Улавянето на CO2 от въздуха може да предизвика голям скок на цените на храните

Улавянето на CO2 от въздуха може да предизвика голям скок на цените на храните

© Mihaly Koles, European Ornithologists UnionТехнологиите, които отстраняват въглеродния диоксид от въздуха, биха могли да имат огромно значение за бъдещите цени на храните и ще имат големи въздействия върху използването на енергия, вода и земя. Според ново изследване цените на някои основни хранителните култури могат да нараснат повече от пет пъти в някои части на света, предаде Би Би Си.


След споразумението за климата от Париж, подписано през 2015 г., учените се опитват да разберат какво на практика би означавало поддържането на увеличението на глобалните температури до 1.5С.


Междуправителственият панел по изменението на климата (IPCC) установи през 2018 г., че това това трябва да включва нетни нулеви емисии на СО2 до 2050 г. по целия свят, но също така ще има нужда от отстраняване и съхранение на големи количества въглероден диоксид от атмосферата.
Една от идеите как да се постигне това се нарича BECCS (bioenergy with carbon capture and storage) - биоенергия с улавяне и съхранение на въглерод. Това означава отглеждане на култури, които всмукват CO2 от атмосферата, след което са изгаряни за електричество, докато се улавя и съхранява произведеният въглерод. Според критиците тази идея ще се нуждае от огромни количества земя, което би намалило площите за селско стопанство в момент на увеличаване на глобалното население.


Друга технология, която предизвиква голям интерес, се нарича Direct Air Capture (DAC), при която машините изтеглят CO2 директно от атмосферата. Редица експериментални инсталации на тази идея бяха успешно реализирани, особено в Швейцария и Канада, но досега има малко проучвания как внедряването й би повлияло на цените на реколтите и храните.


DAC технология в Швейцария.

© Climeworks

DAC технология в Швейцария.


Ново проучване, публикувано в Nature Climate Change, разглежда широкомащабното внедряване на редица технологии с отрицателни емисии, включително DAC, и показва, че енергията и водните ресурси, необходими за задвижването на тези машини, ще бъдат в много големи мащаби.


DAC ще се нуждаят от големи количества топлина, за да може процесът да работи, казват авторите. Това ще изисква енергия, равна на 115% от настоящото световно потребление на природен газ. Водата за DAC също ще е значителен разход до 2050 г., като машините използват 35% от водата, използвана в момента в световното производство на електроенергия.


И докато DAC намалява необходимото количество земя в сравнение с BECCS, все още ще има нужда от значителни количества "енергийни култури" и нови гори.


Ако си мислите, че можем да продължим да изгаряме изкопаеми горива за още десетилетие, защото просто ще улавяме СО2 от въздуха след това ... Това не е жизнеспособен подход.


Андрес Кларънс,

професор по гражданско и екологично строителство в Университета във Вирджиния и директор на лабораторията за екологично устойчиви технологии


"Искам да поясня, че по никакъв начин не искаме да спрем усилията за развитието на DAC", каза пред Би Би Си д-р Андрес Кларънс от Университета във Вирджиния, който ръководи изследването."Мисля, че DAC е наистина много важна технология, която трябва да бъде разработена. Но дори при оптимистични сценарии светът все пак ще използва голямо количество BECCS, ако искаме да запазим повишаването до 1.5C. DAC няма да бъде единственото нещо."


Според доклада при широкото използване на DAC в много части на света ще се наблюдават значителни увеличения на цените на царевицата, пшеницата и ориза. Най-тежко засегнатите райони биха били в Африка на юг от Сахара, където до 2050 г. цените могат да се повишат с 500-600%.


Индия, Пакистан и много други страни в Азия могат да видят от три до пет пъти увеличение, докато в Европа и Южна Америка цените може да се повишат два или три пъти.


Улавянето на CO2 от въздуха може да предизвика голям скок на цените на храните

© null, Reuters


Някои специалисти, участващи в разработването на DAC, отхвърлят констатациите на доклада, казвайки, че авторите погрешно приемат, че всички системи за улавяне на въздух са еднакви.


"Бихме искали да отбележим, че изследването анализира само технологията за директно улавяне с течен сорбент, докато Climeworks е разработила твърд сорбент, който не разчита на изгарянето на природен газ или има нужда от прясна вода за отстраняването на въглеродния диоксид от въздуха", каза Кристоф Бътлър от Climeworks.


Въпреки въпросите около различните методи всички участващи в постигането на отрицателните емисии са единодушни, че колкото повече време отнема прилагането на тези технологии, толкова по-голямо ще е въздействието върху храната, енергията и водата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Дрън дрън. Това е един от начините стадото да се държи в подчинение докато олигархиит епо върховете си преразпределят богатствата му. Улавянето на СО2 е кретенска идея от където и да е погледнеш но докато служи на глобалните елити тя ще се промотира винаги. Само да напомня че растенията се хранят с въглерода от СО2 и колкото повече СО2 има в атмосферата толкова по зелена ще става планетата ни искаме или не искаме. Най вероятно, с идиотските зелени политики се намесваме в геотрансформация, което ще ни струва солено. Но както казах и по горе целта е да се облагодетелстват глобалните елити а овцете ще плащат сметката.

  Ако не ви е станало ясно намираме се прред най големия transfer of wealth който земята е виждала. Все повече хора ще обедняват и зеления социализъм е един от начините това да се случва.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Улавянето на въглероден двуокис от атмосферата и пренасочването му във вертикални ферми и парници може само да повиши добивите и поевтини земеделското производство.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 839 Неутрално
 4. 4 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До голяма степен дърветата „изяждат“ въглеродния диоксид от въздуха. Наред с това те помагат за пестене на енергия и намаляване на отделянето на CO2 от други дейности. отделя се чист кислород , МУТРИТЕ ИЗСЕКОХА ДЪРВЕТАТА НИ ,ОЛОО ЗЕЛЕНИТЕ , СА КВО МИХАЛЯ ЛИ ШЕ ГОНИМЕ

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Чакай да ти довърша мисълта.....че коментара ти е половин.....

  В последствие, лидерите които са против тая идея.....ще бъдат обявени за диктатори....
  Света ще тръгне по пътя на научно техническия шовинизъм.....
  Ще има данък "СО 2".....и т.н....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2235 Неутрално
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3011 Весело

  До коментар [#1] от "radelmarfx":Само да напомня че растенията се хранят с въглерода от СО2 и колкото повече СО2 има в атмосферата толкова по зелена ще става планетата ни искаме или не искаме

  Обаче пък

  "Една от идеите как да се постигне това се нарича BECCS (bioenergy with carbon capture and storage) - биоенергия с улавяне и съхранение на въглерод. Това означава отглеждане на култури, които всмукват CO2 от атмосферата, след което са изгаряни за електричество, докато се улавя и съхранява произведеният въглерод. Според критиците тази идея ще се нуждае от огромни количества земя, което би намалило площите за селско стопанство в момент на увеличаване на глобалното население."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Контрол на раждаемостта трябва да има има и с по-малко малко хора ще има по-голям малко замърсяване

 9. 9 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":Чакай да ти довърша мисълта.....че коментара ти е половин.....В последствие, лидерите които са против тая идея.....ще бъдат обявени за диктатори....Света ще тръгне по пътя на научно техническия шовинизъм.....Ще има данък "СО 2".....и т.н....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Съгласен 100%.
  Просто мен ме интересуват повече хората отколкото лидерите.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Весело

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Според критиците тази идея ще се нуждае от огромни количества земя,
  =======
  Викаш.... "Да му мисли изстрадалия люксембургски народ".....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Затоплистките статии на зелените неокомунисти започват да стават обидно тъпи!

  "Това означава отглеждане на култури, които всмукват CO2 от атмосферата, след което са изгаряни за електричество, докато се улавя и съхранява произведеният въглерод. "

  Това е невероятна глупост! При растежа си растенията поглъщат СО2. Ако бъдат изгорени, изгарят органичните вещества в тях и СО2 се връща обратно в атмосферата. Минералите остават под формата на пепел. Цялото упражнение няма никакъв смисъл! Могат да си хващат СО2 ( а не въглерода, както е в статията) директно от атмосферата.
  Важното е да се измислят скъпи програми, банките да ги финансират с милиардни кредити и да си прибират лихвите.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 12. 12 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 342 Любопитно

  А Гретето какво казва за тази "гениална" идея?🐮🕎🐮🕎🐮

  Много съм прост
 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Една от идеите как да се постигне това се нарича BECCS (bioenergy with carbon capture and storage) - биоенергия с улавяне и съхранение на въглерод. Това означава отглеждане на култури, които всмукват CO2 от атмосферата, след което са изгаряни за електричество, докато се улавя и съхранява произведеният въглерод. Според критиците тази идея ще се нуждае от огромни количества земя, което би намалило площите за селско стопанство в момент на увеличаване на глобалното население."

  Един от начините това да се избегне е като се използват пустинни земи. Ето едно добро документално видео което показва усилията в тази област. Китай постепенно превръща пустинята Гоби в оазис.

  https://www.youtube.com/watch?v=pSn6S-H7m-8

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":

  Съгласен 100%.
  =======
  Тогава моето участие в тази статия ще трябва да приключи.....
  Щях да напиша коментар....с който едва ли би се съгласил....но ме изпревари....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":Само да напомня че растенията се хранят с въглерода от СО2 и колкото повече СО2 има в атмосферата толкова по зелена ще става планетата ни искаме или не искамеОбаче пък"Една от идеите как да се постигне това се нарича BECCS (bioenergy with carbon capture and storage) - биоенергия с улавяне и съхранение на въглерод. Това означава отглеждане на култури, които всмукват CO2 от атмосферата, след което са изгаряни за електричество, докато се улавя и съхранява произведеният въглерод. Според критиците тази идея ще се нуждае от огромни количества земя, което би намалило площите за селско стопанство в момент на увеличаване на глобалното население."
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Това ми звучи не само налудничево, но и адски икономически не изгодно. Кой промотира подобни тъпизми. Значи ще отгледаш растения, ще ги поливаш ще вложиш труд за да може да събереш въглерода и после ще го изгориш за да вземеш същия въглерод. къде точно ще ти е икономическата изгода от тая операция. Някаква идея?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 16. 16 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":Съгласен 100%.=======Тогава моето участие в тази статия ще трябва да приключи..... Щях да напиша коментар....с който едва ли би се съгласил....но ме изпревари....
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Напиши го. Свободата на словото е безценна, освен ако не е на страниците на Дневник.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Контрол на раждаемостта трябва да има има и с по-малко малко хора ще има по-голям малко замърсяване
  —цитат от коментар 8 на Сд


  Тая тема е табу! Никой не иска да пише, че планетата е катастрофално пренаселена и от там тръгват повечето глобални проблеми. Че поради това поскъпват храните. Че възможностите на планетата в пъти са надхвърлени. Но нали е нужна работна ръка! По тая тема ще се мълчи. Когато един паразит се размножи прекалено много в приемника, приемникът умира... а заедно с него и паразитът. Едно количество СО2 отделят 1 милиард население, друго количество 7 милиарда, а продължаваме бързо да се увеличаваме, благодарение на негрите, арабите и азиатците. Красота!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 18. 18 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#17:"quatro_4x3"][/quote]

  Още една комунистическа лъжа. Цените на храните поскъпват защото имаш инфлация причинена от централните банки на държавите които печатат пари като за последно. Планетата не е пренаселена и никога не е била.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#17:"quatro_4x3"]
  —цитат от коментар 18 на radelmarfx
  Още една комунистическа лъжа. Цените на храните поскъпват защото имаш инфлация причинена от централните банки на държавите които печатат пари като за последно. Планетата не е пренаселена и никога не е била. [/quote]

  Не думай! Като започна да се увеличава стандарта на китайците, започнаха да внасят много повече храни(и не само) и цените им започнаха да се повишават поради увеличеното търсене. А я си представи какви ресурси са нужни за да живеят всички на тая планета като средния европеец, мечтата на левундерите, и дали изобщо е възможно.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#16] от "radelmarfx":

  Или в Турция...

 22. 22 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Най-ефективната технологията за улавяне на въглероден двуокис е изобретена преди милиард години. И не само го улавя, но произвежда и кислород. Нарича се „Дърво”. Но тя е патент на зелената „мафия”, и ужасно много пречи на бизнеса.

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":

  Тая тема е табу! Никой не иска да пише, че планетата е катастрофално пренаселена и от там тръгват повечето глобални проблеми.
  ======
  Защо да е табу....?
  Винаги пиша.....когато намеря повод.....по тая тема.....

  И така..... Ти се оплакваш от катастрофално пренасрлена планета....?
  Я да видим откога започва да генерира това...!
  Според мен....началната дата е 1492.....с кодовото наименование "великите географски открития".....
  Следващата бележита дата е 1611 година.....когато илюминатите губят битката с Инквизицията и преминават в нелегалност....
  После настъпва момента на така наречената "научно техническа революция".....това е момента от който нататък ни засяга спрямо темата.....

  Спирам за да видя дали вече си усетил какво имам предвид.....
  Хем да има нещо като диалог....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 679 Неутрално

  [quote#20:"quatro_4x3"][/quote]

  Човече, престани да разпостраняваш социо комунистически лъжи.

  Дефиницията за инфлация е неконтролируемо увеличаване обема на паричната маса. В последните 30 години държавните банки на всички държави печатат пари. В Европа паричната маса напечатана от ЕЦБ е нараснала два пъти. В Щатите е около три пъти. В Япония е също около три пъти. Потърси M2 money supply и ще видиш нещо от което ще ти настръхне косата. Света преди китайския вирус беше потънал в 255 трилиона долара дълг, който в момента е около 270 трилиона. Даже кристалинка(шефката на МВФ) излезе и каза че е проблем, а тя е от вашите комунистически другарчета поне на нея вярвай. И така колкото и да не ви се вярва на вас комунистите тия 270 трилиона не ги дължим на себе си, а ги дължим на поколенията си с нещо наречено инфлация. Затова и всички услуги, имущество и храни поскъпват, защото има неконтролируемо печатане на пари.

  Въпреки това комунистите разправят историята за пренаселената планета, което е за да заблудят овцете, че цените се вдигат заради популацията. Не, цените се вдигат защото се печатат пари които комунистите крадат, а на овцете оставят инфлацията....

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 25. 25 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":

  планетата е пренаселена ама друг път
  още средата на миналия век учените имат публикации които доказват, че на земята могат да се изхранват без проблеми над 60млрд души
  разработени са решения като морски ферми и т.н.
  това обаче, само в случай на ОПТИМАЛНО използване и РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на ресурсите т.е. при проява на интелект от хомо сапиенс
  нещо което е само пожелателно мислене в днешно време

 26. 26 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Идеята е повече от ясна, овцете трябва да се държат в подчинение и финансово зависими, затова цените ще се вдигат заради подобни измишльотини.

  -voxy
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Решението : минаваме на синтетична храна.

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  ”Това означава отглеждане на култури, които всмукват CO2 от атмосферата, след което са изгаряни за електричество, докато се улавя и съхранява произведеният въглерод.”

  Тоест, ще се отглежда дървесина за горене, а пепелта от изгарянето ще се събира?
  Браво бе, никой не се беше сетил да гори дърва.
  Гениално! И колко трилиона зелени данъци ще ни струва това революционно откритие на затоплистките учЕни?

 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Вместо да се занимаваме с простотии и да се борим с вятърни мелници, да бяхме озеленили Сахара, Близкия Изток, Средна Азия и Монголия!? Само Сахара има територия по-голяма от най-голямата страна в света (Русия) и потенциал да "улавя" СО2 много повече, отколкото всички мерки, предвиждани в Европа.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Световният океан покрива 75% от площта на планетата и е най-големият консуматор на СО2 и най-големият производител на кислород, чрез фитопланктона, чиято биомаса надхвърля многократно биомасата на всичко зелено на сушата. Той е толкова огромен, че изобщо не го забелязваме, обаче се дивим на необятността на една държава, която всъщност покрива по-малко от 4% от площта на планетата (510 млн км2).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#25] от "Виден масколог":

  Да. Земята може да изхранва 50-60 милиарда, но до там. Папкаме и спинкаме. Нищо повече. Ако цялото население води американския начин на живот - ресурсите на Земята ще стигнат едва за около 3 милиарда охолно живеещи консуматори с по няколко автомобила, телевизори и друга електроника във всяка стая, хладилници като гардероби и гардероби колкото хол на стандартна соц-панелка.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Веднъж като повишим цените и хората измрат от глад, ще е по-лесно да забравим, че температурите изобщо не са се повлияли от мероприятието.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2131 Любопитно

  В крайна сметка, цените ще се увеличават защото ще ловим въздух, така ли? 😂😂😂

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2131 Любопитно

  До коментар [#25] от "Виден масколог":Да. Земята може да изхранва 50-60 милиарда, но до там. Папкаме и спинкаме. Нищо повече. Ако цялото население води американския начин на живот - ресурсите на Земята ще стигнат едва за около 3 милиарда охолно живеещи консуматори с по няколко автомобила, телевизори и друга електроника във всяка стая, хладилници като гардероби и гардероби колкото хол на стандартна соц-панелка.
  —цитат от коментар 31 на Незнайко в Слънчевия град


  Само ако знаеш колко "празна" земя има в Щатите, ще ти се завие свят....

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#22] от "stanchopansa":

  А голямата тайна е, че не дърветата, а водораслите в океана усвояват 80% от СО2 и доставят кислорода в атмосферата, основно фитопланктона. Повишеното съдържание на СО2 засилва не само растежа на растенията на сушата, но и растежа на водораслите. Така се увеличава биомасата, следователно се засилва усвояването на СО2 и отделянето на кислород. Нараства цялата биомаса по хранителната верига нагоре. Планетата се раззеленява, което зелените явно намират за отвратително.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  До коментар [#25] от "Виден масколог":

  планетата е пренаселена ама друг път
  още средата на миналия век учените имат публикации които доказват, че на земята могат да се изхранват без проблеми над 60млрд душиЯ
  =======
  Е заради такива неща.....понякога се радвам че короната е факт....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Странно защо е отхвърлена идеята за редукция на въглерода от +4 до 0 още в газовете след сероочистката?

 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Мариците ще живнат ако вместо да купуват квоти за въглероден двуокис, го продават.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Вие сте спокойни! Вие сте спокойни! Вие сте спокойни!
  Защо сте спокойни!?
  Защото ви предупредих ИЗРИЧНО, че покрай тая корона следва да се запасите с повечко ВАЗЕЛИН...

  Вазелинът в тия смутни времена е така жизнено необходим, както Слънцето и въздухът! :)

 40. 40 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  С такива учени на Земляните не им трябва нашествие на злобни инопланетяни...

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Доста пресилени ми се струват твърденията, особено с оценките за поскъпване.
  Така или иначе, без други влияния, цените се движат в зависимост от реколтите и борсовото търсене и някой да направи вярна прогноза, какво да се сбъден след няколко години си е хвърляне на боб.
  По принцип за всички мерки с екологична насоченост е редно да се прави оценка какви са необходимите ресурси ( енергийни, финансови, полезни изкопяаеми и прочее) за тяхната реализация, защото е напълно възможно, за производството примерно на панели за ВЕИ или много икономични в потреблението на енергия крушки, да се направят повече енергийни и други разходи за производство в сравнение с икономията и екологичния ефект.
  Това че в Китай някой ще прави панели и ще скапва екологията, няма как да бъде компенсирано ако тук, в Европа някой ползва ВЕИ и не замърсява ( много де, без хич не може) околната среда.
  Въобще е добре, че се замисляме над тези проблеми, защото те никога нма да се решат без участие на учени, политици, бизнес и засягат всички, бедни и богати, но от прибързани и крайни изводи ( стил Грета) едва ли има някаква полза.

 42. 42 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#24] от "radelmarfx":

  поздравления КРАТКО ТОчНО И ЯСНО.ОТЛИчЕН КОМЕНТАР САМАТА ИСТИНА

 43. 43 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Добре бе, КОЙ им е дал разрешение на скапаните политици и еколози да разкатават играта на земеделието, и цените на храната, в името на далечното бъдеще!?!?!?? Баси и света.

 44. 44 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Има хляб в тази работа. А аз се сещам за една проста технология, казва се фотосинтеза, ама тия мастити учени явно халхабер си нямат от понятие, че тази технология съществува и струва... ми, нищо не струва, поради което не се сещат за нея, щото няма келепир, а както знаем - каква е ползата от файдата, копгато не се вижда келепира от авантата.

 45. 45 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Защо ли никак не съм убедена, че човек има възможност да влияе върху ЗАЛОЖЕНОТО съотношение на газовете в земната атмосфера!

  Ще си позволя кратки цитати от общодостъпната научно-популярна информация в уикипедия:
  1. "Атмосферата на Земята, съставена от различни газове и наричана общо въздух, е слоестата обвивка на земното кълбо. Атмосферата предпазва живите организми, като спира голяма част от вредните ултравиолетови лъчи. Около 99% от газовете са азот и кислород."

  2. "Въздухът, който образува земната атмосфера, представлява смес от различни газове. Поради това, че тези газове не влизат в химични реакции помежду си, сместа се нарича механична. Съставът на въздуха близо до земната повърхност е установен с голяма точност. Освен основните газове – азот, кислород и аргон, в механичната смес участват и други газообразни примеси с много по-малка концентрация. Съставът на въздуха не е еднакъв на различни височини.

  До височина от около 800 km в атмосферата преобладават азотът и кислородът. Над 400 km започва да нараства съдържанието на леките газове – в началото на хелия, а след това и на водорода. Над 800 km основното съдържание на атмосферата е главно водород.

  Чисто схематично може да се приеме, че до около 200 km въздухът, обгръщащ Земята, представлява тънка и еднородна по своите физически характеристики обвивка. С издигането над повърхността намалява плътността, като неравномерното разпределение на плътността води до неравномерно разпределяне на масата на атмосферата. Около половината от масата се намира в слоя с височина до 5 km над Земята, а на височина до 30 km се съдържа около 99 %. Над 35 km атмосферната маса е не повече от 1 %. Въпреки това, и там протичат редица процеси и явления, които са резултат от прякото въздействие на слънчевото излъчване. Този 1 % всъщност представлява междинна брънка, реагираща на слънчевите излъчвания, и ги предава на по-долните слоеве от атмосферата.

  От газовите примеси с по-малка концентрация, участващи в състава на атмосферата, най-голямо значение имат водните пари, въглеродният диоксид, озонът, серният диоксид и атмосферните аерозоли."

  Та какъв точно СО2, как и къде ще го улавят - не става много ясно от нАучните напъни на псевдо загрижени за околната среда!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 46. 46 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Помежду другото идиотизмът по света и у нас придобива ЕПИДЕМИЧНИ размери...

  Малоумниците викат - дайте да оскъпим производството с някакви ЕКО-ИЗИСКВАНИЯ....
  Като се оскъпи производството какво става!? Цените подскачат.
  Като подскочат цените какво става!? Народонаселението започва да се блъска и работи повече, защото трябва да гони цените.
  Като се работи повече какво става!? Потребява се повече енергия и суровини.
  Като се потребява повече енергия и суровини какво става!? Ощетява се природата.
  Като се ощети природата какво става!? Почват да се налагат ЕКО-ИЗИСКВАНИЯ.
  И кръгът се затваря!

  ----
  Същата работа с короната.
  Населението, уж за негово добро, бе изолирано от паркове, градинки, планини, гори и пр. ОТВОРЕНИ пространства. Като се затвориха отворените пространства населението се нагъчка в ЗАТВОРЕНИТЕ пространства.
  Все едно семейство с 4 члена в апартамент от 4 стаи да го накараш да живее САМО в едната стая с мотив за негово добро...

  Идиоти, бе, идиоти!

 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Пълни глупости. Земя за засаждане на дървета има достатъчно, то не е задължително да е супер плодородна и да става за земеделие. Освен това, едни от най-ефективните в това отношение растения, са водорасли, което не значи да се пуснат в океана, но в басеини където земята е неплодородна не пречи.
  И накрая, храна има достатъчно, изхвърлят се стотици тонове, така че причината за глад по.света не е липсата на храна

 48. 48 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Решението за климата е много просто, но в същото време неизпълнимо. Трябва вместо да си купуваме нова химикалка да сменим пълнителя, вместо да купуваме нова запалка да напълним старата с газ, и така за всичко което притежаваме. Трябва да сменим навиците си и най-вече да престанем да смятаме че ръста на икономиката е по-важен от климата.

 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#4] от "reply":

  През деня използват въгледвуокиса за фотосинтеза. Усвояват го. През нощта отделят въгледвуокиса. Нещо съвсем нормално. Цялата дандания е за едни пари. Ама наистина мнооого пари.

 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#9] от "radelmarfx":

  Да де, ама на лидерите не им пука за хората. Освен, когато гласуват за тях.

 51. 51 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#49] от "Vlado Nikolov":
  Така е, но отделения въгледвуокис през нощта е по-малко от поетия през деня. Чак след като дървото изгние (ако не се превърне в каменни въглища) или изгори въгледвуокиса се възстановява.
  Затова ако използваме старото дърво за енергия няма да увеличим емисиите, но не го правим - не ни е изгодно.

 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Добър матрял. Показва ни за какви неща ще се изплющят 750- тях милярда нови заеми къде ще ги тегли ЕС да бори вируса.

 53. 53 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Гретето тръгна на училище и зелените обърнаха посоката на 180 градуса. Настава борба за заграбване на въглероден двуокис. Газираните напитки ще поскъпнат, а може да станат и полезни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Рибата още в морето, всичко още е в областта на "Ако".

 55. 55 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Ъъъ, а не може просто да се залесяват терени, които не се ползват за земеделие?
  Доколкото си спомням растенията се хранят с СО2, а пък ако има и малко влага - няма по ефикасен уловител на въглеродния двуокис.
  Има достатъчно видове, които устояват и на суша и на бедна земя.
  Гретенчетата да взимат по една лопата и посадъчен материал и да действат, а не само да крънкат милиарди за джобни пари.

  Panta rhei....
 56. 56 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#48] от "blagoj":

  Мантрата за ръста на потреблението, което от своя страна се подпомага и от неконтролируемото увеличение на човешката популация в отделни райони не води до нищо добро.
  Там е ключа от бараката.

  Panta rhei....
 57. 57 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  И пак да ви препратя към любимия ми матреал в Newsweek, 1975, за новия ледников период, очакващ клетата планета. Тогаващните юнаци, някои от тях активни и днес, настояваха ледниците да се покрият със сажди, за да се топят по-бързо. И добавяха: наистина, не могат да се предвидят последиците от тези мерки, но това не означава, че правителствата могат да стоят безучастни. Лесно се намира в Интернет.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  Вместо да се занимаваме с простотии и да се борим с вятърни мелници, да бяхме озеленили Сахара, Близкия Изток, Средна Азия и Монголия!? Само Сахара има територия по-голяма от най-голямата страна в света (Русия) и потенциал да "улавя" СО2 много повече, отколкото всички мерки, предвиждани в Европа.
  —цитат от коментар 29 на ivanpopov


  Под Сахара има сладководно море. Ако водата от това море чрез сондажи започне да се идпомпва и да се използва , Сахара действително може да стане градина.
  Така е станало в Силициевата долина в Калифорния , която е била полупустинна земя до средата на ХХ век , когато откриват , че под тази долина има море с безсолна вода. Сега тази долина произвежда зеленчуци с които задоволява не само Съединените щати , но и голяма част от продукцията и се изнася. В тези зеленчукови плантации работят предимно латиноси от Мексико.

 59. 59 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Намаля зеленото на планетата - дървото!

 60. 60 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Ще има данък "СО 2".....и т.н....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  В момента няма такъв данък ли? Ами въглеродните емисии, с които може да се търгува? А?

 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 343 Весело

  Купувайте земя... Спряха да я произвеждат...

  Без да съм азвокат на никой само споменавам, че вече се отглеждат масово зеленчуци без изпол,вя ето на никаква земя и се работи за ферми които да произвебдат насекоми за храна...

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Костадин Георгиев
  Костадин Георгиев
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Донякъде си прав. СО2 не е главният проблема според учените. Не изхвърляме само СО2 . Над 40% други газове , някои от които са 300-400% по ефективни в задържане на роплина, доста от тях не са и под контрол. Дори и да сме спрели СО2-то напълно нямало да има голям ефект.

 63. 63 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  И кой ще печели от производството и патентовнето на тези технологии? Швейцарци , канадци? Ние ще работим, за да им купуваме технологиите, необходими за да работим?

  Любовта ще спаси света!!!
 64. 64 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Що за агресивен ИДИОТИЗЪМ? Стига с тоя СО2, той е полезен. Вредни са другите замърсители на атмосферата(азотни и серни окиси) и ТПЧ...

 65. 65 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Доста пресилени ми се струват твърденията, особено с оценките за поскъпване.Така или иначе, без други влияния, цените се движат в зависимост от реколтите и борсовото търсене и някой да направи вярна прогноза, какво да се сбъден след няколко години си е хвърляне на боб.По принцип за всички мерки с екологична насоченост е редно да се прави оценка какви са необходимите ресурси ( енергийни, финансови, полезни изкопяаеми и прочее) за тяхната реализация, защото е напълно възможно, за производството примерно на панели за ВЕИ или много икономични в потреблението на енергия крушки, да се направят повече енергийни и други разходи за производство в сравнение с икономията и екологичния ефект.Това че в Китай някой ще прави панели и ще скапва екологията, няма как да бъде компенсирано ако тук, в Европа някой ползва ВЕИ и не замърсява ( много де, без хич не може) околната среда.Въобще е добре, че се замисляме над тези проблеми, защото те никога нма да се решат без участие на учени, политици, бизнес и засягат всички, бедни и богати, но от прибързани и крайни изводи ( стил Грета) едва ли има някаква полза.
  —цитат от коментар 41 на tsvetko_51


  Не не е пресилено, за това в някои географски пояси намаляха добивите от рапица и то преди години, нашите хванаха 2-3 години последния влак и вече рапица почти не се гледа.... по чисто икономически причини.
  Китай сами ще клекнат.. отвор исе голям гап между застаряващото население и младото, което не може да гледа повече от едно дете заради стандарта в големите мегаполиси. Та те тепърва ще почнат да си гледат здравословното състояние на населението

 66. 66 Профил на Stefan Borisov
  Stefan Borisov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Дневник след политическите тенденциозни глупости сега и научни дивотии

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK