"Мило, благодаря ти, че те има" - албанският премиер агитира за вота в Черна гора

От ляво надясно: албанският премиер Еди Рама, черногорският Мило Джуканович и сръбският Александър Вучич, 2015 г. По това време Джуканович и Вучич още са премиери - по-късно те спечелиха президентските избори в страните си

© Associated Press

От ляво надясно: албанският премиер Еди Рама, черногорският Мило Джуканович и сръбският Александър Вучич, 2015 г. По това време Джуканович и Вучич още са премиери - по-късно те спечелиха президентските избори в страните сиВизионерът", подпомогнал развитието на Черна гора и превърнал я в "блестяща звезда" на Балканите, срещу "албанските алтернативи" и значението на албанския фактор за гаранция на "европейската перспектива" на страната. Това са две визии, които три дни преди изборите предложиха не черногорски политици, а лидерите на Албания.


Дни преди гласуването, което може да е решаващо за продължилата три десетилетия (с кратки прекъсвания) партийна и управленска кариера на президента Мило Джуканович. Оттеглилият се от поста премиер и спечелил президентските избори лидер, ценен на Запад заради геополитическия си завой и отказа от близост с Русия, често е критикуван, че задушава демократичното развитие на страната.


Той обаче може да разчита на подкрепата поне на един съседен ръководител. Поддръжката и възхищението на партията си (двете управляващи се определят като социалдемократически), но и личната си топла връзка с Джуканович, той изрази във видеоклип, продължаващ над четири минути.


"Всеки глас срещу Джуканович връща Черна гора назад"
"Поздрави от Тирана, драги приятели. Не бих направил това, ако не чувствах специалната връзка между двете ни братски страни, между двете ни посестрими партии и, нека го кажа на всички, между себе си и и Мило Джуканович", казва Рама в обръщението и обръща внимание на голямата важност на решението, което трябва да вземат "нашите черногорски братя и сестри".


"Ще ми се да можех да го направя на сръбски език, но знам само няколко фрази, като "Благодаря, че те има, Мило", продължава Рама, към когото често са отправяни сходни критики като тези към Джуканович. "Това, което Мило Джуканович е направил за Черна гора, трябва да кара всеки черногорски гражданин да се гордее и всички черногорски родители да се чувстват сигурни за децата си и за децата на децата си." Рама изтъква, че макар да е разбираемо всеобщото желание за по-добър живот, не е толкова ясно защо колкото повече страната става по-добра и амбициите се увеличават, толкова повече търпението намалява, а рискът от връщане назад, ако някой твърде много бърза с напредъка, е огромен."Всеки глас, който може да отиде за по-бърз ход напред срещу Мило Джуканович, може да върне Черна гора назад." Заради Джуканович Черна гора е "блестяща звезда" в региона. "Успех, приятели, и, моля, спечелете... спечелете за Черна гора и за всички нас." (Последното е казано на смесица от английски и сръбски - win za Crnu Goru i za sve nas - следва и албанска версия.)


"Албанската алтернатива"


Тази агитация контрастира с подхода на албанския президент Илир Мета. Държавният глава, някога подкрепен за поста от партията на Рама, а впоследствие превърнал се в негов епизодичен критик, казва във видео във "Фейсбук", че моментът трябва да се използва за укрепване на "европейската перспектива" на Черна гора", но се обърна основно към албанците ("Слободен печат" предоставя акценти от него на македонски.)


Изборите на 30 август са "отлична възможност" за всички граждани "и искам да изразя убеждението си, че албанците в Черна гора... ще участват в изборите и ще подкрепят албанските алтернативи, за да засилят представителството на албанците в парламента на Черна гора и всички други институции".


В посланието нямаше очевиден избор на партия, била тя управляващата, сегашен или потенциален коалиционен партньор или такава на етническо малцинство. Освен това албанците са едва 5 на сто от населението. Така оформеното съобщение обаче е важен сигнал за държава, в която никоя група не съставлява над 50% от населението и в която албанци, бошняци и сърби в последно време изразяват негодуванието си от решения, взимани от Демократичната партия на социалистите (ДПС) на Джуканович.


Залогът


Джуканович, заедно с Рама и неговия сръбски колега Александър Вучич, често биват критикувани от опозицията в съответните страни, експерти и журналисти, че с европейска помощ са създали т.нар. стабилокрации - държави, в които политическата и икономическа стабилност, без чувствителни подобрения в живота на гражданите, са висша ценност, понякога дори за сметка на демокрацията, разделението на властите и върховенството на закона. Черна гора също така има често прогресивно законодателство (тази година легализира еднополовите двойки), но критиките на експерти са, че с такива ходове се прикриват от Запада други проблеми. Организацията CeMI, наблюдаваща традиционно изборите в Черна гора, днес обяви, че вотът не се подготвя с нужната прозрачност, нито е осигурен достъп на медиите до ключова информация.


Джуканович е президент на страна, която формално е парламентарна република, но в която държавният глава може да остане председател на партията си и след като спечели, а и избраният от него премиер Душко Маркович се счита за довереник. Загубата на парламентарните избори не би застрашила президентския му пост. За сравнение обаче - коалицията около ДПС имаше над 45% на изборите през 2012 г. и близо 41 на сто - на предишните.


Кризата, в която го постави спорен религиозен закон, и масовите протести от миналата година са сред факторите, стопили подкрепата за ДПС. На предстоящите избори последното проучване на Центъра за демокрация и човешки права (CEDEM) дава на ДПС на Джуканович 35%. Дори с досегашните си коалиционни партньори той би получил 48% от гласовете.


Това оставя много козове в ръцете на опозицията. Сривът на една трета от гласовете за два изборни цикъла - толкова е очакваната загуба на партията на бившите комунисти, доминираща от 90-те, или отпреди черногорската независимост - поставя управлението на Джуканович под въпрос в непозната в последните години степен.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az
  az
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Почвам да се замислям? Цял свят пише, Германия иска официално съдействие от България във връзка с отравянето на Алексей Навални, оказва се то е идентично с отравянето на Кристиян Гербев. Това е новина номер 1. Дневник млъчат като мишки!!! Какво става бре демократи,купиха ли ви или си бяхте назначени за демократи? Лицемери ли сте, или само приличате?

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#1] от "az":Кристиян Гербев

  Казва се Емилиян Гебрев

 3. 3 Профил на az
  az
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  Така е мерси

 4. 4 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Всъщност, както се вижда вече съвсем ясно, "европейските лидери" нямат нищо против авторитарните режими в някои балкански държави (и не само там), стига "геополитическата им ориентация" да им пасва.
  Албания, Черна гора, България... Местните политически васали се подчиняват безпрекословно на Брюксел, а в замяна получават правото да вършат в страната си каквото си искат.
  Подчинение срещу затваряне на очите.
  Има сделка, дами и господа.

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ПРемиерите на всички балкански страни знаят английски , само нашия не знае бъкел чужд език.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  На снимката показани най-високите премиери в света, албанският премиер Еди Рама, черногорският Мило Джуканович и сръбският Александър Вучич. Всички имат почти еднакъв ръст от близо два метра.

 7. 7 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 1023 Неутрално
 8. 8 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Тия двамата са съответно албанският и черногорският Бойко Борисов. Изпечени мошеници и мафиоти, бетонирани във властта и управляващи с мутри и корумпета. Но нищо, важното е, че са йевроатлантици.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 9. 9 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#5] от "tacheaux":
  е да ама нашият е премиер на страна от ЕС за разлика от Мило, Еди и Сашо :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 10. 10 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Голям гаф. Рама говори за сръбски език, а не за црногорски.

 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Вярно ли Рама е използвал израза "сръбски език" ??! ... не знае ли, че "црногорците" говорят "црногорски", а не сръбски, и така ги обижда ?! ..... то не, че не е истина, ама промитите мозъци по чукарите си въобразяват, че говорят на някакъв друг език, ха ха.

 12. 12 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1102 Весело
 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1102 Весело
 14. 14 Профил на k3206873
  k3206873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Джуканович, заедно с Рама и неговия сръбски колега Александър Вучич, често биват критикувани от опозицията в съответните страни, експерти и журналисти, че с европейска помощ са създали т.нар. стабилокрации - държави, в които политическата и икономическа стабилност, без чувствителни подобрения в живота на гражданите, са висша ценност, понякога дори за сметка на демокрацията, разделението на властите и върховенството на закона. "

  Това ми звучи някак познато. Дали не се отнася и за една друга балканска държава.

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  -- И аз те обичам, миличко.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  И тия за никъде не са ☺

 17. 17 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  На снимката показани най-високите премиери в света, албанският премиер Еди Рама, черногорският Мило Джуканович и сръбският Александър Вучич. Всички имат почти еднакъв ръст от близо два метра.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  На Балканите избираме политици явно не по идеи, а за ръкопашен бой.
  После се чудим защо са мутри : )

 18. 18 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  "Ще ми се да можех да го направя на сръбски език, но знам само няколко фрази, като "Благодаря, че те има, Мило", продължава Рама
  ———————-
  Дори и да знаеше сръбски, това нямаше да му помогне много, защото Джуканович говори на черногорски.

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Денарска суб-раса.
  Разпространена в Западните Балкани.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK