В Русия роботите няма да спасяват хора и ще трябва да знаят конституцията

Концептуален модел за "антропоморфен робот", показан през 2018 г. от руския концерн "Калашников".

© kalashnikov.media

Концептуален модел за "антропоморфен робот", показан през 2018 г. от руския концерн "Калашников".Избори 2022

Правителството на Руската федерация е приело "Концепция за развитие в областта на изкуствения интелект и роботизираните технологии до 2024 г.", която предвижда развитието им "да се основава на основни етични стандарти".


Тези норми са изброени в концепцията, като някои от тях много приличат на известните закони на роботиката, формулирани от писателя на научна фантастика Айзък Азимов (Исаак Юдович Азимов, роден в Русия).


Има и известни разлики между законите на Азимов с етичните норми, предложени от правителството.
Трите закона на роботиката на Азимов са:

  1. Роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество
  2. Роботът трябва да се подчинява на заповедите, получени от човешки същества, освен когато тези заповеди влизат в противоречие с Първия закон
  3. Роботът трябва да защитава съществуването си, освен когато това влиза в противоречие с Първия и с Втория закон.


Към оригиналните три закона, по-късно е добавен и т.нар. Нулев закон - "Един робот не трябва да причинява вреда на човечеството или чрез бездействието си да допусне на човечеството да бъде причинена вреда". Това до някаква степен се припокрива с първата от новите концепции - приоритет е благосъстоянието и безопасността на човека, защитата на основните му права и свободи (това трябва да надделее над другите цели на разработването и прилагането на системи за изкуствен интелект и роботика).


Авторите на руския документ са взели само половината от първия закон за роботиката на Азимов. В Русия роботът може спокойно да наблюдава смъртта на хората - забранено е само целенасочено да им навреди. Концепцията забранява разработването, разпространението и използването на системи за изкуствен интелект и роботика, "които могат да причиняват целенасочено вреда на хората по собствена инициатива".


Вторият закон на Азимов се появява като "човешки контрол, доколкото това е възможно, като се вземе предвид необходимата степен на автономност и други обстоятелства".


Трите закона са единственият начин, по който рационалните човешки същества могат да се справят с роботи - или с каквото и да е друго нещо. Но когато казвам това, винаги си спомням, че хората не винаги са рационални.


Айзък Азимов,

писател


В концепцията за правителството няма абсолютно никакъв аналог на третия закон на Азимов за роботиката. Роботите няма да са задължени да се грижат за собствената си безопасност.


И накрая, изкуственият интелект трябва да работи "при пълно спазване на закона, а използването на системи за изкуствен интелект не трябва да води до нарушаване на законовите норми". Така всеки робот и разработчик ще трябва внимателно да следи за всякакви актуализации на конституцията и законите на страната. Например той няма да може да говори за отчуждаване на част от територията на Руската федерация. Така, разработчиците на роботи асистенти като "Сири" ще трябва да проявят невероятно въображение, за да отговорят на прост въпрос като "Чий е Крим?".


Законите на Азимов се появяват в завършена форма за пръв път в разказа "Runaround" (издаден на български като "Гоненица"), публикуван през 1942 г., въпреки че за тях се загатва и в по-ранни произведения.


Азимов приписва Трите закона на Джон У. Кембъл, след техен разговор, състоял се на 23 декември 1940 г. Кембъл по-късно казва, че Азимов вече е имал идеята за трите закона и че те просто е трябвало да бъдат изрично формулирани.


По-късно Азимов пише, че не бива да го хвалят за създаването на законите, тъй като те са "очевидни и всеки ги осъзнава подсъзнателно. Законите просто никога не са били слагани в кратки изречения, докато аз не успях да свърша работата. Законите се приложими, разбира се, за всеки инструмент, който хората използват".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK