Може ли Германия да разследва отравянето на Навални с химическо оръжие

Може ли Германия да разследва отравянето на Навални с химическо оръжие

© ReutersГермания официално обяви, че Алексей Навални е отровен с вещество от групата "Новичок". Но може ли Берлин да го разследва - все пак става дума за употреба на на химическо нервнопаралитично оръжие.


На 27 август - седмица след покушението, руската главна прокуратура съобщи, че "няма никакви данни, свидетелстващи за извършване на умишлени престъпни действия по отношение на Навални". Тази седмица руско издание цитира писмо, с което руските власти искат от лекарите в берлинската болница "Шарите" най-подробна информация за тестовете им и предлага да направят допълнителни. Ако Москва така и не започне официално разследване за опит за убийство, може би с това да се заеме германската прокуратура?


Макар още да не е съобщено дали лекарите знаят как отровата е попаднала в тялото на Навални, канцлерът Ангела Меркел обяви, че става дума за вещество, за което се предполага, че е разработено в последните години на СССР и все още е налично в Русия с цел на действа като нещо, което по принцип е забранено от Конвенцията на ООН за химическото оръжие.
Този документ забранява производството и употребата, но само от държави. Ратифициралите конвенцията страни (сред тях не са Северна Корея, Египет и Южен Судан) се задължават и да унищожат запасите си от химическо оръжие, както и да не го предават на някой друг.


Русия докладва през 2017 г. (две години след покушението срещу Емилиян Гебрев в България), че е унищожила всичките си химически боеприпаси. Конвенцията забранява само вещества от конкретен списък. "Новичок" беше включен в него през ноември 2019 г. (но реално промените настъпиха през май 2020 г.), което най-малкото означава, че дори по тази конвенция на Русия не може да се търси сметка за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри през март 2018 г.


За да се позове на конвенцията за химическите оръжия, обвинението трябва първо да докаже, че зад отравянето на Навални стои руската държава. За атаките срещу Гебрев и Скрипал са обвинени руски граждани, смятани за офицери от Главното управление на Генщаба на руската армия. Русия отрича да има каквото и да е общо с тези три случая, а конвенцията не позволява екстериториално преследване действията на частни лица. С едно изключение - когато една страна разследва свои граждани, извършители или жертва на нападение с химическо оръжие в друга страна.

 • Наказателни производства срещу частни лица по принцип започва страната, на чиято територия е извършено престъплението. В случая с Навални не е германски гражданин, нападението е на руска територия и вероятно от руски граждани или гражданин.

Част от престъпленията на физически лица и организации може да бъде отнесена към международното наказателно право, позволяващо възбуждане на наказателно дело срещу гражданин на която и да е страна за престъпление, извършено където и да е. От 2002 г. това е описано в Римския статут на Международния наказателен съд, който се намира край Хага.
 • В четвъртък Организацията за забрана на химическите оръжия заяви, че "всяко отравяне на човек чрез употреба на нервнопаралитично вещество се смята за употреба на химическо оръжие и отправените твърдения (за Навални) предизвикват сериозна загриженост". ОЗХО е готова да предостави помощ, ако която и да е от 193 страни членки (сред тях и България) поиска помощ.

Но 7 държави не са страна по МНС - САЩ, Русия, Китай, Израел, Катар, Ирак и Либия, а Бурунди стана първата държава член, оттеглила се от съда. Тази седмица САЩ наложиха санкции на няколко високопоставени служители на съда, включително на главния прокурор Фату Бенсуда, защото според държавния секретар Майк Помпео са се опитали незаконно да поставят американски граждани под юрисдикцията му (в момента МНС разследва дали американски военни са извършили военни престъпления в Афганистан).


Нормите на статута са включени в законодателството на редица държави, признаващи върховенството на международното право. От 2002 г. Германия има специален Кодекс за престъпления срещу международното право, позволяващ разследване на случаи, които нямат непосредствено отношение към страната и нейни граждани, но са в списъка с престъпления на Римския статут.

  • В този списък не е опитът за убийство, но има престъпления с употреба на химическо оръжие. Обаче екстериториално преследване на извършители е допустимо в Римския статут само за 4 групи престъпления:
  • - геноцид
  • - престъпления срещу човечеството
  • - агресивна война
  • - военни престъпления.

Към последната група е употребата на химическо оръжие, и то само в рамките на въоръжен конфликт. "Частната" употреба от спецслужби например не е обхваната от международното наказателно право, то е в компетенцията на националното правораздаване.


Любопитното е, че химическо оръжие може да се използва безнаказано от частни лица и правителства по време на въоръжени конфликти, когато става дума за гражданска, а не за междудържавна война. Такъв е случаят с Башар ал Асад в Сирия, но макар допълнението за преследване на подобно действия и в немеждудържавни конфликти да е внесено през 2010 г., то още не е влязло в сила, защото не е ратифицирано от достатъчен брой държави по Римския статут. Имаше опит случаят да бъде предаден на Международния съд от Съвета за сигурност на ООН, но Русия и Китай блокираха това решение. Така разследването и търсенето на отговорност за избиването на сирийци с газове остава в ръцете на... сирийския съд.


Дори да бъде променено това и да се забрани в международното право на неправителствени организации и физически лица също да разработват, съхраняват и използват химически вещества, случаят с Навални пак няма да бъде обхванат. Законът не може да има действие със задна дата.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7995 Любопитно

  Може да разследва - що не ?
  Нали затова пратиха Навални в Германия - да го разследват...

  [email protected]
 2. 2 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1900 Весело

  Удивително обективен текст, за стандартите на тази медия!
  Чудеса!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 3. 3 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Колко ли много хора са убити с този Новичок без да се знае дори! Просто са били неудобни, но не са попаднали в светлините на общественото внимание ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Германия може да разследва каквото си иска, но това изобщо няма да накара североизточната сатрапия дори да трепне следващият път, когато реши да се разправи със следващият опозиционер!!!

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2598 Любопитно

  Германия може и трябва да разследва всеки отровен от гадните руснаци които са си оставили количества от БОВ за еденични отравяния! Всеки натровен - жертва на палачите от ГРУ! Да не вземе само да се рови из сирийските истории че току виж любимата и Турция вземе че изплува защото химическите БОВ както и терористите не падат от въздуха!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  вестникът цитира германски "Шпигел", че германските експерти са се консултирали с британските си колеги от "Портън даун", правителствената лаборатория, установила, че срещу семейство Скрипал е използвано вещество именно от групата "Новичок" ----- ..... ЗНАЧИ след като начално германските лекари обявиха че не намерили следи от тровене в Навални, ПОЛЧИЛИ ЗАПОВЕД отгоре да се обадат на колеги от британска правителствена лабаратория !!! ХАХААХАА ...... и сега кой ще се вързе на този активно мероприятие. Голяма излагация за германското правитевлство.

 7. 7 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  че кое спира Германия да стори това,кой се меси във вътрешната й политика?.......-но аз бих започнал от Коледния базар и Берлинската новогодишна нощ и финансирването около ковид-19.Танте муте и твоят час идва,както на мутафчийски от спасител в презиран шарлатанин

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  ...руската главна прокуратура съобщи, че "няма никакви данни, свидетелстващи за извършване на умишлени престъпни действия по отношение на Навални"..."

  Според Путя и Песков, ако Навални беше умрял,... "какво, пък толкова? Дошло му времето!"

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  "Русия докладва през 2017 г. (две години след покушението срещу Емилиян Гебрев в България), че е унищожила всичките си химически боеприпаси. Конвенцията забранява само вещества от конкретен списък. "Новичок" беше включен в него през ноември 2019 г. (но реално промените настъпиха през май 2020 г.), което най-малкото означава, че дори по тази конвенция на Русия не може да се търси сметка за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри през март 2018 г."

  Едунственият начин да се търси сметка от Русия за подобни престъпления е да се спрат всякакви съвместни проекти с нея от страна на ЕС и Германия в частност ! Срещо ядрена суперсила, другото значи патетични декларации, обръщения и призиви към сатрапията в А4 формат ! Какво е казал Бисмарк за Русия :

  Никога не вярвайте на русите, защото дори те не вярват на себе си. - казано преди началото на Берлинския конгрес 1878г.
  Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост.
  Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан.

 10. 10 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Колко ли много хора са убити с този Новичок без да се знае дори! Просто са били неудобни, но не са попаднали в светлините на общественото внимание ...
  —цитат от коментар 3 на Сатана Ликующий


  Много са убити ..
  Но и много са се спасили ..

  БОВ се оказаха едно недоносче!

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  Много иска, но няма желание.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1900 Любопитно

  Според Путя и Песков, ако Навални беше умрял,... "какво, пък толкова? Дошло му времето!"
  —цитат от коментар 8 на Tzar Vova Josei-ki


  Цитат от официални изявления на споменатите лица, доказващ твърдението ти?
  Та?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2537 Разстроено

  До коментар [#6] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Но пък какъв нечуван триумфализъм на руското "борждийство".
  Целият свят е във "възторг4 от североизточната сатрапия!
  Жалка история!!!

 14. 14 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сатана Ликующий":

  "Колко ли много хора са убити с този Новичок"

  Явно нито един ... досега пострада само едно морско свинче в къщата на Скрипал в Солсбъри! Тоя Новичок се оказа че за нищо не става. ЦРУ и МИ5 трябва да почнат да използват други вещества че такава излагация не е имало никога?

 15. 15 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 463 Неутрално

  разследвай щото предната събота част от немците се събудиха и поискаха сметка за управлението ти.СПОРЕД МИЛО ДНЕВНИЧЕ ПРОТЕСТЪТ БИЛ ПРЕКРАТЕН А УЧАСТНИЦИТЕ РАЗГОНЕНИ=Е ДА АМА 2 ЧАСА ПО КЪСНО ПО БИБИСИ ИЗЛЪЧИХА ДРУГ РЕПОРТАЖ С ОЩЕ ПОВЕЧЕ МИТИНГУВАЩИ И РЕЧ НА НАСЛЕДНИК НА РОДА КЕНЕДИ!!Имаше американски знамена и повярвайте не бяха неонацита,а нормални ДАНЪКОПЛАТЦИ НЕМСКИ ГРАЖДАНИ,не мечтатели от исламабад с по 55 деца(((

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  "Русия докладва през 2017 г. (две години след покушението срещу Емилиян Гебрев в България), че е унищожила всичките си химически боеприпаси.
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  Видяли са, че нефела ..
  Гебрев само се поотръска ..

  Те се опитват да разпространяват тъпи смешки ..
  А истината е ЕДНА - ТРОВИЛИ СА НАШИТЕ БИЗНЕСМЕНИ, БИВШИ ДС ОФИЦЕРИ С НОВИЧОК!

  Хора бдете!
  Станало е по времето на президент Росен Плевнелиев ( върховен главнокомандващ , председател на Консултативния съвет за национална сигурност , човек комуто службите докладват ..) и на Правителството на Реформаторски Блок и ГЕРБ!


  А и НОВИЧОК застрашава всеки , не само свързаните с комунистическата Държавна Сигурност .. ето от вчера:

  "Нещо става в Бургас: Двама 19-годишни близнаци в безпомощно състояние .. още мърдал с очи, според очевидци. Изглеждал полумъртъв, в много тежко състояние. Когато го качвали в линейката, бил напълно отпуснат. .. в 16.10 ч. в Първо РУП Бургас е получено съобщение за това, че в района на ул. "Ген. Гурко" 8 / до подземната улица/ в безпомощно състояние е открит млад мъж - вторият близнак..."

  Не ви ли напомня нещо друго?
  -----------------------
  "Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.. бяха намерени в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри на 4 март..."
  -----------------------
  Маските паднаха ..

 17. 17 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 582 Неутрално

  И защо тр

  Колко ли много хора са убити с този Новичок без да се знае дори! Просто са били неудобни, но не са попаднали в светлините на общественото внимание ...
  —цитат от коментар 3 на Сатана Ликующий


  И защо трябва да е точно с "Новичок"? Все едно няма стотици други препарати които предизвикват сърдечен удар след време и няма как да се докаже пряка връзка с нищо конкретно.

 18. 18 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Колко ли много хора са убити с този Новичок без да се знае дори! Просто са били неудобни, но не са попаднали в светлините на общественото внимание ...
  —цитат от коментар 3 на Сатана Ликующий


  "Нещо става в Бургас: Двама 19-годишни близнаци в безпомощно състояние .. още мърдал с очи, според очевидци. Изглеждал полумъртъв, в много тежко състояние. Когато го качвали в линейката, бил напълно отпуснат. .. в 16.10 ч. в Първо РУП Бургас е получено съобщение за това, че в района на ул. "Ген. Гурко" 8 / до подземната улица/ в безпомощно състояние е открит млад мъж - вторият близнак..."

  Не ви ли напомня нещо друго?
  -----------------------
  "Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.. бяха намерени в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри на 4 март..."
  -----------------------

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Весело

  ©️ "...най-близкият до президента Елцин, родом от КГБ, генерал-лейтенант Коржаков публично разказа как Березовски е дошъл при него, за да нареди убийствата на Лужков, Кобзон, Лисовски и др. (Березовски беше много умен човек и нямаше да отиде на фризьор, за да лекува зъбите си.)"

 20. 20 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 961 Весело

  Айде сега! Да не съм чул лоша дума за Раша! Все пак след не много време ще имаме проруска партия на власт и лека полека ще се залепим пак за таваришите.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 272 Любопитно

  У нас избиха сума народ и няма един осъден. На колко неудобни журналисти просто им запушиха устите с бухалки? А глупавите руснаци пробват с някъв странен химикал дето един не е умрял май!? Само на мен ли ми изглежда тъпо?

 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Навални по всяка вероятност не е в тая болница, Шарите, по социалните мрежи изкача информация че в интензивното отделение е имало отначало охрана, но от няколко дни изчезнала.
  Сега, тия дълги разсъждения за разни конвенции само объркват нещата - Новичок, както и много други НЕ СА ЗАБРАНЕНИ . Разрешени са, може да ги притежават лаборатории, и кой ли не, НО с научни цели и тн.
  Не е ясно руснаците могат ли да правят "Новичок" , той при СССР не е пуснат в серийно производство, ясно е обаче, че формулата и състава му го имат почти всички натовски лаборатории включително немски и английски.
  А това - от групата "Новичок" , е толкова разтегливо понятие че даже сума ти препарати за растителна защита може да им зашием етикет "от групата новичок".

 24. 24 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Като тровенето е актуално тези дни, българското правителвтво трябва да поиска от Германия разследване на отравянето на цар Борис, тъй като има подозрения че отравянето е поръчано от тогавашния държавен глава на Германия, Адолф Хитлер и изпълненo от личния му готвач който излял отровата в супата на царя.

 25. 25 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#22] от "neptun":

  Починалите от отравяния с препарати от тоя тип са повече от починалите от коронавируса . Към 3 милиона.

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Весело

  😂А по-това време, Омск лекарите продължават да предлагат нови версии на здравословното състояние на Навални:
  Главният токсиколог на Омска област заяви, че Алексей Навални е имал проблеми с храносмилането, преди да бъде приет в болницата. Според Александър Сабаев пациентът бил на диета. В навечерието на омските лекари заявиха, че не са съгласни с изявленията на германските си колеги, според които руският опозиционен политик е бил отровен с вещество от групата Новичок.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  Малко тъпо и смешно се получава мисля с двойните стандарти ............=====по заповед на американския президент Тръмп американските военни убиха втория човек в държавната йерархия на Иран – ген. Касем Сюлеймани. Мотивът на Тръмп – бил заплашвал американските интереси=====…....... Въобще не оправдавам рашаните, но двойните стандарти са най големият демотиватор за демокрацията.......

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Руската прокуратура :
  « ... няма никакви данни, свидетелствуващи за извършени престъпни действия срещу Навални ... «


  В Русия, « Новичок « сигурно се продава свободно в руските аптеки .
  Ясно от къде си е купил Навални « Новичок « и е решил да се самоотрови .
  Какво общо може да имат тук аптекарите ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#26] от "putinxujlo":
  Ми Путин като е тъп - Навални е руски гражданин, що го пуска в Германия , след като лекарите в Омск дават че е в стабилно състояние, да го бе държал седмица, да го изпишат, па да ходи къде ще после. Сега поне до изборите ще го държат покрит и упоен.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Германия може да разследва каквото си иска, но това изобщо няма да накара североизточната сатрапия дори да трепне следващият път, когато реши да се разправи със следващият опозиционер!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin  ... в, или извън пределите на Русия .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2178 Любопитно

  До коментар [#4] от "selqnin":

  'следващият път, когато реши да се разправи със следващият опозиционер!!!"
  ....
  И защо трябва да се разправя с "опозиционери"?
  Особено такива, дето не могат събра 1% на избори?

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#17] от "Георги Христов":


  « И защо трябва да е точно с « Новичок « ? «


  Германските медици са категорични, че Навални е бил отровен с « Новичок «, а, защо отровителят не е използвал друго средство, това знае само онзи от Кремъл, поръчал отравянето .
  Нали не си мислиш, че « Новичок « се продава свободно в руските аптеки и всеки, който желае, може да си го купи ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 34. 34 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 717 Неутрално

  империята на голямото зло и в БГ има русофили готови да убиват, за да могат да тровят и крадат

  BG e мини империя на злото.
 35. 35 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2710 Весело

  Германия може да разследва каквото си иска .........проблема е, че САЩ обезличи "Международният наказателен съд" .......на 11 юни 2020 Американският президент Доналд Тръмп в нов скандал, подписа указ, с който налага санкции на служители на Международния наказателен съд.
  Хахахаха........
  Те са участвали в разследвания срещу американски военни в Афганистан. От Белия дом обвиниха Съда в предубедени разследвания и корупция и твърдят, че институцията провежда политически мотивирани разследвания срещу Вашингтон ..........Притеснение изразиха например Франция и Швейцария. „Това решение представлява сериозна атака срещу Съда“ и „поставя под въпрос многостранността и независимостта на правосъдието“, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан....... През 2019 г. той получи около 700 жалби от потенциални жертви на насилие от САЩ и техните съюзници, а през март 2020 г. съдът започна процедура по разследване. Още тогава Майк Помпео заплаши двама служители на МНС със санкции срещу тях и техните семейства за разследване на тези престъпления, а сега всички служители на съда, които участват в тези разследвания, както и техните семейства, са в санкционните списъци........

 36. 36 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Весело

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  Особено такива, дето не могат събра 1% на избори?
  ▪️▪️▪️.
  Нещо съм пропуснал:)))
  А сега кажи путиноид:
  – кога минюст/путен зарегистрирал партия на Навални?
  – Колко собра Навални % на последни избори (където беше допуснат)?
  – Ти кога тръгваш до Путенланд?:))

 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2178 Весело

  Германия да започне разследване и за убийството на Сюлеймани. И то е извън тееиторияъа,на Германия и не засяга германски граждани!

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Интересно като искала уж Русия да го убива що не му орханизираха убийство от някой пияница или криминал? Или някой тир да го отнесе? Или просто да му инжектират свръхдоза?🙄

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#29] от ".":

  Ми Путин като е тъп - Навални е руски гражданин, що го пуска в Германия , след като лекарите в Омск дават че е в стабилно състояние
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Къса памет имаш, сигурно затова:)))
  Ще ти опресня я малко:
  https://youtu.be/vZuJ-xGeaIc

 40. 40 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 959 Неутрално

  😂А по-това време, Омск лекарите продължават да предлагат нови версии на здравословното състояние на Навални: Главният токсиколог на Омска област заяви, че Алексей Навални е имал проблеми с храносмилането, преди да бъде приет в болницата. Според Александър Сабаев пациентът бил на диета. В навечерието на омските лекари заявиха, че не са съгласни с изявленията на германските си колеги, според които руският опозиционен политик е бил отровен с вещество от групата Новичок.
  —цитат от коментар 26 на putinxujlo


  Нещо почна да им подухва от прозореца, а?

 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  [quote#18:"simChо"][/quote]
  а тук картината е друга, изобщо не прилича на нервно паралитично проявление
  https://www.youtube.com/watch?v=zkfjJbGSd0M

 42. 42 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Много се товарят немците...

  Още не е свършило следствието за убийството на изтъкнатия американския опозиционер, активист и лют противник на режима на Тръмп Джордж Флойд, и се захванаха с разследване за Навални...

  Дано с тия разследвания не стане като с германското разследване за смъртта на принцеса Диана, за което нищо не се чува толкова десетилетия...

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2710 Весело

  Добре де......Лидерът на ”Възраждане” Костадин Костадинов, след като бе арестуван ......ако
  се понатрови, недайбоже...... реакцията дали ще е същата?????
   

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Интересно като искала уж Русия да го убива що не му орханизираха убийство от някой пияница или криминал? Или някой тир да го отнесе? Или просто да му инжектират свръхдоза?🙄
  —цитат от коментар 38 на Веселин Дечев


  Първият ръководител на Луганската република Болотов и още един известен командир от опълчението бяха отровени в болница където бяха лекувани от болести от които няма как да се умре! Само че на тях на Запад никой не обърна внимание но сега са се хванали с Навални защото им е много полотически изгодно до обвиняват Путя че избива прозападните си противници!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Каквото и да си говорим Мерекле винаги си е била принципна...
  Спомняме си, когато се разбра, че Обама я подслушва, как го обяви за персона нон грата за Германия, да не говорим за германското разследване за Гуантанамо, летящи и други участъци и затвори по света, довело до всеобемащи санкции, наложени от Германия на САЩ, гонене на дипломати, разтурване на консулства...

 46. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2710 Весело

  ...........Те са много принципни и демократи "гУлеми"..... Само Рашаните и Китайците са лоши , много лоши............. =========Mеждународният наказателен съд в Хага разреши да започне разследване за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Афганистан, съобщи "Франс прес". Ще се разследват и предполагаеми издевателства, извършени от американски военни в страната........ Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви санкции срещу прокурора от Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда, възразявайки срещу разследването на американски войници за предполагаеми военни престъпления в Афганистан, предава "Франс прес".........Европейските съюзници на САЩ са възмутени - Доналд Тръмп реши да даде урок на всички онези, които планират да съдят САЩ за военни престъпления. Той наложи санкции срещу Международния наказателен съд (МНС), който се осмели да разследва действията на американски войници в Афганистан..........

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  Вече е твърде късно за каквото и да е, Рассия трябваше да бъде наказана още при войната която започна с Грузия, за безчинствата в Чечня ( впрочем в Беслан нищо не е забравено) и тогава много неща можеха да не се случат!

  klimentm
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#44] от "Julian Mall":

  Навални едва ли може да се нарече “прозападен”, антипутински не означава непременно прозападен в Рассия освен ако не си поддържник на тезата че “ Расия това е Путин и Путин това е Рассия !”

  klimentm
 49. 49 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  Заради разкритията на корупцията във властта от. Това много ги дразни. Щото го прави добре, обосновано и с документи.
  И странно. не може да събере 1% на избори, а защо тогава тяхното ЦИК отказва винаги да го регистрира като кандидат?


 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5778 Весело

  Вир шафен дас!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2387 Весело

  За начало най-лесно е да бъде спрян "Северен поток 2", но както виждаме Навални е още в кома, но увъртането вече започна. Реалполитик означава битият - бит, трубата - пълна, еврото - в джоба.

  От друга страна воят за изпращането на Навални в Германия започва да играе лоши шеги на руската "опозиция". Оказва се, дойчовците не могат да разследват. Дано спасят човека поне.

 52. 52 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "Може ли Германия да разследва отравянето на Навални"

  Ако искате България, начело с Гешев, да разследва 🤣 🤣

 53. 53 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Идиоти. Да разследват. На кой му дреме?

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2710 Весело

  До коментар [#51] от "Lemmy": хахахаха........ Дойдохме си на думата......
  ====За начало най-лесно е да бъде спрян "Северен поток 2"======

 55. 55 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#27] от "MPetr":
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  ....американските военни убиха втория човек в държавната йерархия на Иран – ген. Касем Сюлеймани..........
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  И Нюрнбергският съд осъди на смърт втория човек в държавната йерархия на третия Райх - Херман Гьоринг....

 56. 56 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 733 Весело

  Късмет е, че отравянето на Навални се разследва в Берлин и не от Чайка в Москва или от Цацата в София. Той за Гебрев беше казал, че е ял рукола с нитрати...
  А ГРУ-подлогата Гешев дори прекрати разследването.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1900 Весело

  Може ли Германия да разследва отравянето на Навални с химическо оръжие
  **********************************************

  Разбира се, че може!
  Достатъчно е да докаже, че отравянето е настъпило на немска територия.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 58. 58 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  ©️"Политици от всички партии призовават за спиране на строителството на газопровода "Северен поток 2".
  Лекарят и експертите без съмнение заявиха, че отровата принадлежи към групата нервно-паралитични агенти Новичок. Открити са следи не само в проби от кръв, урина и кожа на Навални, но и върху бутилка, с която той е носил със себе си по време на пътуването си. Роднините му, предали бутилка и дрехи Навални, на лекари в Берлин. Навални пил от бутилка, когато вече бил отровен, оставяйки там следи от отрова..." SPIEGEL.

  Ясно защо полицията в Омск се опита да вземе дрехите на Навални със сила.

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Колко ли много хора са убити с този Новичок без да се знае дори! Просто са били неудобни, но не са попаднали в светлините на общественото внимание ...
  —цитат от коментар 3 на Сатана Ликующий


  Сещам се за един случай с българин - Борислав Михайлов, дето се люлееше на пресконференцията и гледаше отровено ..
  Гешев тогава не разследва нищо, и нашите смутолевиха "боляли са го крачетата"..

  Болят го крачета - и такъв поглед?
  Явно беше Новичок ..

  Друг подобен случай имаше с Жан-Клод Юнкер .. но и тогава прикриха.

  "Ишиас", викат ...
  Но си мисля - лъжа.

  Новичок, по му мяса да е !

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Късмет е, че отравянето на Навални се разследва в Берлин и не от Чайка в Москва или от Цацата в София. Той за Гебрев беше казал, че е ял рукола с нитрати... А ГРУ-подлогата Гешев дори прекрати разследването.
  —цитат от коментар 56 на Kingpin


  Глупости ..

  Още има радзследвания, около Гебрев, споко ...

 61. 61 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":
  "Германия може да разследва каквото си иска, но това изобщо няма да накара североизточната сатрапия дори да трепне..."

  Германия трябва да разследва за да напомня на своите граждани, че тяхното сигурност зависи от военната мощ на свободните държави за да възпират на Русия и другите престъпни управници

  подпис
 62. 62 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  че кое спира Германия да стори това,кой се меси във вътрешната й политика?
  —цитат от коментар 7 на Ivan Rachev


  Немците почнаха да вдяват: https://t.ly/EIqQ

 63. 63 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 2385 Весело

  Какво е казал Бисмарк за Русия :Никога не вярвайте на русите, защото дори те не вярват на себе си. - казано преди началото на Берлинския конгрес 1878г.Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост.Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан.
  —цитат от коментар 9 на samoedin


  Срамуваш са, да продължиш цитата? Ок, помагам:

  "Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе." ОфБ

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7836 Неутрално

  Може и да няма право да разследва, но може да налага санкции.

 65. 65 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3635 Весело

  До коментар [#63] от "jord bond":

  че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Сигурно затова, дори тази безмовлна путиноидна маса, най накрая е разобрала, че путен е предател, крадец и лъжец:))) И путиноидното отмъщение за него ще бъде ужасно.
  Нали путен каза:
  "Они все сдохнут, а мы просто умрём ":))))

 66. 66 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2379 Любопитно

  Защо да слушаме Меркел, да не би да сме заринати с немски стоки...и спомен няма от тях.

 67. 67 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 2385 Любопитно
 68. 68 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Съществува ли изобщо този новичок, или е само понятие от комиксите на Англосаксите?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK