Германски професор: България се стреми към еврото от апетит към преразпределени средства

Германски професор: България се стреми към еврото от апетит към преразпределени средства


Докато България и Хърватия са се устремили към еврото, Полша и Чехия казват "не" на общата валута. Защо? Германският професор Фридрих Хайнеман осветлява причините. И обяснява защо за България е изгодно да приеме еврото, разказва "Дойче веле".


През юли България и Хърватия бяха приети в "чакалнята" на еврозоната. Това означава, че двете страни поемат ангажимента да не допускат по-високо от 15% колебание на националните си валути спрямо еврото. Пълноправни членки на еврозоната двете държави могат да станат най-рано в началото на 2023 година, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) и припомня, че за да влязат в "чакалнята", България и Хърватия трябваше да покрият редица критерии: стабилност на обменния курс, горни граници за държавния дефицит, новите дългове и инфлацията, равнище на лихвения процент плюс различни юридически изисквания. В действителност обаче двете страни не изпълняват изцяло въпросните критерии. Към България например има изискване за по-голяма независимост на емисионната банка и за по-ниска инфлация, припомня ФАЦ.


Вестникът отбелязва, че в момента не е ясно дали двете държави ще се присъединят към общата валута още на 1 януари 2023 година, тъй като в условията на пандемия Еврокомисията и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще наблюдават много внимателно икономическото им развитие. Пандемията сериозно отслаби икономиките на България и Хърватия, пише в тази връзка ФАЦ.


Защо България иска еврото, а Полша и Чехия стоят надалеч
По същата тема вестник "Зюддойче цайтунг" публикува анализ от хайделбергския професор Фридрих Хайнеман, ръководител на направление "Публични финанси" в центъра "Лайбниц" за европейски икономически изследвания.


Проф. Хайнеман между другото пише: "В Брюксел посрещнаха с взаимно потупване по раменете присъединяването на българския лев и хърватската куна към валутния механизъм. () Но това самодоволство е смущаващо за всекиго, който се вгледа по-внимателно". Хайнеман твърди, че междувременно притегателната сила на общата валута доста е отслабнала, а особено в икономически успешни страни от Северна и Източна Европа като Дания, Швеция, Полша и Чехия повечето хора не искат еврото.


"Ако се запитаме каква е разликата между кандидатките за еврозоната и скептично настроените страни, отговорът се набива в очи: бедността", пише авторът и припомня, че България и Хърватия са на последните две места в ЕС по икономически капацитет на глава от населението. Професорът отбелязва, че пандемията особено тежко е засегнала хърватската икономика, докато през последните години Чехия се е изкачила на 14-о място по благосъстояние в ЕС, изпреварвайки страни като Португалия. "С други думи, към еврото все още напират само най-бедните държави членки. Докато източноевропейските страни във възход, подобно на благоденстващите Швеция и Дания, казват "да" на общия вътрешен пазар, но "не" на еврото", констатира проф. Хайнеман.


За икономиста няма съмнение, че Чехия и Полша изпълняват изискванията за членство в еврозоната, докато "България и Хърватия като периферни национални икономики са в много по-лоши изходни позиции". Защо въпреки това България и Хърватия са се устремили към еврозоната? На този въпрос Хайнеман отговаря така:


"За пореден път решението за приемане в еврозоната ще бъде взето не според критериите за оптимална валутна състоятелност. От гледна точка на България и Хърватия желанието за бързо присъединяване е рационално. Защото привлекателността на еврозоната все по-малко се предопределя от същинските предимства, които носи една обща валута." Всъщност, смята Хайнеман, става дума най-вече за апетитите към преразпределените средства. Защото вече на практика не важи постулатът от Маастрихтските договори, че дълговете и кредитите на страните-членки не се гарантират от общността. А и в условията на пандемия кредитите се раздават много по-лесно.


Еврото не е привлекателно за икономически здравите страни


"В тези нови условия икономически слабите страни пресмятат, че в бъдеще ще спечелят от новите правила за преразпределение и гаранции. И обратното: страните, които са осигурили благоденствие или успешно се движат към него, ще поемат големи рискове. Така членството в еврозоната поставя на кантар предимствата на общата валута и опасностите, свързани с преразпределението. Разбираемо е, че за най-бедните страни в ЕС България и Хърватия членството е изгодно, докато за страни като Чехия и Полша то до голяма степен е изгубило своята привлекателност", обобщава авторът.


В края на своя анализ проф. Хайнеман пише: "Може и да има добри аргументи за състоялите се промени в Маастрихтските договори. Но Европа не бива да си прави илюзии за последствията. С всяка крачка напред към преразпределение и към общоевропейски гаранции за задълженията общата валута, а във все по-голяма степен и целият европейски интеграционен проект, губят своята притегателна сила за икономически здравите страни членки".

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално
 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Точно така е!Борисов два-три месеца преди коронавируса каза, че се отказваме да кандидатстваме за влизане в чакалнята на еврозоната, а после - парите щели да са повече, ако сме били в зоната и това е причината.Лично го каза, престъпникът Борисов!!!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Професор Хайнеман - Отечеството се стреми към евро зоната за да се откъсне веднъж завинаги от задушаващата прегръдка на североизточната сатрапия!!!

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Чехия и Полша нищо не разбират от европейски ценности, а защо е пропусната Унгария, не знам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е да си дойдем на думата. Да има от къде да крадат още повече. Мен никой не ме е питал дали искам или не евро. Натресват ми го и ако щеш. Що не напрвиха референдум по този въпрос?
  От 30 години, управляващите България гледат интереса само на шепа хора а не на народа и държавата. И тази шепа хора ще ни затрие като народ и навционалност.

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Ти май си забравил, какво ни обясняваха Искров и Борисов преди десетина години?! ;)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Професор Хайнеман - Отечеството се стреми към евро зоната за да се откъсне веднъж завинаги от задушаващата прегръдка на североизточната сатрапия!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Ахахахахахахахахахаха! Тоя кьорфишек още колко ще го дъвчите бре ? Май прочете статията отгоре и по малко. Чехия, Полша успешно са се " откъсне веднъж завинаги от задушаващата прегръдка на североизточната сатрапия!!!" и не желаят да приемат еврото.

  Ъм? Какъв парадокс!!!! ГЕРБерите сте наистина специално ПРОСТА порода! А най забавното е когато се опитвате дас е раграничите, че не сте наследници на червеното котило.

 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Ми това е някаква куха опорка. Прегръдка има, ако има кой да се прегръща. Гледам, не се дърпаме много на руснаците като решат да ни прегръщат - я Белене, Османски поток,.
  Мисълта ми е, че и без еврото можем да се зъбим на североизтока, въпросът е кой управлява в БГ.
  Да опресня малкото памет на гербаристите - коалиционният им партньор в близкото минало Атака, беше най-руската и отявлено най-кагебисткия проект в БГ. Ма, на Баце не му правеше впечатление като ходеше Сидеров в Масква и се цепеше като стар комундел срещу НАТО и ЕС.
  Гербаристи, амнезията е лошо нещо. Но при вас е разбираемо...

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Весело

  Ами, като за напредналите старни е излишно, да се откажат и немците....
  Щом на Полша и Чехия не им трябва.

  Еретик
 10. 10 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Ако добре съм разбрал, тезата на професора е, че и България иска да се възползва от голямото намаление и опрощаване по гръцки модел.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  Напълно съм съгласен. При преминаване към еврото масово се наблюдаваше принципно удвояване на цените, а в случая на значитъелна "сива" икономика, като в Италия например, скок до 3.5 - 4 пъти. Просто казано, което сега струва 1 лев ще е 1 евро.
  Пооляци и чехи умело използват близостта (общата граница) с Германия и ценовите разлики между националните си валути и еврото, като привличат клиенти в много сфери, включително и в сферата на комуналните услуги от граничните германски области. Освен това националната валута дава възможност за по-голяма финансова гъвкавост в кризисни моменти.
  Истината е, че преминаването към еврото за България е реализиране на скритите парични потоци и натрупвания от "сивата' и "черната" икономики като услуга на мафиотските структури. Почти съм убеден, че пенсиите няма да се трансформират от лева в евро по номинална стойност (240 лева месечна пенсия в 240 евро такава).

 12. 12 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1261 Любопитно

  Като ни вземат работната ръка и специалистите, и ни заливат с тяхните магазини и стоки нИ рИват май дойчовците, а сега се загрижили някой друг да не им седне на трапезата! Хайде да калукулира професорчето ако работната сила от източна Европа не беше в Германия, колко по-малка щеше да им е икономиката, и защо искат да ни държат бедни и с ниски заплати?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 13. 13 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Важното е Германски фирми да теглят кредити с 0.1% лихва в Евро, Български - да теглят кредити с 5% лихва в лева / или евро, все тая, нали сме в борд/ и тези двете фирми да се конкурират свободно на свободния пазар.
  При 10 милинчета - немската фирма да плаща на година 10 000 € в лихви, българската 500 000 € евро, пак за същите лихви и да видим кой ще спечели свободната конкуренция на свободния пазар :- )) а

 14. 14 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Напълно съм съгласен. При преминаване към еврото масово се наблюдаваше принципно удвояване на цените, а в случая на значитъелна "сива" икономика, като в Италия например, скок до 3.5 - 4 пъти. Просто казано, което сега струва 1 лев ще е 1 евро.Пооляци и чехи умело използват близостта (общата граница) с Германия и ценовите разлики между националните си валути и еврото, като привличат клиенти в много сфери, включително и в сферата на комуналните услуги от граничните германски области. Освен това националната валута дава възможност за по-голяма финансова гъвкавост в кризисни моменти.Истината е, че преминаването към еврото за България е реализиране на скритите парични потоци и натрупвания от "сивата' и "черната" икономики като услуга на мафиотските структури. Почти съм убеден, че пенсиите няма да се трансформират от лева в евро по номинална стойност (240 лева месечна пенсия в 240 евро такава).
  —цитат от коментар 11 на daskal1


  Аз не съм почти а 100% сигурен, че след приемане на еврото, българина ще обеднее още повече. За 30 години нищо добро не съм видял да е напрвено за народа в тая държава.

 15. 15 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Самата истина, само Меркел се прави на Лили Иванова

 16. 16 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 597 Неутрално

  "България се стреми към еврото от апетит към преразпределени средства"

  Не е нужно да го казва германски професор. Достатъчно е да погледем към хронологията на събитията. До началото на кризата с вируса ББ беше против еврото. Когато стана ясно, че страните с евро имат специален достъп до "преразпределени средства" той моментално промени позицията си.

 17. 17 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Приемем ли еврото ще има масово обедняване. Какво ще кажете на хората със заплати до 1000 лева?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 18. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Глупости на търкалета.
  Еврозоната си има ПРАВИЛА.
  То и в ЕС като влизахме 2007-ма някои си представяха, че само ще текат едни пари, обаче на Станишко по едно време му ги спряха като изнагля.
  Така че германският професор да удари един шнапс и да не се пъне да разсъждава.
  Единственият правилен път на България е към Еврозоната.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Различнитедържави имат различнимотиви да се стремят към еврото. За България мотивът за апетита към преразпределяне на еврисредствата , който не е лош мотив, са прибавя и мотива за откъсване на страната от руската зависимост.
  По въпроса за въвеждане на еврото Полша и Чехия нетрабва да ни служат за примери.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Ценностите са едно , келепира друго , а националните интереси трето......

 21. 21 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "Професорът" не отчита няколко факта:
  - ние сме в паричен съвет и за разлика от Чехия и Полша не можем да повишаваме конкурентоспособността си чрез девалвация
  - влизане в Еврозоната усложнява с пъти излизането ни от Европейския съюз и поемането на евразийски курс
  - Германия през 2011-та ни молеше да влезем в Еврозоната, защото още тогава бяхме покрили критериите, но отказхме, за да не плащаме борчовете на Гърция
  - с оглед борда, геостратегическото положение и размера на икономиката ни членство в еврозоната ще носи сумарни позитиви; никой от тези фактори не важи за Чехия и/или Полша
  Та, хайде да не сравняваме ябълки и портокали!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":

  "При преминаване към еврото масово се наблюдаваше принципно удвояване на цените."

  Може ли да дадете някакви доказателства за това твърдение?

 23. 23 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Приемем ли еврото цените от лева стават в евро , но при заплатите няма да е така.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#14] от "Perry_Mason":

  "За 30 години нищо добро не съм видял да е направено за народа в тази държава."

  Влизането на България в Евросъюза е лошо?

 25. 25 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1354 Весело

  Приемем ли еврото ще има масово обедняване. Какво ще кажете на хората със заплати до 1000 лева?
  —цитат от коментар 17 на Tru Soulja


  Тая тъпотия като я видя и винаги падам от смях.
  Сега не сме ли де факто в Еврозоната бе, драги?
  Едно евро ВИНАГИ е равно на точно определен брой левче и стотинки.
  Само дето не можем да се възползваме от ползите на Еврозоната, защото валутата ни все още се нарича левче.
  Аман от уплашени хорица дето все чакат небето да падне!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Рано или късно ще лъсне истината за Боце и Ко. се натискат неистово за еврозоната!

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#10] от "razor":

  "Ако добре съм разбрал, тезата на професора е, че и България иска да се възползва от голямото намаление и опрощаване по гръцки модел."
  ============
  Преди нас чакат за опрощаване италианците, насърчени от гърците. Нека сме обективни. Виж таблицата с външния дълг.

  Еретик
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#17] от "Tru Soulja":

  "Приемем ли еврото ще има масово обедняване."

  Какви са основанията Ви за такава прогноза?

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  Ето една статия от миналата година за ефекта на преминаването към евро на някои западноевропейски икономики. А сравнителни анализи от по-ранния период има немалко.
  https://www.dw.com/en/cep-study-germany-gains-most-from-euro-introduction/a-47675856

 30. 30 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#25] от "The Shadow":

  Кажи какво ще стане със заплатите и цените. Какво ми дрънкаш безсмислици.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 31. 31 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 315 Весело

  Баце, пак ни разкриха... Требваше да е по- завъртяно, че немците да не се усетят. Не пише ли нещо във Винету по въпроса...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  До коментар [#2] от "Капабланка":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Боце прави неистови усилия да се докопа до повече и повече евра!

 33. 33 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Професорът" не отчита няколко факта:- ние сме в паричен съвет и за разлика от Чехия и Полша не можем да повишаваме конкурентоспособността си чрез девалвация- влизане в Еврозоната усложнява с пъти излизането ни от Европейския съюз и поемането на евразийски курс- Германия през 2011-та ни молеше да влезем в Еврозоната, защото още тогава бяхме покрили критериите, но отказхме, за да не плащаме борчовете на Гърция- с оглед борда, геостратегическото положение и размера на икономиката ни членство в еврозоната ще носи сумарни позитиви; никой от тези фактори не важи за Чехия и/или ПолшаТа, хайде да не сравняваме ябълки и портокали!
  —цитат от коментар 21 на Amot


  ++++++
  Не вярвам професора да не знае за борда. По-скоро удобно го е забравил за да обслужи вижданията на читателите на ФАЦ.

 34. 34 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":

  Каква прогноза така стана навсякъде. Що се правиш на тъп?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Даскале, безмислено е да правиш какъвто и да е анализ, за когото и да е. Масовото зомбирано мнение е, че веднъж като България приеме Еврото и едва ли не всичко ще се оправи. Гледат на Еврото като някаква панацея.
  Ужким умен народ пък няма никакво логично мислене. За мен е непонятно как може някой дори да си помисли, че като се откаже от националната си валута, която сам контролира и приеме валута върху която няма никакъв контрол ще е по-добре.....как ще е по-добре?? Пълно безумие.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Според мен правителството не върви в правилна посока. Първо да се отървем от валутния борд, после да се прикрепим към рублата. Тогава ще е по-лесно плащането на хибридковците.

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":"При преминаване към еврото масово се наблюдаваше принципно удвояване на цените."Може ли да дадете някакви доказателства за това твърдение?
  —цитат от коментар 22 на vassilun


  Ами личните наблюдения. В Германия най-напред разделиха цените и заплатите на две, а на всеки касов бон сумата беше посочена в марки и в евро. Това трая две-три години и после леко и неусетно бившите цени в марки станаха цени в евро. Преди това с пет марки (голяма, хубава, тежка монета) човек можеше да се нахрани, сега просякът ми вика: Имаш ли две евро? За едно не пита. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Никъде не виждам удвояване на цените? Вероятно съм сляп!

 40. 40 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  В Гърция цените са скочили с 250 процента.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 41. 41 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#25] от "The Shadow":Кажи какво ще стане със заплатите и цените. Какво ми дрънкаш безсмислици.
  —цитат от коментар 30 на Tru Soulja


  Заплатите ще ги отменят, а цените ще станат десеторни и ХОРИЦАТА ще измрат!!!1!
  Чували с трупове, хладилни камиони, знаеш, всички екстри!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Има и един осезаем ефект на “усещане” за поскъпване (perceived inflation), също добре документиран — значи статистиката та убеждава, че поскъпването било никакви си там части от процента, пък секи път като отидеш в магазина, плащаш забележимо повече от преди. Нямам сега време да ровя кви бяха числата, секи има Гугъл, но наште хора да са готвят за неприятни емоции кът лопне мандалото ... на кво са насадих и дека ми са куфарите

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Най-лесниото и безболезно решаване на политическата криза у нас ще е, АКО ОТ ЕВРОПА НИ ЗАТВОРЯТ КРАНЧЕТО.
  Тогава цялата "управляваща" ни мафия ще се скрие сама.

 44. 44 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Ако приемем еврото всичко ще поскъпне, това да е ясно.

 45. 45 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#21] от "Amot":

  Написахте всичко, което мисля и аз.
  Омръзна ми да чета негативите на Дневник. Как пък не сбъркаха да напишат нещо добро за ставащото в България, когато има значителен повод за това. От всички чужди коментари старателно избират само негативните.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално


  Професор Хайнеман учтиво е спестил на своите читатели това, което тук е аксиома - няма действие на Борисов, което да не е мотивирано от мисълта за хайдуклък. И то не какъв да е, а винаги в особено големи размери.

 47. 47 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  [quote#14:"Perry_Mason"][/quote]

  Аз го написах това което си написал преди години, ама не всички тук тръгнаха в атака да ми обясняват колко съм бил глупав. Италианците например обедняха в реален размер с 30% за една нощ (като стойност и оценки) Да вярно е, че един сладолед струваше 2000 лирети преди това , но си бяха Италианските лирети. Масата отказва да го приеме. Няма по хубаво нещо от собствена валута. От утре Еврото влиза в България и какво?? Да не би заплатите да станат като в Германия? Това състояние на Английски се нарича: Wet dreams......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 48. 48 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#23] от "Tru Soulja":

  Путин ли го каза това, хахахахахха

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 49. 49 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Потърсете в Гугъл какво се случи в Гърция и тогава се правете на големи разбирачи.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 50. 50 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#39] от "vassilun":

  "Никъде не виждам удвояване на цените? Вероятно съм сляп!"

  Вероятно не си излизал.от гарсониерата с години, затова.

 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ключовата дума за България "бедност" - коментарът е излишен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#49] от "Tru Soulja":

  Все още има надежда. ....България да не допусне грешката която преди няколко десетилетия направиха гърците. ....
  Все още. ...

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Всеки "анализ" на предполагаемите мотиви на България да се присъедини към еврото е меко казано несериозен ако не отчита валутният борд като фактор.
  Валутният борд има всички негативи на членството в еврозоната, и малка част от позитивите. Членството в еврозоната за България е на 100% позитивно развитие.
  Така че думите на този професор мога да тълкувам само като предназначени към мобилизиране на крайнодесния електорат в Германия.

 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  [quote#41:"The Shadow"][/quote]

  Заплатите няма да се отменят, но парите в брой скоро ще изчезнат, а с тях и долната граница за лихвата от 0%. Когато парите ви съществуват само като едно добро пожелание в банката, комисия в състав Урсула, Кристин и Грета може да ви постави каквато отрицателна лихва намери за необходимо. Инфлацията отделно, а това, което виждам всеки ден в супера, е притеснително.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Ключовата дума за България "бедност" - коментарът е излишен
  —цитат от коментар 51 на neut


  На местните нихилисти друго не им трябва, ако някой псува България, те са първи да кимат с жално-милно изражение.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Влизането на България в Евросъюза е лошо?
  =======
  Не е лошо .....пагубно е ....!

  Bukalemun
 57. 57 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":

  E, за някои икономики еврото се оказа печеливш ход, за други...не чак толкова. Но си прав, валутата не е панацея, тя е само едно от нещата при изграждането на икономиката.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#39] от "vassilun":

  За удвояването на цените имам прост пример: къщаъа която братовчедите ми в Германия купиха в ДМ при преминаването към евро придоби същата номинална цена. Иначе повечето изследвания са съсредоточени на инфлационните процеси - там те се колебаят в ранга между 0.20-0.30. Но, щом държиш за по-сериозни материали, ето два:
  https://gceps.princeton.edu/wp-content/uploads/2017/01/101mastrobuoni.pdf
  и един доста обширен доклад разработен от европейската администрация
  https://ec.europa.eu/economy_finance/publications/pages/publication15287_en.pdf

  Лично аз се придържам по-скоро към мнението на Джозеф Стиглиц
  The Euro: How a Common Currency Threatens the Future of Europe
  by Joseph E Stiglitz (Author, Columbia University)

 59. 59 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#17] от "Tru Soulja":

  Ще им стане 1000 евро В еврозоната е забранено по ниска заплата а може и 1200 В Германия ще дават вече по 1200 на тези дето не работят и при нас ще стане така само че трябва да премем еврото

  гошо
 60. 60 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":"При преминаване към еврото масово се наблюдаваше принципно удвояване на цените."Може ли да дадете някакви доказателства за това твърдение?
  —цитат от коментар 22 на vassilun


  Аз мога...преди 2000 например едно капучино в лоцален бар сутрин беше 1500 лирети, буквално за една нощ през 2002 когато лирата престана да е "валута" същото капучино стана 3 Евро....преди това курса бе 1900 лирети за Евро, сладоледа например също стана от 2000 лирети на 3 Евро. Имоти, коли, дрехи...същата схема.
  Ако ти е интересно защо съм толкова сигурен.... Мама беше Италианка от Милано, родена и израсла там. Още имам роднини по майчина линия.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 61. 61 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  [quote#14:"Perry_Mason"]
  —цитат от коментар 47 на padrino
  Аз го написах това което си написал преди години, ама не всички тук тръгнаха в атака да ми обясняват колко съм бил глупав. Италианците например обедняха в реален размер с 30% за една нощ (като стойност и оценки) Да вярно е, че един сладолед струваше 2000 лирети преди това , но си бяха Италианските лирети. Масата отказва да го приеме. Няма по хубаво нещо от собствена валута. От утре Еврото влиза в България и какво?? Да не би заплатите да станат като в Германия? Това състояние на Английски се нарича: Wet dreams......[/quote]

  Ах, колко хубава и уютна беше Италия. . . какви приятни убежища, какви втори възможности. . . Сега е страна като всички, но по-бедна. Там, където на пазарчето италианец ти продаваше италиански обувки на по-така цена, сега клечат черните лястовици с фалшивите часовници и слънчеви очила.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 62. 62 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1017 Весело

  До коментар [#59] от "гошо":

  Ъъъ, никъде не съм прочел че в еврозонта има хармонизирана минимална заплата за страните членки.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#59] от "гошо":Ъъъ, никъде не съм прочел че в еврозонта има хармонизирана минимална заплата за страните членки.
  —цитат от коментар 62 на tsyrvulan


  И ти плащат заплатата, а по-вероятно помощите за безработен, с техни си пари, а който не вземе, го бият.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#59] от "гошо":

  Надявам се , че се шегувате.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 65. 65 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Няма да се приеме еврото.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 66. 66 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  [quote#61:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Това е жалката истина......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 67. 67 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1531 Весело

  Хахахаха, умнокрасиците свалиха и последните остатъци от лицемерните си про ЕС маски и открито пропагандират гьобелсово СРЕЩУ еврото ползвайки неомарксистките си западни съучастници :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 68. 68 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Да каже професора и че все пак някой се стреми към еврото , като се има предвид съдбата му

 69. 69 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не думай. Докато има балъци, които да плащат сметката, така ще е.

 70. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Аз не може да разберем как може да има толкоз народ с ниско IQ начи.

  Ми тя България си е в Еврозоната на 50%. Ние имаме фиксиран курс. На практика хартията е друга само.

  Има и някои други кофти моменти - по-високи лихви и хора, които не знаят че курса е фиксиран и си пишат глупости.

  Но при положение че курса ти е фиксиран що да не се стремиш да влезеш в ЕЗ? ;)

 71. 71 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Професор Хайнеман учтиво е спестил на своите читатели това, което тук е аксиома - няма действие на Борисов, което да не е мотивирано от мисълта за хайдуклък. И то не какъв да е, а винаги в особено големи размери.
  —цитат от коментар 46 на Един препатил


  ГЕРБ беше учредена като едно голямо ООД - някои участваха с местно влияние, мангизлиите "бизнесмени" с кинти, а имаше и престъпни групировки, които смениха отбора заради обещано покровителство от "най - високо". Това са факти. Фактите от тримандатното "управление" на разбойника с тази прокуратура нямат никакъв шанс да бъдат осветени, щото и каскетите са във филма. Какви аксиоми и теореми...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 72. 72 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Любопитно

  Аз не може да разберем как може да има толкоз народ с ниско IQ начи.Ми тя България си е в Еврозоната на 50%. Ние имаме фиксиран курс. На практика хартията е друга само.Има и някои други кофти моменти - по-високи лихви и хора, които не знаят че курса е фиксиран и си пишат глупости.Но при положение че курса ти е фиксиран що да не се стремиш да влезеш в ЕЗ? ;)
  —цитат от коментар 70 на realguru


  Наистина ли си мислиш, че твойте (условно) 1000 лева ще станат 500 Евро и което е по-важно, че хляба който днес плащаш на 2 лева утре ще стане 1 Евро? Ти сериозно ли си мислиш това?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 73. 73 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#35] от "padrino":

  Дали ще има полза от приемането на Еврото зависи от управлението на страната а то без изключение в последните 76 год. не се отличава с особен интелект.

  За мен лично контрола от ЕЦБ в/у българските банки е важно предимство, защото доверието ми в БНБ и финансовия кнотрол е по малко от нула.

 74. 74 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  До коментар [#47] от "padrino":

  Напиши какво става например със Словакия след приемане на Еврото ?

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  [quote#72:"padrino"][/quote]

  Може и по-малко да станат, може и повече :)

  Няма връзка с Еврото. :)

  За справка 2-3 страни, които приема Еврото по време на кризата през 2008 в период на сериозна дефлация 1000 лв стават на 550 Евро. :)

  А някои които приемат Еврото по време на инфлация 1000 лв стават 450 Евро. :)

 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "С всяка крачка напред към преразпределение и към общоевропейски гаранции за задълженията общата валута, а във все по-голяма степен и целият европейски интеграционен проект, губят своята притегателна сила за икономически здравите страни членки."

  Еврозоната е на червено с 25 трлн и не би трябвало да печата и раздава. Но го прави с цел зарибяване. Докога, ще видим? На примитивна държава като нашата и трябва валута, за да купува гориво и да ходят софиянчетата на халките. Работата е танту за кукуригу. А когато еврото грохне, ще си намерим друга сладка валута, може би юанът. Също и долара. А защо не рублата, ако дават газ срещу рубли. То това е най-добрия вариант, при това успешно пробван в миналото. 11 млн тона нефт годишно за жълти копейки! Ехеееее...!

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Професоре, българите се стремят към ЕЗ защото не искат ченгета и комунисти -началници на парите им!

 78. 78 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1354 Весело

  А защо не рублата, ако дават газ срещу рубли. То това е най-добрия вариант, при това успешно пробван в миналото. 11 млн тона нефт годишно за жълти копейки! Ехеееее...!
  —цитат от коментар 76 на Judjuk


  Ехеееееееееее, пей сърце!
  Благодаря за хубавия виц! :)))))
  Момент само да видя 1000 рубли на колко цента се равняват днес, та да мога да изчисля колко камиона "жълти копейки" ще ни трябват за кубик газ.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 79. 79 Профил на Ognyan Petkov
  Ognyan Petkov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Обяснявам и за най-неграмотните икономически люде. За троловете не важи. От еврото единствената държава, която печели е Германия. Всяка година от 2000 насам Германия има положително салдо от над 900 млрд евро, т.е. повече е изнесла отколкото внеска стоки за тази сума. За германската икономика общата валута е като Черно море за рапаните: изядоха всички миди, Германия "изяде" всички по-слаби икономически държави: Италия, Португалия, Испания, Гърция, които се оказаха измамени и са принудени да трупат огромни дългове.. Единствената защита на местната икономика, при липса на мита беше плаващия курс на местната валута. България е уникален случай- ние сме си събули гащите още при въвеждане на борда. Бордът е една от причините за бавното развитие на икономиката ни като цяло.Затова всичките ни стоки са вносни от ЕС. Няма мита, няма плаващ курс на местната валута. Самопрецакали сме се поради известни политически катаклизми и вечната опастност от некадърни управници като Жан Виденов. Та влизането в еврозоната за нас беше задължително. Стабилните и процъвтяващи държави от ЕС само ще загубят от еврото. Те го знаят и си траят, но Германия ще ги принуди, рано или късно. А този (забележете германски)"професор" може да си завре дипломата на едно много тъмно място.

 80. 80 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Наистина ли си мислиш, че твойте (условно) 1000 лева ще станат 500 Евро и което е по-важно, че хляба който днес плащаш на 2 лева утре ще стане 1 Евро? Ти сериозно ли си мислиш това?
  —цитат от коментар 72 на padrino


  Причината за инфлацията, която се наблюдава по време на Еврото е свързана с положителната тенденция и очаквания за бъдещо развитие.

  Т.е. хората го разглеждат като един вид "панацея", почват да харчат повече, да вземат кредити, да развиват бизнеси, инвестициите се увеличават. Съответно инфлацията също се увеличава.

  Може да разгледаш инфлацията по години преди някоя страна да приеме Еврото и след като ги приеме +/- 2-3 години и да видиш че няма кой знае колко сериозни отклонения спрямо предходната година.

  Когато се взе решението за влизане на България в ЕС през 2005. През 2005 ние получихме дата (2007) за присъединяване към ЕС. Това беше изключително положителна новина за нашата икономиката. И се случиха същите събития.

  Имаше много инвестиции, много кредити се раздаваха. Икономиката растеше, заплатите също. Инфлацията също растеше.

 81. 81 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#62] от "tsyrvulan":


  До коментар [#63] от "Един вампир броди из Европа":


  До коментар [#64] от "Tru Soulja":

  Не не се шегувам Това го знам от добре осведомен източник близък до правителството и ЕП ,пожелал да остане анонимен

  гошо
 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ognyan Petkov":

  Плаващия курс има позитиви, но има и негативи.

  Една Гърция и Италия преди това имаха сериозна инфлация и те много, много не си долюбваха валутите. Затова и гърците не си искат обратно драхмата. Стискат се за Еврото каквото и да става. Сещаш се за гръцката дългова криза като се въртяха идеи да си върнат драхмата, ама никой от избирателите не искаше.

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#42] от "Gretel":

  Даа, което чета е, че в крайна сметка Германия е спечелила от еврото, а Италия, Франция, Испания и другите южни държави са загубили. Особено силно при прехода се проявяват тези инфлационни скокове в сферата на услугите. Ние сигурно сме много "северни" и законопослушни, и само ще печелим, особено след като няма да има валутен борд и някаква мярка (евро) към която да се придържаме като стандарт :-)

 84. 84 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До началото на кризата с вируса ББ беше против еврото. Когато стана ясно, че страните с евро имат специален достъп до "преразпределени средства" той моментално промени позицията си.
  —цитат от коментар 16 на Ехото на Гласът


  Еми всеки си гледа интереса!
  Не е нито незаконно, нито неморално!

  В Русия съм! В Русия съм!
 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#60] от "padrino":

  Така е, а и "падрино" подсказва нещо за връзката на един шотландец със слънчева Италия , но с уговорката за с милански подход към бизнеса :-)

 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#14] от "Perry_Mason":"За 30 години нищо добро не съм видял да е направено за народа в тази държава."Влизането на България в Евросъюза е лошо?
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  В дългосрочен план - МНОГО!

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  До коментар [#60] от "padrino":Така е, а и "падрино" подсказва нещо за връзката на един шотландец със слънчева Италия , но с уговорката за с милански подход към бизнеса :-)
  —цитат от коментар 85 на daskal1


  😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 88. 88 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Аз не смятам, че причините за България и Хърватия да търсят присъединяване към Еврозоната се коренят в преразпределението на европейски средства. Вероятно ще е колкото и сега, т.е. В сравнение със старите членки почти нищо. Те и сега преразпределят общи европейски средства с милиарди, а до нас достигат трохички. Само да припомним, че България е втора в ЕС по ниска задлъжнялост, а по бюджетен дефицит сме може би и първи, няма да проверявам сега. Ползите от еврото са ясни - единна валута, снижаване на задължителните резерви по валутния борд, по-ниски лихви и по-лесен достъп до кредити. По-високо доверие в инвеститорите, най-лесно ликвидност на валутата и нейното по-лесно превалутиране... Вероятно мнозина са прави, че цените ще нараснат, но се съмнявам да е двойно, пък и впоследствие натискът ще се пренасочи към заплатите и те по необходимост ще тръгнат нагоре. Лошият момент е инфлацията, ще има и стагнация на икономиката, защото разходите за производство нарастват, а приходите остават същите или намаляват. Ние нямаме и икономика, производството е слабо, а и все още не сме особено важни като част от европейските вериги за производство, т.е. нямаме с какво толкова да привлечем чуждите пари, за да дойде този ръст на доходите... Накратко, Еврозоната е необходимост, но не и панацея за бедността ни. Развитие ще дойде на основата на привлечени инвестиции в местно производство с висока добавена стойност и все по-голям дял на износа като част от БВП.

 89. 89 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Напълно съм съгласен. При преминаване към еврото масово се наблюдаваше принципно удвояване на цените, а в случая на значитъелна "сива" икономика, като в Италия например, скок до 3.5 - 4 пъти. Просто казано, което сега струва 1 лев ще е 1 евро..
  —цитат от коментар 11 на daskal1


  Това просто не е вярно.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Професоре, българите се стремят към ЕЗ защото не искат ченгета и комунисти -началници на парите им!
  —цитат от коментар 77 на historama


  Ти как разбра? Сигурно си още малък.

 91. 91 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#50] от "moreee":

  Пич, обиколил съм света няколко пъти! Нямам какво да обсъждам с такива като тебе!

 92. 92 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#37:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Може сравнително лесно да се провери колко виновно е еврото.

  Изчислява се инфлацията за периода от въвеждането на вредителя. После се мисли, но не много. :)

 93. 93 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  ...след приемане на еврото, българина ще обеднее още повече. За 30 години нищо добро не съм видял да е напрвено за народа в тая държава.
  —цитат от коментар 14 на Perry_Mason


  Мани, само лошо правят. Премахнаха партийните секретари и председателите на ТКЗС. Съкратиха те като селкор и редактор на стенгазетата, та сега трябва да се препитаваш на пост. Лоша работа, партийци много, червените куфарчета кът.

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Сигурно не е далеч от истината.

 95. 95 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Весело

  Ако приемем еврото всичко ще поскъпне, това да е ясно.
  —цитат от коментар 44 на moreee


  И да не приемем еврото, пак ще поскъпне. Това да е ясно.

  Както обикновено си прави напоследък.

 96. 96 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  [quote#41:"The Shadow"]
  —цитат от коментар 54 на Един вампир броди из Европа
  Заплатите няма да се отменят, но парите в брой скоро ще изчезнат, а с тях и долната граница за лихвата от 0%. Когато парите ви съществуват само като едно добро пожелание в банката, комисия в състав Урсула, Кристин и Грета може да ви постави каквато отрицателна лихва намери за необходимо. Инфлацията отделно, а това, което виждам всеки ден в супера, е притеснително.[/quote]

  Всъщност и днес парите в брой са малка част от паричната маса.

 97. 97 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun": Влизането на България в Евросъюза е лошо?=======Не е лошо .....пагубно е ....!
  —цитат от коментар 56 на eti mehter


  Тебе пък кой те пита, турчино?

 98. 98 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "А защо не рублата, ако дават газ срещу рубли...
  —цитат от коментар 76 на Judjuk


  Да оставим настрана, че и вие рубладжиите не щете рубли и кълвете само на зелено. А бре той и дрогара ви путин не ги ще, защото можеше да си ги напечата сам, почти безплатно. Ей го на, днес понапечата малко и еврото мина 88 рубли.

 99. 99 Профил на Сергей Герджиков
  Сергей Герджиков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредна издънка на чужд специалист: за непознаването на българските финанси е достатъчна оценката му, че Българският лев по-скоро не отговаря на стандартите. Точно обратното: само бг левът е твърдо обвързан с еврото и няма как да има колебания, особено пък към 15 %. И още: България е много по-ниско задлъжняла страна от всички, които вече са в еврозоната. Но който и да критикувае България, това върви, защото в България винаги се намират подкрепящи. Щом някъде нещо се говори против България, то е ОК, особено при управлението на ГЕРБ.

 100. 100 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#25] от "The Shadow":

  Уважаема Дянко, явно принадлежите към тъмната страна на силата (усвоителите). Влизането в Еврозоната е гарнирано с един куп нещица, дето мен лично не ме кефят:
  - Освобождава се голяма част от резерва на валутния борд за харчене от правителството;
  -Отпадат ограниченията за теглене на кредити от вън от правителството + намаляват лихвите, т.е. да очакваме скоро дълг 60-70% от БВП. Предишният гръцкият финансов министър много точно отбеляза, че сме десет години след тях. Средносрочно това означава или фалит или нов спасителен план от ЕС по гръцки модел;
  -Поради високата инфлация се увеличават стимулите за квалифицираните работници да напуснат страната.
  Единственият плюс за мен е възможността банките ни получават подкрепа от ЕЦБ.
  Е, някой могат да кажат и че изкупуването на дълг на корем от ЕЦБ е плюс ( като на Италия, Испания), но за мен въобще не е нещо положително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK