Между църквата и коронавируса - днешните избори са изпитание за властта в Черна гора

Плакати против президента Мило Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите (ДПС) в Подгорица.

© Reuters

Плакати против президента Мило Джуканович и неговата Демократична партия на социалистите (ДПС) в Подгорица.Черногорците гласуват днес под въздействето на напрежението заради спорен закон за религиозните общности и коронавирусната пандемия.


Залогът на парламентарните избори е дългото управление на Демократичната партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович, превел Черна гора през разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век и разтрогването на съюза със Сърбия през 2006 г. Този залог е и личен за Джуканович, който е най-влиятелната фигура в черногорската политика и който към края на мандата си ще е прекарал над половината от живота си на върха на властта. В сряда лично за него агитира албанският премиер Еди Рама.


ДПС бе важна и за присъединяването на Черна гора към НАТО през 2017 г. и стои зад усилията за членство в ЕС. Гласуването я изправя срещу просръбския националистически съюз "За бъдещето на Черна гора", който иска по-добри връзки със Сърбия и Русия (последната бе близка на Черна гора допреди години) и се подкрепя от Сръбската православна църква.
Същевременно дори проевропейски критици на Джуканович смятат, че той използва завоя си към Запада, за да бетонира управлението си и да се увери, че Европа и САЩ си затварят очите за корупцията, злоупотребите и нарушаването на права в малката адриатическа държава.


Черногорците, които се идентифицират като сърби, представляват около една трета от населението, което е 620 хил. души, в Черна гора са и корените на много сръбски граждани.


Анкета от 13 август Центъра за демокрация и права на човека (CEDEM) даде на DPS между 32 и 38 на сто от гласовете (в последната бяха 35), а "За бъдещето на Черна гора" получи 22-27%. И сега ДПС има крехко мнозинство - 42-ма от 81 депутати. Ако спечели, може да ѝ трябват повече партньори за мнозинство, отколкото имаше досега, казва за "Ройтерс" директорът на CEDEM Милена Бешич. "Ще трябва да има отстъпки за потенциалните партньори."


Проблемите с църквата


Опозиционните лидери и наблюдатели на демокрацията и правата отдавна обвиняват Джуканович, следващите избори за чието място са през 2023 г., и ДПС, че управляват Черна гора като своя собствена територия и във връзки с организираната престъпност. Те отричат .


Големият повод за напрежение в кампанията обаче бе законът за религиите, приет в края на миналата година. Той позволява на държавата да конфискува някои религиозни активи, ако историческата собственост не може да бъде доказана. Законът все още не е приложен в голяма степен заради продължилите месеци протести, водени от Сръбската православна църква - най-голямата в Черна гора. Миналата седмица митрополит Амфилохий (Амфилохие), висшият служител на СПЦ в Черна гора, призова хората да гласуват против управляващата коалиция. "Църквата ... се радва на тези, които са против този беззаконен (религиозен) закон", каза той в проповед.


На предизборен митинг в сряда премиерът Душко Маркович заяви, че е уверен в победата на ДПС и че СПЦ е основният противник на Черна гора. "След изборите... църквата и нейните свещеници ще се върнат в църквите... Те вече няма да бъдат на политически митинги... където проклинат нашите предци, нас и нашите деца." Сред гневните реакции на СПЦ бе и сравнение на управляващите със Сатаната.


Джуканович многократно е обвинявал Сърбия и Русия, че използват църквата, за да подкопаят независимостта на планинската адриатическа република. Спорът ще повлияе на резултатите от изборите, каза Бешич. "Много хора гледат на това като на основен политически проблем."


За Черна гора тежък удар бе и пандемията от COVID-19, след като краят на ограниченията, наложени през пролетта, увеличи потвърдените случаи над 10 пъти - от 324 в края ѝ на 4500 сега. Повторният ръст, започнал с привнасяне от съседна Сърбия, допринесе за рязкото свиване на приходите от адриатически туризъм - жизненоважен за бюджета на страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Какво значи държавата да има право да конфискува активи на църквата,които не са исторически доказани? Ако ДНЕС аз даря на църквата десет декара плодородна земя,значи ли че държавата има право да ги конфискува?

 2. 2 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Би имала право, ако Църквата след години не може да докаже с документи, че са дарени.
  Законът, разбира се, може да бъде и злоупотребен. Архивите на Балканите са в отчайващо състояние, поради честите войни. Т.е. почти никакъв имот не е доказуем от преди повече от 200 години.
  Подобни закони е имало (и са се прилагали!) и във Византия. Особено в моменти на финансови затруднения, държавата се е сещала да иска документи за собственост - и да конфискува. Или да конфискува златото и скъпоценните камъни на Църквата.

  За сравнение - Чехия не е водила сериозни войни на своя територия от 1648 г.- краят на 30-годишната война. Тук всеки гражданин (и неблагородник) може да си намери родословното дътво до 1650 година, аристократите - до около 1250 година. Няколко изключителни фамилии, като графове Кински - и до около 1050 година. Кадастър има от около 1770 година, но поземлената собственост е проследима по документи до към 1500 година, понякога и до по-стари времена (не преди 1200 година).
  Въпреки това излизат спорове относно собствеността на готически артефакти - неотдавна една особено ценна икона на Св. Богородица с Младенеца. Църквата имаше сериозен проблем да докаже собственост. Накрая й я призна съдът.

  E PLVRIBVS VNVM
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#2] от "PavelCZ":

  Ама то земята в Османската империя към която е била и България,е била собственост на султана.
  Като стана дума за Византия,нашият Цар Симеон каза,че родословното му дърво включва и византийски император.

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Политик пълзящ в краката на руския патриарх ми припомня Йотова. Готови са да ни направят роби на руските интереси.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 641 Неутрално

  След 53 дни протести в България, най-после избори в Черна гора.

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Да, в Османската Империя преди танзимата земята е принадлежала на султана, както и всеки човек (дори Великият везир) е бил роб (кул) на султана. Но докато това е било фактическо положение в малкия Османски емират - до преминаването на Дарданелите през 1352 година, в огромната империя след 1500 година всъщност са се спазвали в повечето случаи границите на имотите от преди османското завоевание и се е знаело кой какво обработва и от кой имот му идват приходите. Данъците при Османците, подобно на Византия, са в пари - плащали са се в сребърната монета акче, която е търпяла сериозна инфлация - и са обвързани със собственост. Освен поголовният данък (наследената още от стария Рим капитация), който се извежда от факта, че си жив. Значи de iure - всичко е на султана, de facto - всеки да си знае собствеността.

  Относно цар Симеон II - като принц на Сакс-Кобург, той прнадлежи към младшата линия на династията на Ветините, които са една от най-старите династии в Свещената Римска Империя, водеща началото си от херцозите на Саксония, преди нейното разделяне. Като принц де Бурбон-Парма също има много дълго родословие, водещо до франкския род на Капетингите. Не съм се занимавал подробно с генеалогията им, но и по двете линии може да има византийски принцеси, особено от епохата на първите три кръстоносни похода - 1096 - 1190.
  А може и да са сродени с титулярните императори на Константинопол от рода на фландърските херцози, които са пък наследници на бургуиндската династия. Познавах един маркиз от това семейство, който разправяше как негов пра-пра--- бил братът на Годфроа дьо Буйон - първият владетел на Йерусалим - 1099 - 1100 год. Когато бях гост у тях, маркизът ми показа меч от XI век, принадлежал на неговия пра- пра-... със същия знак, като на меча на Годфроа дьо Буйон, който се пази в Храма на Гроба Господен в Йерусалим.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":

  +++

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Толкоз новини от Германия -- немците пак напират да палят Райхстага, пресата се утешава с репортажи от "мирните протести" във Вашингтон и матралчета как щели да реагират военните, ако злодеят Тръмп не признае изборите. А новинарските хрътки от Дневник чакат понеделник, за да им спуснат правилната версия на новините и да им разрешат да я публикуват.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Руската и сръбска църква са само инструменти в ръцете на националистите, мечтаещи околните народи да са им подчинени. Любовта към ближния е забранена при тези църкви, надъхват само омраза. Заради призив за мир и разбирателство беше сменен белоруският духовен глава.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Сръбската църква е нещо от типа на ИДИЛ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Време е да свалим диктатора 29 години стигат

 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Джуканович е поредният наш кучи син, чиято банда ще дъвче парите на ЕС.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 13 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Какво значи държавата да има право да конфискува активи на църквата,които не са исторически доказани? Ако ДНЕС аз даря на църквата десет декара плодородна земя,значи ли че държавата има право да ги конфискува?
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Ами не, не значи. Тези десет декара ще бъдат исторически доказани, следователно неподлежащи на конфискация. Друг въпрос е въобще нуждата от конфискация на църковни имоти, в зависимост от това, дали имат официални документи или се стопанисват отдавна, без да накърняван нечии имуществени права. Демек, никой не предявява законни права, но държавата решава да ги гепи?

  без подпис!
 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Време е да свалим диктатора 29 години стигат
  —цитат от коментар 11 на 1001


  Ти пък кой диктатор ще сваляш?! Сваляй своя, той е от 11 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK