Една малка балканска държава с неясни правила

Една малка балканска държава с неясни правила

© Associated PressЩе има ли смяна на властта в Черна гора? В тази малка балканска държава важат собствени неясни правила. А решаващи са отношенията със Сърбия и сърбите. Но не официалните. Коментар от Норберт Мапес-Нидек за "Дойче веле".


"Правителството е свалено", твърди лидерът на просръбската и проруска опозиция в Черна гора Здравко Кривокапич. Но на изборите партията на президента Мило Джуканович все пак спечели най-много гласове и се надява чрез някаква коалиционна комбинация да получи поне 40 места в 81-членния парламент. Същевременно обединената опозиция би могла да получи 41 места. Положението е сложно. Но в Черна гора открай време е така.


Една страна в шпагат между Запада и Изтока? Верен съюзник на ЕС и НАТО? Бащиния на един автократ и неговата фамилия? За Черна гора може да се каже всичко това, но може би най-важното е друго: нейната големина и отношенията ѝ със Сърбия и сърбите. Но истинските отношения, а не официално обявените от политиците.
В Черна гора живеят 620 000 души - колкото в Люксембург или в германския град Дюселдоф. Всеки познава всекиго, като това съвсем буквално важи за хората, замесени в обществения живот на страната. Те са учили в една и съща гимназия, търкали са студентските скамейки в едни и същи университетски аудитории, а в детството си обикновено са ходили дори на една и съща детска градина


Най-важни си остават личните връзки


Разбираемо е, че в една такава микроскопична общност абстрактните правила и неутралните институции едва ли са доминантни и общовалидни. Тук най-важни си остават личните връзки. Това правило важи във всички балкански страни. За да разбереш една голяма държава, ти трябва да вникнеш в правилата, които действат там. Малките държави обаче са неразбираеми, защото там не съществуват такива ясни правила. И това е непреодолима закономерност, с която Европейската комисия непрекъснато се сблъсква - не само в случая с Черна гора.


Сегашният черногорски президент, "бащата на отечеството", могъщият партиен лидер и дългогодишен премиер Мило Джуканович не е изобретил лично тази клиентелистка система, която дирижира уверено в продължение на десетилетия. Тя е по-стара от него и със сигурност ще го надживее. В момента три рехави партийни коалиции посягат към властта в Черна гора. Но само най-слабата от тях има някакво смътно понятие какво означава да изградиш общество, което се ръководи от общи и задължителни за всички правила. Но този огромен обществен скок едва ли ще се състои. По-вероятно е системата "Джуканович" да оцелее без самия Джуканович. Но още по-вероятно е с участието на отслабения досегашен президент да възникне някаква по-широка, по-отворена, но не по-малко корумпирана управленска структура.


Всичко се върти около Сърбия


През 2006 година въпреки сериозната съпротива Джуканович осъществи развода на своята страна със Сърбия. Противниците на това отделяне днес се обявяват за сърби и според валидните в Черна гора критерии представляват политическо, а не етническо малцинство. Политическото противоборство между тях и мнозинството привърженици на черногорската независимост не може обаче да скрие от погледа най-важния факт: двойственото отношение на всички черногорци към десетократно по-големия съсед. Сърбия всъщност не е никаква чужбина.


Ако отидеш да живееш в Белград, ти няма да си чужденец. Но дори за хората с ясно черногорско самосъзнание Сърбия си остава важен съсед - най-малкото като полезно предизвикателство за укрепване на собствената идентичност. А тайничко - и като единица мярка и като възможен резервен изход, ако собственото ръководство стане прекалено самонадеяно. Защото всеки, когото системата Джуканович изхвърли, най-напред тръгва към Сърбия.


Повечето черногорци не смятат своята нация за някаква отделна вселена. Само че иначе тъй хитрият Джуканович подцени именно това обстоятелство, когато тръгна на поход срещу Сръбската православна църква в страната и подкрепи Черногорската, която има претенцията да бъде независима. Много черногорци изтълкуваха плановете за конфискуване на имотите на Сръбската православна църква като знак, че президентът се стреми да вземе цялата власт в ръцете си. А такова доверие те не искат да му окажат.


А как да постъпи ЕС? Най-добре ще е да запази спокойствието в отношението си към Черна гора и да свикне с мисълта, че в тази малка държава важат други правила, различни от онези в многократно по-големите ѝ съседи. Разбира се, евросъюзът в никакъв случай не бива да си затваря очите, когато има насилие, когато властите бият критично настроени хора или задържат неудобни журналисти. Само че в Черна гора Европейската комисия не може да действа по обичайния начин, както в Сърбия например: просто да настоява за върховенство на закона, което да сложи край на подобен произвол. Не, в Черна гора ЕС трябва да изпрати външния министър на някоя от могъщите европейски държави с едно ясно съобщение: Повече така не може! Защото случващото се в малката държава може и да изглежда непрозрачно, но там добре разбират езика на силата.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Неутрално

  #оставка веднага, друго не им остава на мутричките

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Като за начало, дали не трябва конституционно да си сменят името!? Какво е това MonteNEGRO!?

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Апетитите на североизточната сатрапия и на шумадийците в Черна гора нарастват опасно!
  Ще последва дестабилизация!

 4. 4 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Вече не помня на колко места видях тази статия. Като ще препечатвате от други медии, трябва ли винаги да е Дойче веле?

 5. 5 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  За по-младите или по-разсеяните да припомня още няколко факта. Джуканович е във върховете на властта от 1988!!! Още по времето на Югославия е в общото Председателство. Отначалото беше плътно до Милошевич (и против отделящите се една по една Словения, Хърватия, БиХ и Македония), но после реши да се отдели. Още в края на 20-и и началото на 21-и век беше публично ясно на ЕС, че Джуканович лично контролира и престъпността в държавата. Включително контрабанден канал за цигари между Бар, Черна гора и Бари, Италия. Там даже един съд го осъди задочно и дълго време не можеше да влезе в Италия.
  Бошняци, албанци и хървати не са толкова много. А "сърбите" са такива отсъвсем скоро - няколко години. Преди това всички бяха черногорци. Исторически - черногорците са подгрупа на сърбите, както шопите или добруджанците на българите.
  Руснаците си бяха накупили имоти/ земи по крайбрежието на баснословни цени. После нещо се пообъркаха нещата с тези (планове за) строежи.
  Преди година си имаше съвсем сериозен опит за преврат с руско участие.
  ПП Сложно е.
  ППП Много е сложно :-)

  Никола Йорданов
 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Апетитите на североизточната сатрапия и на шумадийците в Черна гора нарастват опасно!Ще последва дестабилизация!
  —цитат от коментар 3 на selqnin  Доколкото си спомням именно от Черна гора изгониха няколко Чепиги миналата година .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Йорданов":

  Те и македонците бяха подгрупа на българите,а сега са по сърби и от черногорците.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Вече не помня на колко места видях тази статия. Като ще препечатвате от други медии, трябва ли винаги да е Дойче веле?
  —цитат от коментар 4 на imar


  Статията е просръбска и затова е разпространявана из българските медии , които са по принцип просръбски настроени , защото са мутренски медии.
  Жалко , че Дойче веле разпространява сръбска пропаганда.

 9. 9 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Черрногорците са по-високите сърбе та Балканите. И са пословично лениви. Природата е приказно красива- море и планини. Падне ли контрабандистът Джуканович, монтенегрото си става сръбска територия със сръбски народ.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  "Повечето черногорци не смятат своята нация за някаква отделна вселена. Само че иначе тъй хитрият Джуканович подцени именно това обстоятелство, когато тръгна на поход срещу Сръбската православна църква в страната и подкрепи Черногорската, която има претенцията да бъде независима."

  Православните църкви са автокефални и е нормално всяка православна държава да има независима църква. Нищо лошо няма в това да се подкрепи Черногорската църква в нейните усилия да стане самостоятелна. Примерът на отделяне на Украинската църква от РПЦ трябва да е положителен , а не отрицателен.
  Нека си припомним и историята на БПЦ , нейното отделяне от гръцката патриаршия с учредяване на Българската Екзархия през далечната 1870 година още преди възстановяването на българската държавност.

 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Много хубава държавица, ще се преместя да живея там.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Проруски и просръбски, няма отърване от тях.

 13. 13 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#4] от "imar":

  Само това е одобрената медия от главната редакция, там новните са най-акуратно идеологически подготвени и правилно цензурирани!

 14. 14 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Нали си имаш боко тиквата, кво ревеш!!!

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK