Технологичното Сити на Лондон няма да бъде същото след коронавируса

Технологичното Сити на Лондон няма да бъде същото след коронавируса

© Associated PressРепутацията на Лондон като един от големите технологични центрове в света е застрашена заради пандемията от коронавирус.


В началото на миналото десетилетие започна да се сформира група от технологични стартъпи около кръговото кръстовище на улица "Олд стрийт" в Източен Лондон и районът бе наречен "Силициевото кръгово". Тогавашният премиер Дейвид Камерън се възползва от успеха на тези компании и нарече района във и около хипстърския квартал Шордич "Технологичното Сити" на Лондон". Оттогава технологичната екосистема се разрасна и до други части на британската столица, включително Кингс Крос и Уест Енд, и технологичните компании и техните служители вече са из целия град.


Местни стартъпи като DeepMind, Shazam, Revolut и TransferWise станаха добре познати имена в съответните области, а американски технологични гиганти, включително Amazon, Facebook, Google и Apple, също отвориха в района огромни нови офиси за хиляди служители.
Пандемията от коронавирус обаче застрашава да промени тази среда. Предвид естеството на дейността им технологичните фирми често много по-лесно могат да възприемат режим на дистанционна работа от компаниите, работещи в други сфери.


"Отрицателният ефект от това обаче е, че


Лондон може би губи възможността за случайни срещи, които са източник на вдъхновение и идеи",


коментира Хари Бригс, венчърен инвеститор от Omers Ventures.


Макар Шордич никога да не е стигал нивото на Силициевата долина, квадратната миля между Шордич, Клеркенуел и Кингс Крос стана най-вдъхновяващото място за основатели на стартъпи. Не можеш да отидеш в кафенето Ozone, в ресторанта Granger & Co или в кампуса на Google, без да се натъкнеш на няколко венчърни инвеститори или други основатели на стартъпи.


Сега обаче събитията, организирани от компании като мрежата за създаване на контакти в технологичния сектор Founders Forum, венчърната Seedcamp и "фабриката" за стартъпи EF (Entrepreneur First), преминаха изцяло във виртуален режим.


"Срещите и събитията вече стават в Zoom, много основатели на стартъпи временно мигрираха на места като Лисабон, а венчърните инвеститори работят от хижите си в провинцията", разказва Бригс.


Много от стартъпите в града работеха от споделени работни пространства, но сега бъдещето на подобни места също виси на косъм. По-рано този месец TechHub, която предлага споделени офис пространства и през изминалото десетилетие е приютявала стотици стартъпи, поиска съдебна защита при фалит. Основана през 2010 година от Елизабет Варли и редактора на специализираното онлайн издание TechCrunch Майк Бучър, компанията загуби три четвърти от приходите си заради карантинните мерки.


"Тежко пострадаха елементи от Технологичното Сити като споделените работни пространствата", посочва и Езе Видра, управляващ партньор в Remagine Ventures и бивш технологичен инвеститор в Google Ventures. "От гледна точка на стартъпите и венчърния капитал обаче редовно ми се напомня, че някои от най-добрите компании са създадени във времена на криза. Виждам как страхотни компании набират скорост", допълва той.


Отсъствието на хората от технологичния сектор в и около Шордич не остава незабелязано. Предприемачът Рич Плийт разказва, че пъбът The Griffin в Шордич е бил на практика празен, когато наминал миналата седмица.


"Това по-рано беше биещото сърце на района", с тъга казва Плийт. "Видяхме как COVID-19 взема повече решения за дистанционната работа, отколкото който и да е главен изпълнителен директор е вземал някога.


Защо да се връщате обратно в офиса, ако ще трябва да седите там сам


без колеги около вас", отбелязва Плийт.


Тези проблеми далеч не са ограничени само до екосистемата от технологични компании в Лондон. От другата страна на Атлантическия океан, Сан Франциско преживява нещо подобно, а в Манхатън в момента има над 13 000 свободни апартамента. Мегаполиси се превръщат в призрачни градове, тъй като хората предпочитат да работят дистанционно, от не толкова гъсто заселени части на света.


"Лондон ще оцелее, винаги го е правил, а хората ще намерят нови начини да се свързват, както винаги намират. Технологичното Сити като център на вдъхновение обаче може вече да е преминало разцвета си", казва Бригс. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK