Добре дошли в ерата на мегапожарите

Добре дошли в ерата на мегапожарите

© ReutersНай-старият национален парк в Калифорния - Big Basin Redwoods - е станал твърде опасен за посетители след причинените от мълнии пожари от последните седмици, заявиха властите в щата след обиколката на изгорената област от губернатора Гавин Нюсъм.


Ще отнеме година или повече, за да се намерят и премахнат всички дървета, които представляват опасност от падане.


"Ако не почувствате това като удар в стомаха, значи не сте човешко същество", коментира Нюсъм след обиколката на парка, създаден през 1902 г., предаде "Ройтерс"
Пожарите в планината Санта Круз, където се намира паркът, избухнаха на 17 август след продължителна буря, която предизвика над двадесет големи пожара, принудили близо 200 000 души да се евакуират в различни части на Калифорния.


Близо 14 000 мълнии, най-вече в централна и северна Калифорния, са запалили стотици отделни пожари от 15 август насам. Тези пожари са овъглили общо над 6 млн. декара до момента според информация на противопожарната служба на парковете в щата (CalFire).


Добре дошли в ерата на мегапожарите

© Reuters


Потвърдени са седем смъртни случая, а близо 2500 домове и други структури са разрушени.


Климатологът Зак Зобел заяви пред "Ройтерс", че Калифорния е на път да надмине близо 8-те млн. декара, изгорели през 2018 г., когато щатът претърпя най-смъртоносния си и опустошителен горски пожар в историята.


Метеоролозите смятат, че светкавиците са свързани със същата атмосферна система с високо налягане, която причинява продължителна гореща вълна, която от своя страна допълнително изсушава гъстата, склонна към пожари растителност из щата.


Учените посочват продължителните суши и по-дълго продължаващите от нормалното екстремни горещини като доказателство за климатичните промени, които непрекъснато се усилват и удължават сезона на горските пожари в Калифорния и в западните части на САЩ през последните години.


Мегапожарите може да се превърнат в новата норма, тъй като глобалните температури продължават да се повишават.


Никлас Хагелберг,

експерт по климатичните промени в Програматата на ООН за околната среда (UNEP)


Огромните горски пожари в Австралия, Амазония, Калифорния, басейна на Конго, Сибир и Южна Европа насочиха вниманието на света към рисковете, свързани с продължителни периоди на необичайно горещо и сухо време, което е ефект от изменението на климата.


Мегапожарите, които обикновено се определят като покриващи повече от 40 000 хектара, или 400 кв. км, получават допълнителна сила от високите температури и суша. Те са изключително трудни за потушаване, обикновено ограничени единствено от количеството гориво - наличната горима растителност.


Пожари в Амазония, август 2020 г.

© Reuters

Пожари в Амазония, август 2020 г.


През 2019 г. Бразилия, Демократична република Конго, Руската федерация и САЩ изпитаха мегапожари в безпрецедентни мащаби.


Global Forest Watch преброи над 4.5 млн. пожара в световен мащаб, по-големи от 1 кв. км, през 2019 г. Това е с 400 000 повече от 2018 г. и два пъти и половина повече от 2001 г. Почти всички - 96% - от 500-те най-катастрофални мегапожара на последното десетилетие са настъпили в периоди на необичайно горещо и/или сухо време.


За втора поредна година жизненоважните екосистеми са в пламъци. Няколко големи пожара в Амазония бяха забелязани преди типичния сезон в тропическите гори и изглежда вероятно през 2020 г. да се наблюдават по-лоши унищожения от тези, които предизвикаха международен протест миналата година.


Пожари бушуват и в замръзналата тундра в Арктика, изпращайки дим по целия свят и отделяйки CO2. Те също биха могли да надминат рекордните пожари миналата година там.


Пожари в Сибир, август 2020 г.

© Reuters

Пожари в Сибир, август 2020 г.


В момента средната глобална температура е с 1.1°C по-висока в сравнение с началото на миналия век. По-високите температури създават в някои части на света по-сухи условия, увеличавайки вероятността и интензивността на горските пожари и мегапожарите. Графика от Специалния доклад за изменението на климата и земята на Междуправителствения панел за изменението на климата илюстрира как рискът от горски пожари се увеличава с глобалното затопляне.


Рискът от горски пожари се увеличава в резултат на изменението на климата. Повишаването на средната глобална повърхностна температура (GMST), спрямо прединдустриалните нива, предизвиква пожари, което води до рискове и въздействия, които се увеличават от "умерено" до "много високо" с увеличаване на глобалната температура.

© Reuters

Рискът от горски пожари се увеличава в резултат на изменението на климата. Повишаването на средната глобална повърхностна температура (GMST), спрямо прединдустриалните нива, предизвиква пожари, което води до рискове и въздействия, които се увеличават от "умерено" до "много високо" с увеличаване на глобалната температура.


Съществува схващането, че човечеството ще разбере, когато започне климатичната криза. Филмите често представят това като единичен момент, настъпващ с унищожителни морски вълни и разрушени световни столици. Съобщенията за климатичните промени също донякъде подкрепят тази идея, внушавайки, че светът има определен брой години преди необратимата криза.


В очакване на този климатичен апокалипсис може и да не усетим, че кризата постепенно вече е настъпила и това е лесно видимо на места като Калифорния и Австралия, където мегапожарите са новата реалност.


Как започнаха пожарите в Калифорния


Обстоятелствата около началото на пожарите са необичайни. Те започнаха, след като тропическа буря набра допълнителна сила над Тихия океан и удари Калифорния. При предизвиканата мълниеносна буря само за първите 8 дни бяха записани 10 849 удара от мълния.


Пожарите в Калифорния, заснети от сателит на НАСА

© Reuters

Пожарите в Калифорния, заснети от сателит на НАСА


В продължение на хилядолетия пейзажът на Калифорния се е приспособил да гори - някои дървесни видове се нуждаят от топлината, за да разпръснат семената си, а предизвиканите от мълнии горски пожари не са необичайни. Но щатът изпитва нечувани горещини и току-що регистрира може би най-горещата температура, записана някога на планетата - 54.4C, в парка Долината на смъртта. Растителността е икзлючително суха и готова за запалване.


Климатологът Нийл Ларо каза в интервю за британския в. "Гардиън", че наблюдава сегашните пожари с "недоверие".


"Изглежда, че всяка година надминава предходната както по размер, така и по сила на пожарите, които виждаме", каза той.


Лошо управление на горите


Пренебрегвайки хиляди години на екологични познания и стопанисване на земята от местното население, правителството на САЩ в продължение на десетилетия единствено и само потушава горските пожари, необходими за изчистването на обраслата растителност и поддържането на горите здрави, пише американското издание ProPublica. Избягва се практиката на стотици племена в региона да подпалват малки умишлени пожари, за да обновят ландшафта и да предотвратят по-големи, по-разрушителни горски пожари - наречени "предписани изгаряния" - до съвсем скоро. В продължение на десетилетия калифорнийците също така строяха домовете си в диви пейзажи, особено склонни към пожари, и продължават да го правят.


Добре дошли в ерата на мегапожарите

© Reuters


В Службата по горите на САЩ и държавните агенции в Калифорния едва през последните години се говори за извършване на повече предписани изгаряния.


Смисълът на такива "добри пожари" би бил да се създаде черно-зелена шахматна дъска в щата. Тогава черните изгорени райони биха осигурили поредица от просеки, за да намалят силата на огъня.


По същество живеем в епоха на мегапожари. Големите, катастрофални пожари стават все по-силни всяка година.


Джейк Хес,

началник на отдел в противопожарната служба на парковете в Калифорния (CalFire)


Учените смятат, че всяка година в праисторическа Калифорния са изгаряли между 18 и 48 млн. декара. Между 1982 г. и 1998 г. различните калифорнийски агенции, които стопанисват земите, са изгаряли средно около 120 000 декара годишно. Между 1999 г. и 2017 г. това спада до 52 000 декара годишно. През 2018 г. държавата прие няколко нови закона, предназначени да улеснят предписаните изгаряния, но малцина са оптимисти, че това само по себе си ще доведе до значителни промени. В началото на 2020 г. Nature Sustainability публикува изследване, че Калифорния ще трябва да изгори над 80 млн. декара, за да стабилизира положението.


Влиянието на изменението на климата


Разграничаването на метеорологичното време от изменението на климата е вечен проблем. "Конкретният набор от обстоятелства, които се събират, за да се създаде конкретен пожар, са сложни", казва Крис Фийлд, директор на Института за околна среда в Станфорд. "Но няма съмнение, че рискът от катастрофални горски пожари се увеличава драстично поради изменението на климата."


Добре дошли в ерата на мегапожарите

© Reuters


В случаитe на пожари изменението на климата е основното условие - то променя пейзажа на Калифорния и прави щата по-уязвим на природни бедствия.


"Скритият потенциал за по-екстремни, по-разрушителни пожари се увеличава всяка година с всяка по-топла година", обяснява и Даниел Суейн, климатолог от UCLA (University of California, Los Angeles). В статия, публикувана миналия месец, Суейн и колегите му установяват, че честотата на есенните дни с екстремно, подклаждащо пожари време в Калифорния се е увеличила повече от два пъти от началото на 80-те години. "Проблемът не е в това, че се случват пожари, а в това, че резултатите са по-лоши, когато се случат", казва той.


Добре дошли в ерата на мегапожарите

© Reuters


Горските пожари са естествени и необходими в Калифорния, където пейзажът се е адаптирал и еволюирал с пожари. Но през последните години горските пожари изгарят повече площи за по-дълги периоди от време, опустошавайки домове и цели квартали - знак, че изменението на климата е променило естествения баланс на унищожаване и възстановяване на горските площи.


Австралия очаква още по-големи пожари


До началото на март 2020 г. 18.6 млн. хектара (186 000 кв км) изгоряха в Австралия в един от най-опустошителните сезони на пожари в историята на страната, които остави над 30 човешки жертви и близо 6000 разрушени сгради. Преценките са за над милиард животни да са умрели пряко или непряко (над 3 млрд. засегнати), а загубите за икономиката се оценяват на над 3.5 млрд. долара.


Мегапожарите, продължили близо девет месеца, създадоха собствени метеорологични системи и засегнаха пряко повече от половината население на страната. Около една четвърт от австралийците вече съобщават за последици за здравето им вследствие на вдишването на дим - в южните и източни щати състоянието на въздуха беше определено като "опасно за живота".


Добре дошли в ерата на мегапожарите

© Reuters


Пожарите "със сигурност" са били подклаждани от глобалното затопляне, обяви разследваща комисия през август, докато страната се подготвя за още по-голямо бедствие.


Изледване на пожарите и грижата за горите в щата Виктория, публикувано това лято, предупреди, че територията трябва да се подготви за още два-три мегапожара до края на десетилетието.


Честотата на пожарите от 1995 г. насам е била твърде висока, за да позволи на горите да се възстановят, рискувайки началото на колапса на екосистемата, се казва в изследването. Най-силно засегнатите райони са гори, използвани за дърводобив, като 63% от тези площи са изгорени от 1995 г.


Добре дошли в ерата на мегапожарите

© Reuters


Публикувано в PNAS, изследването не включва данните от последния сезон 2019/2020 г.


Проф. Дейвид Линденмайер от Института за околната среда на Австралийския национален университет, който е водещ автор на проучването, коментира, че докато глобалното затопляне увеличава риска от пожари, дърводобивът прави горите по-запалими. Биомасата, която остава след дърводобива, и по-младите гъсто растящи дървета, които допълнително изсушават почвата, създават условия за пожари, които продължават с десетилетия.


В края на 2019 г. и началото на 2020 г. изгоряха около 1.5 млн. хектара гори в щата - най-голямата площ от 1939 г. насам, когато са били засегнати 3.4 млн. хектара.


От 1950 до 2002 г. Виктория не е преживяла година, в която пожар да е изгорил над 600 000 хектара. Но от 2003 г. е имало три години на мегапожари, когато са изгорели повече от 1 млн. хектара гора.


"Не бива да очакваме, че следващият сезон на пожари ще бъде различен", каза Линдемайер пред Guardian Australia.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Огънят и пожарите са нормален начин природата да се регулира.

  Обаче когато се намесят хората и почнат да гасят малките пожарчета се събира много материал за тези мега пожари.

 2. 2 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1873 Весело

  До коментар [#1] от "realguru":

  Всички боцеви фенове ли сте доктори на пожарникарските науки?!

 3. 3 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Поредната статия, която има за цел да ни покаже как след 18 години ще изчезнем от планетата, тъй като ще стане толкова горещо и невъзможно да се живее, че това ще е единственият възможен изход. Разбира се, това са поредните бръщолевения на Междуправителсвения панел за климата, и зотоплиските идеолози поемта подобни "новини" и ги разпорстраняват плашейки хората, които пък не могат да разбират от всичко и си представят как ще горим в огнени пламъци съвсем скоро. Бих казал, че с усмивка прочетох материала, доста труд са хвърлили редакторите на Дневник, подробно е описано всичко - Апокалипсисът идва! :)

 4. 4 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Интересна статия и изследване на автора/ите.А в Бг също се очакват пожари.Особено по аптеки и плажове,по магистрали,по хотели все на политици.Обзалагам се скоро!

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Поредната затоплистка статия.В Лос Анджелис тази зима е валял сняг за първи път от 1962г.Ама иначе има глобално затопляне.
  Горски пожари има всяка година.И температурите нямат нищо общо с това.То ако беше така в тропиците нямаше да има никакви дървета.А е пълно с джунгли.

 6. 6 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ние в София бяхме добре тази година. Слава Богу имаше поне веднъж в седмицата дъжд това лято.

 7. 7 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Лошото управление на горите е много по-напред при причините от повишаването на температурите. Все пак Гавин Нюсъм е еквивалента на Гешев в САЩ. Човечето затрива Калифорния от години...

 8. 8 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Какво, пожарите се случват когато има сухо и горещо време?? Какво гениално прозрение.
  Опазването на природата е много важно, но с такива малоумщини само отблъсквате хората от каузата.

 9. 9 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Да разбира се - няма съмнение, че са климатичните промени и само Новата Зелена Сделка ще ни спаси. Не обръщайте внимание на манипулативно подбраните статистически интервали дето трябва да скрият факта, че по времето на Дъст Боул-а през 20-те год на ХХвек са горели 4-5 ПЪТИ повече площи:

  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2017/12/2017_12_13_22_00_52-down.png

  Или как в Австралия пожарите се учестяват след като ограничават превантивното горене на мъртва дървесина през влажния сезон практикувано още ор аборигените и решават, че всяка клонка трябва да си седи на земята така, че веднъж на 8-10 години се случи голям пожар да няма изгасяне с месеци наред:

  https://www.thestreet.com/mishtalk/economics/australia-is-burning-blame-the-greens-and-the-arsonists

 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jazzdevil":

  +++++++++++++++++++++++++

 11. 11 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Глупости на търкалета! Такива пожари до сега не е имало! И как стават точно по времето на цирка с настинката! Ясно е че пожарите са запалени нарочно от глобалистите като ответна атака на война, която се води сега срещу тях, и която се крие с фалшивия вирус!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Пожари тепърва ще има...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Важното е да имаме нафта и море да ги гасим навреме

 14. 14 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Айде пак зелените глупости.

  Пожарите в Амазония и Австралия през миналата година изобщо не бяха по-големи от предишните.

  Специално в Австралия, през 1970-те са били много по-големи пожарите.

  И може би най-голямата причина за наличието на пожари на места, където преди ги е нямало, е в противопоставянето на недоучили зелени срещу санитарните сечи, които ограничават превантивно разпространението на ежегодните пожари. Поредният пример, в който зелените политики са не само неефективни, а контрапродуктивни.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 15. 15 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  В Калифорния виждате онагледен пример какво ще стане с "Новата Зелена Сделка". Екозащитниците избараха от двайсетина години закони, където не може да се махне или даже премести нито сухо дърво, нито листенца, нищо....за да не се нарушава екологичното равновесие. Като падне дърво в тази гора например /където бях два дни преди пожара да започне/, рейнджърите го насичат на парчета и остават на място, само ако прече на шосе или пътека. Иначе не се докосва, и си съхне и гние така. Метър иглолистни листенца са се натрупали отдолу. Това всичкото като изсъхне, даже е еволюирало да се самозапали при започване на гниенето.
  Въпросната буря беше като фантастичен филм - за деситна минути излезе вятър, след което започнаха да удрят мълнии - проблясък, съскане и почти никакъв тътен. Все едно си мравка в електрожен. Междувременно температура на въздуха към 30 градуса посред нощ /беше към 3 след полунощ/ и нито капка вода. И така няколко часа пържене на елекрожен...Но предни години и без такива електро бури са ставали мега пожари - просто природозащитниците не дават нищо да се почисти и се трупа материал за горене с метри по земята из горите. Еко кретенизъм. Преди успяха да обвинят електроразпределителите, да ги банкрутират и да набучат едни десетки милиарди сметка на домакинствата, сега обаче нямаше как. Общо взето социалистическо-крадлив корупционен цирк като в БГ.

 16. 16 Профил на KYULC
  KYULC
  Рейтинг: 144 Неутрално

  идиоти много.като приключим със зеленото,ще дойдеМЕ на Чоран,че "земята може и без хората"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK