Успя ли Германия да се справи с бежанците?

Успя ли Германия да се справи с бежанците?

© Associated Press"Ще се справим!" , каза преди 5 години, в апогея на миграционната криза, германската канцлерка Ангела Меркел. А как изглеждат нещата сега? Справи ли се Германия, пита "Дойче веле".


Нека поставим под лупа най-важния въпрос: Успяват ли бежанците и мигрантите постепенно да стъпят икономически на краката си? Да започнем с числата и фактите. През лятото на 2015-а година 477 000 души поискаха политическо убежище в Германия, през 2016-а кандидатите за убежище бяха вече 746 000. Страната преживя най-големия приток на мигранти след Втората световна война. Повечето идваха от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Еритрея. Мнозинството от тези хора бяха на възраст над 18 години, тоест - късно за общообразователно училище. За тях трябваше да се потърсят други варианти за навлизане в професионалния живот. През 2015-а година в Германия незаетите места за професионално обучение бяха цели 37 000. С участието на търговските и стопански камари, на предприемачите, на Министерството на икономиката, на Агенцията по труда и държавните власти в Германия бързо възникнаха редица инициативи с една обща цел: да се осигури професионално образование на стотиците хиляди новопристигнали.


Посоката е по-скоро правилна


Според статистиката, в момента в Германия живеят 1,8 милиона души, които - официално или не - попадат в категорията "бежанци". 44 процента от тях са на възраст между 16 и 35 години. 457 700 са регистрирани като "търсещи работа", в това число влизат и хората, посещаващи курсове за интеграция. 360 000 работят и плащат данъци и осигуровки. През 2016-а година малко над 10 000 са се записали да следват. Като се има предвид, че близо половината от тези 1,8 милиона по обективни причини не могат да излязат на трудовия пазар, статистиката изглежда дори благоприятно. Или поне отговаря на реалистичните очаквания. Както коментира "Ди Цайт": "В общи линии посоката е правилна".
Фотогалерия: Трудният път на бежанците през Македония >


Агенцията по труда съобщава, че в момента професионално обучение получават 55 000 души от осемте държави, от които в Германия пристигнаха най-много хора. Бройката не изглежда особено голяма, но интеграцията е маратон, а не спринт. Доказва го трайният ръст на бежанците, получаващи професионално образование - през 2015-а година те са едва 6 600. Освен това нека не забравяме, че през първите години много от тези хора търсеха най-вече някакво временно препитание, за да издържат себе си и семействата си, а и да пращат пари на близките в своите страни. И не им беше много до професионално обучение. Все повече от тях обаче стигат до извода, че е важно да получат стабилна професия. Окуражаващи са и резултатите от това обучение. Броят на мигрантите и бежанците, прекъснали преждевременно курсовете за професионална квалификация, е съвсем малко по-висок от този на германците. 76 процента от новопристигналите съумяват успешно да положат заключителния изпит, докато при германците този процент е 92 на сто. Всичко това дава повод за сдържан оптимизъм.


Най-важни са езиковите курсове


Пред пет години Херберт Брюкер от Института за проучване на трудовия пазар и професиите IAB беше сред трезвите гласове в дискусията за професионалното бъдеще на бежанците и мигрантите. Тогава той прогнозира, че ще минат поне пет години, докато половината от тези хора намерят работа. И се оказа прав. В момента точно половината от трудоспособните новопристигнали хора вече имат работа: 52 на сто са квалифицирани кадри, 48 процента са обслужващ персонал.


В условията на избухналата пандемия обаче новите мигранти и бежанците в Германия се оказаха особено засегнати. Много от тях, които дотогава работеха в хотелиерството и ресторантьорството, изгубиха работните си места. Други пък все още треперят за бъдещето на професионалната си квалификация. Този път обаче Херберт Брюкер е оптимист. Пред "Ди Цайт" специалистът по миграция казва: "Постигнахме много, но имаме и още много работа. Най-важното в момента са езиковите курсове, насочени към практикуването на професия. Точно от това имат остра нужда много мигранти и бежанци", категоричен е експертът.


И така: Справи ли се Германия? Да, с притока на бежанци и мигранти страната се справя добре, но усилията продължават. А как ще изглежда трудовият пазар след пандемията - това в момента още никой не може да каже.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Успехът е неимоверен! Всичките лекари, инженери и художници работят неуморно ден и нощ, икономиката бумти, престъпността е нулева, а лудата баба е дала заявка за още толкова трудолюбиви човеци!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на wwi49646337
  wwi49646337
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Успя. Получи милион и половина свежа работна ръка и нови генерирани приходи към пенсионната си система. За разлика от България например, където работещото население намалява със страшна сила и няма за пенсии след няколко десетки години.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#2] от "wwi49646337":

  Получи милион и половина свежа работна ръка и нови генерирани приходи към пенсионната си система.

  От всичките тези, дали и 5 % работят, другото е медийна пропаганда. Либерална.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Дойче бодро, по комунистически, рапортува, че петилетката е взета за три години. Разбира се без доказателства, без интервюта с реализирани бежанци, или пък с техните възпитатели, нито с германските им съседи.

  От задължителната, поръчкова, слагаческа статия, ние разбираме, че над 18 годишните бежанци нямат никакво образование, дори основно, а и не знаят никакви езици освен техния си, който в случая, не става за германоезична интеграция.

  Добре е , поне да имате някакви минимални интервюта с хора на терен, понеже сте заприличали на любимото ви Отровно трио, които казаха, че ще дадат отчет за средствата и отчета беше................. 65 000 лева дарения и ......12000 лева разходи. За разходите липсват каквито и да е разчети, по пера, по цени и ................ платежни документи.
  Явно е положението.

  Напред на "правилната " журналистика.

  Така , навремето Демократичната партия засели десетки хиляди сомалийци в немския, бял щат Минесота. После се рапортуваха успехи. и После погромите и изгарянето на центъра на Минеаполис.

  https://www.youtube.com/watch?v=d_uQBIAsEMc

  Ето филм за разрушенията, палежите , отпреди няколко дни. .............. Нищо не е възстановено от "бунтовете". Изгориха на хората сградите и препитанието.

  Но Дойче плава по течението на световния комунизъм и тия работи не ги интересуват.

  Изобщо.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Успя. Получи милион и половина свежа работна ръка и нови генерирани приходи към пенсионната си система. За разлика от България например, където работещото население намалява със страшна сила и няма за пенсии след няколко десетки години.
  —цитат от коментар 2 на wwi49646337


  От тези милион и половина колко работят, колко лежат на социалки и колко лежат на по затворите?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  1,8 милиона бежанци от тях работят 360 000

  360 000 / 1 800 000 = 20% работят след 5 години.

  Германия харчи повече пари за издръжката на тези отколкото бюджета на Сирия. То не че бюджета на Сирия е голям, щото все пак война се води там. :)

  Но някак си, щеше да е 10-20 пъти по-евтино да ги издържа там. Хем нямаше да правят мизерии в Германия. :)

 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Не. Но бежанците със сигурност ще се справят с Германия. Да им дадем още малко време.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  "Постигнахме много, но имаме и още много работа. Най-важното в момента са езиковите курсове, насочени към практикуването на професия. Точно от това имат остра нужда много мигранти и бежанци", категоричен е експертът.

  Е кво за 5 години един език ли не можаха да научат бе?

  Нашите бачкери в строителството за 5 месеца го научават. Ааа, ама те са там да бачкат, не да лежат на социалки. :)

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#2] от "wwi49646337":

  Ами пеносионерите ще се налоги да "работят" като баце до гроб, а ако нямат възможност баце нагледно показа къде си държи пенсионния фонд и как го охранява.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 875 Весело

  От два милиона пришълци, половин милион търсят работа.
  А 1,5 милиона търсят - германски баби...

 11. 11 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ще трябва да мине доста време, докато се върнат направените инвестиции при приемането им. Дадените милиони за жилища, обучение и помощи скоро няма да бъдат покрити.

  Но, да, ако въпросът опира до реализацията им на трудовия пазар, да, вероятно са в правилната посока.
  Иначе само местните си знаят колко добре се вписват бежанците. С хамала, шамала, фамала на висок глас в автобуса и ес-бана по цял ден, интеграцията изглежда много "успешна". Я живущите в 'шланд да кажат, разкараха ли свинското от детските градини в Шлезвиг Холщайн както се канеха преди година? Немците се интегрират към бежанците, не обратното, дами и господа.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  1,8 милиона пристигнали

  360 000 - работят
  10 000 - учат
  457 700 - са регистрирани като търсещи работа

  1 800 000 - 360 000 - 10 000 - 457 700 = 972 300

  А останалите близо милион (972 хил) какво правят? Продават дрога ли?

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Страхотен успех! 20% работели, на останалите 80% германците им плащали социалките, детските, образованието, преквалификациите и езиковите курсове. Браво на Германия! Сега, за да си осигурят нужните 2 милиона работна ръка, трябва да си внесат още 10-20 милиона африканци и да им плащат по 250 милиарда евро годишно. Щото, доколкото си спомням, разходите за тия 1.8 милиона мигранти са около 25 милиарда годишно.
  Браво, браво на Меркел!

 14. 14 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Весело

  Естествено, че успя. Е, има вече но-гоу зони, районът около Кьолн прилича на халифат, хората избягват да се моткат късно - особено по малки пътечки през парковете, не се говори за престъпления извършвани от мигранти - замитат се под килима или ако няма как - амок, емоционални рани от войната....
  А само преди месец пак един клет мигрант блъсна човек на релсите(някъде в Баден-Вюртемберг).
  Преди месец и нещо имаше попгроми в Щутгарт - основно второ поколение турци+много мигранти и малко уайт траш(ултралеви и анархисти)..

  Абе интеграцията върви с пълна сила, бъдещето е светло, а АзГ става все по-популярна за щастие :) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 15. 15 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 602 Неутрално
 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Те си говорят на родните езици, седят по площади и гари, с помощите си купуват нови маратонки, цигари и алкохол/понеже мюсюлманите не пиели.........../. Голяма част ще се реализира на пазара на различните видове наркотични вещества, а доста и ще си останат на помощи.

 17. 17 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 293 Разстроено

  живея в Германия и мога да кажа че и тази статия както и повечето на автора са отвлечени от действителността,живее си господина в някакъв негов отвлечен от реалността свят,на изборите се вижда кое и колко е правилно,и най-малкото което искат т.н.бежанци е да работят като обслужващ персонал,но това е друга тема...,а самите власти отчитат като голям успех че вече работят 32 процента от МИГРАНТИТЕ -е...и...

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сър Джон":

  Ти остави културните им особености, че нямат нищо общо с европейската цивилизация и култура.
  Основният аргумент беше, че мигрантите ще спасят Германия като работят и плащат данъци, осигурявайки нужната работна ръка.
  Това е в основата и на либерасткия пакт на ООН.
  Само, че фактите говорят друго - след 5 години, само 20% работят, останалите са на гърба на немския данъкоплатец. Ако говорим в цифри, разходите на Германия за мигрантите са 25 милиарда евро, приходите от 360 000 работещи, трябва да са под 2 милиарда евро. Ама било успех?
  Колко са очаквали да работят, НУЛА мигранти?
  Е, да, в тоя случай 20% са голям успех.

 19. 19 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 299 Неутрално

  За държавата са по важни децата на тези бежанци - второто поколение имигранти. Те са тези които ще поддържат социалната система. Другата важна функция на първото поколение е да се грижи за внуците, за да могат децата им да работят и да движат икономиката!

 20. 20 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#11] от "goofy":

  Изцяло в духа на интеграцията. Докато не се асимилират изцяло ще има зулуми.

  This is the place where puddings die.
 21. 21 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Първо - неточно заглавие. Германия не е съседна страна на воюващи - няма как там да пристигат бежанци. Германия беше залята от мигрантска вълна, вероятно съзнателно насочена. Второ - петте години, посочени като реалистичен срок за интеграция на половината от мигрантите в пазара на работна сила не означава, че Германия ще е на плюс по отношение на разходите по неутрализирането на вълната след този период. Още повече, че към тези разходи се прибавят и такива за бързо ислямизиращото се трето поколение турци /иначе - с германски паспорти/, предпочитащи да са на социал и, разбире се, за циганите, предимно от България и Румъния.

 22. 22 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Идете в Германия и обиколете магазините през деня. Пълни са с пазаруващи араби. Германците работят за да им плащат помощите.

 23. 23 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 597 Разстроено

  Всички коментиращи вкупом забравиха, че тези хора избягаха от ВОЙНИ. Дано не им се случи и на тях, защото само тогава ще разберат какво е да си бежанец. Тъжна картинка за солидарността на българина. Все пак могат да видят в Google Earth на какво приличат сирииските и иракските градове и дали там може да се живее.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 24. 24 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#17] от "wky17603359":


  живея в Германия и мога да кажа че и тази статия както и повечето на автора са отвлечени от действителността,живее си господина в някакъв негов отвлечен от реалността свят,на изборите се вижда кое и колко е правилно,и най-малкото което искат т.н.бежанци е да работят като обслужващ персонал,но това е друга тема...,а самите власти отчитат като голям успех че вече работят 32 процента от МИГРАНТИТЕ -е...и...
  —цитат от коментар 17 на wky17603359


  Да , мо поста Ви е като на пенсиониран старшинка от Горно Уино , гледал на картичка Германия.....нещата са мнооого по различни......

 25. 25 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 597 Разстроено

  А , и всички вкупом са се загрижили за германските разходи! Лицемерен расизъм е това, нищо друго.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Има няколко възможни цели които си е поставила Меркел с приема на тези мигранти,но всички те може да бъдат анализирани и обяснени само от психиатър.
  Някой може да ме поправи,но аз не се сещам за пример от историята на управник,който да извършвал подобна идиотщина,без извинение!
  Цар Симеон Велики веднъж довлякъл в България мъничка компактна маса от славяни,(някъде около две хиляди души),които заселил от двете страни на Дунав,но им възложил задачата да пазят през реката да не преминават вражески диверсионни отряди. Тоест,той ги е засели с чисто практична и възможна за постигане цел. А Меркел за какво?

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#19] от "L Glassman":

  Искаш да кажеш че децата на гастербайтерите работят ли? :)

  Там статистиката е по-добра. Цели 50% работят. :)

  За справка почти 100% от родители им са работели или мъжете, щото по традиция жените не работят.

 28. 28 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички коментиращи вкупом забравиха, че тези хора избягаха от ВОЙНИ.
  —цитат от коментар 23 на Емо


  Оказа се, че не е така и повечето въобще не са сирийци, а добре организирана афганистанска и друга паплач на които са им платили в евро за да тръгнат.

 29. 29 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лицемерен расизъм е това, нищо друго.
  —цитат от коментар 25 на Емо


  от страна на държавата която ги подкрепя в налагането на шериат и дискриминира европейците

 30. 30 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Не, но бежанците успяха да се справят с Германия.

 31. 31 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Какъв цинизъм, каква цензура, какъв комунизъм ..... нито дума за огромната престъпност - изнасилвания, грабежи, побои, убийства, донесена от тези "бежанци" /незнайно защо наричани така, това са чисти нашественици/, за милиардите "социална помощ" за купищата търтеи, които са дошли точно за това - да живеят на готово ......

 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Всички коментиращи вкупом забравиха, че тези хора избягаха от ВОЙНИ. Дано не им се случи и на тях, защото само тогава ще разберат какво е да си бежанец. Тъжна картинка за солидарността на българина. Все пак могат да видят в Google Earth на какво приличат сирииските и иракските градове и дали там може да се живее.
  —цитат от коментар 23 на Емо


  От война се бяга в съседната държава. Не през 9 държави, та в десетата ...... бежанец си до Турция. Натам вече си нашественик. Плюс това, какви войни има в Иран, в Пакистан, в Ирак и т.н., щото и тези пълчища ги броят за "бежанци" от войни ....

 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Като гледам турските гастрбайтери преминаващи през България, няма надежда. Трето поколение и още ходят с потурите и забрадките.

 34. 34 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 962 Неутрално

  германците рапортуват "сдържан оптимизъм" :) :) :) Повече не четох, щот ми стана смешно и не мога да спра да се хиля

 35. 35 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#17] от "wky17603359":

  И аз живея в Германия от 36 години и мога да кажа, че Александър Андреев има много точна преценка на събитията. Всичко трябва да се гледа с поглед, обърнат към бъдещето на страната. Това че се дразним с право от един или друг чужденец, не е решаващо за визията на Германия и нейното бъдеще. Интеграцията не е въпрос на 10 или 20 години а на поколения! Истината е, че проблема със застаряването на нацията ще бъде решен и ще има поколение, което да работи и плаща пенсиите на майките и бащите си. Че "Schmarotzer" е имало и винаги ще има, damit müssen wir leben. Аз мисля, че по добре истинска демокрация с пришълци, отколкото обезлюдяваща се псевдо демокрации без.

 36. 36 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  От всички прочетени числа излиза, че Германия ИЗОБЩО НЕ се справя. Даже напротив. Нещата са трагични. дойче веле разбира се, винаги са на обратната страна на истината и фактите.

 37. 37 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#25] от "Емо":

  Е не всеки тук е потребител на соеви изделия. Ако ги намалиш, може и да намалее расизма около теб :)

  This is the place where puddings die.
 38. 38 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Аз мисля, че по добре истинска демокрация с пришълци, отколкото обезлюдяваща се псевдо демокрации без.
  —цитат от коментар 35 на hanseatic


  Само че разбиранията на Али и Мюмюн за демокрация не са като твоите разбирания ..... Али и Мюмюн под демокрация разбират да лентяйстват, докато ти ги хрантутиш. И чат-пат да се позаблавяват със жена ти или щерка ти .... докато ти си мислиш, че ще се образоват и ще станат лекари и инженери, и ще ти плащат пенсията .....

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Естествено, че ще успеят. Защото са расово и религиозно пълноценни емигранти. Не като унтерменшите от Източна Европа, които се тълпяха около германските посолства през 90те години. И които Шойбле непоколебимо разкарваше, защото знаеше, че правилните емигранти ще дойдат

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Трябва да се променят някои неща в обучението и предлаганата работа. Например няколко стотин хиляди могат да се обучат в Шериата и да работят като религиозна полиция.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Интеграцията не е въпрос на 10 или 20 години а на поколения!
  —цитат от коментар 35 на hanseatic


  Добре де, тоя номер не го ли игра Германия с гастербайтерите от Турция?

  Много от тях са вече 2-ро поколение или дори 3-то.

  Случайно да са интегрирани? Случайно сред тях да има да работят колкото немците?

  Реално се получава точно обратното. Първото поколение работи и полага усилия някакви за интеграция. Докато 2-3 поколение, дори и да имат паспорти не се мислят за германци. Подкрепят Ердоган, продължават да си ходят до Турция. И половината от тях не работят.

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  На времето, канадците взимаха семейства емигранти от Източна Европа с неофициалното мото ”вие не ни трябвате, трябват ни вашите деца”. Така, много чешки цигански семейства заминаха, родителите си останаха същите, но децата станаха канадци. Така и Германия, според случая, или изсмуква напрсво младежта а родителите клепат по родните си места (както с Бг и другите ИЕ държави) или от немай къде, покрай децата принира и родителите (като при бежанците).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#24] от "KRAFTWERK":

  Seлbstsicher-голямата ми Гордост е Докторантура от Университета в Регенсбург,а на избори все още гласувм за ХСС,и кои от Фактите са Фатмашки ъ ?

 44. 44 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#35] от "hanseatic":

  Турците вече имат трето и даже 4 поколение в Германия и са така интегрирани че Ердоган взе 70 процента в Германия црещу 30 в Константинопол(Истамбул)

 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2005 Весело

  До коментар [#44] от "wky17603359":

  Те явно и българите са толкова интегрирани, щом гладуват по чужбина за ГЕРБ 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До коментар [#38] от "Alex Ivanov":
  Бихте ли споделили?

  Запознат сте добре с Али и Мюмюн, техния бит и разбиранията им за демокрация, защото:
      · Сте социален работник в Германия и редовно ги посещавате,
      · Живеете с въпросните двама и знаете нещата из отвътре,
         или
      · „Една жена ви казá“ как стоят нещата у немско?

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  Недостига на работна ръка скоро ще накара всички да приемат мигранти. Като свършат източноевропейците, ще дойдат африканците. И ние ще сме принудени да го правим, щом толкова бързо се топим.

 48. 48 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alex Ivanov":Бихте ли споделили?Запознат сте добре с Али и Мюмюн, техния бит и разбиранията им за демокрация, защото:    · Сте социален работник в Германия и редовно ги посещавате,    · Живеете с въпросните двама и знаете нещата из отвътре,       или    · „Една жена ви казá“ как стоят нещата у немско?
  —цитат от коментар 46 на Zippie


  Да, запознат съм, защото не разчитам на Дойче Веле и Дневник да ме информират в "правата" линия ..... би ли отрекъл, че германските градове все повече се пълнят с места, където не е безопасно да ходиш, вече не само нощем, ами и денем ??! Че там е пълно с "интегрирани" търтеи, живеещи на социални и на "бране" ?! Онова в Кьолн нали го помниш също ??!

 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Четирите милиона емигранти в Турция са интегрирани по-добре. Всички са научили езика и са си намерили начини да се прехранват самостоятелно.
  И нещо много важно, доволни са . От себе си, защото сами са се преборили. От Турция, защото ги е приела.

 50. 50 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Недостига на работна ръка скоро ще накара всички да приемат мигранти. Като свършат източноевропейците, ще дойдат африканците. И ние ще сме принудени да го правим, щом толкова бързо се топим.
  —цитат от коментар 47 на Роси


  Ние нищо не можем да приемем, защото те търсят социални помощи, а не работа. Даже нашите маргинали - циганите, масово и те се изсулват към "Германията", защото там плащат тлъсто на дете .... България не е атрактивна дестинация, защото освен работа, друго не можем да им предложим. Затова и ни заобикалят отдалеч.

 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alex Ivanov":

  Влезлите през България и регистрирани у нас имат ли право да продължат за Германия?

 52. 52 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alex Ivanov": За хора, които нямат понятие от нещо, но се бутат между шамарите, немците имат хубава поговорка:

  " Keine Haare am Sack, aber im Puff vordrängeln!"

 53. 53 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До коментар [#48] от "Alex Ivanov":

  би ли отрекъл, че германските градове все повече се пълнят с места, където не е безопасно да ходиш, вече не само нощем, ами и денем
  —цитат от коментар 48 на Alex Ivanov

  Олиле, страхотии ужасии ... 😨 😱 😨

  На въпроса ти – да, бих отрекъл (не, че отговори на моя, ама карай).

 54. 54 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alex Ivanov": За хора, които нямат понятие от нещо, но се бутат между шамарите, немците имат хубава поговорка: " Keine Haare am Sack, aber im Puff vordrängeln!"
  —цитат от коментар 52 на hanseatic


  Помниш ли онзи приятелски мач Германия - Турция преди години, в Гелзенкирхен или Франкфурт на Майн беше, когато повечето стадион беше пълен с "гастарбайтери" ??! 2-о, 3-о и каквото си искаш поколение "немски граждани" .... знаеш ли кого бурно подкрепяха цял мач тези "нови немци" ???

  Да, знам, ще кажеш това е просто футбол, нищо не значи .... напротив, значи и то много. Това показва, че тези хора никога не са се чувствали немци и нямат съзнанеието на такива, а ти ми разправяш, че ще градиш бъдещето на Германия с тях .....

  Месут Йозил е роден в Германия, израснал там и играл дълги години за Бундестима ..... и накрая се изплю на "родината" си и отиде и се врече във вярност на Ердоган.

 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alex Ivanov":

  На въпроса ти – да, бих отрекъл (не, че отговори на моя, ама карай).
  —цитат от коментар 53 на Zippie


  Е, аз ще ти отговоря едновременно и на двете - познавах човек, който беше убит на място, което ти би отрекъл, че съществува .....

 56. 56 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До коментар [#55] от "Alex Ivanov":
  Отрекох, че „градовете все повече се пълнят с места ...“, а не, че случка, за която си чул не се е случила.

  Може да дадеш линк към някой местен вестник или сайт да видим дали това „място“ е от тези дето „все повече пълнят градовете“ или и преди десетина години си е било все такова място 🙃. Или пък ще вземе да се окаже, че мястото няма значение 😉.

 57. 57 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Дължа лека корекция - мачът е Германия - Турция 3:0 в Берлин, евроквалификация, пред 74 000 зрители, над половината от които "немски" турци, освиркващи ...... играчът на домакините Месут Йозил, понеже играе за ..... "родината" им Германия ....

  https://www.dw.com/en/germany-crushes-turkey-in-euro-2012-qualifier/a-6096152

  The German-born Oezil, who signed with Real Madrid from Bundesliga side Werder Bremen at the start of this season, was booed by Turkish fans who made up more than half of the 74,000 soccer fans in Berlin's Olympic Stadium.

 58. 58 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До коментар [#55] от "Alex Ivanov":

  Е, аз ще ти отговоря едновременно и на двете
  —цитат от коментар 55 на Alex Ivanov


  Иначе, аз един въпрос ти зададох. Не се заблуждавай, че като напишеш „две“ ми отговаряш.

 59. 59 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Смеят ли да кажат, че не се справят! Това ще означава да признаят огромната грешка, която са направили! Няма такива управници, които да си признават грешките, дори и немските не са по-различни!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 60. 60 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Това е добра новина. Щом са успели да се справят, др Сорос ше им прати още.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 640 Неутрално

  За държавата са по важни децата на тези бежанци - второто поколение имигранти. Те са тези които ще поддържат социалната система. Другата важна функция на първото поколение е да се грижи за внуците, за да могат децата им да работят и да движат икономиката!
  —цитат от коментар 19 на L Glassman


  Ти си ебати заблудения тъп либерал. Статистиката показва ,че 2 и трето поколение са още по-проблемни, мога да ти го обясня, ама ти си толкова тъп, че няма нищо да разбереш.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Бла, бла, бла.
  Ще ви кажа как стоят нешата тук в Дания, същото важи и за Германия, ама няма кой да го каже.
  Тези имигранти от близкия изток, макар че са само около 4-5 процента, струват на държавата 13 милиарда евро годишно, може само да си представите каква е сумата в Германия, десеторно по-голяма. За сравнение, всички държави от източна Европа сме на плюс, с една дума , даваме повече в данъци, отколкото взимаме от социални.
  За престъпноста и дума няма да отварям.

 65. 65 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Дневник, кои са тези обективни причини, поради, които полвината от тези 1 800 000 не могат да работят?
  Че са жени и цял ден висят вкъши и взимат помощи ли?
  Няма такава лъжлива, подвеждаща либерална статия.

 66. 66 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Значи от 1 800 000, работят 360 000.
  1 500 000 си клатят краката и уж търсят работа.
  Аз мога да ви кажа и как работят тези 360 000, защото го виждам всеки ден, почасова работа между 10 и 25 часа на седмица, която се плаща на работодателя от общината, в момента в който общината спре да плаща, всичко свършва и тези са пак на социални.
  а и нещо много важно, от тези 1 800 000, две трети работят на черно.

 67. 67 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Получи милион и половина свежа работна ръка и нови генерирани приходи към пенсионната си система. За разлика от България например, където работещото население намалява със страшна сила и няма за пенсии след няколко десетки години.
  —цитат от коментар 2 на wwi49646337


  380 000 от 1,8 милиона е 20%. Това са плащащите "към пенсионната/социалната им система". Останалите 80% са на социални помощи. Колко хора на социални помощи според теб храни един нает работник? 4?

 68. 68 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Само 4% от турските емигранти второ поколение завършват университет, сравнени с 25% ог германците и 60% от виетнамските емигранти (останали от бившата ГДР).

 69. 69 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 458 Весело

  Ох, шекерената глазура на материалчето се точи ли точи като сироп на баклава, за да ни разкаже съвсем политкоректно, колко много са успехите на политбюро на мути в интеграцията на братските другари от далечните братски страни.
  Направо се просълзих, и сега рИва ли рИва.

 70. 70 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 458 Весело

  А между впрочем и в Швеция много се "хвалят" с огромното нарастване на престъпността, включително на убийствата и изнасилванията, ноу-гоу зоните и разстрелите с гранати по улиците на Готеборг, но скоро и в други градове. Имам близки, та знам, нищо че почти нищо не излиза в пресата. Ее, то е щото няма цензура.
  Но виж, за похвални дитирамби няма проблем, всичко се печата обилно полято със сладък сироп. Ами вие си пишете, пишете, все нЕкой балък ще ви се върже на лакардиите.

 71. 71 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Е толкова лъжлива статия не бях чел скоро.
  Каквото и да пишат другарите от либерасткия интернационал, пораженията, които фрау Меркел нанесе на дойчовците са непоправими.

  Panta rhei....
 72. 72 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Значи от 1 800 000, работят 360 000.1 500 000 си клатят краката и уж търсят работа.Аз мога да ви кажа и как работят тези 360 000, защото го виждам всеки ден, почасова работа между 10 и 25 часа на седмица, която се плаща на работодателя от общината, в момента в който общината спре да плаща, всичко свършва и тези са пак на социални.а и нещо много важно, от тези 1 800 000, две трети работят на черно.
  —цитат от коментар 66 на alfanero


  А най-странното е, че системата допълнително го поощрява, защото ако “бежанеца“ запачне работа на пълен работен ден, губи всички привилегии. А те не са малко - квартира, разходи за ток и отопление и плюс 2-3 хил евро по банковота сметка.

 73. 73 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#2] от "wwi49646337":

  ВЯТЪР ТИ ВЕЕ ПОД ШАПКАТА МОМЧЕ,ШОРОШОИДЕН ВЯТЪР СЛЕД НЕГО ЗДРАВИ НЕВРОНИ НЕ ОСТАВАТ.

 74. 74 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#70] от "futurika":

  Е ДА АМА ТОВА ,ЧЕ НИЩО НЕ ИЗЛИЗА В ПРЕСАТА НЕ ПРЕЧИ НА ШВЕЦИЯ ДА Е НА ПЪРВО ВТОРИО ИЛИ ТРРЕТО МЯСТО В СВЕТА ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО, ПРИ РАЗВИТИЯТ МАРКСИЗЪМ-ШОРОШОИЗЪМ ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО

 75. 75 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#64] от "alfanero":

  ТОВА ГО КАЖИ НА КОМЕНТАР НОМЕР 29 ШОРОШОИДНАТА(АНТИ)ПСЕВДО МИСЪЛ

 76. 76 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#64] от "alfanero":

  ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ЗАПАДНА ЕВРОПА БАВНО И СУГУРНО СЕ ПЛЪЗГА КЪМ ПРОПАСТТА НА ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА(АКО ВЪОБЩЕ МЕСТНИТЕ НАМЕРЯТ СИЛИ ДА РЕАГИРАТ)ЗА СВЕТОВНИ УЧЕНИ КАТО КАТО БРИТАНСКИЯТ СПЕЦИАЛИСТ ПО ИСЛЯМА ИБЕРНАРД ЛУИС ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НА ЕВРОПА ДО МАКСИМУМ 2 ПОКОЛЕНИЯ Е АБСОЛЩТНО СИГУРНА.
  2+2 В ТАЗИ ВСЕЛЕНА И В ТОВА ИЗМЕРЕНИЕ НЯМА КАК ДА НЕ ДАДАТ 4, САМО МАРКСИСТКИТЕ ШОРОРОШОИДНИ ПРОДАЖНИ ЕЛИТИ КАТО ЧЕ ЛИ НЕ МОГАТ ДА ГО ПРОУМЕЯТ,А ДОРИ И ДА ГО ПРОУМЯВАТ ЗА ТЯХ СЪС СИГУРНОСТ ИМА ПЛАН Б.

 77. 77 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#54] от "Alex Ivanov":

  ТУРЦИЯ И КАТАР(МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ)ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА ПИЛОТИРАТ ПРОЦЕСИТЕ ЧРЕЗ ДПС ТАТА ПО МЕСТА ,ПРЕДВИД ДЕМОГРФИЯТА НЯМА ДА ИМ Е ТРУДНО

 78. 78 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#50] от "Alex Ivanov":

  НЯМА ДА ГО УБЕДИШ ИМА ЕДНА ИТ ПОГОВОРКА nessuno e` piu` cieco di chi non vuole vedere-
  НЯМА ПО СЛЯП ОТ ТОЗИ КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ

 79. 79 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alex Ivanov":

  ЕСТЕСТВЕНО ТАКА Е ПО КОРАНА НЕВЕРНИЦИТЕ СЛУЖАТ НА ПРАВОВЕРНИТЕ.В ЗАПАДНА ЕВРОПА Е ТАКА ПО ШЕРИАТА АКО НЕЩО СМЕЕШ ДА ПРОТЕСТИРАШ ЗНАЧИ СИ ИСЛЯМОФОБ КСЕНОФОБ И ЗАСЛУЖАВАШ СОЦИАЛНА ,засега,СМЪРТ,процес глоба а ако тер набарат правоверните ,хммм как да кажа...

 80. 80 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#23] от "Емо":

  като ДОКАРАТ ВОЙНАТА В ЕВРОПА НИЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ КЪДЕ щЕ БЯГАМЕ В АТЛАНТИКА ЛИ?
  И КАК ТАКА 80 % МЛАДИ ПРАВИ ЗДРАВИ МЪЖЕ ИЗБЯГАХА.
  МОЖЕМ САМО ДА НАПРАВИМ НАшИ ДУМИТЕ НА ПОЕТА:
  "АКО БИ БЕГАЛИ ДА МРЕМ ПО-ДОБРЕ"

 81. 81 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#19] от "L Glassman":

  ГОСПОДИН ГЛАСМАНН щЕ ВИ ОТГОВОРЯ С ДУМИТЕ НА ФРАНСОА КОИТО КАЗВА НА МИРИАМ
  ,ЕВРЕЙСКАТА СИ ПРИЯТЕЛКА ОТ РОМАНА ПОДчИНЕНИЕ НА МИшЕЛ УЕЛБЕК,

  ЗА МЕН (НАС) НЯМА ИЗРАЕЛ

 82. 82 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Никога няма да се справим с бежанците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK