получавала пощата си в България" ?
  2. Какво ли е внушението на израза "българска фирма и банка, работила с Хизбула"

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Да държат безхаберно цели шест години хиляди тонове амониева селитра накупДо коментар [#68] от "xm...":Ми не е било безхаберно. Правителството е било предупреждавано.... ама е било с вързани ръце от Хизбуллах
  —цитат от коментар 70 на half truth


  Пропагандици за зомбирани ...

  Те - аман, заман, да го разкараме!
  Хизбулла - сакън, недей барайте, искаме го накуп!

  Само дето въпросните от Хизбулла са си също ливанци, а и на тях им трябва читав Ливан, за да бомбят Израел, а не себе си.
  И на Иран не му изнася да сринат Ливан и Хизбулла да си има сега проблеми ...

  Простотия и типично арабелско "уж таман-таман, ама заман" безхаберие!

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сахалин, руснаци... за привкус.
  Сталин не се споменава.
  Панамски сметки - се.

  До коментар [#4] от "DDR":
  До коментар [#3] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Бая народ е сложил мерудийка —от единият край на Европа, та до другият, че и обратно, пък и африканци за привкус.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на vmc30675697
  vmc30675697
  Рейтинг: Неутрално

  Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл
  Public group

  Description
  Дани Кирилов каза, че има списък от 250 души, които го наричат Барни Ръбъл.
  Нека да допълним този списък.
  Групата е само за осмиване на този колос на политиката и правосъдието. Моля, не публикувайте по други теми.

  https://www.facebook.com/groups/538129453570802/about/

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  и да го кълчиш Барбарос Ганьоли... все тя

  Данайски оригинал.

  До коментар [#7] от "deepblue":
  Българската следа.

  Хараламбос Маноли
  е Аралампи Манолов

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на ypl32675697
  ypl32675697
  Рейтинг: Неутрално

  Bozhidar Bozhanov
  50m

  Здравейте,

  Тъй като уважаемият министър Кирилов сподели, че обработва личните данни на 250 човека ("има списък") и то не какви да е, а данни за политически убеждения (които са специална категория според GDPR), предлагам да упражним правата си по регламент и да попитаме какви данни точно има за нас и на какво основание ги обработва.

  За целта с адв. Gospodinov подготвихме следните два документа

  - заявление до администратора на лични данни, което попълвате и изпращате на електронната поща на министър Кирилов - [email protected] или като лично съобщение във Фейсбук. Линк към документа:
  https://drive.google.com/file/d/16ssci31KokXC6YqvIa6syldAuCKymiiY/view

  - в случай, че не получите отговор в срок от 30 дни, подавате жалба до Комисията за защита на личните данни https://www.cpdp.bg/?p=pages&aid=56 . Линк към документа:
  https://drive.google.com/file/d/1ZvcjUuwCVUsUklQv5VFg8un79iy9fcAw/view

  Това може да звучи като шега и тролене, но всъщност е сериозно. Колкото и неадекватен да е един министър, не може просто да си прави списъци с политически опоненти.

 82. 82 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ivan_":

  Обаче след достатъчен престой бива "Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.". Не като обиден за всяка форма на интелект, а просто спам.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 83. 83 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#38] от "Ivan_":

  Модераторството е неблагодарна работа. Питай кой да е модератор - от спортен до форум за култура. Няма как да угодиш на всеки. Неотдавна някой разправяше, че в някои сайтове модераторите били ботове, даже няма и на кого да се оплачеш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 84. 84 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Нашият си търси изява,
  без него нищо не става.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#17] от "az_medikyt": Доставена е нали Не, конфикувана е.
  —цитат от коментар 19 на дерибеев


  Мне, преразказът е негоден. Конфискуван е корабът, чужда стока не може да се конфискува. От червения линк горе по - се разбира историята. Стоката пътува от Грузия за Мозамбик. В Бейрут корабът запецва, щото кредитори си търсят кинти от руснака. Кеси там 10 месеца. Междувременно купувачът като вижда че няма си получи стоката (а и още не я е платил) поръчва нова стока и тая я заебава. Продавачът прави опит да си я вземе, обаче експертиза показва че вече е негодна (пък и са се натрупали яко магазинажи) и я заебава и той. То всичката стока накуп е за 500.000 $ по днешни цени, преди 7 г може и по - евтино да е било.
  Друга много по - важна следа не е разработена в матряла. Др Маноли е роден във Фамагуста. А всички знаем за едрите звезди там и с какво са свързани.

 87. 87 Профил на jerusalem
  jerusalem
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#29] от "Лео":

  Имаш в предвид Хизбуллах...

 88. 88 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Любопитно

  Добрите клиенти търсят опитните посредници.....

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#89] от "qkf36675703":

  Банкси ??
  Ама много се повтаряте.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 559 Любопитно

  Четеш заглавието .Прочиташ текста и веднага започваш да се чудиш .Какъв капацитет е мислил заглавието .......

 94. 94 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Да държат безхаберно цели шест години хиляди тонове амониева селитра накупДо коментар [#68] от "xm...":Ми не е било безхаберно. Правителството е било предупреждавано.... ама е било с вързани ръце от Хизбуллах

  —цитат от коментар 70 на half truth


  Пропагандици за зомбирани ...

  Те - аман, заман, да го разкараме!
  Хизбулла - сакън, недей барайте, искаме го накуп!

  Само дето въпросните от Хизбулла са си също ливанци, а и на тях им трябва читав Ливан, за да бомбят Израел, а не себе си.
  И на Иран не му изнася да сринат Ливан и Хизбулла да си има сега проблеми ...

  Простотия и типично арабелско "уж таман-таман, ама заман" безхаберие!
  —цитат от коментар 74 на xm...


  Бая грешиш, въпреки че имаш живи примери от България. Има не малко русороби граждани на Република България. Но те не желаят уредена България с функциониращи институции и спазване на законите, тях ги интересува доброто на путин и шайката около него, и те самите ако могат да облажат/откраднат в съществуващия безпорядък.

  Същото важи и за Хизбула и Ливан. Ако Ливан беше функционираща държава с неподкупна полиция, съдебна власт и силна армия-Хизбула нямаше да прави к'ото и кажат иранските молли, а щеше да си наляга парцалите, разоръжена, и само политическа партия. Та Хизбула ИМА СМЕТКА Ливан да е слаба държава а те да са селските бабаити и да бият кой' не ги слуша!

  Нещо друго: Мярна се някъде в медиите че според сеизмичните измервания взривът в Бейрут съответствал на двойно-тройно+++ по малко количество амониева селитра-между 700 и 1000 тона, а не 2,700 тона. Та пита се в питанката: Къде са отишли липсващите количества, и кой ги е взел от "охраняваните/контролираните" от Хизбула пристанище и складове? ю

  Такива ми ти работи.
  До коментар [#74] от "xm...":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на div_petel
  div_petel
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Интересно. Молдова няма излаз на море, а има морски търговски флот. Явно и там пералнята работи.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  То има ли нещо мафиотско по света, дето не е замесена България. Нали мафиоти ни управляват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK