"Фейсбук" заплаши да спре споделянето на новини в Австралия

"Фейсбук" заплаши да спре споделянето на новини в Австралия

© Reuters"Фейсбук" планира да забрани на австралийците да споделят новинарски статии на платформата му, ако правителството на Австралия изпълни плана си да накара технологичните гиганти да компенсират австралийските медии за използването на тяхното съдържание, съобщи ДПА.


"Ако този законопроект стане закон, с неохота ще спрем да позволяваме на издателите и на хората в Австралия да споделят местни и международни новини във "Фейсбук" и "Инстаграм", заяви регионалният директор на компанията за Австралия и Нова Зеландия Уил Ийстън.


Законът, който се очаква да влезе в сила до края на годината, предвижда мерки, чрез които дигитални платформи като "Гугъл" и "Фейсбук" да бъдат заставени да постигнат споразумение с медийните компании за използване на тяхното съдържание. Някои от големите медийни компании искат годишни плащания в размер на между 600 милиона австралийски долара (430 милиона щатски долара) и 1 милиард австралийски долара от технологичните гиганти.
Финансовият министър Джош Фрайдънбърг заяви, че законът защитава националния интерес. Той бе написан след 18-месечни обществени консултации. "Не реагираме на изнудвания или заплахи, независимо откъде идват", каза той пред "Ройтерс". Председателят на Комисията за защита на потребителите и конкуренцията Род Симс също критикува социалната мрежа, наричайки отговора ѝ "ненавременен и погрешен". Според него новият закон цели "просто да осигури справедливост и прозрачност в отношенията на "Фейсбук" и "Гугъл" с австралийския новинарски медиен бизнес.


Миналия месец "Гугъл" започна рекламна кампания в търсачката си, информирайки потребителите, че безплатната ѝ услуга е "застрашена" и личните данни на потребителите може да бъдат споделени с трети страни, ако се наложи тя да плаща на новинарски организации за съдържание. Австралийските власти нарекоха тези съобщения "дезинформация".


В края на юли Канбера съобщи, че е наредила на "Фейсбук" и "Гугъл" доброволно да преговарят с австралийските медии за това как да се използва тяхно съдържание. Преговорите не са постигнали нищо и правителството обяви, че ако няма споразумение чрез арбитраж в следващите 45 дни, то ще въведе задължителни правила.


Действията на Австралия са поредният опит на някои държави да защитят новинарските организации и създателите на съдържание от всеобхватното присъствие на технологичните гиганти. Обикновено те опитват да накарат търсачките и социалните мрежи да плащат, за да показват на потребителите си "откъси" от медийно съдържание, снимки или заглавия, по-дълги от няколко думи.


Подобни тактики бяха опитани в Германия и Испания. В резултат "Гугъл" спря услугата си Google News в Испания. В Германия т.нар. данък върху линковете накара търсачката да промени показването на новините в същата услуга и да спре да показва дълги откъси - което намали трафика към новинарските сайтове, защото потребителите са по-склонни да отидат в тях, ако виждат по-голяма част от съдържанието. Същото се случи и във Франция миналата година - "Гугъл" спря да показва подобно съдържание, собственост на европейски издатели, във Франция, освен ако те изрично не обявят, че искат това.


Такива правила има и в спорната директива за авторското право на ЕС, която бе приета миналата година и трябва да влезе в сила идното лято.


Повече за нея четете тук, тук и тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK