Децата, отгледани в по-зелени райони, имат по-висок IQ, сочи проучване

Децата, отгледани в по-зелени райони, имат по-висок IQ, сочи проучване

© ReutersИзрастването в по-зелена градска среда повишава интелигентността на децата и намалява нивото на проблемно поведение, установи проучване сред повече от 600 деца на възраст 10-15 години


Изследването, което е проведено в Белгия, показва, че 3% увеличение на зеленината в квартала повишава IQ резултата от стандартизирани тестове със средно 2.6 точки. Ефектът се наблюдава както в по-богатите, така и в по-бедните райони.


Вече има значителни доказателства, че зелените пространства подобряват различни аспекти на когнитивното развитие на децата, но това е първото изследване, което изследва специфичeн IQ. Директната причина за повишената интелигентност не е ясна за момента, но може да бъде свързана с по-ниските нива на стрес, повече игра и социален контакт или по-тихата среда, смятат учените.
"Има все повече доказателства, че зелената среда е свързана с нашите когнитивни функции като памет и съсредоточаване", казва Тим Наурот, професор по екологична епидемиология в Университета в Хасел, Белгия, цитиран от британския в. "Гардиън".


"С проучването на IQ добавяме утвърдени научни данни. Мисля, че планирането на градските пространства в бъдеще ще трябва да дава приоритет на зелените площи, защото наистина е полезно да се създаде оптимална среда за децата да развият пълния си потенциал."


Проучването, публикувано в списание Plos Medicine, използва сателитни снимки за измерване нивото на зеленина в кварталите, включително паркове, градини, улични дървета и всякаква друга растителност.


Средният коефициент на интелигентност сред изследваните деца е бил 105. Четири процента от децата в райони с ниски нива на зеленина са получили резултат под 80, докато нито едно дете не е получило резултат под 80 в райони с повече зеленина.


Най-малкото това проучване може да ни помогне да се отдалечим от идеята да виждаме интелигентността като вродена - тя може да бъде повлияна от околната среда и мисля, че това е много по-разумна гледна точка.


Матю Уайт,

екологичен психолог от Университета в Ексетър, Великобритания


Ползите от повече зеленина, които са били наблюдавани в градските райони, не са били видими в крайградските или селските райони. Наурот предполага, че това може би е така, защото тези места вече имат достатъчно зеленина за всички деца, които живеят там.


Били са измерени и поведенчески затруднения като намалени нива на съсредоточеност и агресивност, използвайки стандартна скала за оценяване - средната оценка е била 46 точки. В този случай 3% увеличаване на зеленината е довело до намаляване на поведенческите проблеми със средно две точки, което е в съответствие с предишни изследвания.


Изследователите взимат предвид финансовото състояние и образователните нива на родителите на децата, като до голяма степен отхвърлят идеята, че семействата, които са по-богати, просто имат по-голям достъп до зелена площ.


Известно е, че по-високите нива на замърсяване на въздуха увреждат интелигентността и детското развитие, но този фактор също е изключен като обяснение.


Вместо това учените предлагат, че по-ниските нива на шум и стрес - както се установява и в други изследвания за ползите от зеленото пространство - и по-големите възможности за физически и социални дейности могат да обяснят по-високите резултати от IQ теста.


Децата, отгледани в по-зелени райони, имат по-висок IQ, сочи проучване

© Asscociated Press


"Винаги съм предпазлив от термина "интелигентност", тъй като има проблемна история и злощастни асоциации", коментира Уайт и добавя, че е логично да се предполага, че повече упражнения и по-малко стрес са причини за по-високите IQ резултати. "Но не съм сигурен защо общата интелигентност трябва да бъде подобрена от тези неща... Предполагам, че подобни тестове просто разкриват в по-голяма степен способността на детето да се концентрира."


Проучване на деца, живеещи в Барселона, публикувано през 2015 г., показа, че повече зелени пространства са свързани с по-добра работна памет и внимание.


Изследователите в новото проучване са успели да отчетат много от факторите, които вероятно биха повлияли на коефициента на интелигентност, освен типа зелена площ поради липса на данни. Предишни проучвания показват, че това може да бъде важно, като горите са от по-голяма полза за развитието на децата, отколкото земеделските земи или храсталаци.


Екипът също е нямал информация къде учениците посещават училище, но повечето белгийски деца посещават близко разположени училища.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 228 Неутрално
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  От София по-зелено нема.

 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 832 Весело

  Айдее, нови разходи за пребоядисване на училищата и детските градини.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Весело

  "Ползите от повече зеленина, които са били наблюдавани в градските райони, не са били видими в крайградските или селските райони. Наурот предполага, че това може би е така, защото тези места вече имат достатъчно зеленина за всички деца, които живеят там."

  Това обяснява защо хора, израснали в Банкя, например, не са се възползвали от ползите от зелената природа наоколо, съответно нямат високо ИК, нито паметта им е особено добра.........

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Интересно, излиза че родителите които прииждат на тълпи в София искат децата им да имат по-малко IQ защото София едва ли спада към зелените райони. А проучването включило ли е БХ, който макар и расъл в зелен район има отрицателно IQ?

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Весело

  Баси!

  Кеймбридж и Оксфорд немедлено да са местат в джунглата на Бонго-Бонго!
  Та да рахатясат на студенти!

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Любопитно

  Това е напълно естествено. Не може дете което живее в панелка да се развива по начина по който се случва с дете живеещо сред природата. В дом с градина, с по широко пространство и т.н. Надали има някой който да не се съгласи с това. Особенно сега при положение, че информацията е толкова достъпна и имаш Интернет навсякъде, аз лично не разбирам как някой иска да отгледа семейство в панелка ако има възможност да го направи в къща с двор.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  "Децата, отгледани в по-зелени райони, имат по-висок IQ, сочи проучване"
  Бай Тотьо постоянно се Фали, че е осмо поколение софиянец. Явно не лъже!

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  Поредният научен комунизъм. Целта е да се изкара, че малцинствата живеещи в гета в Европа и САЩ не се справят в училище и стават основно криминален контингент или доживотни клиенти на социалните, заради "системен расизъм в градското планиране". Интересно защо ли не са включили в изследването живеещите най-назелено - тия от амазонските джунгли? Щото ще се получат доста странни за разбирането на истинския нео-марксист резултати. А иначе корелацията е пределно ясно откъде идва. Просто интелигентните родители, които имат интелигентни деца имат пари и живеят в приветливи квартали с еднофамилни къщи и дворчета, градинки, паркове и т.н. Хасан, Ахмед и Тирон са с по-ниско IQ не понеже не са гледали достатъчно дървета като малки, а защото поколения наред не са се занимавали да си упражняват мозъка в нещо различно от кражби и мизерии.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1018 Любопитно

  Тогава шо пуснахте милиони пясъчни маймуни в Еавропа?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4014 Любопитно

  Баси!Кеймбридж и Оксфорд немедлено да са местат в джунглата на Бонго-Бонго!Та да рахатясат на студенти!
  —цитат от коментар 6 на xm...


  Явно е, че никога не си бил на нито едно от тези места. И в двата града има толкова много и добре поддържана зелинина, че е трудно да се повярва. Паркове, градинки, че дори и чиста река с лодки които можеш да наемеш. В парковете навсякъде е пълно и с животни. Не е необичайно да се види дори и едър дивеч. Това за България е дори невъзможно да се помисли.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  Това сега, като поредната рекламна на зелените екоталибани ли да го приемам! Хайде да отглеждаме децата в парници, като краставиците и доматите, а?

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3719 Весело

  До коментар [#1] от "Ivan Ivanov":

  Късно е при теб...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Все се чудех защо военните имат мания да боядисват всичко в зелено, а то било щото са много умни.

 15. 15 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Има някаква логика. От доста време се изследва връзка между нивата на СО2 в атмосферата и когнитивните умения и развитие.

  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0143624418790129

 16. 16 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Ясно - арабелите и ескимосите са най-глупави а пигмеите от Конго - най-умни...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Убеден съм че е така.
  Едно време, в Сибир е имало много хора с високо IQ.
  По времето на Сталин там е било най зелено....

  Turk
 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Значи най-умни трябва да са негрите от тропическите гори на Африка и индианците от Амазонка.

 21. 21 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Сега ми стана ясно защо познавам много тъпи парчета от Люлин

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Чудно тогава защо израелците дават най-високи показатели, при положение, че там е или полупустиня или съвсем пустиня, а афросапиенчетата, израстнали из джънглите на Конго и ЦАР нещо изостават...

 23. 23 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Да, но учЕните стигнаха ли до задължителната за ителуекта ,корелация на зелената шума с образа на Бенджамин Франклин. Май не са... нищо - догодина и това ще открият.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 24 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 446 Любопитно

  Зеленият мокет в панелката в Обеля брои ли се за зелен район?

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 25. 25 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1400 Весело

  Сега всички ще си пребоядисат интериора на панелката в подходящият цвят и ще станат интелектуалци...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Кофти преведена и/или съкратена статия. Затова има и такива коментари.
  Едно е сравнението между "Люлин" и "Иван Вазов", съвсем друго е сравнението между Жълтите павета и Дюлево (Айваджик), община Средец

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Абе не знам, има много фактори. Има дечица, расли на село, които са рядко тъпи парчета. Простор, зеленина...и като стане на 5-6г., вече му дават въздушна пушка да трепе котки.

  Иначе проучването е ясно - хубавите квартали със запазена зеленина са за богатите. Кои са богатите - ами тия, дето като за начало са от сой и имат генетична преднина, не са някакви оръфляци или ниски класи. Оттам като добавиш добра храна, стабилна среда и правилна стимулация, плюс една идея побутване нагоре по стълбичката на професиите - и ето ти успешни и умни деца. Така е било, така и трябва да бъде, всичко друго е хаос и деградация.

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Крайградските села вършат чудена работа. Покрай ковида се напълниха с деца, още са там. Трудно е всеки да си го позволи.
  Въпреки, че като стане въпрос за сериозно образование и социален живот, големият град ги привлича обратно.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 740 Весело

  Сега всички ще си пребоядисат интериора на панелката в подходящият цвят и ще станат интелектуалци...
  —цитат от коментар 25 на С Стоянов


  Лесно е, ще пеят 'Хубава си моя горо' пред фототапет с брезички. (туй от кой български филм беше, че ми се е запечатало)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 30. 30 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 740 Весело

  Чудно тогава защо израелците дават най-високи показатели, при положение, че там е или полупустиня или съвсем пустиня, а афросапиенчетата, израстнали из джънглите на Конго и ЦАР нещо изостават...
  —цитат от коментар 22 на ivanpopov


  Ми резултата сигурно е повлиян от почти целогодишната зеленина в бенелюкс'а

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 31. 31 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Явно е от значение и какво дърво гледаш.
  Едно е да гледаш брезичка, а съвсем друго палма с банани, примерно.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Разбира се че интелектуалното развитие на децата е обусловено от социално-икономическата позиция на родителите. Залитането към откъснати от тази реалност теории си е именно това, залитане.

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3157 Весело

  До коментар [#1] от "Ivan Ivanov":
  фащам гората!
  >>> Шумкар ли ще ставате?:) Те наистина се оказаха много интелигентни...

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4076 Весело

  До коментар [#33] от "тулса":

  Ами като инвестиция работеше поне 45 години, пък и впоследствие май...:-)

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":
  Зеленото братство преди и сега:)

 36. 36 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Лошо... за негрите и циганите в гетата...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK