Защо Световната банка спря докладите си Doing Business

Централата на Световната банка във Вашингтон.

© worldbank.org

Централата на Световната банка във Вашингтон.Световната банка обяви в края на миналата седмица, че замразява издаването на докладите Doing Business, които за 17 години добиха авторитет на един от важните източници за оценка на бизнес средата в цял свят. Те се публикуват през есента - обикновено към края на октомври - и през последните 4 години България трайно слиза в класацията до 61-во място (от 190 държави) в последния от докладите.


"Някои нередности бяха докладвани във връзка с промени в данните на докладите за 2018 и 2020 г., които не съответстват на методологията на Doing Business", се казва в официалното съобщение. Тези доклади се публикуват през 2017 и 2019 г. и в съобщението не се споменава с кои държави има проблем.


Но през 2018 г. имаше вътрешна проверка как се изготвят и тогава "Уолстрийт джърнъл" написа, че рейтингът не е манипулиран с политически мотиви, но методологията се променя толкова често, че създава объркване. В същия текст се посочваше, че Пол Ромер, бивш главен икономист на Световната банка, каза в интервю за изданието, че рейтингът, популярен сред инвеститорите, е изработен така, че да наказва определени държави като Чили. Без променената методология тази страна щеше да слезе с 2, а не с 23, места, каза той.
Сега индийско финансово издание пише, че в спорните доклади имало проблеми с Китай, Азербайджан, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.


"Изцяло лишени от основания са притесненията, че персоналът на Световната банка прави промени в методологията, за да манипулира индикаторите на конкретни икономики или за да въздейства върху вътрешната политика на тези страни", се казва в одита от 2018 г. "Но честите промени в тази методология намаляват стойността на индикаторите за изследователи, политически лидери и медиите."


Тогава Кристалина Георгиева бе главен изпълнителен директор - вторият по важност пост в Световната банка, който тя зае от 2 януари 2017 г. до преместването ѝ като управляващ директор на Международния валутен фонд от 29 септември 2019 г.


Но проблемът с Doing Business е отпреди да стане главен изпълнителен директор в СБ. През 2013 г. външна за банката комисия препоръча да не се правят толкова често промени, защото заради тях има случаи, при които условията за бизнес в една страна не се е променил чувствително, а тя влошава позициите си в класацията. В този одит се препоръчваше на медиите винаги да обръщат внимание на частта за използваната методология - нещо, което те обикновено не правят, "а това може да влияе на националните политики и дори на изборите".

Сега в съобщението на СБ се казва: "Почтеността и безпристрастността на нашите данни и анализ са изключително важни, така че незабавно предприемаме следните действия:


- започваме системен преглед и оценка на промените в данните, които са се случили при оценката на институционалната информация през последните 5 доклада Doing Business


- помолихме независимият вътрешен одит на Световната банка да направи ревизия на процеса на събиране и оценка на данните за Doing Business и контрола върху интегритета на защитата на данните


На базата на резултатите ще съберем със задна дата данни за държавите, които са най-засегнати от нередностите. Бордът на изпълнителните директори е информиран за ситуацията, както и най-засегнатите от нередностите с данните държави."


Световната банка винаги е настоявала, че предназначението на докладите е не толкова да се прави оценка на конкретна икономика, а да се дадат препоръки как тя да се подобри.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK