Турция видя възможна "причина за война" с Гърция и обяви още учения в Средиземно море

Турция видя възможна "причина за война" с Гърция и обяви още учения в Средиземно море

© Associated PressГърция ускори ратификацията на оспорвано от Турция споразумение с Египет, делимитиращо ексклузивните икономически зони на всяка от двете държави. Междувременно Анкара обяви нови учения в Средиземно море ден след като предупреди, че ако друг гръцки документ, одобрен от кабинета за Йонийско море, се приложи и в Средиземно, това би могло да е причина за война.


Документът, който Анкара смята за нищожен, дава на Кайро и Атина възможност да търсят максимално оползотворяване на ресурсите във водите, в които си дават право да действат, включително ако става дума за петрол и газ. Проучванията и плановете за добив на изкопаемите горива предизвикват напрежение с Турция и дни на паралелни учения в Източното Средиземноморие, притеснили Берлин и Брюксел.


Едно от тях включи Франция и Италия и се проведе южно от Кипър, въпреки че водите около острова са сред местата, където Турция иска да действа нейният сеизмичен кораб "Оруч реис". Анкара удължи навигационната нота Навтекс, с която корабът проучваше в оспорвани от Гърция води, с четири дни и вместо на 27 август дейността му ще приключи на 1 септември.
Двете държави тълкуват по различен начин обхвата на континенталния си шелф - Турция твърди, че множеството гръцки острови нямат континентален шелф от гледна точка на международното право.


Безпокойство


Външните министри на ЕС би трябвало да обсъдят и тази тема на продължаващото втори ден неформално заседание. По-рано Брюксел обяви, че подкрепя Гърция, но и двете страни трябва да седнат на масата за диалог. Германският външен министър Хайко Маас посети Атина и Анкара в опит да успокои страстите, но по-късно изрази загриженост, след като двете държави продължиха с нападките помежду си въпреки принципните обещания за диалог.


Споразумението на Гърция и Египет, вече одобрено в Кайро, се смята за отговор на подписан между Турция и либийското Правителство на националното съгласие (ПНС), признато в Триполи, меморандум за морските граници. Документът вбеси Атина, тъй като на практика не признава остров Крит, но даде достъп на Анкара до залежи в региона (гръцките власти не са съгласни), а в замяна турската армия обърна хода на либийската война с подкрепата си за ПНС (която може да стане постоянна). Зоните, очертани от двата документа, се застъпват.


Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви вчера, че "ратификацията е спешна" заради "незаконните дейности на Турция". Подобно споразумение сключи Гърция и с Италия и то бе одобрено ден по-рано, в сряда.


"Причина за война"


Тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви и че друг законопроект ще разшири крайбрежната зона на Гърция в Йонийско море от около 11 до 22 км съгласно международните морски конвенции. Експерти, а и представители на властите предупреждават, че това е знак за възможно повтаряне на същите действия в Средиземно.


Анкара отговори, че подобен ход би могъл да стане причина за война. Преди две седмици Мицотакис предупреди за възможен "инцидент" в отношенията с Гърция, а Франция обяви, че засилва военното си присъствие в Средиземноморието.


Турция, която има най-дългата средиземноморска ивица, отделно насрочи нови военноморски учения край Искендерун, североизточно от Кипър, за 1 и 2 септември. Говорителят на външното министерство Хами Аксой реагира гневно на включването на Франция в ученията с Гърция, Кипър и Италия край острова с думите, че то нарушава условията на споразумението, с което Кипър става независим от Великобритания през 1960 г. (14 г. по-късно островът е разделен след турска инвазия и преврат, подстрекаван от Гърция).


Министърът на отбраната Хулуси Акара, цитиран от "Хюриет дейли нюз", каза, че Франция (най-острият критик на Турция сред големите европейски държави) няма да ѝ попречи да защитава интересите си в региона. "Да се вярва, че би било възможно да се предотвратят операциите на турските въоръжени сили с упражнения и подобни дейности, е само празна мечта. Може ЕС, светът да стои до вас колкото искате. Не можете да направите така, че две и две да прави четири... Мирно правим сеизмично проучване. Има три френски самолета в гръцки Кипър (Република Кипър - бел. ред.). Защо дойдоха? Гаранти ли сте?"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK