Учени изчислиха колко студено е било през последната ледникова ера

Учени изчислиха колко студено е било през последната ледникова ера

© ReutersИзползвайки останките от планктона в океаните и климатични модели, учените изчислиха точно колко студено е станало на Земята през последния период на последната ледникова епоха, когато огромни ледени покривки са заемали големи части от Северна Америка, Южна Америка, Европа и Азия.


Средната глобална температура през периода, известен като Последния ледников максимум (LGM Last Glacial Maximum) отпреди около 23 000 до 19 000 години, е била около 7.8 градуса по Целзий, около 7 градуса по-студена от 2019 г., съобщиха изследователите в сряда. Средната глобална температура на 20 век е 14C .


Определени региони са били много по-студени от средните нива. Полярните райони са се охлаждали много повече от тропиците, като арктическият регион е бил с 14С по-студен от средния за целия свят.
Учените са използвали данни от химични измервания на малки вкаменелости на зоопланктона и запазените структури от мазнини от други видове планктон, които се променят в зависимост от температурата на водата - т.нар. температурно прокси. След това тази информация е била включена в климатични модели (които се използват и в момента за прогнозиране на времето), за да се изчислят средните световни температури.


"Климатът в миналото е единствената информация, която имаме за това какво наистина се случва, когато Земята се охлади или затопли до голяма степен. Така че, изучавайки ги, можем по-добре да разберем какво да очакваме в бъдеще", казва палеоклиматологът от Университета в Аризона Джесика Тиърни, водещ автор на изследването, публикувано в списание Nature.


"Имаме много данни за този период от време, тъй като той е изучаван толкова дълго време. Но един въпрос, на който науката отдавна търси отговор, е прост: Колко студено е било през ледената епоха?", обяснява тя в съобщение на университета.


Температурните разлики в сравнение с прединдустриалните времена. Тъмно синьо означава по-студени температури.

© University of Arizona

Температурните разлики в сравнение с прединдустриалните времена. Тъмно синьо означава по-студени температури.


Данните позволяват на климатолозите да разберат по-добре връзката между нарастващите нива на атмосферен въглероден диоксид и средната глобална температура. Получените резултати съответстват на настоящите идеи за това как земните полюси реагират на температурните промени.


"Климатичните модели прогнозират, че високите географски ширини ще се затоплят по-бързо от ниските ширини", казва Тиърни. "Прогнозите са да стане много топло над Арктика. Това се нарича полярно усилване. По същия начин по време на LGM откриваме обратния модел. По-високите ширини са просто по-чувствителни към изменението на климата и това ще продължава и в бъдеще."


Според данните на Тиърни и нейния екип при всяко удвояване на атмосферния въглерод глобалната температура трябва да се повиши с 3.4C, което е в средата на диапазона, предвиден от последното поколение климатични модели - от 1.8 до 5.6C.


Атмосферните нива на въглероден диоксид през LGM ера са били около 180 части на милион, което е много ниско. Преди индустриалната революция нивата нарастват до около 280 части на милион, а днес те достигат 415 части на милион. Увеличаващата се скорост на натрупване на СО2 е тревожеща - през 2000 г. нивото е било 370 части на милион.


Учени изчислиха колко студено е било през последната ледникова ера

© Reuters


"Парижкото споразумение искаше да задържи глобалното затопляне до не повече от 1.5С над прединдустриалните нива, но ако нивата на въглероден диоксид се увеличават по този начин, би било изключително трудно да се избегнат дори 2C затопляне", смята Тиърни.


По време на последната ледникова епоха, продължила от около преди 115 000 до 11 000 години, големите бозайници като мамути и мастодонти са били добре приспособени към студения климат. Хората навлизат в Северна Америка за първи път през ледниковия период, прекосявайки сухопътен мост, който някога е свързвал Сибир с Аляска, тъй като морските нива са били много по-ниски, отколкото са днес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Стуууд! Но пък е имало и положителни неща, бирата е била студена и без хладилник!

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Нека вземат пред вид и малките периоди на затопляне и захлаждане през последните 2000 години. И с тези данни да ударят по главите затоплистите, които ни надуха главите в последните години. Сахара е била плодородна преди десетина хиляди години, а сега е пустиня. Климатът циклично се променя и това е нормално явление.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Преди 40 милиона години съдържанието на СО2 е било тройно по-високо от сегашното "ужасно фатално" ниво, а преди 400 милиона години - двайсе пъти.
  И?

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Нивата на СО2 в атмосферата са най-високи за последните 3 милиона години. А пък температурите не са най-високите за този период. Те са дори по-ниски от средните за последните 10 хиляди години. Поредната затоплитска статия.Сега почнаха да сравняват колко по-топло е с ледниковият период.

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Редно е да питате БПЦ по тия въпроси.

 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Тия алармисти и присъдружните им медии климата и ковида го карат по една и съща схема:
  Псевдо "учени" джуркат "модели" като тия на Никито Шарана и плющят совободни интерпретации в медиите да шашкат популацията.
  "Изчислили" биле те "точно" колко била температурата през ледниковия период!
  Едва ли осъзнават каква глупост са написали, ама карай да върви.
  Като кажеш "точно" и шашкаш хамстера, а това е целат все пак, нали ...

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Треперете люде, коронавирусът си отива, но идва глобалното затопляне. И пак умните наши държавни ръководители са се нагърбили с тази тежка задача да ни спасят. Щото на нас колко ли ни е акъла?

 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Преди 40 милиона години съдържанието на СО2 е било тройно по-високо от сегашното "ужасно фатално" ниво, а преди 400 милиона години - двайсе пъти.И?
  —цитат от коментар 3 на pag


  А преди 400 милиона години нас, а и много други видове въобще ни е нямало. И?

 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Благодарение на парниковия ефект планетата ни е обитаема втози вид, а не снежна топка. Климатът е сложна нелинейна динамична система, не всичко разбираме все още с необходимата дълбочина, затова изучаването му в предишни периоди е особено важно и особено връзкатата му с циклите на Миланкович, слънчевата активност, наличието на парникови газове.

  При всички случаи трябва да се научим да живеем по разумно и да бъдем по-щадящи към природата.

 10. 10 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Най-важната причина за увеличиване нивата на въглероден двуокис не е промишленото произвидство а изсичането на горите, и най-вече на тропическите гори.
  Просто изчезват "белите дробове" на планетата.
  Тропическите гори се изсичат с такива темпове, че те не могет да се възстановят същото важи и за горите по целия свят.
  Трябва годишно да се засаждат хиляди декари широколистни и тропически гори.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Да не те разочаровам, ама Ариана Гранде не е петлитрова бутилка бира...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Значи излиза че земята се е затопляла и без хората. В такъв случай да спрем със зеления социализъм викам, а? И без това вече всичко е социо комунизъм няма нужда и за това да ни промивате мозъците.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Весело

  Кога ще пуснете речта на Тръмп от тази вечер?
  —цитат от коментар 11 на dream_er


  Никога.
  Ще пуснат "анализ" с "цитати", който популярно ще внушава, че Тръмп е идиот.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Rock":

  В последните години плаща на горите се увеличава. А и самите дървета имат терен баланс по отношение на въглеродния двуокис, колкото употребят, толкова и отделят.

  Eddie lives... somewhere in time!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Атмосферните нива на въглероден диоксид през LGM ера са били около 180 части на милион, което е много ниско. Преди индустриалната революция нивата нарастват до около 280 части на милион, а днес те достигат 415 части на милион. Увеличаващата се скорост на натрупване на СО2 е тревожеща - през 2000 г. нивото е било 370 части на милион."

  Именно, това нарастване на СО2 в атмосферата е много тревожно, защото това е парников газ, който влияе на глобалната температура.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Весело

  [quote#8:"dpnps"][/quote]

  Много си прав! Значи тогава други видове са замърсявали много повече от нас !
  Загадката за изчезването на промишлената цивилизация на динозаврите е решена! Глобалното затопляне, предизвикано от самите тях, ги е уморило!
  Опа, те май бяха измряли от студ...
  Абе карай да върви, вие давайте трилионите, пък ние ще спасим света!

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Що не цитират изследването на Средиземномирето. По време на Римската Империя - има-няма 2000 год е било с 2 градуса по-топло от сега.

 19. 19 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#15] от "tigervi":

  "Единично зряло дърво може да абсорбира въглероден диоксид в размер на 48 lbs / година и да отдели достатъчно кислород обратно в атмосферата, за да подкрепи 2 човешки същества."
  - Маклайн, Майк. Аргументи за опазване на земята: Документация и информационни източници за опазване на земните ресурси, Доверие за обществени земи, Сакраменто, Калифорния, декември 1993 г.

  "Един акър от дървета годишно консумира количеството въглероден диоксид, еквивалентно на това, което се произвежда от карането на средна кола за 26 000 мили.

  Същият акър дървета също произвежда достатъчно кислород за 18 души, които да дишат за една година. "
  - Ню Йорк Таймс

  "100-футово дърво, с диаметър 18" в основата му, произвежда 6000 килограма кислород. "
  - Управление на горите в Северозападните територии

  "Средно едно дърво произвежда около 260 килограма кислород всяка година. Две зрели дървета могат да осигурят достатъчно кислород за четиричленно семейство."
  - Околна среда Канада, национална агенция за околната среда на Канада

  "Средното нетно годишно производство на кислород (след отчитане на разграждането) на хектар дървета (100% дървословен покрив) компенсира консумацията на кислород от 19 души годишно (осем човека на акър дърво покритие), но варира от девет души на хектар покритие на короните (4 души / с покритие) в Минеаполис, Минесота, до 28 души / хектар покритие (12 души / с покритие) в Калгари, Алберта. "
  - Обща публикация на американската горска служба и Международното дружество за овощарство.
  https://bg.eferrit.com/колко-кислород-произвежда-едно-дърво/

 20. 20 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 744 Неутрално

  .....И с тези данни да ударят по главите затоплистите, които ни надуха главите в последните години. .....
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov

  До коментар [#13] от "radelmarfx":

  И най-достоверните данни да представите на затоплистите, те нямя да ги приемат.Тук не става въпрос за екология или грижа за човечеството.
  Просто бизнес.
  Необолшевиките са създали механизъм чрез който да участват в световното преразпределение на реурсите, без да създават такива. Използват предимно международните организации. Чрез тях те принуждават отделните държави да събират от собствения си народ различните форми на "Данък затоплизъм" и после по каналите на международното финансово преразпределение прибират тези средства в джобовете си. Обикновенни паразити.
  Наскоро, обаче, удариха греда във Франция и това ще им се случва все по-често. 21. 21 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Просто интересна статия.

 22. 22 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Всъщност, не знам доколко има значение всичко това, освен просто ей така за статистиката.

 23. 23 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 702 Неутрално

  С каква лекота учените си играят с милиони и милиарди години! От един зъб си вадят заключения как ли е изглеждало някакво животно преди много епохи. Авантюристи, всичко почива на предположения, догадки и - понякога - на откровени фалшификации.

  master
 24. 24 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#19] от "The Rock":

  Всичко което си написал е вярно, но не цялата истина. Дървото поглъща СО2, отделя О2, а с останалият въглерод изгражда своята структура. Но един ден дървото загива и започва да гние, въглерода се окислява обратно до СО2. За да има положителен баланс, трябва дървото (или кое да е друго растение) трябва да бъде складирано някъде в безкислородна среда, на дъното на някое блато например. Така излишния въглерод ще се съхранява и количеството СО2 ще намалява.

  Eddie lives... somewhere in time!
 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  И, разбира се, някак си между другото се споменават "повишените" нива на СО2 в наши дни. Ще кажеш, че ледниковата епоха е предизвикана от рекордно ниско наличие на СО2 в атмосферата.

  Гледам, авторът и много от коментарите по-горе дори не са чули за Циклите на Миланкович.
  Ами четете бе, тоя е поредното доказателство, че хората на Балканите всъщност са много по-софистицирани, отколкото на някои им се иска.

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  Навремето "учените" ни предупреждаваха, че се задава нов Ледников период. После стана "Глобално затопляне", а сега е "Климатични промени". И винаги е едно и също - "Сички ша умреме ако не дадете едни трилиони долари! Вервайте ни!". Между другото няма по-голям оксиморон от това да кажеш "Вярвам в науката!", ама това умнокрасиви с дипломи по културна антропология няма как да го знаят...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#20:"nhh18551388"][/quote]

  Промит мозък такъв. Организации има откакто съществува човечеството, какви необолшевики, какви 5 лв. те гонят. Вие вярващите в конспирации на всякака простотия във Фейсбук сте чумата на цивилизацията ни!

 28. 28 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#20:"nhh18551388"]
  —цитат от коментар 27 на katerina_slavova
  Промит мозък такъв. Организации има откакто съществува човечеството, какви необолшевики, какви 5 лв. те гонят. Вие вярващите в конспирации на всякака простотия във Фейсбук сте чумата на цивилизацията ни![/quote]

  Разбира се че има. Наричат се мафия. През историята на човечеството са минали от шаман, племенен вожд, официална религия, крале/кралици, правителства, централни банки. Мисля че е добре да се образовате за ролята на неправителствените организации в краденето на данъци.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 29. 29 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#24] от "tigervi":

  Да четем преди да пишем!
  ..............
  "Средното нетно годишно производство на кислород (след отчитане на разграждането) на хектар дървета (100% дървословен покрив) компенсира консумацията на кислород от 19 души годишно (осем човека на акър дърво покритие), но варира от девет души на хектар покритие на короните (4 души / с покритие) в Минеаполис, Минесота, до 28 души / хектар покритие (12 души / с покритие) в Калгари, Алберта. "
  - Обща публикация на американската горска служба и Международното дружество за овощарство.
  https://bg.eferrit.com/колко-кислород-произвежда-едно-дърво/
  ........
  Обърнете внимание на текста в скобите (след отчитане на разграждането) !
  Или спорим, за да си спорим!

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  Кога ще пуснете речта на Тръмп от тази вечер?
  —цитат от коментар 11 на dream_er


  Чакай да преведат "fact checking"-a на някой от по-големите фейк нюзове. Тая сутрин четох тоя на NYT - така искрено не се бях смял на комунистически напън в журналистиката от много време. Всичко е литературни анализи "Какво е искал да каже авторът?" и извъртания на думите на кой ли не само и само да ни влизат в наратива. Примерно Байдън не бил нарекал забраната за пътуване от Китай от началото на годината "истерична и ксенофобска", а бил казал, че "Тръмп има история на истерия и ксенофобия". Всъщност Байдън казва "This is no time for Donald Trump’s record of hysteria and xenophobia – hysterical xenophobia – and fearmongering to lead the way instead of science.". Всеки може сам да си направи изводите какво факт-чекват болшевишките хардлайнери от NYT...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#28:"radelmarfx"][/quote]

  Ами не плащай данъци, никой не те кара на сила. Може да живееш като чергар из планините, като си толкова самоубеден в глупостта си. Докажи, че държиш на думата си.

 32. 32 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#30:"Тюфлекчия"][/quote]

  "Тръмп има история на истерия и ксенофобия".

  Това е самата истина. Всеки с очи и уши може да го види и чуе. Не знам какво се пениш.

 33. 33 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Статийка по гранта за екоболшевизъм. Като ги изследвали тия изотопи в седиментите и планктона как пък случайно не се сетиха да споделят какви са били температурите по времето на първите фараони, после по римско време или в ранното Средновековие - че като се разчуе, че тогава е било с 2.0-4.0С по-топло от днес някакси ще е по-сложно да обвиним СО2 и човека за причинител на всички климатични колебания.

 34. 34 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#29] от "The Rock":

  Да мислим след като прочетем! Растенията докато са живи не само отделят О2, но и поглъщат. Освен това през жизненият си цикъл отделят доста биомаса, като листа например, които гният.
  Задай си въпрос къде отива излишния въглерод, за да си изясниш баланса.
  П. П. Дърветата имат много полезни функции и ефекта от залесяване е положителен. Единствено през каменовъгленият период, преди да се появят ефективно преработващи целулозата бактерии, дърветата са способствали за повишаване на кислорода във въздуха.

  Eddie lives... somewhere in time!
 35. 35 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Статията дава поводи за размисъл с публикуваните статистики, но и за снизходителни усмивки. Защото целят текст е смокинов лист по въпроса за един от факторите, дефиниращи затоплянето като неминуем процес. Прирастът на населението. Всяка година растем с около 1 %. "Някакви" си 75-80 млн. Една нова Германия всяка година. Тези нови хора изискват ресурс, за да живеят. Така че изсичането на горите, и въобще засиленият темп на използване на ресурсите и породнинте от това повишени емисии на СО2 са неминуеми.
  Невидимо за климатолози ;)
  Но, бъдете сигурни, твърде видимо за политиците. Които са наясно: решението на проблема с привършващите невъзобновяеми ресурси на планетата / това е истинският проблем, а не затоплянето!/ е в депопулацията. Със сигурност вече са разработени стратегии и технологии в тази посока. Няма да е за пръв път ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Най-важната причина за увеличиване нивата на въглероден двуокис не е промишленото произвидство а изсичането на горите, и най-вече на тропическите гори.Просто изчезват "белите дробове" на планетата.Тропическите гори се изсичат с такива темпове, че те не могет да се възстановят същото важи и за горите по целия свят.Трябва годишно да се засаждат хиляди декари широколистни и тропически гори.
  —цитат от коментар 10 на The Rock  До коментар [#10] от "The Rock":

  Това не е вярно. Когато умира дървото изпуска толкова въглероден двуокис,колкото е пречистило през целият си живот.

 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1179 Любопитно

  [quote#20:"nhh18551388"]
  —цитат от коментар 27 на katerina_slavova
  Промит мозък такъв. Организации има откакто съществува човечеството, какви необолшевики, какви 5 лв. те гонят. Вие вярващите в конспирации на всякака простотия във Фейсбук сте чумата на цивилизацията ни![/quote]

  Това може да се каже и без стръвнишки обиди, струва ми се?....

  Мараба, С-ДС доносници!
 38. 38 Профил на Wornoxmaniak vs ДБ БГ ИБНИ Гюбек
  Wornoxmaniak vs ДБ БГ ИБНИ Гюбек
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Малката мечка няма да е вече Малка мечка. Пак ни промиват мозъците.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#37] от "Манчо":

  Явно не може. Нали знаеш кога дамите се озлобяват така, хахахаха?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#24] от "tigervi":

  При разлагането си не целия въглерод съдържащ се в дървото се превръща отново в CO2. Част от този въглерод се усвоява от останалите растения, а друга се отива в макро и микроорганизмите живеещи в почвата.

  Ето повече подробности за кръговрата на въглерода на Земята:

  https://earthobservatory.nasa.gov/features/CarbonCycle

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#37:"Манчо"][/quote]

  Тук няма обиди, само наблюдения.

 42. 42 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#28:"radelmarfx"]
  —цитат от коментар 31 на katerina_slavova
  Ами не плащай данъци, никой не те кара на сила. Може да живееш като чергар из планините, като си толкова самоубеден в глупостта си. Докажи, че държиш на думата си.[/quote]

  Ама че глупост. Ако не плащаш данъци ще те вкарат в затвора не в планината. Данъците затова са кражба, защото са недоброволно събирани от населението чрез силата на държавата.

  И колкото до другата глупост значи смятате че без данъци няма да има прогрес и всички ще живеем по дърветата така ли? Интересно, до колкото историята показва точно обратното се случва. Значи според вас Хенри Форд трябва да е бил някой мъдър държавник. Трябва да ви разбуля една тайна. Той също не е плащал данъци защото тогава в Щатите е нямало данъци.... И не са ходили по дърветата..

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1179 Весело

  До коментар [#37] от "Манчо":Явно не може. Нали знаеш кога дамите се озлобяват така, хахахаха?
  —цитат от коментар 39 на Тюфлекчия


  Ееее, недей така, не е нужно и ние да се включваме в този поток на обидни подмятания, това да не е тема за Путин ;)...

  Мараба, С-ДС доносници!
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#37:"Манчо"]
  —цитат от коментар 41 на katerina_slavova
  Тук няма обиди, само наблюдения.[/quote]

  ОК! Мир!

  Мараба, С-ДС доносници!
 45. 45 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#3] от "pag":

  хора имало ли е тогава?

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  То на земята толкова много неща са се случвали, че само можем да гадаем , какво следва.
  Ами, ако утре изчезне магнитното поле на земята, ако ни удари голям метеорит или се втърди ядрото на Земята и останем за миг без вода? Все апокалиптични картини.

 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":


  Да не те разочаровам, ама Ариана Гранде не е петлитрова бутилка бира...


  И петлитрови ли пуснахте? Ха на здраве!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  В едно по-старо време атмосферата на Земята се е състояла от въглероден двуокис и метан, но все пак е възникнал някакъв живот. И да стане по-горещо, китайските ВЕИ стават все по-достъпни, а климатиците - все по-популярни. Немойте да се пуашите.

 50. 50 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":
  Сложих + защото, според Баблията преди 10 000 години Света не е съществувал! Католицизма се нагажда даже към Теорията за първоначалния Взрив създал Вселената. Но БПЦ счита че е под достойнството й да се занимава с разни общо човешки проблеми.
  "Не гледай какво правя, а чуй що ти думам! "

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  А преди 400 милиона години нас, а и много други видове въобще ни е нямало. И?
  —цитат от коментар 8 на dpnps


  А много видове, например доста растения - ги е имало и тогава ..
  И са се развивали по-добре.

  Биомасата, на единица площ е била много повече, това е позволявало да има много повече животински видове па са били и големички.

  В момента, много от видовете просто оцеляват, с толкова малко въглероден двуокис ..

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#37:"Манчо"]
  —цитат от коментар 41 на katerina_slavova
  Тук няма обиди, само наблюдения.[/quote]

  Абсолютно наблюдения ..
  Явно не си е..ана .

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#37:"Манчо"]
  —цитат от коментар 41 на katerina_slavova
  Тук няма обиди, само наблюдения.[/quote]

  Абсолютно наблюдения ..
  Явно не си е..ана .

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#20:"nhh18551388"]
  —цитат от коментар 27 на katerina_slavova
  Промит мозък такъв. Организации има откакто съществува човечеството, какви необолшевики, какви 5 лв. те гонят. Вие вярващите в конспирации на всякака простотия във Фейсбук сте чумата на цивилизацията ни![/quote]

  Мани ги бе ..
  Та те са и против Ковачки , против новите мощности на "Топлофикация" София, дето ще намаляват въглеродната емисия и добиването на ВЕИ енергия ..


  Да припомним - със съвсем прости действия - например спирането на изгарянето на изкопаеми горива - могат да се избегнат емисии хиляди тонове СО2.

  България е НА ВТОРО МЯСТО В ЕС ПО НАМАЛЯВАНЕ НА ЕМИСИИТЕ и въглеродния отпечатък , което постигнахме, просто като циментовите зцаводи направиха системи за алтернативни горива и не изгарят природен газ ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK