По какво си приличат отравянията на Гебрев, Навални и Скрипал

По какво си приличат отравянията на Гебрев, Навални и Скрипал


Отравянето на Алексей Навални прилича на покушенията срещу Емилиян Гебрев и Сергей Скрипал, твърди Христо Грозев от разследващата група "Белингкат". В интервю за ДВ Грозев разказва подробности за установените сходства.:


- Има две прилики. Първата е клиничната картина на симптомите. И в двата случая контактът с отровното вещество е последван от период на болки, предшестващ изпадането в кома. Симптомите на комата също си приличат - тя е съпроводена от ниска температура. Освен това и в двата случая симптомите на комата отслабват при приложението на атропин. Втората прилика е в непосредствените следи от веществото - това не са просто холинестеразни инхибитори, а тяхна подгрупа, която се нарича органофосфати, при които се открива връзка с определен вид пестициди.


А какви са разликите?
- Една от разликите, макар за момента да не разполагаме с точни данни, е, че Гебрев е имал халюцинации, продължили няколко часа. Както ни разказа той, това било нещо неземно, като лош сън: картини с едри насекоми и цветен калейдоскоп пред очите. Все още не знаем дали и Навални е преживял подобно нещо.


Как точно е бил отровен Емилиян Гебрев, какво е известно до момента?


- Следователите в България провериха различни хипотези, включително за отравяне чрез храна или напитки. Но в крайна сметка смятат, че отровата е била посипана по дръжката на вратата на неговия автомобил, като това е било направено предната вечер в гаража на Гебрев от сътрудник на руското военно разузнаване. Всичко това дава основание да се предположи, че ако в случая с Навални е било използвано сходно вещество, то не ще да е било сложено в чая, а е проникнало в организма му чрез контакт с кожата. Това обаче не се разследва в Германия, тъй като престъплението не е извършено на нейна територия - с разследването трябва да се занимават руските власти.


Посипаната с отрова дръжка на вратата на автомобила напомня за покушението срещу Сергей Скрипал във Великобритания, при което с отрова е била намазана също дръжката на вратата. Какви сходства установихте между тези случаи?


- Основното голямо сходство е присъствието на едни и същи офицери от руското военно разузнаване и в двата случая - това не би могло да се определи като случайност. Един от високопоставените офицери на руското ГРУ е бил в Лондон по време на отравянето на Скрипал и дъщеря му. А в случая с Гебрев е видян на видеозаписа от гаража. Освен това и в двата случая нервнопаралитичното вещество е от групата на органофосфатите. Тогава специалистите още не са знаели за "Новичок" и неговия състав, така че е възможно и Гебрев да е бил отровен с него, но сега вече е трудно да се направи повторно разследване. Смятам, че и в двата случая са действали едни и същи хора. Но веществото може и да е било друго.


Как може да сте сигурни, че човекът, за когото твърдите, че е бил във Великобритания при отравянето на Скрипал и в България при отравянето на Гебрев, работи за руското Главно разузнавателно управление (ГРУ)?


- Това е вън от съмнение, разполагаме с различни доказателства. Най-убедителното сред тях са данните от неговия телефон, с които разполагаме. Въпросният човек е прекарвал работното си време в главната сграда на разузнавателното управление в Москва. Освен това е завършил дипломатическата академия на ГРУ, а повечето му телефонни контакти са били със служители на ГРУ, включително с неговия началник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK