Защо в Беларус не развяват европейски знамена

Защо в Беларус не развяват европейски знамена

© Associated PressХиляди хора са на улиците с искане за оставка на президента, мнозина са задържани, Западът осъжда, най-близкият съюзник Русия говори за военна интервенция при определени условия... събията в Беларус през 2020 г. и в Украйна през 2014-а си приличат само в началото на сравнението.


Освен стачките в предимно държавната промишленост, липсата на лидери и коренно различният начин на организация сегашните протести имат и една много лесно видима разлика - по улиците на Минск, Брест, Гродно, Гомел и други няма знамена на Европейския съюз.


За експертите, с които "Дневник" разговаря, причината е очевидна. За съюз, свикнал символът му да въплъщава желанието за демокрация в повечето държави в периферията му - от Северна Македония и Сърбия до Украйна - тази подробност носи необичайни предизвикателства.
За един от тях обяснението е кратко - комбинация от вътрешни фактори, която няма нищо общо с геополитиката.


"Смятам факта, че въпросът се задава, за по-интересен от този, че ги няма," каза за "Дневник" Олга Дриндова, редактор на изданието Belarus-Analysen в Бременския университет и експерт по въпросите на Беларус към изследователския център Varieties of Democracy Institute в Гьотеборг, Швеция. "Защо да ги има? Говорим за вътрешна политика, за хора, които не вярват на правителството си. Ако хората искат да имат нов президент, не е нужно да мислят за Русия или ЕС," продължава тя. "Просто са уморени от държавата. Омръзна им от правителството, от едно и също лице 26 години, от безпрецедентното насилие след изборите. Не вярват на Лукашенко - може би за пръв път в историята наистина не получи мнозинство. Освен това не се чувстваха защитени по време на пандемията."


Според нея темата за курса на страната отново ще излезе на дневен ред, когато има нови избори, а и вероятно се очаква някаква солидарност от европейските държави. При предишната кампания обаче основните проблеми на Беларус не бяха свързани с "големите" играчи, а с икономиката и социалните въпроси. Международната картина не привлече интерес дори въпреки факта, че Лукашенко неведнъж в последните години опита да флиртува и с европейски държави, и със САЩ, а тонът към Русия и възможността за действително създаване на "Съюзна държава" на моменти бе открито враждебен. Преди изборите бяха арестувани руски наемници, каквито иначе според медии в Москва редовно преминават през страната.


"Всички без един"


Има и още една причина, която посочи и Олга Дриндова. Докато ЕС и Русия вече се предупреждават взаимно да избягват намеса в беларуската криза, а държавни медии в Минск говорят за "украински сценарий", Координационният съвет за предаване на властта опитва да отклони "геополитическия фактор.". "Целта (на посланията на властта - бел. ред.) е да се раздели обществото, както стана в Украйна," обясни Дриндова. Протестиращите се организират и координират сами, избягвайки държавната информация, и според нея такъв разлом е малко вероятен, но "ако някой от опозицията каже, че искаме да сме по-близки до Русия и да забраним да европейските ценности, разделението би било силно в обществото." И призив за обратния курс, далеч от близката Русия, може да има същия ефект. По-важното е, че "хората са обединени около лозунга "всички без един" - всички без Лукашенко."


И при обръщението си пред Европейския парламент кандидат-президентът с подкрепа на противниците на Лукашенко, Святлана Цихановска, която в момента е в Литва, предупреди: искането е за революция, която не е нито про- или антиевропейска, нито про- или антируска. "Суверенитетът" на Беларус е нещо, за чието уважение координационният съвет призовава със същото постоянство, с каквото го прави властта.


Едва ли обаче съображенията в началото на протестите са били тактически, смята политологът проф. Гедиминас Виткус от Института за международни отношения и политически науки към Вилнюския университет. "Не мисля, че е специфична тактика на протестиращите. Причината е много по-проста: европейският избор не е залог. ЕС е извън играта, не е на дневен ред. Да вдигнеш европейското знаме, би било като да вдигнеш американското или австралийското."


Диалог или поне покана към Русия


Отчасти заради тази "негеополитическа" ситуация Европа се движи по тънък лед.


Вилнюс, където живее проф. Виткус, е сред най-активните европейски столици по беларуските въпроси. В кризата малка Литва, чиято граница с Беларус е дълга 679 км,, надскочи обичайната си външнополитическа роля. "Святлана Цихановска е в Литва. В безопасност е," съобщи една сутрин, няколко дни след началото на протестите, външният министър Линас Линкевичюс.


Събитията в Беларус отдавна са важни за Литва. Университет, затворен от Лукашенко, се премести във Вилнюс, град едва на 170 км от Минск. Това е и центърът на емигриралите, там отдавна работят и беларуски неправителствени организации. Сега Вилнюс и Варшава призовават за опроставяне на правилата за хуманитарен прием на белоруси в ЕС. Заедно с Рига настояваха веднага след изборите за твърд подход на ЕС. При това гласът ѝ се оказа донякъде по-силен от полския - на Варшава се гледа с подозрение в Брюксел и Берлин заради собствените ѝ проблеми с върховенството на закона. Ще доведе ли обаче водещата роля на Прибалтика до общ подход на ЕС? От една страна позициите на държавите в ЕС са основно "в подкрепа на протестиращите"; от друга страни като Унгария, чийто премиер се срещна с Лукашенко преди няколко месеца, не са склонни да отидат далеч и тези разделения изъкват в информацията за споровете дали и Лукашенко да бъде санкциониран.


Унгарският премиер Виктор Орбан с беларуския президент Александър Лукашенко на 5 юни 2020 г.

© Associated Press

Унгарският премиер Виктор Орбан с беларуския президент Александър Лукашенко на 5 юни 2020 г.


"Литва е разтревожена и е много активна, това е най-близък съсед," каза за "Дневник" Виткус. "Никой не знае дали активността на Литва може да даде плодове. Съвсем ясно е обаче, че ЕС няма да произведе никаква политика без активната намеса на заинтересованите страни."


ЕС свали част от санкциите срещу Беларус преди половин десетилетие - всъщност тогава и Лукашенко бе част от този списък от най-малко 170 души (но оръжейното ембарго остана). И вчера мерките, които обсъди блокът, са само индивидуални - забрана за пътуване и замразяване на активи - макар някои първи дипломати да твърдят, че и президентът може да влезе в списъка. От друга страна тъкмо балтийските държави смятаха, че списъкът от едва двайсетина души, за който се говори сега, е твърде малък.


Разговорът и с двамата експерти бе малко преди тази принципна договореност, обявена като инструмент за "натиск" върху Лукашенко. И двамата събеседници на "Дневник" бяха единодушни - персоналните мерките няма да помогнат за тази цел.


"Санкциите могат да са само символични," каза Гедиминас Виткус. "Те няма да имат пряк ефект върху ръководството на Беларус. Тъй като Лукашенко не влиза директно в контакт с ЕС, мисля, че за ЕС правилният подход би бил да преговаря с г-н Путин и да опита да постигне сделка за неутралността на Беларус с взаимни гаранции."


Къде е Русия


ЕС обаче трябва да е много внимателен в търсене на алтернативи, смята Олга Дриндова. Ако започне да сътрудничи с вътрешни сили или да посредничи (нещо, което според германския канцлер Ангела Меркел Лукашенко за момента избягва), "Русия трябва поне да бъде поканена в този процес. ЕС не бива да дава на Русия впечатлението, че протестите са геополитически и опитва да се намеси... Докато Русия чувства, че интересите на всички съседи са зачетени, няма да имат причина да реагират аргесивно."


От друга страна, каза тя за "Дневник", Русия може да "не се интересува да поддържа президент, загубил легитимността си" и поддържан само от военните структури и сектора на сигурността, но знае, че беларуското общество не е антируско и аресията би "загубила тази огромна социална сила, меката власт в Беларус - езикът, социалните мрежи, историята, културата, манталитета."


Москва още повече усложнява играта в момент, когато иначе ЕС "би имал много възможности, ако всички страни искаха посредничетвото му," каза Виткус. "Изглежда, самата Русия няма стратегия. От една страна винаги поддържа официалните власти - (сваленият президент Виктор) Янукович в Украйна или (президентът) Башар ал Асад в Сирия. В случая с Беларус обаче е трудно, защото и в Кремъл никой не вярва, че Лукашенко наистина е спечелил изборите."


Второ, продължава Виткус, "беларуското общество и протестиращите не таят антируски чувства". Освен това "няма да е добре за Русия просто да позволи на хората да свалят диктатора. Би било лош пример за руското общество. Следователно, докато Путин обмисля какво да направи, ЕС има възможност да окаже известно влияние." Междувременно Кремъл търси собствено решение, защото "Лукашенко не е много ценен за Русия"; за президенството е важен "контролът на Беларус по един или друг начин". Затова, смята Виткус, ЕС може да опита да преговаря за "по-хлабава форма на този контрол, например нова версия на финландизацията на Беларус." Той има предвид режим, при който дадена държава не пречи на интересите на друга, по-могъща, макар да не е в нейния блок.


Зависими или не


На Балканите ЕС често е обвиняван, че не прави достатъчно въпреки ангажимента, поет преди десетилетия. В Беларус "достатъчно" звучи по друг начин - пред ЕС има тънки граници, много условности и геополитика, която жителите не желаят.


Стари проучвания (в Беларус от 5 г. няма независима социология) сочеха, че белорусите остават силно разделени за посоката си: повечето ценят връзката с Русия, една част биха желали членство в ЕС. В отношенията си с Минск ЕС винаги е имал предвид и Москва.


Същевременно вчера германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че от погледа на Берлин протестни движения като това в Беларус "винаги зависят от геополитическата ситуация". Обединени около това, което не искат - властта на Лукашенко - протестиращите ще трябва да се изправят пред тази тенденция, както в момента опитва да го прави и ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  Не развяват ЕС знамена, защото още не е дошъш вноса от Китай.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  След провала в Украйна, ЕС започна да мисли по - трезво по редица въпроси. Втора гореща точка не е нужна.

 3. 3 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 407 Весело

  а защо в Буркина Фасо, да речем, не развяват нигерийски знамена?... да ви има човек журналистите:)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Беларус от 5 г. няма независима социология :))) Е, ние ги бием.!! През цялото време на ТИКВИТЕ , социология е от тип гулю...гулю..гулю..

 5. 5 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Междудругото никъде из Европа не съм виждал толкова евопейски знамена както като в България. Това си говори за нас... Никакво национално чувство, винаги готови да наведем глава пред геополитическия хегемон. Българите трябва да знаят, че както СССР, ЕС може да го няма утре, но България ще си остане. Трябва да се научим да живеем със себе си без постоянното желание да бъдем нещо друго.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  До коментар [#5] от "Александър":

  Че на кого ще се оплакваме, ако нямаме Висока порта ? :)

  [email protected]
 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Изборите трябва да са явни,а не тайни.Всеки се записва по интернет видео как гласува и това го има в публичен сайт.
  Иначе всичко е фалшиво .

 8. 8 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#5] от "Александър":

  Постът Ви говори достатъчно за неразбирането какво символизира знамето на ЕС по улиците ни. Не някаква си вяра в институцията и съюза, че "те", "други" ще ни "оправят", а вяра в основните ценности и в това, зад което по принцип съюзът стои. Ценности и принципо, които 13 години след присъединяването ни, все още не сме осъзнали и приложили.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Защото не са България да се развяват знамена на РФ и ЕС.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Сега се загледах в снимки и на нашите "протести" в Гугъл, и там не видях нито едно знаме на ЕС .

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#5] от "Александър":

  Като отида в Гърция и навсякъде е пълно с гръцки знамена. От балкони, от прозорци, пред всяка църква има две знамена, едното на Византия, другото на Гърция.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Друго си е имперското знаме на асвабадителите, а?

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  " "Смятам факта, че въпросът се задава, за по-интересен от този, че ги няма," каза за "Дневник" Олга Дриндова, редактор на изданието Belarus-Analysen в Бременския университет и експерт по въпросите на Беларус към изследователския център Varieties of Democracy Institute в Гьотеборг, Швеция. "Защо да ги има? Говорим за вътрешна политика, за хора, които не вярват на правителството си. Ако хората искат да имат нов президент, не е нужно да мислят за Русия или ЕС," продължава тя. "Просто са уморени от държавата. Омръзна им от правителството, от едно и също лице 26 години, от безпрецедентното насилие след изборите. Не вярват на Лукашенко - може би за пръв път в историята наистина не получи мнозинство. Освен това не се чувстваха защитени по време на пандемията.""

  Хората могат да искат промяна и без да развяват чужди знамена, имам предвид извън собствения си флаг ! Още повече в Беларус са наясно, че членство в ЕС не е възможно в близко бъдеще ! А и те надали го искат на този етап, просто им е омръзнало четвърт век един тип, който го видяха с Калашников на рамо, да държи всичко в тази държава ! Той, между другото, напоследък напълно и изгуби връзка с реалността, след като мобилизира половината си армия срещу идващия противник от Запад.......

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#12] от "goofy":

  Слабост ми е.
  Колебаех се между него и знамето на Византия. Знамето на Византия също ми е слабост.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#12] от "goofy":

  Монархист съм затова. За мен най-добрата държава е православната монархия.

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "goofy":

  За какви ценности говориш ?
  Либерални ценности? Кант и Джон Лок ли?
  Толкова абстрактно ми звучи всичко тва.
  Говориш наизуст.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#8] от "goofy":

  Не можаха да се договорят държавите от ЕС на базата на какво се обединяват държавите вътре. Така че и до днес не се знае на базата на какво е това обединение от държави.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сд":

  Изглежда добре и просто. Ако се напише ТКП или ЧЦК е ясно не само за кого става въпрос но за кого гласува!

 19. 19 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално
 20. 20 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Много трябва да са предпазливи белорусите. Ако искат да станат белополяци и литовци каквито са по исторически корен трябва да внимават с руската мечка. Като нищо ще им направят някоя провокация и ще ги окупират и асимилират

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Защото нямат на разположение, те и белоруското знаме не веят, а бяло червеното на националистите от ВСВ.

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#5] от "Александър":Постът Ви говори достатъчно за неразбирането какво символизира знамето на ЕС по улиците ни. Не някаква си вяра в институцията и съюза, че "те", "други" ще ни "оправят", а вяра в основните ценности и в това, зад което по принцип съюзът стои. Ценности и принципо, които 13 години след присъединяването ни, все още не сме осъзнали и приложили.
  —цитат от коментар 8 на goofy


  Какви са тези ценности ?Българският народ няма ли ценности, че е опрял до европейските?

 23. 23 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Весело

  Защото нямат на разположение, те и белоруското знаме не веят, а бяло червеното на националистите от ВСВ.
  —цитат от коментар 21 на Тsonkooo


  Организаторите нa цветни революции не могат да внесат легално. :)

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  В съвременното общество всеки ден може да попиташ къде/какво. Та познавам 6-7 руснаци (водят се граждани на Беларус)...какво искат? Те искат точно тази БЕЛАРУС, без Лукашенко ( омръзнал е на всички) В Беларус има СОЦИАЛИЗЪМ в начина по който сме чували за България пред 30 години . Това е някакъв ОСТРОВ ,като отвсякъде е обградена от ...много КРАСНИ пазарни общества..., тоест див ВАРВАРСКИ КАПИТАЛИЗЪМ , в това се включва и Русия. Лукашенко със сигурност е загубил изборите , но някъде 40% са негови гласове...Франция категорично заяви че не иска втора Украйна , същото каза и Германия ..Няма НЕщО срещу Русия (защото са руснаци), но не искат капитализма на Русия , виждат реалността в Украйна ,и как тази държава бе оплячкосана от САЩ...Трудна задача за Беларус , искат модерен държавен капитализъм ...нещо като в КИТАЙ, ама от млади и образовани хора. Седна дума Беларус ....трябва да намери решение. Решение тип България/Украйна....и превръщането на държавите в КОЛОНИИ са видими от всякъде!

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":Друго си е имперското знаме на асвабадителите, а?
  —цитат от коментар 12 на goofy


  Руско императорско знаме пък, не съм видял даже и в Русия ..

 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimiter Monev":

  Според мен, зад революцията стои Путин, отмъщение за парада в Минск докато той самият се кри 40 дни от страх да не се зарази с вируса, вагнеровци бяха арестувани, които "случайно" минавали през страната. Сега се чуди какво да прави, не очакваше реакцията на Европа, Путин остарява и оглупява.

 27. 27 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimiter Monev":Според мен, зад революцията стои Путин, отмъщение за парада в Минск докато той самият се кри 40 дни от страх да не се зарази с вируса, вагнеровци бяха арестувани, които "случайно" минавали през страната. Сега се чуди какво да прави, не очакваше реакцията на Европа, Путин остарява и оглупява.
  —цитат от коментар 26 на Тsonkooo


  И това е вариант. Ще се разбере.

 28. 28 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Междудругото никъде из Европа не съм виждал толкова евопейски знамена както като в България. Това си говори за нас... Никакво национално чувство, винаги готови да наведем глава пред геополитическия хегемон. Българите трябва да знаят, че както СССР, ЕС може да го няма утре, но България ще си остане. Трябва да се научим да живеем със себе си без постоянното желание да бъдем нещо друго.
  —цитат от коментар 5 на Александър


  Абсолютно. А на сградата на "Да, България", на всичкото отгоре, липсва българското знаме. Има само европейското.

  Розовите "либерали" са същите безродници като комунистите от преди 89-та.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  И на българските протести не се вее европейското знаме.

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тsonkooo":

  Не стои чекиста, защото той нарече протестиращите в Беларус "екстремисти".

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Любопитно

  До коментар [#8] от "goofy":

  Я ги кажи тия ценности кои са ,че аз освен методи за изправяне на краставици ощастливяване на кокошки прасета и педераси , други не съм видял и чул

  гошо
 32. 32 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Весело

  Защото това е русофобия❗:))
  И затова на про-лукашесвкови митинги има евро-азиатски знасена.


  https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.hromadske.ua/posts/194171/photo2020-08-1613-20-59jpg/medium.jpg
  https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.hromadske.ua/posts/194171/photo2020-08-1613-21-10jpg/medium.jpg

  "Чуждестранен агент"
 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":

  Как да ги нарече, объркаха му плана да сплаши Лукашенко и после да му "помогне".

 34. 34 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#8] от "goofy":

  Тая работа не става с веене на знамена. Външната изява е обикновено демонстрация за пред хората. За това, у нас е традиция, още от времето на бай Тошо, да говорим и славим демокрацията. Даже се думахме Народна Република България, т.е. република, която се управлявала от народа! В същият дух, родните демократи заеха прилагателното "демократична", нарекоха се демократи и продължиха както партията -майки ги е научила, т.е. за пред хората уж били демократи, пък Костов да речем, споменавам го, понеже един друг го вее като знаме, направи чистка и в администрацията и в телевизиите - демократична, разбира се. Та какво символизирало знамето на ЕС, пък що го били веели по улиците, не показва ценностите на веещите го, а само това, което смятат, че внушават. Виж ни манталитета, маниерите и безобразията, пък после обяснявай как сме демонстрирали приобщеност към европейските ценности, когато развяваме флага на ЕС.

 35. 35 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  Няма да се впускам в есета и фермани за това какво представлява ЕС за мен и защо е по-добре да сме част от него, отколкото в орбитата на Русия и Китай. Проповядваната трета алтернатива за напълно независима в международен план република е достойна за някой бестселър в категория полит-фантастика.

  Разбира се, че имаме прекрасни ценности, ценности, които са част от Европейски съюз, след като ние сме негов член. Шокиращо е, че за 13 години още разглеждаме ЕС като ТЯХ и ТЕ, а не като НАС и НИЕ. Знамето на ЕС е наше. Съюз, изграден върху хилядолетна история на войни и конфликти, имащ за цел да гарантира мир, просперитет и защита на основни човешки права. Колкото и елементарно и подразбиращо се да звучи това в 21-ви век, съвсем не е реалност и приориет за някои "велики сили".

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#15] от "anonim440":

  "За мен добрата държава е православната монархия."

  Като Русия, нали? 🤣😂

 37. 37 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 679 Неутрално

  В периферни държави с все още комунистическо мислене и навици е доста трудно да се вкара мозък и да се обясни що е то либерална демокрация и как е повлияла за цивилизования напредък на добрата част от Европа ! В училище не вярвам да изучават бейсик политология, за да са по-запознати с основните принципи.

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":Няма да се впускам в есета и фермани за това какво представлява ЕС за мен и защо е по-добре да сме част от него, отколкото в орбитата на Русия и Китай. Проповядваната трета алтернатива за напълно независима в международен план република е достойна за някой бестселър в категория полит-фантастика. Разбира се, че имаме прекрасни ценности, ценности, които са част от Европейски съюз, след като ние сме негов член. Шокиращо е, че за 13 години още разглеждаме ЕС като ТЯХ и ТЕ, а не като НАС и НИЕ. Знамето на ЕС е наше. Съюз, изграден върху хилядолетна история на войни и конфликти, имащ за цел да гарантира мир, просперитет и защита на основни човешки права. Колкото и елементарно и подразбиращо се да звучи това в 21-ви век, съвсем не е реалност и приориет за някои "велики сили".
  —цитат от коментар 35 на goofy


  Личи си, че си умнокрасив папагал, заучил няколко плоски лафа. Никой в Европа не разглежда ЕС като нещо свое. Хората се се снятат германци, французи и т.н., а не европейци. Само вие, нашенските умнокрасавци, искате да сте по католици от папата, но навсякъде, във всеки народ, има аутсайдери. Така че 1,7% не влизат в сметката,

 39. 39 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dankol":

  Има, но рядко. И в Беларус,и в България, протестите са насочени към решаване на вътрешни проблеми, към отстраняване на управник, който лъже и краде, който ограничава свободата на словото. Промяна на външнополитическия курс не се иска, освен от малки групи провокатори.

  Eddie lives... somewhere in time!
 40. 40 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Единствено наш е проблемът, че сме допуснали да се случи тази свинщина в България. Допуснахме я с мълчанието, апатията и страха. Не ни е виновен нито ЕС, нито папата, нито Емо Чолаков, а мисленето, че някой друг ще оправи моите проблеми. ТЕ- държавата, ТЕ- партиите, ТЕ- европейците, ТЕ ТЕ ТЕ.

 41. 41 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Васил Левски е желаел “Чиста и Свята Република”,
  в същото време е настоявал българите да бъдем измежду най-напредналите сред европейските народи.
  Именно стремежът да сме измежду най-напредналите, а именно европейските народи, кара нас, демократите да развяваме знамето на Европа.
  Кървави знамена не веем, веем синьото знаме с дванайсетте звезди - символ на обединението на привържениците на Свободата, Разума и Човечността.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  Инсект, ти като си ЗА българските ценности и си ПРОТИВ европейските такива, какво правиш в Германия? Защо не се върнеш в България?

 43. 43 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  В периферни държави с все още комунистическо мислене и навици е доста трудно да се вкара мозък и да се обясни що е то либерална демокрация и как е повлияла за цивилизования напредък на добрата част от Европа ! В училище не вярвам да изучават бейсик политология, за да са по-запознати с основните принципи.
  —цитат от коментар 37 на EU Fighter


  Я раздуй нещо от бейсик политологията, която ти владееш в тънкости.

 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Единствено наш е проблемът, че сме допуснали да се случи тази свинщина в България. Допуснахме я с мълчанието, апатията и страха. Не ни е виновен нито ЕС, нито папата, нито Емо Чолаков, а мисленето, че някой друг ще оправи моите проблеми. ТЕ- държавата, ТЕ- партиите, ТЕ- европейците, ТЕ ТЕ ТЕ.
  —цитат от коментар 40 на goofy


  Ами твоето мислене е същото, европейските ценности ще оправят работата.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#12] от "goofy":Монархист съм затова. За мен най-добрата държава е православната монархия.
  —цитат от коментар 15 на anonim440  Ами тогава, защо не предложиш референдум и да си върнем Сакскобурготски, но вече не като премиер, а като цар на България ?
  Може и да събереш 250-300 гласа ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#35] от "goofy":

  Да, европейското знаме е наше знаме. Ние, българите, сме част от Европейския съюз и имаме пълното право да го развяваме като свое.
  Беларусите, хм, ако искат да го развяват, не ми пречи. Ама не искат да го развяват, добре, няма да се обидя.

  Eddie lives... somewhere in time!
 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dankol":Има, но рядко. И в Беларус,и в България, протестите са насочени към решаване на вътрешни проблеми, към отстраняване на управник, който лъже и краде, който ограничава свободата на словото. Промяна на външнополитическия курс не се иска, освен от малки групи провокатори.
  —цитат от коментар 39 на tigervi


  Лукашенко какво е откраднал?

 49. 49 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#44] от "von_seeckt":

  Ценностите са горивото майн фройнд, трябва колата си да стегнем, за да може да бръмчим с него напред.

 50. 50 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  И тук НЕ развяват европейски флагове, но има десетки други:
  https://www.youtube.com/watch?v=8Hr-jdoq-dk

 51. 51 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#41] от "Торбеш":

  Ай сега, като развя и Левски, какво трябва да ни внушиш? Левски е обесен преди 150 години и го даваш като пример. Не че е бил единственото изключение, на ако след 150 години още го даваме като пример, значи не сме мръднали много, по отношение на ценностите. това е като кажеш - българка роди петзнаци и когато някой спомене демографския срив, ти да кажеш - не е вярно, българките раждат по 5 деца наведъж. Абсурдно е. Ако пък и си сложил портрет на Левски в кабинета, а под него българско знаме и знамето на ЕС, направо те признах! Ти си истиски родолюбец, при това идеалист и изключително почтен човек.

 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Май се надскочи Литва ...

  Лукашенко директно заплаши да шатне транзита през Беларус и въобще доставките за Беларус през пристанищата на Литва.

  Е, да шатне транзита между ЕС и Русия няма да посмее, защото ще го бият и от двете страни. Но може да накаже Литва, за която това ще е катастрофа.

  Да припомня, че Русия си оправи балтийските пристанища и най-вече в Петербург и "си взе" трафика, при което Балтийските държави изпищяха на умряло, защото им дръпнаха между 50 до 70% от товарооборота дотогава.
  Ако от остатъка и Батька дръпне беларуският - никакъв проблем да минават през руските пристанища, даже руснаците ще им пуснат изгодни тарифи, защото с един удар ще хванат два заека - та ако Батька наистина си изпълни заканата - ще е на практика изключително тежък удар за Литва.

 53. 53 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#35] от "goofy":


  Не, не е наше, това знаме , говориш по подобен начин като някогашните сторонници за балканска федерация

  гошо
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Весело

  Защо в Беларус не развяват европейски знамена
  ....
  Защото видяха как "разцъфря" Украина!
  😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  След провала в Украйна, ЕС започна да мисли по - трезво по редица въпроси. Втора гореща точка не е нужна.
  —цитат от коментар 2 на Vlado Nikolov


  Виждам, че сте от въздържателното дружество, затова нека Ви напомня, че Украйна беше ядрена държава, която доброволно предаде оръжията си в замяна на "гаранции" за териториалната си цялост и безопасност.

  Колко е права тази Олга -- защо да ги има?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  А знамето се развяваше и във Великобритания, ама напоследък все от странно облечени индивиди.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#40] от "goofy":

  " Единствено наш е проблемът, че сме допуснали да се случи тази свинщина в България. Допуснахме я с мълчанието, апатията и страха. Не ни е виновен нито ЕС, нито папата, нито Емо Чолаков, а мисленето, че някой друг ще оправи моите проблеми. ТЕ- държавата, ТЕ- партиите, ТЕ- европейците, ТЕ ТЕ ТЕ."

  Никой не иска да чува такива работи ! Никой ! Как така той трябва да си развали рахатлъка и да се окаже виновен за нещо ? Ни в своя живот, ни в обществен план !!! Трябва да има винаги виновник извън нас ! Ние сме все излъганите, все неразбралите, все нямаме какво да променим срещу системата, все нямаме време....и накрая като стигнем до това в осемте джуджета да виждаме как чуждия бизнес се " опрасква" с активното участие на специализираната прокуратура и органите на МВР, изведнъж се сещаме, че всеки един може да бъде на мястото на жертвата, не, ами един ден винаги се ОКАЗВА на мястото на жертвата, и тогава, като Бобокови например, изведнъж започваме да плачим, че прокуратурата работи за сараите, МВР си затваря очите пред схемите на ОПГ - то, институциите са превзети, ЕС - се прави, че нищо няма у нас, а спасението на давещия се е предимно в ръцете на самия давещ се.....И настъпва една личностна и обществена агонията - протести, отчаяние, емиграция, озлобление срещу всичко, презрение и цинизъм към другите, накрая и към живота......
  Не е ли по - просто да се опълчиш на всичко това още в мига, когато видиш първите му проявления, защото без ценности, които да се ОТСТОЯВАТ, нищо не се случва където и да било ? И защото целия този тумор, който ни е оплел до шия в пипалата си, е разчитал единствено на нашата ПАСИВНОСТ ?

 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#52] от "xm...":

  Латвия публично отказа да признае Светлана Тихановская за победител в президентските избори.

  [email protected]
 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  [quote#38:"von_seeckt"][/quote]

  Ама е толкова готино да кажеш -- не съм прост българин, европеец съм. Христофор Белокровский. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Лукашенко, за разлика от Янукович, показа политическа воля и също така почти напълно контролира националните елити. В тази ситуация активните дипломатически действия биха били загуба на ресурси.

  [email protected]
 61. 61 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#52] от "xm...":

  Да припомня, че Русия си оправи балтийските пристанища и най-вече в Петербург и "си взе" трафика, при което Балтийските държави изпищяха на умряло, защото им дръпнаха между 50 до 70% от товарооборота дотогава
  ▪️▪️▪️▪️
  😂
  Товарооборотът на АД "Морско пристанище Санкт Петербург" през 2019 г. е намалял с 13% - ☝️до 6,7 милиона тона

  В края на 2019 г. в пристанището на Клайпеда са обработени над 680 хиляди стандартни морски контейнера, което е 1,5 пъти повече от Рига и 3,2 пъти повече от Талин, а оборотът на пристанището възлиза ☝️на 48 милиона тона.

  "Чуждестранен агент"
 62. 62 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Всъщност не е интересно - Защо в Беларус не развяват европейски знамена?

  [email protected]
 63. 63 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Кризата в Украина започна (формално) след отказа за започване на присъединяването към ЕС. За това и развяваха знамена. Само дето, след като смениха властта и си разградиха двора, подпалвайки къщата и плевнята, пак не получиха нишан за влизане. То, на кого ли са притрябвали голи и боси... На Беларус подобна покана никой, никога не е отправял, нито пък им е раздавал бисквитки на площада, та няма особено основание да развяват знамена, различни от националните. И е много добре, че не палят гуми, че тези на БелАз-ите горят по-дълго от запорожеца...

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#41] от "Торбеш":Ай сега, като развя и Левски, какво трябва да ни внушиш? Левски е обесен преди 150 години и го даваш като пример. Не че е бил единственото изключение, на ако след 150 години още го даваме като пример, значи не сме мръднали много, по отношение на ценностите. това е като кажеш - българка роди петзнаци и когато някой спомене демографския срив, ти да кажеш - не е вярно, българките раждат по 5 деца наведъж. Абсурдно е. Ако пък и си сложил портрет на Левски в кабинета, а под него българско знаме и знамето на ЕС, направо те признах! Ти си истиски родолюбец, при това идеалист и изключително почтен човек.
  —цитат от коментар 51 на zlo38528262


  В моя офис съм сложил на стената зелено знаме с изобразен лъв и надпис"Свобода или смърт ".

 65. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Интересно е защо се развяват бяло-червено-белите знамена, под които са марширували белоруските сътрудници на хитлеровите нацисти ?

  [email protected]
 66. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  И защо не се развява националното знаме на Беларус !?

  [email protected]
 67. 67 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Преди 1917 г.

  ДБ=БКП
 68. 68 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 654 Любопитно

  Не им трябва никакъв ЕС. По далече от дойчовците..

  Марс е изконна Американска територия!
 69. 69 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#48] от "simChо":

  Свободата.

  ДБ=БКП
 70. 70 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#46] от "niksan1":

  Мислеха да правят референдум, но не направиха.
  В България след 9.09.1944 г. няма референдуми.

  ДБ=БКП
 71. 71 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 266 Неутрално

  забележителна мисловна гимнастика

 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Любопитно

  До коментар [#58] от "karabastun":

  "Латвия публично отказа да признае Светлана Тихановская за победител в президентските избори."

  Ами правилно.
  Да обявиш изборите за опорочени е едно, а да твърдиш, че друг е спечелил есъвсем друго твърдение!

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  До коментар [#62] от "karabastun":

  Всъщност не е интересно - Защо в Беларус не развяват европейски знамена?
  ▪️▪️▪️

  "Всъщност", интересно ти, защо в България се развяват путенландски знамена?

  "Чуждестранен агент"
 74. 74 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#58] от "karabastun":

  Латвия публично отказа да признае Светлана Тихановская за победител в президентските избори.
  ▪️▪️▪️▪️
  😂
  ©️ "Депутатите на латвийския сейм призоваха беларуските власти да освободят политически затворници, да започнат диалог с опозицията и да проведат повторни президентски избори"
  РИГА, 18 август - Sputnik

  "Чуждестранен агент"
 75. 75 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Любопитно

  До коментар [#73] от "putinxujlo":

  Русия два пъти освобождава България и 45 години дава субсидии както сега дава на Беларус. А ЕС нищо не дава на обикновенив човрк. Дава милуоарди, но а олигарсите. Няма причина обикновения българин да е благодарен на ЕС.

  В Русия съм! В Русия съм!
 76. 76 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#58] от "karabastun":

  Прави разлика между Литва и Латвия!

 77. 77 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#73] от "putinxujlo":

  Не съм писал това, а ЗАЩО се развяват бяло-червено-белите знамена, под които са марширували белоруските сътрудници на хитлеровите нацисти ?
  И защо ''ОПОЗИЦИЯТА ''не развява националното знаме на Беларус, а нацистки символ !?
  ''В началото го развяват само някои по-крайни патриотични и националистически организации, но постепенно той се утвърди като един от основните символи на протестите срещу Лукашенко...''
  Webcafe

  [email protected]
 78. 78 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  И ЗАЩО Беларус: процъфтяваща страна, в която всички гигантски фабрики са оцелели и работят, продължават да се модернизират, подобряват производството, страна, в която селото е спасено, селският ред е запазен, където има дълбок дух, защо Беларус е обхванат от вълнения?

  [email protected]
 79. 79 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Весело

  F#ck the EU.
  Цитирам едно американско дипломатическо прозрение.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 80. 80 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  И ЗАЩО Беларус: процъфтяваща страна, в която всички гигантски фабрики са оцелели и работят, продължават да се модернизират, подобряват производството, страна, в която селото е спасено, селският ред е запазен, където има дълбок дух, защо Беларус е обхванат от вълнения?
  —цитат от коментар 78 на karabastun


  А де де? Милиони неправилно мислещи. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 81. 81 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#77] от "karabastun":

  Ти не писал, но аз тт питам - "Защо в България се развяват путенландски знамена?!

  Спри с фантазии:))

  https://pbs.twimg.com/media/EggJ7A4U4AARH7m?format=jpg&name=medium

  "Чуждестранен агент"
 82. 82 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Разстроено

  До коментар [#80] от "Един вампир броди из Европа":

  И при нас бяха толкова ...
  Само че като лигвидират селското стопанство, като затворят тракторните заводи, химическата и текстилната промишленост, МАЗ, Луч и т.н ... - тези милиони ще се изсипят по цял свят да си търсят работа

  [email protected]
 83. 83 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  До коментар [#81] от "putinxujlo":

  Прати тази снимка на сайта на уебкафе и на посолството на Беларус - да се поправят :)

  [email protected]
 84. 84 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#78] от "karabastun":

  И ЗАЩО Беларус: процъфтяваща страна, в която всички гигантски фабрики са оцелели и работят
  ▪️▪️▪️▪️
  Всяка година Беларус получава под формата на различни субсидии, отстъпки и директни финансови инжекции средно $ 9,5 млрд. Или $ 1000 за всеки жител на Беларус, от новородено до пенсионер. В замяна на абсолютното подчинение на Беларус на Кремъл.
  А ние (руснаци) нищо не получаваме.
  Защо?
  Защо всички директори на беларуски заводи и фабрики , или милионери💲, или миллиардери💲?
  Защо всеки втори от окружението от лукашеску е милионер💲

  "Чуждестранен агент"
 85. 85 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#73] от "putinxujlo":Русия два пъти освобождава България и 45 години дава субсидии както сега дава на Беларус. А ЕС нищо не дава на обикновенив човрк. Дава милуоарди, но а олигарсите. Няма причина обикновения българин да е благодарен на ЕС.
  —цитат от коментар 75 на Веселин Дечев


  Хаха, тази титанична мисъл е равносилна на това, жена да негодува срещу банката, че отпуснатият жилищнен кредит бива харчен за пиячка на съпруга ѝ. Мда, все се връщаме на проблема с ТЕ.

 86. 86 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Разстроено

  До коментар [#84] от "putinxujlo":

  ЗаЩОТО НАПРАВИХТЕ ПРИВАТИЗАЦИЯ !
  Да изреждам ли ............?
  Че и ние покрай вашата некадърна държава се повлякохме с пазарната икономика..........

  [email protected]
 87. 87 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Разстроено

  До коментар [#84] от "putinxujlo":

  В Беларус няма ликвидация и приватизация !

  [email protected]
 88. 88 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Какво значи "европейски знамена"? Знамето на Беларус също е европейско. ЕС не означава Европа, и спрете да пропагандирате това. Швейцария, Норвегия, Исландия, Босна, Сърбия, Молдова, Албания, Украйна, Беларус не са членове на ЕС, това означава ли че не са Европа?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 89. 89 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#65] от "karabastun":

  Интересно е защо се развяват бяло-червено-белите знамена, под които са марширували белоруските сътрудници на хитлеровите нацисти ?
  ▪️▪️▪️▪️
  Стига с фантазии бе")))
  Спри малко. Направи почивка👇
  Бяло-червено-бяло знаме (белоруски Бела-чирвона-бели стсяг, класически белоруски Бел-чирвона-бели сяг, съкратено разговорно BCHB) - официалното знаме на Беларуската народна република☝️ (1918-1919), ☝️през 1991-1995 г. - държавното знаме на Република Беларус. Представлява панел, състоящ се от три хоризонтални равни ивици - бяла, червена и бяла, със съотношение ширина към дължина 1: 2.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Бело-красно-белый_флаг

  "Чуждестранен агент"
 90. 90 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#87] от "karabastun":

  А защо им приватизация?! Те (директори и лукашеску) владеят от цяла страна по друг начин:))

  "Чуждестранен агент"
 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#12] от "goofy":Монархист съм затова. За мен най-добрата държава е православната монархия.
  —цитат от коментар 15 на anonim440

  Дай да видим някои от предимствата на Православната монархия че не се сещам?!

  klimentm
 92. 92 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  До коментар [#89] от "putinxujlo":

  И к'во не ги устройва либералите - въйшиванката ?
  За белоруския народ ли им напомня нещо , а ?
  Дразни ги, а ? :)

  [email protected]
 93. 93 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#75] от "Веселин Дечев":

  СССР? Защото през 1944 г. вече няма Русия, а СССР. И не е освобождение, а поробване.

  ДБ=БКП
 94. 94 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Разстроено

  До коментар [#90] от "putinxujlo":

  Чувал ли си белоруси да обикалят по казаните за смет - ще чуеш, като направят ликвидацията и приватизацията ....

  [email protected]
 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  Запада срамежливо си затваря очите пред ставащото в Белорус
  Къде са репортажите на Ройтерс и СНН от улиците на Минск?!

  klimentm
 96. 96 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално  До коментар [#52] от "xm...":

  Руснаците продължават да строят , модернизират и разширяват капацитета не само на балтийските си пристанища . Но балтийците го усетиха първи и най - болезнено понеже нали са най - умните . Забележи какви нови пристанищни комплекси с чудовищни капацитети строят по Черноморското си крайбрежие . Също така в на север в Баренцово море и най - вече в Далечния Изток на Тихия Океан .
  Там на практика руските тихоокеански пристанища вече се конкурират с китайските и привличат китайския експорт от цялата Североизточна част на Китай , която няма изход на море . 97. 97 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#91] от "klimentm":

  Най-здрава държава. Всички държави преживяват своят най-голям разцвет именно когато са монархии. Монархиите съществуват най-продължително време.
  Комунизмът съществува най-кратко време.
  Демокрацията в Древна Гърция е около 250 г. и то само около 50 г. е чиста демокрация.
  Комунизмът в СССР съществува 75 г.

  ДБ=БКП
 98. 98 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#65] от "karabastun":

  Интересно защо знамето на РФ е знамето на РОА?

  ДБ=БКП
 99. 99 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1018 Весело

  виктория нюланд да отива да раздава понички,могат и да се появят

 100. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#94] от "karabastun":

  Как обичате димящите кумини на идустриализираната комунистическа държава! Приватизацията ви развали идилията на синеблузите герои и герони!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK