Пробите след покушението срещу Гебрев са изчезнали, твърди Bellingcat

Сергей Скрипал, Емилиян Гебрев и Алексей Навални. Без изследване пробите на Гебрев практически няма как да се докаже, че и тримата са атакувани с "Новичок".

© theins.ru

Сергей Скрипал, Емилиян Гебрев и Алексей Навални. Без изследване пробите на Гебрев практически няма как да се докаже, че и тримата са атакувани с "Новичок".Пробите от Емилиян Гебрев, взети след покушението срещу него през 2015 г. и анализирани във Финландия, са изчезнали от лабораторията VERIFIN. Така остава известно единствено, че той - а вероятно и синът му и негов служител - са отровени с фосфорорганично съединение от бойно вещество с нервно-паралитично действие, но не може да се потвърди дали то е от групата "Новичок".


Това твърдят разследващите групи The Insider в Русия и Bellingcat във Великобритания, които от няколко години работят по случая и първи посочиха руснаците, заподозрени в атаката, както и връзката с нея на един от отровителите от Солзбъри през март 2018г.


VERIFIN е трябвало да съхранява пробите в продължение на 5 години до 18 юни 2020 г., но нито ги е върнала в България, нито е обяснила къде са. Разследването в България е прекратено на 25 август, като от публикацията не е ясно дали българската прокуратура изобщо е изискала пробите, а се съобщава само, че е поискала +образци" от анализите.

Гебрев е писал два пъти до финландската прокуратура по повод изтичащия срок за съхранение на пробите, но първия път му е било отговорено, че подобни искания може да отправя само официална институция, а на второто му писмо не е отговорено.
VERIFIN е една от петте лаборатории в Европа, акредитирани от Организацията за забрана на химическите оръжия за работа с биологичен материал. Пробите от кръв и урина са били изпратени 2 месеца след първото покушение срещу оръжейния бизнесмен на 25 април 2015 г. Това е станало по договор между Военномедицинска академия в София и VERIFIN, като разходите са поети от Гебрев, описват The Insider и Bellingcat
Когато видял, че наближава крайният срок за съхранение, Гебрев написал на финландската лаборатория да го удължат до прилючване на разследването в България. Но от VERIFIN отговорили, че образците вече не са при тях. Тогава Гебрев пише на 29 април 2020 г. отново и на лабораторията, и на прокуратурата в Хелзинки. Отговорът на зам.-главния прокуратур Юкка Раппе от 20 май е, че подобно запитване "трябва да направят компетентните български власти". От тази формулировка, който може и да е само принципно обяснение, изглежда, че искане за удължаване съхраняването на пробите от България не е правено.


Гебрев веднага пише ново писмо, в която обяснява, че като физическо лице, гражданин на Европейкия съюз, има право да уведоми органите в страна от съюза за вероятността от извърване на закононарушение или престъпление чрез унищожаването на доказателствен материал. На това писмо няма отговор.


От The Insider и Bellingcat обясняват, че поради изтеклия срок за съхраняване на пробите прокуратурата в България е прекратила разследването, за да не спре заради законови срокове целия случай "Гебрев".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK